Oldal kiválasztása

Borhírek

Reflektorfényben a balatoni borok

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége ideje alatt, a magyarországi programok házigazdájaként a Külügyminisztérium kiemelt szerepet szánt a magyar boroknak, olyannyira, hogy az egyes rendezvényeket a hazai borrégiók látják vendégül.

Az elnökségi borkollekció összeállításának koordinátora Gál Helga, elnökségi sommelier volt. A kóstolás Mészáros Gabriella – első magyar borakadémikus, a Borkollégium egyik elindítója – vezetésével zajlott. A szubjektivitás kiküszöbölése érdekében, a borakadémiai végzettségű zsűritagok vakon kóstolták le a több, mint 200 mintát, melyek közül 51 bort szolgálnak fel a hazai, és 10-et a brüsszeli eseményeken.

A borokat, az elnökségi programok minőségének megfelelően 3 kategóriába sorolták:
Az „A” kategóriába került, ún. alapborokat az állófogadásokon; a „B” kategóriás, magasabb minőségű borokat az államtitkári szintű eseményeken, rangosabb ültetett állófogadásokon; míg a „C” besorolású, legkiválóbb hazai nedűket a legmagasabb szintű, miniszteriális díszvacsorákon szolgálják fel. Az első két osztályba csak olyan borok kerülhettek, amelyek nemzetközi szintű versenyen érmes helyezést értek el; míg a csúcsminőségű borokat azok közül választották, amelyek termelői az „Év bortermelője/borásza”, vagy az „Év pincészete” kitüntetés birtokosai.

Az elnökségi referencia borbárok életre hívásának ötlete Gál Helgában fogalmazódott meg. A borbárok jelölésére a települési, illetve a fővárosi kerületi önkormányzatoktól, polgármesterektől kértek javaslatot. Az ajánlásokból szigorú kritériumrendszer alapján 3 budapesti és 2 vidéki helyszínt választottak ki. A fővárosban az Andante Borpatika, a Symbol Budapest és a Tigris Étterem; Debrecenben a Hotel Lycium; Balatonfüreden pedig a Balaton Borgaléria szolgál Eu elnökségi referencia borbárként.

Amint Bende Richárd, a Balaton Borgaléria tulajdonosa fogalmazott: „Ez a megtiszteltetés presztízs értékű, és nem elsősorban rólunk szól, hanem az üzletünkben forgalmazott, nagy népszerűségnek örvendő balatoni borokról és azok termelőiről. Büszkék vagyunk a Balaton Borrégió nagyszerű borászaira, és arra, hogy ily módon képviselhetjük szűkebb pátriánkat Európa magas rangú diplomatái előtt.”

Az elnökségi borkollekcióba 11 Balaton Borrégióban termelt tétel került, melyek megkóstolhatók a Balaton Borgalériában Balatonfüreden, a Silver Resort Hotel udvarban (Zákonyi sétány 4).

Balaton Borrégiós elnökségi borok

„A” kategóriás borok

Matias Pince – Kéknyelű 2008

Szent Ilona Borház – St. Ilona Olaszrizling 2007

„B” kategóriás borok

Bujdosó Szőlőbirtok – Aranyhíd 2007

Szatmári Pincészet – Vulcanus 2006

„C” kategóriás borok

Figula Pincészet – Szilénusz 2007

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Prestige Brut 2005

Györgykovács – Nagy Somlói Furmint 2008

Laposa Pincészet – Somlói Juhfark Cuvée 2009

Légli Ottó – Légli Gesztenyés Riesling 2007

Szeremley Birtok – Szürkebarát 2008

Scheller Szőlőbirtok / Tóth Sándor – Áldozói Zenit 2003

 Balatoni Olaszrizling Borok tesztje

Balaton Borkúria
2011. február 9.

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány 2011. február 9-én rendezte meg első tematikus bortesztjét az Alapítvány székhelyén, a csopaki Balaton Borkúriában, melyre a Balaton Borrégió valamennyi borvidékéről vártak Olaszrizling borokat. A minősítésre 52 tétel érkezett a térség 31 pincészetétől: 40 száraz és félszáraz minőségű, és 12 félédes, édes valamint jégbor. Az Alapítvány a bírálatra főként balatoni borászokból, borral foglalkozó újságírókból és magyar borszakértőkből álló, 11 fős szakmai bizottságot kért fel, amely garancia volt az objektív bírálatra. (Bővebben a csatolt dokumentumban.)

Megosztás

Olvass tovább

Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ Balatonfüred, Honvéd u. 1. Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék) E-mail: info@furedkult.hu Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi...

Borhetek

1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A híres hindu költő, Rabindranath...

Kékszalag

A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. Már az első világháborút megelőzően megfogalmazódott egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének gondolata, de az elképze­lés csak a...

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004