Oldal kiválasztása

ABTV- SmartGrid

Logounio

Sajtóközlemény
2024/április

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretén belül TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívás keretében ABTV-SMARTGRID projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 179,10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A projekt 4 Veszprém megyei önkormányzat (Ajka, Balatonfüred, Tapolca, Várpalota) összefogásával valósul meg konzorciumi formában. A beruházás egy hosszú távú átgondolt önkormányzatokon átívelő fejlesztés első lépéseként valósul meg.

Az önkormányzatok célja az, hogy minél rövidebb időn belül karbon semlegessé váljanak úgy, hogy közben csökkennek az energetikai költségek. A nemzetek által vállalt klímavédelmi célokat az országok csak akkor tudják teljesíteni, ha a közigazgatás minden szintjén megvizsgálják azt, hogy hogyan tudnak klímasemlegessé válni. Ennek az elérése új beruházásokat igényel országos, megyei és városi szinten is.

A pályázat műszaki tartalma a 4 város korábban elkészített SECAP-dokumentumára támaszkodik, amely részletesen tartalmazza a települések energiaigényét és karbonlábnyomát is.

Az emelkedő energiaárak és települési szinten vállalt klímavédelmi célok teljesítése miatt minden település meg fogja vizsgálni azt, hogy hogyan tudná megtermelni azt a villamos energiát, amelyet felhasznál; hogyan tudja csökkenteni az energia felhasználását.

Cél „Smart Grid” hálózatok kialakítása. Ennek első lépéseként okos mérők kerülnek kihelyezésre több intézményhez, melyek segítségével minden fogyasztó pillanatnyi vételezése/betáplálása mérhető, és azokat össze lehet fogni egyetlen virtuális fogyasztóvá.

A fejlesztés keretében az alábbi beruházásokat tervezzük:
– Új HMKE naperőművek létesítése azokra az önkormányzati épületekre, ahova HMKE gazdaságosan telepíthető.
– Távolról való vezérlést is támogató smart mérők telepítése a villamos energia vételezés/betáplálás mérésére.
– Egy energiahatékonyságot és energia megtakarítást támogató szakértői rendszer kialakítása.

A pályázat megvalósulásával az önkormányzatok csökkenteni tudják a villamosenergia költségeiket, miközben csökkentették a szén-dioxid kibocsátást is. A projekt megvalósulása esetén egy olyan rendszer lesz az önkormányzatok kezében, amelynek a segítségével monitorozhatják a villamosenergia termelésüket és felhasználásukat.

Összefoglalva a projekt célja városokon átnyúló szinten megvalósítani azt, amelyet az ENSZ 1987-ben globális szinten fogalmazott meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Kedvezményezett: Ajka Város Önkormányzata
Konzorciumi partnerek: Balatonfüred Város Önkormányzata, Tapolca Város Önkormányzata, Várpalota Város Önkormányzata
Pályázati azonosító: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00027
Támogatás összege: 179 097 584 Ft
Támogatás mértéke:100%
A projekt megvalósításának kezdete: 2022.07.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2024.12.30.

További információ kérhető:
Brenner Klára
pályázati- és közbeszerzési referens
Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal
+36 (87) 482-179
+36 (30) 2414184
brenner.klara@balatonfured.com

Logounio

Sajtótájékoztató

Csökkentik a városban az energiafogyasztást

 

Balatonfüred részt vesz a négy város (Ajka, Tapolca, Várpalota) partnerségi együttműködésében létrejött Smart Grid energiahatékonysági programban, amelynek célja az intézmények hosszútávon fenntartható, energiagazdaságos működtetésének biztosítása. Balatonfüreden kezdésként négy önkormányzati intézmény, a tűzoltó parancsnokság illetve a hivatal csatlakozott a programhoz. A tervek szerint ez év ősztől működik majd a rendszer, amelynek részeként napelemeket is telepítenek.

– Az a célunk, hogy hatékonyabbá és olcsóbbá tegyük az egyes önkormányzati intézmények fenntarthatóságát. Annak érdekében, hogy leszorítsuk a jelenlegi működési költségeket először okos mérőket helyezünk ki a kiválasztott intézményekbe, hogy pontos adatunk legyen az energiafogyasztásukról, majd felállítunk egy energiahatékonyságot és energia megtakarítást támogató szakértői rendszert – fogalmazott Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, a Várpalotán tartott sajtótájékoztatón, amelyen Campanari Talabér Márta Várpalota-, és Schwartz Béla Ajka polgármestere is hangsúlyozta a rendszer előnyeit.

Dr. Fodor Attila, a Pannon Egyetem docense, kiemelte: az energia árak folyamatosan emelkednek, ezért elkerülhetetlen, hogy felelősségteljesen gondolkodjunk az intézmények fenntarthatóságáról.
– Az a legolcsóbb energia, amit nem használunk fel, – ez az alapgondolatunk, ennek szellemében nagyon pontos képet kell kapnunk az adott intézmények jelenlegi energiafelhasználásáról, hogy azt aztán a szakértői rendszer kialakításával, az alternatív energiák használatával a lehető legkisebb mértékre tudjuk csökkenteni – fogalmazott az egyetem projektekért felelős dékánhelyettese, ugyanis a Pannon Egyetem biztosítja a 180 millió forintos, uniós támogatásból létrejött projekt szakmai hátterét.

Balatonfüreden egyelőre a Tündérkert illetve a Mogyoró úti óvodában, a Lipták Gábor Könyvtárban, az önkormányzat épületében, a Zsidó Kiválóságok Házában valamint a Lapostelki úton álló Tűzoltó Parancsnokságon szerelnek fel okos mérőket, sőt a program részeként az utóbbi két helyen napelemeket is telepítenek.

 

 

Megosztás

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Fekete hattyú

2024-05-16. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

A Szegedi Kortárs Balett előadása.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004