Oldal kiválasztása

Balaton anno és most – Kortárs építészet a tónál

Szerző: | 2014-02-04.

Milyen stílusjegyekkel bír a balatoni építészet? Hogyan alakult az évszázadokon át a természet és az épített környezet szorításában lévő kultúrtáj? Mi a szerepe Fürednek? Miért lehet példa a város fejlesztési stratégiája? Egy kis balatoni építéstörténet.

 

A Balaton a tóparton feltárt római nyaralóvillák maradványai szerint, már évszázadokkal korábban kedvelt üdülőhely volt. A térség báját, érdekességét épp itt Füreden alapozták meg a XIX. század elején, hiszen egymást követték az építkezések a várost egyre gyakrabban felkereső reformkori értelmiség pedig tartalommal töltötte meg az üdülőhelyet, sőt divatossá tette.

A század második felében elkészült a déli vasút Buda és Trieszt közötti szakasza, elindítva a balatoni települések és a tó turizmusának gyors fejlődését, az 1904-ben létre hozott Balaton Szövetség pedig már a modern településfejlesztés előképének tekinthető.

1920 után az adriai üdülőterületek elvesztésével jelentősen megnőtt a Balaton-parti építkezések száma, a 30-as évek közepén azonban már jelentkeznek a rendezetlen épített környezetből fakadó problémák. Az évtized elején tetőző gazdasági válság után ugyan új lendületet vett a nyaralótelepek fejlődése, felkapott lett a térség, egyre többen kívánták szabadságukat a tó partján eltölteni. Ám ezzel megindult a fürdőtelepek friss parcellázása, kihasználva a rendkívül alacsony telekárakat. Rövid idő alatt összefüggő településfolyamok alakultak ki, miközben a természeti értékek veszélybe kerültek és megváltozott az ökológiai egység.
Átalakult a nyaralás fogalma és az életforma is, a korábbi nagypolgári villák már nem voltak praktikusak és pénz sem volt újak építésére. Elkezdődött a kisebb nyaralók építése, ezeknek azonban semmiféle előképe nem volt, amit csak tovább súlyosbított a két világháború közti magyar építészet útkeresése. Aztán jött a szocreál, a 70-es években a minőségi turizmust felváltotta a tömegturizmus, a hangulatos nyaralókat pedig a hullámpalás megoldások – és kialakult a finoman szólva eléggé vegyes településkép.

A rendszerváltást követően átalakult a térség önkormányzati rendszere, a fejlesztő szerepét helyenként a magánszektor vette át. Elkészült a Balaton Kiemelt Üdülőterület hosszú távú fejlesztési koncepciója és kétezerben életre hívták a Balatoni Intergrációs és fejlesztési Ügynökséget. Az utóbbi években a beruházók számos átfogó fejlesztési koncepciót publikáltak, de ezek rendre ilyen-olyan okokból elmaradtak.

Balatonfüred is a kilencvenes évek elején még lehangoló képet mutatott, elhanyagolt reformkori városrész, romos illetve számos tájba nem illő épület jellemezte. A rendszerváltás után a város több rossz állapotú, elhagyatott, de a városfejlesztés szempontjából stratégiailag fontos ingatlant vásárolt meg, majd európai uniós pályázatok révén megkezdődött a több ütemű városfejlesztés. A turizmusra alapozva, de azon túlmutatva vázolták fel a város jövőképét, melyben kiemelt szerepet szántak a kultúrának.
Az infrastruktúra fejlesztésével az ingatlanok felértékelődtek, mindez beindította a magántőkét és a közpénzekből finanszírozott fejlesztéseknél háromszor több magánbefektetés valósult meg. Megújult a Fürdőváros és Arács központja, és rehabilitálták a városközpontot is, a Pálóczy kastély és park renoválásán át, a volt Piros iskola valamint a Kovászna parkon keresztül a Szent István tér újra értelmezéséig.

A városban új épületeket emeltek illetve régi épületeket újítottak fel, a környezetbe illeszkedő léptékkel, Füred karakteréhez illeszkedve, de mégis korszerűen ,- a fejlesztések közül több szakmai díjat is kapott.

A következetes városfejlesztési koncepcióban fontos szerepe volt a Hild-díjjal kitüntetett András István főépítésznek, de Füreden több kvalitásos építész kapott lehetőséget, többiek között Kertész András, Ripszám János, Répás Ferenc, Koris János és Major György vagy a közterek terveit készítő tájépítészek Wallner Krisztina és Herczeg Ágnes.

Kik és hogyan gondolkoztak a Balaton-part építészeti feladatairól, milyen regionális stratégiákat dolgoztak ki és hogyan alakult a szakma szerepfelfogása? Miért volt kiemelkedő Balatonfüred szerepe a múltban és a jelenben is? Milyen helyet foglal el a Balaton-térség az Országos Területfejlesztési Koncepcióban? Épületek anno és most fotókkal, részletes értelmező szövegekkel. Információk települések, időszakok szerint.
Egy jó és hasznos oldal a balatoni építészetről itt.


balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Dés László koncert

2024-08-10. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Dés László és négy színész koncertje.

Neoton koncert

2024-08-09. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Nagykoncert.

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

Hírek, Agora

Hírek

Megfúrt Hársfa

2024.07.30.

Kedves "Agorások" keresem a megoldást a következő tapasztalatomra. A Horváth Mihály utca az elmúlt években/évtizedekben városunk egyik legszebb tcájává fejlődöttt.…

Értékek-nek

2024.07.28.

Egyetértek. Most néztem meg a báli képeket és idén is rengeteg, értelemtől csillogó szempárt, tekintetet láttam. Ha innen nézem, végül…

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart