Oldal kiválasztása

Díj Fürednek

Szerző: | 2013-12-18.

Először adták át a tehetségbarát önkormányzat címet. Füredé az egyik fődíj.

 

A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen adták át a fődíjakat, amelyet Szolnok, Tata illetve két kisebbségi önkormányzat (Szada, Hejőkeresztúr) mellett Balatonfüred vehetett át.

Az ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára azt mondta: vannak közösségek, amelyek felismerték a tehetséggondozás jelentőségét, és hajlandóak ezért áldozatot is hozni, őket díjaztuk.

Hoffmann Rózsa kiemelte: nem elég tehetségesnek lenni, mert ha a tehetség nem kapja meg a szükséges többletet, a gondozást, amely révén kibontakozhat, eredményeket érhet el, elhalványul, hiszen támogatás nélkül nehéz a felszínen maradni. Véleménye szerint az oktatásügy minden irányítójának örömteli feladat, ha tehetséges fiataloknak, őket segítő szervezeteknek és embereknek adhat át elismerést. Bár a kitüntetettek erőfeszítéseiket gyakran nem a reflektorfényben teszik, azok nem eredménytelenek és hiábavalók. A felnövekvő nemzedék tagjai ugyanis sikerre vihetik erőfeszítéseiket, hozzájárulhatnak közösségük és a nemzet hírének öregbítéséhez – mutatott rá az államtitkár aki szerint a tehetséggondozás alapvető feladata a tehetségek felszínre hozatala.

Az eseményen díjat kapott Balatonfüred, Szolnok, Tata és Szada önkormányzata, továbbá a hejőkeresztúri cigány kisebbségi önkormányzat és az Országos Roma Önkormányzat.

Balatonfüreden az önkormányzat több olyan tehetséggondozó rendezvényt támogat, amely sok látogatót vonz, így lehetővé válik a városok tehetséggondozó tevékenységének összehangolása. Szolnokon nyolc úgynevezett tehetségpont található: egyebek mellett pedagógiai intézet és tehetséggondozó alapítvány. Tatán három tehetségpont van, az önkormányzat segíti munkájuk összehangolását és díjakkal is elismeri szakmai tevékenységüket. A Pest megyei Szada különdíjat kapott, mert a község általános iskolája nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra, mintegy húsz tehetséggondozó szakkört működtet. Elismerést kapott a Borsod megyei Hejőkeresztúr cigány kisebbségi önkormányzata, amiért egy a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segítő modellt támogat. Ugyancsak kitüntették az Országos Roma Önkormányzatot, amely támogatja a tehetséggondozást, a tanulók képességeinek kibontakozását – hangzott el az értékelésben.

Az Emmi a Nemzeti Tehetség Program keretében idén először hirdette meg a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A kitüntetett önkormányzatokat egyebek mellett a 2013-as évben tehetséggondozásban részesült fiatalok száma, e tevékenységnek az önkormányzat működési feltételeivel arányos mértéke, valamint a regionális, országos vagy nemzetközi kapcsolatok kiépítettsége alapján választották ki.

A fődíjat elnyerő három helyi és két kisebbségi önkormányzat három programon vehet részt: egy tíznapos nemzetközi tanulmányúton – amelynek keretében meglátogatják a CERN kutatóközpontot -, egy egyhetes művészeti alkotótáborban és egy egynapos múzeumpedagógiai programon.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Dés László koncert

2024-08-10. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Dés László és négy színész koncertje.

Neoton koncert

2024-08-09. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Nagykoncert.

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

Hírek, Agora

Hírek

Megfúrt Hársfa

2024.07.30.

Kedves "Agorások" keresem a megoldást a következő tapasztalatomra. A Horváth Mihály utca az elmúlt években/évtizedekben városunk egyik legszebb tcájává fejlődöttt.…

Értékek-nek

2024.07.28.

Egyetértek. Most néztem meg a báli képeket és idén is rengeteg, értelemtől csillogó szempárt, tekintetet láttam. Ha innen nézem, végül…

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart