Oldal kiválasztása

Nemzetközi építészeti díjat kapott két füredi épület

Szerző: | 2024-05-24.

28 magyar projekt nyert díjat építészet kategóriában a május közepén Ljubljanában megrendezett nemzetközi BIG Architecture Fesztiválon. A kulturális létesítmények kategóriában két balatonfüredi épületet, a Kongresszusi Központot és a Modern Műtárat is díjazták.

A BIG a 2000-es évek elején indult a színvonalas szlovén építészet és design népszerűsítése céljából, majd a 2010-es évek közepén kiterjesztették tevékenységüket Délkelet-Európa régiójára. Napjainkban a BIG SEE platform a régió 21 országát foglalja magában, amely 350 millió ember piacát jelenti. Az idei két napos fesztiválon a nemzetközi konferencia és kiállítás mellett a BIG SEE Awards díjazottjai is bemutakoztak a régió vezető szakembereiből álló közönségnek. A fesztiválon az építészet és belsőépítészet területén kiosztott elismerések komoly szakmai ranggal bírnak.

Díjat kapott a Modern Műtár, amely a város két, jelentős villaméretű középületét egy tetszetős üvegfolyosóval összekötve, a Blaha Lujza utca 3-5. szám alatt Füred új múzeuma lett. A Vikár és Lukács Építész Stúdió, a két 19. századi villa maximális megőrzését és felújítását tűzte ki célul, miközben kortárs elemekkel egészítette ki és kötötte össze őket. Az új intézményt egy vibráló, élettel teli, pezsgő helyszínnek szánták, amely egyben optimális teret biztosít az oktatás, a továbbképzések és különböző kiállítások számára – állt a méltatásban.

Szintén díjat kapott a nemzetközi fesztiválon a Balatonfüred Kongresszusi Központ. A Tima Zoltán tervezte épület, visszafogottan elegáns, zöldtetővel rendelkező, több irányból rejtőzködő, a környezetbe belesimuló multifunkcionális központként funkcionál. A 1200 férőhelyes, 4500 négyzetméteres rendezvényközpont egyszerre impozáns, praktikus rendezvény-helyszín és a környezetbe illeszkedő épület hangzott el.
(Az új intézmény néhány hete az Év Balatoni Háza 2023. építészeti pályázaton is nyert, ott a középület kategóriában bizonyult a legszebbnek.)

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004