Oldal kiválasztása

Az író, mint sztár – Jókai-napok

Szerző: | 2024-04-29.

A maga korában rajongtak érte, sőt Csehov egyenesen utánozta. Szenvedélyes életút, viharos házasságok, legendává vált füredi jelenlét, és közel száz megírt kötet. A romantikus íróra, Jókai Mórra emlékeznek meg Balatonfüreden. Könyvbemutató, kerekasztal beszélgetés és az elmaradhatatlan bableves-főzőverseny a Koloska-völgyben. Jókai-napok május 3-4.

Jókai Mór volt az első író, aki regényei honoráriumából nagypolgári stílusban élhetett. Remekül kezelte az akkori médiát, menedzselte magát. Korának megkerülhetetlen ikonja volt, aki íróként ma már szinte elképzelhetetlen népszerűségre tett szert. Rajongtak érte a nők, jó társasági emberként ismerték, érdekelte a gasztronómia, a kertészkedés, a kártyázás, minden, ami életszagú volt, közben pedig, mint író egyértelműen kortársai előtt járt, lebilincselő stílusával korának egyik legmodernebb szerzőjeként ünnepelték.

Van tehát mit beszélni a nagy mesemondóról, akinek ráadásul botrányosak voltak a házasságai is. Jókai felkent ismerői, kutatói (Hansági Ágnes-, Margócsy István-, Szajbély Mihály-, Szörényi László irodalomtörténészek) ülnek le egy asztalhoz, hogy beszéljenek a nagy íróról, és a közelgő 2025-ös Jókai bicentenáriumról, amire Balatonfüred városa már elkezdte a készülést. Csatlakozik hozzájuk majd Orosz István képzőművész és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, a házigazda Praznovszky Mihály irodalomtörténész lesz, akiben lehet bízni, Jókairól minden érdekességek kicsalogat majd a beszélgető partnereiből.

A nagy írónak állít emléket immár 33 éve a rendezvény sorozat, amely egyben Füred egyik emblematikus eseménye.
A hagyományos ünnepség ezúttal is az író egykori villájának udvarán lesz május 3-án, pénteken, délelőtt. (Az emlékházként működő villába 1870-ben költözött be Jókai Mór és felesége Laborfalvi Róza. Huray István fürdőorvos az író krónikus hörghurutjára hivatkozva támogatta a tervüket, hogy Balatonfüreden építkezzenek.)

A ceremónia után közvetlenül könyv-, illetve folyóirat bemutatót tartanak. Egy komondor naplója címmel egy Jókai kiskönyv lesz terítéken, majd a Magyar Szemle folyóirat legújabb lapszámát mutatja be a periodika új főszerkesztője Stamler Ábel.
A már említett kerekasztal beszélgetés után pedig Szeredi Merse Pál kurátor vezeti végig az érdeklődőket a Vaszary Galéria Kassák kiállításán.

Másnap, május 4-én, szombaton gasztronómia a Koloska-völgyben. A Jókai-bableves főzőversenyen, minden évben mintegy hatvan csapat vág neki a főzésnek. Kora reggel előkerülnek a bográcsok, hogy aztán délben mindenki kedvére kóstolhasson, a zsűri pedig kiválassza a legízletesebb bablevest.
Lesznek zenés programok is, a gyerekeket pedig népi és kézműves játszóház várja.

A Jókai-napok részletes programja itt olvasható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Fekete hattyú

2024-05-16. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

A Szegedi Kortárs Balett előadása.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004