Oldal kiválasztása

Csáky Attila: Nem félek az újtól

Szerző: | 2024-07-25.

20 évesen kopogott be a filmgyár ajtaján azzal a szándékkal, hogy mindegy mit, de valamilyen filmes munkát vállalhasson. Volt kávé- és szódafelelős, világosító, gyártásvezető, dokumentumfilmek készítője, hosszú évek óta független filmproducer, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem fő gyártásvezetője, nem mellesleg a Magyar Mozgókép Fesztivál igazgatója. Ezúttal új szerepkörét jártuk kicsit körbe, hiszen ő lesz a 199. Anna-bál zsűrijének az elnöke. Csáky Attilával beszélgettünk.

– Hét éve veszek részt az Anna-bálokon, látom azt a csodálatos fejlődést, ami Balatonfüreden zajlik és persze látom, tapasztalom, hogy miként újul meg évről évre maga a bál. Erős kötődésem van az eseményhez, lenyűgöz a bál hagyománya, a mögötte húzódó közel 200 éves történelem. Hiszek ebben a hagyományban, hiszek ebben az erős múltban. Tavaly már a zsűri tagja voltam, idén zsűrielnökként nyilván más lesz kicsit a szerepem, felelősségem. Megtisztelő volt a felkérés, boldogan tettem eleget neki.

– Hogyan készül a bálra? Vannak előzetesen megfogalmazott szempontjai, amelyek alapján dönt majd a bál szépe választáskor?

– Eddig könnyebb szívvel-lélekkel voltam jelen a bálokon, hiszen az est háziasszonya Juhász Anna a feleségem, de most biztos más lesz a feladatom, amit alázattal igyekszem majd teljesíteni. Figyelemmel és hittel leszek jelen a bálon. Nekünk, zsűrinek az a dolgunk, hogy a bál szépének és udvarhölgyeinek kiválasztásával erősítsük az Anna-bál üzenetét, hogy hozzájáruljunk a tradíció folytonosságához. Az Anna-bálhoz minden korszak hozzátette a magáét, ez a kulcsa, hogy ez a rangos esemény mindig meg tudott újulni. Hiszem, nekünk az a felelősségünk, hogy megfelelő ízléssel és tisztelettel mi is hozzájáruljunk ehhez a fejlődéshez. A bál szépének nem az aktuális trendnek kell megfelelnie, hanem a veretes múlttal rendelkező hagyományba kell szépen beilleszkednie. A kétszáz éves múltnak rendkívüli ereje és tartalma van. Az „Annaság” esszenciája egyben nehezen megfogható: számomra egyfajta külső és belső szépséget jelent, amelyhez mindenképp nyitottság, műveltség társul. Nem szépségkirálynőt választunk, hanem egy hölgyet, aki a megjelenésével, kulturáltságával viszi tovább a bál tradícióját. Erős, határozott, tudja a helyét a világban.

– Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a zsűri abból a 15 ifjú hölgyből választ, akik a legtöbb ajánlócédulát kapják a báli közönségtől. Mint ismert, miden vendég leadhat egy-egy voksot, a hölgyek nyakában lógó porcelánszív számát felírva az ajánlócédulájukra, így dől el, ki az a 15 hölgy, aki felmehet a színpadra és bemutatkozik a báli közönségnek.

– Nekünk, zsűrinek szerintem így egyszerűbb a dolgunk, hiszen az a 15 hölgy, akiket kiválaszt a közönség már mindannyian „Annák”. Mi innen vesszük át a „fókuszt”: beszélgetünk velük, igyekszünk megismerni őket és a benyomások alapján választani közülük. Művészetekkel, filmmel foglalkozom, úgy gondolom, van affinitásom ehhez, ha kell, tudok döntéseket is hozni. Ismerem a zsűri társaimat, tudunk együtt gondolkodni. Szerintem mindannyian: Gömbös Lóránd, Hajas László, Horgas Eszter, Kocsis Korinna, Ókovács Szilveszter, V. Kulcsár Ildikó a legnagyobb figyelemmel és nyitottsággal viszonyulunk majd a hölgyekhez. Nagy várakozás van bennem, kíváncsi leszek, ki lesz az a 15 hölgy, akiket a közönség kiválaszt majd.

– Ismert, hogy nem elég szépnek, kecsesnek lenni, a hölgyek aktivitása is jelentősen befolyásolja, hogy a vendégek kit választanak ki. Az elsőbálozók nem ülhetnek csak a párjuk mellett az asztalnál, mert akkor nem veszik őket észre és nem kapnak majd voksokat. Feladatának érzi, hogy ebben segítsen az elsőbálozóknak?

– Biztatom a lányokat ezúton is és majd a bálon is ezt teszem, hogy bátran mutassák meg magukat. Beszélgessenek, menjenek oda az asztaltársaságokhoz, mutatkozzanak be, járjanak-keljenek. Sőt, a vendégek is nyugodtan megszólíthatják a hölgyeket, kezdeményezhetnek egy kisebb beszélgetést. Ez egy társasági esemény, éppen arról szól, hogy miként lehet kulturáltan társasági életet élni, hogy képesek legyünk nyitni, érdeklődni mások iránt. Ez nem tolakodás, nem bizalmaskodás, csupán kíváncsiak vagyunk egymásra – hiszen ezért vagyunk itt. Az Anna-bál egyik erénye ez, hogy megtanít a kulturált ismerkedésre.

– Régi diskurzus: a klasszikus, nagyestélyi ruha vagy inkább a modernebb öltözet illik az elsőbálozókhoz. Ön melyiknek a híve?

– Mindkettőnek a híve vagyok. Tisztelni kell a hagyományt, de én nem félek az újtól sem. Aki eljön a bálba, tudnia kell hova érkezett, tisztában kell lennie a hagyománnyal, ugyanakkor a mában élünk, tudnia kell képviselni a korunkat is. Szerintem a bálozók a megjelenésükkel, viselkedésükkel a jövőnek üzennek. Ez a bál a folyamatos jelenlétről szól, az üzenet pedig érvényes a viseletre, az öltözékre is.

– Felesége, Juhász Anna évek óta a bál háziasszonya. Nem lesz furcsa úgy egymás társaságában lenni egy társasági eseményen, hogy mindkettőjüknek feladatai, munkája van?

– Anna jelenléte mindig inspiráló számomra. Csodálattal nézem a munkásságát, több éve figyelem a bálon a higgadtságát, a jelenlétét. Most együtt képviselhetjük ezt a patinás rendezvényt, ez megható számomra.

– Táncolnak majd együtt?

– Minden évben felkérem, táncolunk, nincs sok lehetőségünk rá, de igyekszünk megtalálni az alkalmat. Remélem, ebben az évben sem marad el a közös keringőnk.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

Hírek, Agora

Hírek

Fogatokon a 199. Anna-bál szépei

A 199. Anna-bál szépei július 28-án, vasárnap mutatkoznak be a Kisfaludy Színpadon majd végig kocsikáznak a városon.

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

locsolás

2024.07.26.

Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…

Molnár

2024.07.26.

Minek ez az egész felhajtás egy héten keresztül? Aztán a bálra 130 ezerért lehet bemenni. Váltani kellene. Jó a hagyomány,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart