Először 2022-ben közölt az ország egészéről étteremlistát a Michelin Guide, az idei értékelés minden eddiginél több hazai, összesen 78 éttermet ölel fel. Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba, ami azt jelenti, ezek az éttermek megtartották a minőséget. A balatoni régióból egy új étterem került fel a listára a tihanyi Sho, amely úgynevezett tányér elismerést, Michelin-ajánlást kapott.
Három balatoni étterem, a füredi Bistro Sparhelt, a balatonszőlősi Casa Christa, és a balatonszemesi Kistücsök Food kapta meg a Bib Gourmand minősítést, amelyet a mérsékelt árú, de kiváló ételeket kínáló helyeknek ítélnek oda.
A korábban elismerést kapó balatonfüredi éttermek a Sparhelt, a Noon, a Zelna Borbár ezúttal is felkerültek a listára, kivétel az időközben megszűnt Mór24. Az idei kiadványban több, a város közvetlen környezetében működő étterem is helyet kapott, Balatonszőlősről, Csopakról vagy éppen Tihanyból is szerepelnek vendéglátóhelyek.
– A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték a hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára – mondta a díjátadón Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.
A Michelin Kalauz díjazási kategóriái:
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy csillag azt jelenti, kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. Két csillagot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg három csillagot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellet a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.
A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi balatoni díjazottjai:
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
• Casa Christa – Balatonszőlős
• Sparhelt – Balatonfüred
• Kistücsök – Balatonszemes
Zöld csillagos étterem:
• Villa Kabala – Szigliget
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
• A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
• Füge – Tihany
• Zelna Borbisztró – Balatonfüred
• Tihanyi Vinarius – Tihany
• Neked Főztem – Zánka
• NOON – Balatonfüred
• Csopaki Resti by Laurel – Csopak
• Víg Molnár Csárda – Csopak
• Kővirág -Köveskál
• Villa Kabala – Szigliget
Idén először ajánlást elért éttermek:
• Sho Tihany – Tihany
Az éttermek teljes listája itt olvasható.







Főépítészség
2025.12.08.
Semmi értelme nincsen. Nemcsak azért, mert a cikk is írja, hogy ez egy szimbolikus hely, hanem azért sem, mert ilyenekkel…
Bővebben
Gizike
2025.12.08.
Köszönjük szepen a fantasztikus karacsonyi vasart a Kek szalag portban. Ajanlom szeretettel mindenkinek. Magas szinvonal, jo hangulat.
Bővebben
főhozzászóló
2025.12.07.
Főépítészség, Alépítészség, Melléképítészség, Építészség, stb. vajon meddig lehet ezt ragozni? Ez csak úgy rang és címkórság, vagy van valami értelme…
Bővebben