Oldal kiválasztása

A történelemcsinálók

Szerző: | 2010-11-23.

Kik és miben voltak felelősek, hogyan is zajlott a rendszerváltás? Személyes ellentétek a kommunista pártban, háttéralkuk, titkok húsz évvel ezelőttről. Nyilvánosság előtt először egy asztalnál Németh Miklós, volt miniszterelnök és Pozsgay Imre, egykori államminiszter. Videó!

Vágatlan felvétel az estről itt.

– 1988 novemberében lettem miniszterelnök. A kormány tele volt alkalmatlan emberekkel, pártkatonákkal. Hosszasan győzködtem Grósz Károlyt (akkor a párt első titkára) amíg a Hazafias Népfront főtitkárával megírták a levelet, amelyben lemondtak a miniszterek felmentési jogáról. Ettől kezdve nem a párt irányította a kormányt. Az volt a kérdés, a Szovjetunió hogyan reagál, teszteltük, meddig lehet elmenni. A pártkatonák helyett szakemberek jöttek a kormányba. Ez egy szűk, de igazi csapat volt. Ma is úgy gondolom, abban a másfél évben az adott feladatra mi ott alkalmasak voltunk – kezdte a visszaemlékezést az Anna Grand Hotelben népes közönség előtt tartott esten Németh Miklós, aki megjegyezte: a csapathoz nem tartozott hozzá Horn Gyula, aki ráadásul idő előtt „kikotyogta” a kormány szándékát arról, mikor és miként engednék ki a nyugati határon az NDK-sokat, amiből könnyen tragédia is lehetett volna. A volt kormányfő úgy fogalmazott, már 1981-ben csődhelyzetben volt az ország, többször felvetődött, hogy másnap egyáltalán ki tud-e nyitni a Magyar Nemzeti Bank.
– Kádárnak teledumálták a fejét, Fekete János az akkori MNB-elnökhelyettes elhitette vele, hogy van pénz, majd ő hozza. Pár év alatt megduplázódott a magyar államadósság, Kádárnak ez lett az egyik kelepcéje, politikailag a hitelezők foglyává vált.

Kérdésre válaszolva Kádár János elmeállapotáról elmondta, a nyolcvanas évek közepén, amikor felvázolták a gazdasági modellváltás szükségességét, a politikai bizottságból egyedül Kádár értette meg miről is van szó. Kádár mindvégig megrögzötten ragaszkodott a fennálló rendszerhez, a végkimerülésig folytatni akarta a primitív jóléti politizálását, nem szerette Gorbacsovot sem, azt tartotta róla, hogy a rendszer sírját ássa meg. 1988-ban már egyértelmű volt: Kádár a legnagyobb teher, addigra szellemi állapota is megromlott. Kádár félreállítása, a májusi puccs, Grósz kizárólagos érdeme volt. Azt csak Grósz tudta megcsinálni. Megyei titkár volt két helyen is, ha valamihez, akkor a szervezkedéshez értett – vélekedett Németh Miklós.

– Most húsz év után talán már elmondhatok egy nagy titkot: egyszer telefonált nekem Mariska néni (Kádár János felesége), s azt mondta, a férjem papot akar. Ki is ment hozzá egy pap, azt nem tudom, mi hangzott ott el, de úgy tudom Kádár gyónt neki. Akkoriban már teljesen zavarodott volt, előfordult, hogy feleségével a lakásuk konyhájában feküdtek le aludni, mert attól félt, hogy belőnek a szobájukba – mesélte Németh Miklós.

Pozsgay Imre hangsúlyozta: ő már 1981-ben személyes ütközésbe került Kádárral, amikor az MSZMP Központi Bizottságának ülésén kimondta, hogy az ország adósságcsapdában van, és komoly veszélye van egy államcsődnek. Ekkor, mint fogalmazott- büntetésül a döglődő és halálra ítélt Hazafias Népfront főtitkárává nevezték ki, csakhogy a szervezetet újjá alakította, a reformok irányába tolta.

– 1985-ben Berecz Jánossal, az MSZMP KB titkárával együtt kaptam jelölést a politikai bizottságba. Valaki felvetette Kádárnak, hogy Berecz sokat iszik, amire ő úgy reagált :„Berecz lehet, hogy sokat iszik, de részegen sem mond olyanokat, mint a Pozsgay”.

A volt államminiszter visszaemlékezett arra, hogy Grósz Károly, annak ellenére, hogy nagyon rossz viszonyban álltak egymással, 1988 tavaszán az arácsi nyaralójában kereste fel, s ennyit mondott neki:”elfáradt az öreg, meg kellene neki köszönni”. Innen indult tehát Kádár leváltása. Pozsgay megjegyezte: ezzel szemben Horn Gyula a párt központi bizottsági ülésén még azt hangoztatta „vegyék tudomásul az elvtársak, hogy Kádár elvtárs nélkül nincs kibontakozás, nincs magyar jövő.” – Hát ennyit a Gyula előrelátó képességéről – tette hozzá Pozsgay Imre, aki külön beszélt Kádár utolsó, már leváltása utáni, megbomlott elméjű felszólalásáról is. – Grósz cinikus játéka volt ez, hogy behozatta a láthatóan teljesen zavart Kádárt. 75 percet beszélt, viaskodott önmagával, Nagy Imre nevét nem ejtette ki egyszer sem, végig úgy hívta, hogy „az, az ember”. Szerintem Kádárnak nem volt becsülete – vélekedett Pozsgay.

Az esten Ín memoriam Kulcsár Kálmán címmel a Németh-kormány igazságügyi miniszteréről tartott előadást Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, Kulcsár Kálmán veje, hangsúlyozva Kulcsár nevéhez fűződik az új jogalkotási törvény elfogadtatása, és a sztálinista alkotmány megreformálása.

Úton a rendszerváltás felé címmel a Hamvas Béla Asztaltársaság rendezett fórumot azzal a szándékkal, hogy húsz évvel a rendszerváltás után maguk az érintettek beszéljenek az akkori történésekről. A kérdező, beszélgető partner szerepét Szőcs Géza költő, a társaság tiszteletbeli elnöke, kulturális államtitkár töltötte be. A több órás beszélgetés után a résztvevők azzal az ígérettel álltak fel az asztaltól, hogy egy másik alkalommal ugyanebben a körben folytatják a visszaemlékezést.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart