Oldal kiválasztása

Füred a négy évszakos város – Turisztikai évadnyitó

Szerző: | 2024-03-25.

Új strand nyílik, átadják a helytörténeti gyűjteményt és látogatható lesz a reformkori városrész meghatározó műemléki épülete az Esterházy kastély. A városfejlesztés célja, hogy Balatonfüred mind a négy évszakban tartalmas kikapcsolódást tudjon nyújtani-hangzott el a helyi turisztikai egyesület évadnyitóján. A rendezvényen átadták az év turisztikai vállalkozója díjat, amelyet a szakmai jelölés és a közönségszavazatok alapján Lázár János borász vehetett át.

Bóka István polgármester a hagyományos évadnyitó rendezvényen hangsúlyozta, hogy a városfejlesztésnek, a turisztikai attrakcióknak és a sokszínű kulturális programoknak egyaránt az a céljuk, hogy mind a négy évszakban kikapcsolódási lehetőséget tudjon nyújtani Balatonfüred. A konferencia-, a sport- és a kulturális turizmus együttesen biztosítják azt, hogy a város minden évszakban vonzó legyen a látogatók számára.

– Fontos a megközelíthető Balaton, sokat teszünk ezért, mert ettől lesz még élhetőbb, szerethetőbb a város. Várhatóan júniusban átadjuk az Aranyhíd strandot, ami szintén egy újabb partszakasz elérését biztosítja. Az óváros rehabilitáció részeként május 1-én átadjuk az új Helytörténeti Gyűjteményt, ami régi adósságunk, május közepétől pedig az Esterházy kastély is látogatható lesz – fogalmazott Bóka István, aki hozzátette, a kongresszusi központ mellett városi beruházásban egy ötven szobás, négy csillagos szálloda létesül, hogy a jellemzően az elő- és utószezonban zajló konferencia turizmus kiszolgálásában segítsen.

– Ebben az évben a jégpályát újra megnyitjuk és hozzá kapcsolunk egy téli vásárt is. Ki kell használnunk a versenyelőnyünket, ilyen minőségi jégpálya nincs a térségben, reményeim szerint ezzel a november-decemberi időszakot is élettel tudjuk megtölteni. A most rendelkezésre álló adatok alapján úgy látom, idén nagyobb idegenforgalmi adóval számolhatunk, tavalyhoz képest 15 százalékos vendégéjszaka növekedés várható – tette hozzá a polgármester.

Kositzky Anett, a Balatonfüred Nonprofit Kft. igazgatója kiemelte, hogy a kongresszusi központ révén új rendezvény helyszínnel bővült a város, az épület befogadóképessége és színházterme új lehetőségeket nyit, ahogy a Vaszary kert is. Megemlítette, hogy az idén május 18-án nyitó Esterházy kastélyban egy nagyszabású kiállítás lesz látható, amely a korabeli fürdőkultúrát, a füredi nemesség életét mutatja majd be. Elhangzott: már készülnek arra, hogy jövőre 200 éves lesz az Anna-bál, sőt Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulóját is ünnepeljük.

Böröcz István, a helyi turisztikai egyesület elnöke az elmúlt szezont értékelve, felhívta a figyelmet arra, hogy a turisták átlagosan három napot töltenek a városban. A látogatók döntő többsége belföldi, a turisták 28 százaléka érkezik külföldről, elsősorban Németországból, Csehországból, Szlovákiából és Ausztriából, de egyre többen jönnek Izraelből is. A városba látogatók 55 százaléka szállodában szállt meg.

Img 3355

– Az a célunk, hogy a turisták három napnál több időt tartózkodjanak a városban. Minden adottságunk megvan ehhez. A minőségi turizmust szeretnénk erősíteni. Programokat szervezünk, új Tourinform iroda várja a vendégeket, új városi jegyrendszert vezetünk majd be, tervezünk egy online elérhető városi sétát is és szeretnénk egy fa zenepavilont felállítani a Huray-villák kertjében – mondta a jelenleg 122 tagot tömörítő egyesület elnöke.

A Vaszary Galériában megtartott évadnyitó eseményen átadták Az év turisztikai vállalkozója Balatonfüreden szakmai díjat is. A három jelölt közül (Dr. Zsákai Erika – Lóczy-barlang Látogatóközpont, Kara Zsuzsanna – Arácsi Cukrászda és Lázár János – Lázár Pince) végül a közönségszavazatok alapján Lázár János vehette át az elismerést. A borász a beérkező 1335 szavazat mintegy 37.7 százalékát kapta meg.

– Már a jelölés is megtiszteltetés volt számomra, annak pedig nagyon örülök, hogy ennyi szavazat mellett sikerült elnyernem a díjat. Tősgyökeres füredi vagyok, alázattal és lelkesedéssel tovább folytatom a borászkodást – mondta Lázár János, aki eredetileg műszaki végzettségű, hiszen villamosmérnöknek tanult, de a családi borászat illetve édesapja elhivatottsága miatt nem volt kérdés, hogy maga is a családi borászatban vállal munkát.
„2014-ben ígéretet tettem édesapámnak, hogy tovább viszem a családi borászatunkat” – mondta Lázár János, aki azóta már megújította a Balatonfüreden illetve Aszófőn, a Vörösmáli dűlőben álló szőlőültetvényeiket. Boraival rendszeresen jelen van a Balatonfüredi Borheteken, a pincészetében az Olaszrizling számít zászlóshajónak. Sőt, tavaly Olaszrizling Levente borukat beválogatták a TOP100 magyar bor közé. A díjnyertes bor a Lázár borászgeneráció remélhetőleg következő tagjáról, Leventéről kapta a nevét.

Img 3374

Bóka István és Böröcz István között az év balatonfüredi vállalkozója: Lázár János borász

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart