Oldal kiválasztása

Kulturális fesztivál a városban – Könyv-Bor-Jazz

Szerző: | 2024-06-11.

Irodalom, zene, dedikálások, szabadtéri könyvsarok és borbemutatók – újra Könyv-Bor-Jazz Fesztivál. Minden nap könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések, szabadtéri koncertek és borozgatás a Vaszary kertben illetve a Blaha utcában. Megidézik Herczeg Ferencet, akinek regénye alapján Majdnem menyasszony címmel romantikus film is készült, amely nyolc jelölést kapott az idei Moz.Go fesztiválon.

A június 12-16. között rendezendő fesztivál ebben az évben is laza keretek között, szabadtéri koncertekkel, borbemutatókkal, könnyed beszélgetésekkel, utcai könyvárusítással igyekszik minél szélesebb körben népszerűsíteni a magyar irodalmat.

A hagyományos irodalmi beszélgetések és könyvbemutatók mellett a Kisfaludy Színpadnál egy háromezer kötetes könyv-kamion állomásozik majd, a Libri jóvoltából szerzők is dedikálnak. Itt lesz Fábián Janka és a füredi Karády Anna, akik a romantikus történelmi regényeik révén váltak népszerűvé, dedikál Vida Ágnes pszichológus, aki a Babapszichológia vagy az Álomba ringató praktikák című könyveivel, illetve a gyermeknevelési és várandósságról szóló blogjával aratott nagy sikert illetve a József Attila-díjas író, Kötter Tamás.

A hangulatos Vaszary kertben és a Blaha Lujza utcán felállított szabadtéri színpadokon minden nap szól majd a kifinomultabb jazz, előbbiben borpavilonok és könyvsarok, utóbbiban pedig a helyi vendéglátóhelyek különleges ajánlatokkal várják a vendégeket. A Huray-villák udvarán gyerekprogramok lesznek, de a látogatók kedvükre válogathatnak a program borászatainak kínálata között is, sőt, mindegyik pincészet borbemutatót is tart.

A fesztivál keretében megidézik Herczeg Ferencet, akinek A fehér páva című regénye alapján forgatott romantikus játékfilm, a Pacskovszky József rendezte Majdnem menyasszony összesen nyolc jelölést kapott a Könyv-Bor-Jazz-el egyidőben zajló Magyar Mozgókép Fesztiválon. Egyebek mellett a legjobb TV film, a legjobb rendező, és a legjobb női főszereplő (Kelemen Hanna) kategóriákban verseng a fődíjért.
Az igaz szerelmet keresi Herczeg Ferenc a regényében, a film sem szűkölködik a pletykákban és a romantikában gazdag történetekben. A filmről az alkotók beszélgetnek majd, köztük Hajdu Tibor, a film egyik főszereplője, de lesz szó kulisszatitkokról és a filmből kimaradt részleteket is láthat a közönség.

A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban bemutatják Frenyó Zoltán filozófus, eszmetörténész Európa című kötetét, amely négy előadást tartalmaz. A szerző azt taglalja, hogy milyen szellemi igazodási pontokhoz kellene igazítani Európát és milyen irányba fejlődhet a magyar társadalom.
Géczi János prózafüzére a Balatonfüredhez is kötődő Cholnoky-család három fiútestvérének, a két írónak és a geográfusnak a regényes közös históriáját tartalmazó Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből című kötet is napirendre kerül, maga a szerző beszél majd arról, mi az, aminek van helye egy családtörténetben, s mi az, amiről nem szólhat a történetben szerepet vállaló szerző?

A rendszerváltozásról, az első szabadon választott miniszterelnökről írt könyvet Kodolányi Gyula: Antall Józseffel a világszínpadon címmel. A szerző 1989-től Antall József, majd Boross Péter miniszterelnök külügyi tanácsadója volt, közelről szemlélte tehát az akkori eseményeket, élményeiről is szó lesz az irodalmi esten.
Könnyed borozgatás mellett ismerhetik meg az érdeklődők Ambrus Lajos-Kovács Gyula: Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című kötetet, a szerzőkkel Figula Mihály beszélget majd, ami garancia az érdemi párbeszédre.
És szó lesz a fesztiválon Praznovszky Mihály: Madách-enciklopédia című kötetéről, amely 372 címszóba sűrített ismeretanyag Az ember tragédiájáról. A kisebb-nagyobb terjedelmű szócikkek nemcsak Madách rendkívüli műveltségéről adnak tanúságot, de részleteikben is meghökkentőek. Az irodalomtörténész Madách Imre zsenialitását igyekszik alátámasztani majd az irodalmi esten.

Részletes program itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004