Oldal kiválasztása

Komoly gondok a Balaton térségében – Szolgálati bérlakások épülnek

Szerző: | 2024-07-12.

Szolgálati bérlakás építési program indult a Balaton régióban, amelynek célja a térség elöregedésének, elnéptelenedésének a megfékezése. A vidám díszletek mögött jelentős gondok vannak – jelentette be Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.
Balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítását támogatja a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. Az ötmilliárd forintos pályázatot a Balaton Fejlesztési Tanács hirdette.

– Igyekszünk felhívni a figyelmet a Balaton térségének a problémáira, mert a vidám díszletek mögött jelentős gondok vannak. A régió elnéptelenedését meg kell akadályozni, a demográfiai adatok aggasztóak. A térség ingatlan árainak drasztikus emelkedése miatt a fiatalok elhagyják a térséget, nem találnak maguknak itt munkát, nem tudnak lakást vásárolni, nem tudnak családot alapítani, így a Balaton régiót az elöregedés veszélyezteti. A probléma csak hosszú távon orvosolható, rövidtávon azonban megoldást jelenthet a Balatoni Fejlesztési Tanács pályázata, amely a munkaerő megtartását és térségbe vonzását célozza – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki a Funkcionális térségek szerepe a kohéziós politika megerősítésében elnevezésű a Régiók Európai Bizottságának a füredi Kongresszusi Központban zajló szemináriuma alkalmából tartott sajtótájékoztatót.

– Ez a pályázat egy jelentős előrelépést jelent, hiszen szemléletváltást hoz a térségbe. A Balaton régiót eddig mindig, mint ökológiai egységet és turisztikai térséget szemléltük, most viszont az itt életvitel szerűen élők szempontjait vesszük figyelembe. A rendelkezésre álló öt milliárd forint egy decentralizált forrás, ennek sorsáról az itt élők dönthetnek, a helyi igényeiket megfogalmazva valósulnak meg a beruházások. Ez egy mérföldkő a Balaton térségének fejlesztésében – fogalmazott Bóka István a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: a térségben minél több éves munkahelyre van szükség, amelyek ráadásul nem kötődnek a turizmushoz. Ennek eléréshez nagy segítséget nyújthat a szolgálati bérlakás program.

Az öt milliárd forintos pályázati keretre két körben jelentkezhetnek a balatoni települések önkormányzatai. Az első körben 11 pályázat érkezett, amelyeknek az összértéke 3,6 milliárd forint volt, a második körben, amely ez év november végén zárul, további 1,5 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok. Az első körben a járásszékhely települések számára 3 milliárd forintot, a nem járásszékhelyek számára másfél milliárd forint keretösszeget különítettek el – tette hozzá Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Balatonfüreden a pályázat keretében 16 szolgálati bérlakás épül, a lakásokat a közfeladatok ellátásában dolgozók igényelhetik majd az ígéret szerint a piaci ár alatt – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart