Oldal kiválasztása

Megkezdődött a szezon – Négy új hajó a balatoni flottában

Szerző: | 2024-03-28.

A rendkívül erős szélben jókora késéssel, de befutott a Balatoni Hajózási Zrt. négy új hajója Füredre, ezzel megkezdődött a 178. balatoni hajózási szezon. A társaság új hajói új minőséget jelentenek majd a Balaton közlekedésében. A két komp és két katamarán egy olyan történelmi léptékű műszaki fejlesztés része, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa - hangzott el az ünnepségen.

– Ennyire nem vártuk még az első hajót, mint ebben az erős szélben – kezdte a Hajókikötőben tartott megnyitó beszédét Bóka István, Balatonfüred polgármestere. – Mindannyiunk érdeke, hogy a balatoni hajózás jól működjön, a turizmus és a közlekedés szempontjából is fontos ez. Úgy látom, a Bahart többségi tulajdonosa, az állam, jó gazdája a cégnek, a fejlődés folyamatos – mondta a polgármester.

A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója Veigl Gábor kiemelte: a cég fejlesztése nem most kezdődött, az elmúlt években bővítették a hajók menetrendjét, a programkínálatot, és a flottát, amely most már 25 hajóból áll.
– Évente több mint egymillió utast szállítanak majd az új hajók, egyértelmű volt, hogy szükség van az új kompokra, a kapacitásbővítésre és a műszaki megújulásra. A hajók magukért beszélnek, biztos vagyok benne, hogy az utasok is elégedettek lesznek – mondta a BAHART vezérigazgatója.

Az ünnepségen dr. Molnár Anita Siófok alpolgármestere, Lombár Gábor a Balatoni Szövetség Elnöke és Kontrát Károly országgyűlési képviselő is köszöntötte a hajósokat és az érdeklődőket, majd a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással hivatalosan is kezdetét vette a 177. balatoni hajózási szezon.

A szezonnyitó ünnepségen felvonult a hajótársaság négy új, a Balaton, a Tomaj, a Szántód, és Tihany névre keresztelt hajója, amelyeket Mihályi Jeromos tihanyi perjel meg is áldott.

Képgaléria

A BAHART négy új hajóját kifejezetten a Balaton adottságaira tervezeték, fontos szerepet kapnak a turizmusban és a helyi közlekedésben is, hiszen a gyorsabb hajók sűrűbb, a tágas, korszerű belső terek pedig kényelmesebb átkelést biztosítanak majd a révek között.
A hajózási társaság tájékoztatása szerint az egyedi kompok és katamaránok a legmodernebb környezetvédelmi normáknak megfelelő motorokkal rendelkeznek, modern kormányzással és technológiákkal felszereltek, és elődeiknél gyorsabbak − a kompok 15km/órás, a katamaránok 18km/órás – utazósebességre képesek. Klíma és rádiónavigációs rendszerek is működnek a hajókon, amelyek az eddigi legnagyobb utas és jármű befogadóképességgel rendelkeznek.

Az ünnepségen átadták Balatonfüred város díszoklevelét, amelyet Vanyolai Sándor vehetett át.

Vanyolai Sándor 1979-ben üzemvezetőként kezdte hajózási pályafutását. 1994-ben tett szert élete első hajójára, a Balatonra. Majd bátor elhatározást követően 1998-ban megvásárolta és felújította a legendás Jókai hajót. Az 1913 -ban épített Jókai, túlélt két világháborút, egy elsüllyesztést, a gazdasági világválságot és többszöri kiselejtezést. Vanyolai Sándornak köszönhetően a Jókai Balatonfüred ikonikus hajójává vált, fedélzetén rendezték például éveken át az Anna-bált megelőző szívhalászatokat.
Vanyolai Sándor 2023-as nyugállományba vonulásáig hajózott a Jókain, amit végül a Balatoni Hajózási Zrt. vásárolt meg, így vált teljessé a Jókai, Helka, és Kelén hajókból álló nosztalgia flotta.Vanyolai Sándor több évtizedes szakmai elhivatottsága és a klasszikus magyar értékek megőrzéséért kifejtett tevékenysége elismeréseként vehette át a balatonfüredi önkormányzat díszoklevelét – hangzott a laudáció.

Az ünnepségen műsort adott a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának közreműködésével.

A szezonkezdet ünnepén az érdeklődők ingyenes sétahajózásra indultak az erősen hullámzó Balatonon, az új Tomaj katamarán fedélzetén.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004