Oldal kiválasztása

Testvérvárosok

NÉMETORSZÁG – GERMERING

Germering München közvetlen szomszédságában fekvő, közel negyvenezer lakosú város, melyet 1978-ban Germering és Unterpfaffenhofen egyesítésével hoztak létre. A város gazdag múlttal rendelkezik, ásatások során előkerültek emlékek a kőkorból és római korból is. A városban két gyorsvasúti (S_Bahn) megálló van, ezzel is megkönnyítve a Münchenbe való utazást. Több bevásárló központ, heti piac szolgálja a vásárlókat.
A városközpontban fekvő Stadthalle 1993 óta ad otthont színházi és operaelőadásoknak, koncerteknek, kiállításoknak, de tartanak itt vásárokat, kongresszusokat is. Az épület mellett található a városi könyvtár. A germeringi „Rosstahl” kulturális rendezvényeket és színházi előadásokat tart a Rosstahl- színházban.
A város rendelkezik ifjúsági centrummal, egészségházzal, uszodával, stranddal, fitness parkkal, jégstadionnal, sportpályákkal.

A város szélén található a Germeringi tó, amely kiválóan alkalmas fürdőzésre.
A város honlapja: www.germering.de

Kapcsolódó videók: Germeringi kirándulás.

FINNORSZÁG – KOUVOLA

A város Helsinkitől 130 km-re észak-keleti irányban található. Kilencvenezres lélekszámával Finnország tizedik legnagyobb városa.Az ország legjelentősebb vasúti csomópontja, közvetlen összeköttetéssel rendelkezik Szentpétervár és Kína felé. Szintén Kouvolában található az ország legnagyobb szárazföldi logisztikai központja is.

  1. Miklós orosz cár 1910-ben hatalmas kaszárnyát építtetett vörös téglából, a nevezetes épület ma az egyetemnek ad otthont. Kouvola jelentős konferencia központ, számos magas színvonalú szállásférőhellyel. A város 11 múzeuma, a kiállítótermek és művészeti központok igen népszerűek mind a lakosság, mind az idelátogató vendégek körében. A város történetét bemutató sétaútvonal kedvelt kirándulóhely. A Tykkimäki szórakoztató parkban mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget, míg az aktív sportok kedvelőit a környék golf- és sípályái, a vadvízi evezés, és a minden igényt kielégítő sportcsarnok várja. A természetjárók a Repovesi Nemzeti Park területén találnak felüdülést, ahol különbözô nehézségű túraútvonalak, sziklamászási lehetôség, és kilátótorony várja a látogatókat. A testvárvárosi megállapodás 1988-ban köttetett, amelyet 2010-ben megújítottak.

A város honlapja a www.kouvola.fi.

HORVÁTORSZÁG – OPATIJA

A Kvarner öbölben, ott, ahol a tenger a legmélyebben hatol a szárazföldbe, az 1396 méter magas Učka hegység lábánál, földközi-tengernél fekszik a horvátországi idegenforgalmi hagyományok őrzője, Opatija.
A város a mérsékelt, földközi-tengeri éghajlat minden előnyét élvezi.
Kezdetben az előkelő réteg téli üdülőhelyeként ismert Opatiját csakhamar (1889-ben) klimatikus gyógyhelyként is elismerték. Közelében vonzó kirándulóhelyeket találunk, pl. a középkori Moscenice, Veprinac, Kastav, Ičiči, Ika, Lovran, Medveja, Moscenicka Draga. Szép kirándulásokat tehetünk Pulába, Triesztbe, a Plitvicei tavakhoz és a szigetekre.
Opatija az év minden szakában élményt nyújt: fesztiválok, vitorlás versenyek és horgászversenyek. Az Adria Kupán évek óta részt vesznek a füredi horgászok is.
A vendégeket számtalan étterem, kávéház, és korszerű, fűtött tengervizes medencével rendelkező szállodák várják.

A város honlapja: www.opatija.hr

Kapcsolódó videók: Opatijában. Császári éjszaka Opatijában.

ROMÁNIA – KOVÁSZNA

Kovászna Romániában, a Kárpátok délkeleti csücskében található, szép természeti környezetben. Lakossága 12.500 fő, 80 százalékban magyar.

В 2017 году русский гэмблер открыл клуб Vavada casino official и сделал из него крупную международную площадку с 4500 эмуляторами.

A város híres szénsavas fürdőiről, mofettáiról, 700 ágyas szívkórházáról, szanatóriumairól. A város életét jelentősen meghatározza a gyógyturizmus valamint a Déli-Kárpátok hegyei és erdei által nyújtott gyönyörű táj, a város és környékének történelmi látnivalói. Érdemes ellátogatni a Szent Anna tóhoz, megnézni a Kőrösi Csoma Sándor Emlékmúzeumot valamint Zágonban Mikes Kelemen szülőházát és a benne berendezett múzeumot, ahol Kiss Manyi Kossuth-díjas művész emlékszoba is található, mivel ő is itt született és nevelkedett. A városhoz közel eső Kézdivásárhelyen ipartörténeti múzeum várja az érdeklődőket. A Hotel Dacia gyógyszállodában megismerhető az ott alkalmazott balneo- és egyéb terápiás módszerek. A város 2003-ban egy székely kaput ajándékozott Fürednek, amely a vásárcsarnok melletti park bejáratánál áll.valamint a Kovászna park felavatására.

A város honlapja: www.bailecovasna.ro

OLASZORSZÁG – ARPINO

Arpino Rómától 120 km-re délre, 700 méter magasan emelkedik ki a hegyormokra és völgyekre tagolt tájegyüttesből az Abruzzo Nemzeti Park keleti részén.

Cicero szülővárosát a latin nyelv központjaként tartják számon szerte a világon. Arpino a kultúra és a művészetek vonatkozásában a legjelentősebb olasz városokhoz tartozik. A mintegy háromezer éves múlttal büszkélkedő laziói kisvárosban alkotott több generáción keresztül a híres Mastroianni művészcsalád.
A Municipio tér, a római út, a sikátorok, a beszédes belső udvarok és a több ezer éves építészeti emlékek, a hihetetlen természetességgel épen maradt küklopsz falak magával ragadó látványa képzeletbeli időutazásra készteti az idelátogatókat.
A város Marcus Agrippára, a római Panteon építtetőjére, az Arpino lovagjaként ismert Giuseppe Cesari festőre, Caravaggio mesterére és Caius Marius római konzulra is méltán büszke.
A kisváros legnagyobb ünnepe a ’Certamen Ciceronianum’, azaz a nemzetközi latin nyelvű fordítói verseny, amelyre a világ számos országából neveznek diákok, hogy Ciceróra, a nagy ókori filozófusra, szónokra és államférfira emlékezve mérjék össze tudásukat.

Arpino nemcsak történelmi örökségét viszi tovább, hanem gondol az utókorra is. A ’Kőbe Vésett Versekkel’ elindították azt a versfolyamot, amely minden bizonnyal hosszú időre állít majd emléket az alkotóknak. Évente meghívnak egy költőt a világ valamely országából, hogy a festői környezetben ihletet merítsen és verset írjon a városhoz kapcsolódóan. A költeményeket ezután márványtáblákra vésve kőbe ’ágyazzák’ és ezeket a könyvoldalakat állítják fel a városka különböző pontjain. Az arpinoi verseskönyvvel lehetne párhuzamba állítani a balatonfüredi Tagore sétány mellett híres írók, költők, tudósok és politikusok által ültetett emlékfák ligetét. Arpino 2006 óta testvérvárosa Fürednek.
www.arpinoturismo.it

Kapcsolódó videók: Arpino kövei 1.

Arpino kövei 2.

Megosztás

Olvass tovább

Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ Balatonfüred, Honvéd u. 1. Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék) E-mail: info@furedkult.hu Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi...

Borhetek

1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A híres hindu költő, Rabindranath...

Kékszalag

A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. Már az első világháborút megelőzően megfogalmazódott egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének gondolata, de az elképze­lés csak a...

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2019 >
június 24 - június 30
  • 24
    Nincsenek események
  • 25
    Nincsenek események
  • 26
    Nincsenek események
  • 27
    Nincsenek események
  • 28
    Nincsenek események
  • 29
    Nincsenek események
  • 30

    Kisfaludy Színházi Fesztivál

    20:00 -22:00
    2019.06.30-2019.07.04
    Balatonfüred, Gyógy tér
    Balatonfüred, Gyógy tér

    Színházi előadások.

    Az élet értelme

    20:00 -21:30
    2019.06.30
    Balatonfüred, Gyógy tér
    Balatonfüred, Gyógy tér

    Örkény egypercesei Mácsai Pállal.

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004