Oldal kiválasztása

Jókai a tanítómester

Szerző: | 2024-05-03.

Jókait feltétlen szeretet és tisztelet övezi, a magyar prózairodalom kétségkívül egyik meghatározó alakja, Balatonfüred kulturális origója – hangzott el a Jókai-napok ünnepélyes megnyitóján. A város az esemény apropóján a Magyar Írószövetséggel közösen tárcanovella pályázatot írt ki, és már készül a jövő évi bicentenáriumra.

– Az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a 2025-ös év Jókai emlékév lesz. Kaland, bölcsesség, emberi mélység árad munkáiból, múltunk része és egyben iránymutató is. Jókai tanítómester. Balatonfüred abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy egy ilyen szellemóriás idegrendszerébe vésődött be a település. Füred nemcsak lakóhelyként szolgált Jókainak, de itt lett számára kerek a világ, itt gyűjtött muníciót regényeihez – mondta a Jókai Emlékház kertjében tartott köszöntőjében Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár.

Bóka István polgármester hangsúlyozta: Jókai Balatonfüred kulturális origója, ezért a város már elkezdte szervezni hogyan ünnepelje az író jövő évi bicentenáriumát. – Nagy szükségünk van Jókai lelket emelő regényeire, egy szelíd mesemondó volt, akit feltétlen szeretet övez ma is- fogalmazott.

A hagyományos ünnepségen Lukács Sándor színművész Babits Mihály:Jókai című versét olvasta fel, majd a jelenlévők megkoszorúzták az író szobrát.

KÉPGALÉRIA

Az ünnepség után Jókai felkent ismerői, kutatói (Hansági Ágnes-, Margócsy István-, Szajbély Mihály-, Szörényi László irodalomtörténészek), Orosz István képzőművész és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke ült le egy asztalhoz, hogy Praznovszky Mihály irodalomtörténész segítségével igyekezzenek megfogalmazni, miként kellene megemlékezni a nagy íróról.
Elhangzott, hogy a magyar klasszikus regényírók közül messze Jókait olvasnak a legtöbben, igaz, az ő népszerűsége is érezhetően csökkent. A diákoknak sok esetben már az olvasás maga is gondot okoz, a hosszabb regények befogadására pedig egyáltalán nincsenek felkészülve. A közoktatást sürgősen át kellene alakítani alkalmazkodva a korunkhoz, felvetődött az is, hogy Jókaitól inkább a kalandregényeit kellene kötelező olvasmányként tanítani.
A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Jókai prózája kulcsfontosságú, tulajdonképpen az ő nyelvéből él ma is a hazai irodalom. Egyetértettek abban is, hogy a bicentenárium apropóján a Jókaihoz köthető települések együttműködése hasznos lenne, és az évforduló alkalmából végre a modern média sajátosságaihoz alkalmazkodva lehetne megjeleníteni Jókai műveit, teret adva humorának, sokszínűségének.

A beszélgetésen bejelentették, hogy a Magyar Írószövetség és a város közösen tárcanovella pályázatot ír ki, amelynek eredményét 2025-ben a Magyar széppróza napján hirdetik majd ki.

A Jókai-napok keretében könyv-, illetve folyóirat bemutatót is tartottak. Az író Egy komondor naplója című írását balatonfüredi általános iskolás diákok rajzaival illusztrálva adták ki, a legjobb rajzok készítői külön elismerésben is részesültek, majd a Magyar Szemle folyóirat legújabb lapszámát mutatták be az érdeklődőknek.

Május 4-én, szombaton a Jókai-napok emblematikus gasztronómiai eseményét, a Jókai-bableves főzőversenyt rendezik meg a Koloska-völgyben, ahol mintegy harminc csapat áll neki korán reggel a főzésnek. A völgyet autóval csak a behajtási engedéllyel rendelkezők közelíthetik meg, az érdeklődők helyi járattal, gyalog vagy kerékpárral juthatnak el a helyszínre.

Részletes program és menetrend itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004