Oldal kiválasztása

Újra filmfesztivál

Szerző: | 2024-05-09.

Június 12. és 15. között Mozgó fesztivál Balatonfüreden, Veszprémben és Balatonalmádiban. 12 helyszín, mintegy 100 film, több premier vetítés és gazdag kísérőprogramok: koncertek, kiállítások, gasztronómiai rendezvények. A városban adják majd át a legnagyobb hazai filmes mustra szakmai életműdíjait.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program rendezi meg a fesztivált, amely idén új névvel jelentkezik. A Mozgó fesztiválon nyolc kategóriában – játékfilm, tévéfilm, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, kisjátékfilm, egész estés animáció, rövid animáció és tévésorozat – versenyeznek majd az alkotások, amelyek teljes listáját május 13-án közlik a szervezők.

– A három város egy rendkívül gazdag kínálatot adó fesztiválnak ad helyet. Nyugodtan mondhatom, hogy a hazai filmes szakma itt otthonra lelt. Mi lehetünk az ország első kreatív régiója, amihez a Mozgó fesztivál nagyban hozzájárulhat. Az a célunk, hogy a nemzetközi kulturális térben is megjelenjen a fesztivál – mondta Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter az esemény Veszprémben tartott sajtótájékoztatóján.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte: évről-évre egyre népszerűbb a filmes mustra, egyre több a néző és egyre színesebb a program is.
– Ebben az évben is a legjobb hazai filmek lesznek láthatók a fesztiválon, premiereket is vetítünk és lesznek klasszikus alkotások is. Szakmai beszélgetéseket szervezünk, és itt lesz először látható néhány részlet a készülő Hunyadi filmből – mondta Káel Csaba.

Csáky Attila, a fesztivál igazgatója elmondta: egyebek mellett látható lesz egy dokumentumfilm az 55 éves Kaláka együttesről, sőt a zenekar zenél is majd. Műsoron lesz az idén, 80 éves korában meghalt Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerzőről, karmesterről készült film, a nyitóelőadáson pedig a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjátékot vetítik. Az eseményen bemutatták a fesztivál zsűrijét, (képünkön) amelynek elnöke ebben az évben Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező lesz.

Az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan filmeket nézhet majd meg a közönség, mint a Kontroll, a Csak szex és más semmi, a Macskajáték és az Angi Vera. A tavalyi nagysikerű Cannes-i vetítés után itt lesz majd először látható a Sziget a szárazföldön című klasszikus frissen restaurált verziója is.

Balatonfüreden több helyszínen is lesznek vetítések, köztük szabadtéren a Tagore sétányon, június 14-én, a Kongresszusi Központban pedig az életműdíjak ünnepélyes átadóját rendezik meg. Erről bővebben itt.

A fesztivál részletes programját, amint nyilvánosságra hozzák, itt a honlapon közöljük.

Img 3495

A zsűri: Kárász Róbert, Ternovszky Béla, Dombrovszky Linda, Lukácsy György, Udvaros Dorottya

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004