Oldal kiválasztása

Egyenes labirintus – Költészet napi megemlékezés

Szerző: | 2024-04-11.

Pilinszky Jánost a katartikus erejű költőt, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakját idézték meg a városban a költészet napja alkalmából. Egyenes labirintus címmel Tallián Mariann és Lázár Balázs Artisjus-díjas színművészek valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész szólaltatta meg Pilinszky szakrális verseit.

– Boldogok azok, akiket versek vesznek körül. A felnőtt létünk egyik szabadsága, hogy mikor, milyen célból folyamodunk a versekhez – fogalmazott a költészet napja alkalmából rendezett esten Orosz Andrea, a Szent Benedek középiskola tanára.

– Mindannyian látjuk, hogy gyengül az irodalom társadalmi rangja, ezért minden törekvést támogatni kell, amelyek az irodalom és a költészet hanyatló népszerűsége ellen hatnak. Most is vannak olyan kávéházak, ahol a költészet napján versekkel lehet fizetni, éppen úgy, mint Kosztolányiék idejében. Vannak kortárs költőink, akik a közösségi médiában rendszeresen megosztják a verseiket, amelyek így tömegekhez juthatnak el. És emlékezetes az is, hogy évekkel ezelőtt Jordán Tamás 1200 fiatallal közösen mondta el Pilinszky János Apokrif című versét. Vannak tehát törekvések – mondta a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban tartott rendezvényen Orosz Andrea, aki emlékeztetett rá, hogy Pilinszky János többször is megfordult Balatonfüreden, a hatvanas években néhányszor vendégeskedett a Lipták házban, a hetvenes években pedig több alkalommal is nyaralt a városban.

A magyar irodalom egyik legerősebb lenyomata, ahogy Pilinszky János saját verseit mondja. Aki egyszer is hallotta a költőt, soha nem felejti el szavait és nem felejti azt a rebbenő jelenlétet.

Tallián Mariann és Lázár Balázs Artisjus-díjas színművészek valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész az esten arra vállalkozott, hogy megidézi a költő szakrális verseit. Az egyórás előadásban versszínházi formában, zenei improvizációkkal kísérve hangzottak el Pilinszky szikár versei.

Képgaléria

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

Hírek, Agora

Hírek

Fogatokon a 199. Anna-bál szépei

A 199. Anna-bál szépei július 28-án, vasárnap mutatkoznak be a Kisfaludy Színpadon majd végig kocsikáznak a városon.

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

locsolás

2024.07.26.

Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…

Molnár

2024.07.26.

Minek ez az egész felhajtás egy héten keresztül? Aztán a bálra 130 ezerért lehet bemenni. Váltani kellene. Jó a hagyomány,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart