Oldal kiválasztása

Egyenes labirintus – Költészet napi megemlékezés

Szerző: | 2024-04-11.

Pilinszky Jánost a katartikus erejű költőt, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakját idézték meg a városban a költészet napja alkalmából. Egyenes labirintus címmel Tallián Mariann és Lázár Balázs Artisjus-díjas színművészek valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész szólaltatta meg Pilinszky szakrális verseit.

– Boldogok azok, akiket versek vesznek körül. A felnőtt létünk egyik szabadsága, hogy mikor, milyen célból folyamodunk a versekhez – fogalmazott a költészet napja alkalmából rendezett esten Orosz Andrea, a Szent Benedek középiskola tanára.

– Mindannyian látjuk, hogy gyengül az irodalom társadalmi rangja, ezért minden törekvést támogatni kell, amelyek az irodalom és a költészet hanyatló népszerűsége ellen hatnak. Most is vannak olyan kávéházak, ahol a költészet napján versekkel lehet fizetni, éppen úgy, mint Kosztolányiék idejében. Vannak kortárs költőink, akik a közösségi médiában rendszeresen megosztják a verseiket, amelyek így tömegekhez juthatnak el. És emlékezetes az is, hogy évekkel ezelőtt Jordán Tamás 1200 fiatallal közösen mondta el Pilinszky János Apokrif című versét. Vannak tehát törekvések – mondta a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban tartott rendezvényen Orosz Andrea, aki emlékeztetett rá, hogy Pilinszky János többször is megfordult Balatonfüreden, a hatvanas években néhányszor vendégeskedett a Lipták házban, a hetvenes években pedig több alkalommal is nyaralt a városban.

A magyar irodalom egyik legerősebb lenyomata, ahogy Pilinszky János saját verseit mondja. Aki egyszer is hallotta a költőt, soha nem felejti el szavait és nem felejti azt a rebbenő jelenlétet.

Tallián Mariann és Lázár Balázs Artisjus-díjas színművészek valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész az esten arra vállalkozott, hogy megidézi a költő szakrális verseit. Az egyórás előadásban versszínházi formában, zenei improvizációkkal kísérve hangzottak el Pilinszky szikár versei.

Képgaléria

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • minden jó, ha van szünet2024-04-28 11.52AgoraRégóta szerettünk volna egy színdarabot az új Központban megnézni, tegnap, 27.-én ott voltunk, sajnos. Az indító hangszóró-hangerő borzalmas volt, azt
  • Éva2024-04-27 17.35AgoraNagyon szépen felújították a Huray villákat, de a Tourinform irodájába idős ,mozgássérült ember nem tud felmenni a magas lépcsőkön,nincs korlát.Kérem,hogy
  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004