Oldal kiválasztása

Megnyílt a Helytörténeti Gyűjtemény

Szerző: | 2024-05-01.

Megtelt a Kossuth utca, igazi népünnepély keretében megnyitották a város múltját őrző és bemutató új Helytörténeti Gyűjteményt. Az Óvárosban álló korszerű intézményben a helytörténeti kutatószolgálat mellett látványtár-kiállítás és zeneműterem is helyet kapott.

– Nagyon fontos volt nekünk ez a ház, mert a helyi múltunkra, a gyökereinkre kell építkeznünk. Az Óváros több elemből álló rehabilitációja a Helytörténeti Gyűjtemény átadásával lett teljes. Szeressék, látogassák ezt a helyet! Kérem a tanárokat, hogy hozzák el ide az osztályaikat, hogy a diákok megismerhessék elődeinket, akikre méltán lehetünk büszkék – fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Bóka István polgármester.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta, hogy a megújult Helytörténeti Gyűjtemény lehetőséget ad arra, hogy megismerhessük a múltunkat.
Illés Hajnalka önkormányzati képviselő kiemelte: a városrész megújítása révén 21. századi próbatermet, új, modern élelmiszerüzletet, tetszetős közterületet kapott az Óváros. – Három felekezet temploma és egy zsinagóga határolja ezt a területet, a legjobb helyen vagyunk – mondta a képviselő.

Az ünnepségen Tóth Györgyi a városi könyvtár igazgatója a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, az új intézmény létrejöttéről, előtörténetéről beszélt, megemlékezett Bálint Jánosnéról, akinek nagylelkű házadománya volt az első helytörténeti gyűjtemény otthona. Az adományozó emléktáblát is kapott az épület falán.
– Nagy öröm, hogy végre egy helyen tudjuk tárolni és részben bemutatni a város helytörténeti gyűjteményének anyagát. Hetenként három napon biztosítjuk a kutatószolgálatot, lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is, amelyeken a helyi diákok megismerkedhetnek a város történetével. Az épület emeletén látványtár-kiállítás látható, amely Balatonfüred régmúltjának mindennapjait mutatja be. A kiállítás persze csak egy ízelítő a rendelkezésünkre álló hatalmas anyagból – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Tóth Györgyi.

Az ünnepélyes megnyitó után kinyitották a gyűjteményt, akkora volt az érdeklődés, hogy sorba kellett állni a látogatóknak ahhoz, hogy bejuthassanak az épületbe.

KÉPGALÉRIA

A könyvtárhoz tartozó Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonképpen a város teljes múltját tartalmazza. Iratok, régi dokumentumok, néprajzi tárgyak, gazdag könyvtár, képzőművészeti alkotások, archív fotográfiák, képeslapok gyűjteménye. Az új intézmény lehetőséget ad a szakszerű tárolásra és állandó kiállítása révén a gyűjtemény részleges bemutatására is. Az épületben kialakított zeneterem a Balatonfüred Koncert Fúvószenekarának és a város Vegyeskarának lesz a próbaterme.

A majálison délelőtt gyerekek lepték el az utcát, ügyességi játékok és színházi előadás várta őket, délben pedig elrajtolt a futóverseny is. Délután a helyi művészeti csoportok adtak műsort, fellépett a Balatonfüred Néptánc Együttes, a Balatonfüred Ifjúsági Fúvószenekara, az Óvárosi Óvoda és a Reformkori Hagyományőrzők, majd Dervalics Róbert és barátai, a Sakk Matt Company adott koncertet.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004