Oldal kiválasztása

Miért jó Balatonfüred?

A megszemélyesített város

A hely, ahol élünk adott. Vagy épp ellenkezőleg, állandóan változik? Meg kell személyesíteni vagy elég egyetlen megtalált hangulat, hogy viszonyunk legyen hozzá? Szerető vagy inkább élettárs? Mi a fontos? Az épületek, a víz, a hegy, az utcák vagy épp a nagy, zöld terek? A szobrok és árnyas ligetek, a teraszok, a lehetőségek, a nők és férfiak? Éjjel vagy nappal? Kívül vagy belül? Nyáron, netán a hideg csöndjében? A kilátás a Balatonra? A móló? Az ódon villák? A fagyi? A vitorla árbocok jellegzetes hangja? A parti vonulás vagy inkább a magára hagyott, megcsalt város? Mitől jó egy hely? Vannak-e szavaink rá? Egyáltalán, érdemes-e beszélni róla?
Mindenesetre mindenki szilárdan gondol magában ezt-azt. Az idelátogatókat kérdeztük, akik nem lakói a városnak, de valamiért rendszeres visszajárók, fellépő művészek vagy egyszerűen csak itt nyaralók, szerintük miért jó Füred?

Bereményi Géza (író)

„A Balatonnál itt érezni az évszázadokat, különösen a 19. század első felét. Mostantól, ha erre járok, mindenképpen elzarándoklok Tamás fájához. Jó helye lesz itt.” (Cseh Tamás emlékfáját, amely a Tagore sétányon áll, az író ültette 2009. november 7-én.)


Bordán Irén
(színművész)

„Kedvenc helyemen, a Tagore sétányon mindig elmegyek ahhoz a fához, amit Indira Gandhi ültetett. Az egyik legtisztább politikus volt ő, s kisugárzását érzem a fa körül.”


Érdi Tamás
(zongoraművész)

„Azt olvastam valahol, hogy Jókai addig nem kapta meg a kávéját, amíg meg nem írta a cikkét a vásárnapi újságba. Szeretem ezt az anekdotát, mindig eszembe jut, amikor itt járok. Füredhez erősen kötődöm, mert itt a Balatonnál találtam rá három-négy évesen dédnagyapám zongorájára. Egyszer éppen itt a városban koncerteztem a születésnapomom, azóta mindig visszajárok.”


Eötvös József
(gitárművész)

„Egyszer Parmából egy fesztiválról utaztunk haza a feleségemmel, hulla fáradtan, és szinte ösztönösen, ahelyett, hogy az otthonunkba, Martonvásárra mentünk volna, megálltunk Füreden enni egyet majd sétáltunk a parton. Ez Balatonfüred. Hozzánknőtt a város. Minden évben eltervezzük, hogy ideköltözünk. Mert ez a hely emberléptékű, úgy érdemes élni, ahogy itt élnek.”


Farkash Gábor
(musical-színész)

„Szeretem a Tamás-hegy oldalában a cserszömörce színváltozását ősszel, a morzsolt levelek parfümös illatát, a Lóczy-barlang kisujjnyi cseppkövét. Az első kibújt leánykökörcsint, az arácsi óvodai lepkekergetést, a nyaralók zsivaját és a téli jégrianások visszhangját a parton. Szeretem a vadgesztenyesorok alatt csörgő leveleket. Szeretem Blaha Lujza padjáról csak nézni a tihanyi fényeket, Jókai gipszkezét a múzeumban, a Tölgyfa, és Halász csárdákat nagyapámmal és a cigányzenét. Ötvös Csöpit, az elixír-ízű forrásvizet. A helyet ahol felnőttem és ahová mindig jó visszatérni, mint az anyai ölbe.”

Fischer Ádám (karmester)

„Az itt írt Aranyember miatt szeretem a várost. Amikor gyerekként olvastam és felkeltette a fantáziámat nagyon érdekelt, mert a rianást, ami a legszebb leírás a regényben, úgy írta le Jókai, hogy nem látta soha a téli Balatont. Úgy gondolom, hogyha egy elbeszélés után leírt elbeszélés ennyire tetszik, akkor az a hely fantasztikus lehet.”

Freund Tamás (agykutató)

„A gyermekkori élményeim a Balatonhoz, az északi part településeihez, köztük Füredhez kötődnek. Mára ez kiegészült a nemzetközi színvonalú borkultúra élvezésével, melynek Füreden igen jelentős képviselőivel találkozhatunk, elég, ha a Figula Pincészetet említem, ahol mindig barátként fogadnak.”


Géczi János
(író, költő)

„Ha Füred – akkor borvíz, a Jókai-villa, sok hattyú és még több vadkacsa, és persze nyár, pelyhes nyárfák, parkok és napos terek. Néhány vers is, ahogyan ott téblábolnak a Lipták-ház körül, hol angolul, hol franciául, hol pedig szerbül dadognak. Gyerekkor itt, csíkos zokniban, kamaszkor ott, amott pedig az úri felnőttkor. Az élhető települések egyike.”


Horgas Karina
(egyetemista)

„Szeretem a vizet. A Balaton színét és szagát. A vonulást a parton. A döglést a strandon. A nézegetést a sétányon. Ez mind Füred.”


Jász Attila
(költő)

„A fürediségnek számomra három párhuzamos rétege van. Az első, a múlt, a majdnem elviselhetetlenül megterhelt kulturális örökséget jelenti, és egy személyes élményt, szívbeteg apámat vidámnak látom a szívkórházban, ritka pillanat. Volt. A második rétege a jelen, hogy Füred megcsinálta azt, amiről más magyarországi helyek álmodni se mertek. Önmagát. Számomra pedig egy nagyon kellemes dologgal kötődik össze a jelen, a Quasimodo-fődíjjal. És a harmadik réteg, a jövő, amiben remélem, ez a fajta kulturális turizmus fenntartható. És ha bármikor oda vetődöm, ugyanolyan jó érzés lesz látni ezt a mesebeli birodalmat, mint eddig.”

Kamarás Iván (színész)

„A jelenlegi Horváth-ház helyén működő Bányász üdülőben nyaraltam a szüleimmel. Az apámat is különleges kapcsolat fűzte Füredhez: diák korában egész nap mosogatott valamelyik hotelben. Pécsi gyerekként a déli oldalon szocializálódtam különböző nyári táborokban, de mindig is az északi part volt a menő oldal. Füred egy gyönyörű hely, rég vártam már, hogy lehetőséget kapjak egy itteni fellépésre.”

Keleti Andrea (táncművész)

„Az olasz tengerpartra emlékeztet. Nyüzsgő hely. Nekünk az aktív pihenés: görkorcsolya, vitorlázás, biciklizés.”


Kelemen Péter
(nyomdász)

„A füredi mólón csókolóztam először. Füred megmaradt.”


Kukorelly Endre
(író)

„Füred annyira jó/szép, túl szép, magamtól oda se megyek. Ahhoz képest sokat vagyok ott: ha hívnak, már pattanok is. Amúgy csupán átgördülök rajta ünnepélyesen, mert kizárólag ünnepi módon lehet átgördülni rajta: képtelenség ott fölgyorsulni. Ha Füreden járok, az nagyon irodalmi érzés, és csak bajosan tudom elképzelni, hogy másoknak nem az. Ilyenkor irigylem a műfordítóház lakóit, és nagyon remélem, hogy ők is valami hasonló divatjamúltan magasztosat éreznek.”

Lichtneckert András (levéltáros, történész)

„Füred kulturális életében, ahogyan a történetében is, azt szeretem, hogy sokszínű. Nemcsak a szólistákat hallani, hanem „nagyzenekart” is. Ehhez az kell, hogy sok egyesület működjön és aktívan, ahogyan a régi füredi óvárosban és a fürdőtelepen is. Kevés történésznek adatott meg, hogy a kutatásainak a jelenben zajló folyamatokhoz is legyen egy kevés köze. Nagy élmény, hogy miközben kutatom és publikálom a borvidék, a gyógyfürdő, a balatoni hidegfürdők, az angolkert, a színházak történetét, napirenden van a rekonstrukciójuk.”


Liptai Klaudia
(színész, műsorvezető)

„Ez az a hely, ahol még az emberek szemébe lehet nézni.”


Litkey Farkas
(kilencszeres Kékszalag vitorlásverseny győztes)

„Füred a kályha a vitorlázó számára. Innen indulunk, és – egyszer – ide térünk vissza mindannyian.”


Martinovics Ambrus
(6 éves)

„Füred azért jó, mert itt mindig kevesebb a dolgozás.”


Molczer Ágost
(zenész)

„A Tátra lépcsőt szeretem. Ott bármit el tudok képzelni: tengert a partra, időtlenséget a napomba és magamat Füreden.”


Pánczél Tamás
(szabadúszó)

„Ez az a hely, ahol a Bakony felől fújó szél és a tehetős nyaralók kellemes elegyet alkotnak.”

Pásztor István (215-szörös válogatott kézilabdázó)

„A múlt meg a jelen kivételes harmóniában van együtt. Ha látom a régi villákat, elképzelem milyen lehetett itt akkoriban az élet. Hajózási szakközépiskolába jártam, rendszeresen indulok nagyhajós bajnokságokon. Füred a hajózást is jelenti nekem.

Alessandro Quasimodo (színész, a Nobel-díjas költő fia)

„Füred nem volt szerelem első látásra, a vonzalom csak lassan alakult ki, ahogy az ember járt Afrikában és a színei, a hangulata egyszercsak hiányozni kezd. Lebilincselő a város fejlődése, a ma impozáns Anna Grand Hotel például olyan volt húsz éve, mint egy hadikórház.”

Rácz Péter
(költő, műfordító)

„Látszik, hogy a helyiek szeretik a városukat. Az év három hónapját különösen kedvelem itt: a májust, a szeptembert meg a januárt, ilyenkor minden szép.”


Sárai Ilona
(tanár)

„Ezer szál köt ide. Az ötvenedik nyaramat töltöttem itt, a felnőtté válásommal együtt lett a kis faluból jelentős üdülőváros Füred. Minden évben valami újat fedezek fel.”


Sajor Petra
(8 éves)

„Itt a legjobb a fagyi. És szökőkútban is lehet fürdeni.”

Somi Panni (Indológus, a Sivasakti Kalánanda Táncszínház vezetője)

„Érdekes látni, hogy India beköltözött Balatonfüredre és a fürediek befogadták Indiát. Itt mindig nagyszerű közönség vár, szeretem ezeket az előadásokat. Megszerettem a várost, pedig nálam nagyon nehéz dolga van egy Balaton parti településnek – ezúttal megadtam magam.”


Tompos András
(fotográfus)

„Minden, amire emlékezni érdemes, itt történt meg velem.”


Tóth Krisztina
(költő)

„Nem múlhat el úgy nyár, hogy a fiammal legalább egyszer el ne látogatnánk Balatonfüredre, bejárjuk az ismert utcákat, lemegyünk a partra és megetetjük a hattyúkat. Csodálatos dolog megőrizni a folytonosságot, a múlt emlékeit, és közben újjáteremteni egy várost: ritkán sikerül ez ilyen harmonikusan mifelénk. A Tagore sétányon végigmenve kicsit mindig a saját gyerekkoromra emlékszem és biztos vagyok benne, hogy a fiam is elhozza majd ide a saját gyerekeit. És hogy az ő zsebükben is lesz mindig hattyúeledel.”


Tóth István
(Van Nuys, Kalifornia)

„A füredit ki lehet venni Füredről, de Füredet nem lehet kivenni a fürediből.”

Tóth Tamás (egykori szívkórház lakó)

„A szívbillentyűmet köszönhetem Fürednek. A nyugalmat. A köntösös sétákat a parton.”


Vancsó Ödön
(matematikus)

„Normális, élhető, kulturált európai város, széles kínálattal és barátságos emberekkel. Mindez itthon nagyon ritka.”


Vásáry Tamás
(zongoraművész, karmester)

„Természeti adottságai mellett, gyönyörűek az épületei, ideális háttér a hangversenyeknek. Amikor összejön a kulturális és a tradicionális érték meg a természeti szépség, az nagyszerű. Ezt kapom meg Füreden.”


Vass László
(cipészmester, műgyűjtő)

„A Balaton a fiatalságom. Füred az ország legszebb helye. A Vaszary villából pedig az ország egyik legjobb múzeuma lehet.”


Vidnyánszky Attila
(színházi rendező)

„Mert a békesség, rendezettség, tisztaság mellett olyan szent derű árad a városból, amely jó volna, ha egész Magyarországot áthatná.”

Zorán (zenész)

Il mezzo dominante per aumentare la potenza è vendita cialis. La durata del rapporto sessuale sorprenderà!

„A hetvenes években sok időt töltöttem a Marinában, illetve a bárjában. Ha máshol volt fellépésünk, akkor is átjöttünk ide. A bárban akkor egészen sajátos hangulat volt, több zenész, előadó fordult meg ott vendégként, és nem volt ritka, hogy egyfajta örömzenélés alakult ki. A fellépő zenész felhívta egy-egy számra az ismerősöket, volt, hogy még kongáztam is. Máté Péter barátommal többször megfordultunk a bárban. Emlékezetes hangulatú esték és zenélések voltak. Nekem ez Füred.”

(Folyamatosan bővítjük)

Megosztás

Olvass tovább

Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ Balatonfüred, Honvéd u. 1. Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék) E-mail: info@furedkult.hu Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi...

Borhetek

1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A híres hindu költő, Rabindranath...

Kékszalag

A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. Már az első világháborút megelőzően megfogalmazódott egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének gondolata, de az elképze­lés csak a...

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart