Oldal kiválasztása

Tavaszi Fesztivál – Kiállítás, koncert, fáklyás menet

Szerző: | 2024-03-08.

Március 15. és 17. között rendezik meg a városban a XI. Füredi Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében kiállítás, koncert és gasztronómiai program várja az érdeklődőket és persze megemlékeznek az 1848-1849-es márciusi forradalomról is, hol másutt, mint a reformkori városrészben.

Lesz fáklyás felvonulás, kis korabeli történelem a színészek által megelevenedő Jókai házaspárral, a rádiószínházban Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című darabja lesz hallható, és ezúttal is megrendezik a klasszikus menüt felvonultató Pörköltészetet. A hangulatos irodalmi menza vendégei ezúttal Szabó T. Anna és Lackfi János költők lesznek. A gyerekek sem maradnak programok nélkül: kesztyűs bábos, paravános előadást nézhetnek meg az örökké jókedvű és mindig segítőkész Paprika Jancsiról.

Március 16-án, a Vaszary Galériában Romboljatok hogy építhessetek címmel Kassák Lajos folyóiratait és avantgárd művészetét bemutató tárlat nyílik. A kiállítás képet ad a magyar avantgárd művészet és irodalom meghatározó alakjáról Kassákról, aki költőként, képzőművészként, valamint folyóiratok szerkesztőjeként is tevékenykedett. A tárlat felvillantja az 1910-es és 1920-as években a Kassák köré csoportosulók tevékenységét is, akik bekapcsolódtak az expresszionizmus, a dadaizmus, a konstruktivizmus és a szürrealizmus nemzetközi hálózataiba.
Még ezen a napon, este az Anna Grand Hotelben Érdi Tamás zongoraművész ad koncertet, repertoáron Liszt és Bartók művei.

– Két József Attila-díjas költő, Szabó T. Anna és Lackfi János várja a vendégeket a Vitorlás Étteremben, ahol a gasztronómia és a költészet reflektál majd egymásra. A kuriózumnak számító rádiószínházban Karinthy Ferenc darabja lesz, amely megmutatja, milyen világban is élünk. Kiemelném Érdi Tamás Liszt és Bartók koncertjét, hiszen ezzel az estjével már komoly nemzetközi színpadokon aratott sikert a zongoraművész.
A fáklyás felvonuláson több helyszínen felolvasást is tartunk, megidézzük Petőfit és a Jókaival való barátságát. Petőfi verseit és Jókai gondolatait fűztük egybe a fiatal hallgatók szenvedélyével, a szabadság és a szerelem iránti vágyaikkal. Izgalmas, friss és szabad megközelítése ez mindannak, ami ma foglalkoztatja őket. Velünk lesznek a néptáncosok, a fúvósok és a hagyományőrzők is – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Kéri Kitty, a fesztivált szervező Kisfaludy Színház művészeti vezetője, aki kiemelte: a családokra is gondoltak, a fesztiválon lesz bábelőadás, és egy Mesedélután keretében megidézik a Jókai házaspárt, színészek keltik majd életre Jókai Mórt és Laborfalvi Rózát.

A különböző műfajokat felvonultató fesztivál minden esztendőben a megújulás, a tavaszi újjáéledés üzenetét hordozza, így lesz ez idén is.
A fesztivál részletes programja itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig
  • játszótér2024-04-04 13.47AgoraItt akartak csinálni sportpályát, de a környék lakói ellenezték, nem egyeztek bele. Volt erről szó, amikor csinálták a játszóteret. Így

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004