Oldal kiválasztása

Város kilátással

Szerző: | 2011-06-30.

Az Európai Virágos Városok és Falvak környezetszépítő verseny zsűrije végigjárta a város legfontosabb részeit, látott, hallott, jegyzetelt. Az elnök szerint Fürednek sajátos atmoszférája van és lenyűgöző fejlődése. Kiderült: a verseny közel sem a virágokról szól csupán. Eredmény majd csak később.

 

Kora reggel még dr. Bóka István polgármester a város történelméről, jelenőről és jövőjéről tartott vetítéssel egybekötött előadást a tájépítészekből, közgazdászból, építészmérnökből, újságíróból és erdészből álló nemzetközi zsűrinek. Akik azt is hallhatták, hogy a jelenleg zajló beruházások mellett még idén elkezdődik a Castricum tér teljes átalakítása, a busz állomás újjáépítése, a szakorvosi rendelő geotermikus fűtésrendszerének kiépítése és komoly szándék van egy szállásférőhelyekkel egybekötött városi uszoda létesítésére illetve a felső városrészt a parttal összekötő kerékpárút kiépítésére.

A négy különböző nemzet szakmai képviselőiből álló zsűri ezután megnézte a Kovászna parkot, a Koloska völgyet, az Arácsi Népházat, a Vitorlás-teret, a Kiserdőt, a Tagore sétányt és az Esterházy strandot. Ellátogattak az Eötvös iskolába és a Jókai Múzeumba.

Az egész napos program után értékelt a zsűri elnöke, aki elmondta: elsősorban az épített és a természetes környezetet illetve a város tisztaságát pontozták.

– Lenyűgöző mennyi fejlesztés zajlik a városban, amely rendkívül tiszta és gondozott. Sajátos atmoszférája van Fürednek és érzékeltük a kulturális örökség gondozásának igényét is. A parkok kialakítása, az utcaképek, a rendkívül sok fa, a közterületek burkolatainak minősége és milyensége, a reformkori városrész padjai, a tetszetősen felújított műemléki épületek nagyon tetszettek. A Koloska völgy többünket elbűvölt viszont meglepődtünk azon, hogy mindennek ellenére csak egy nagyon rövid időszakra korlátozódik a városban a turizmus – vélekedett Clive Addison.

A zsűri elnöke hangsúlyozta, külön díjazták, hogy a város több pontjában, a jelentős költségek ellenére is, törekedtek a légvezetékek kiváltására. Kiemelte az átgondolt hulladékgazdálkodást és példaértékűnek nevezte azt a harmóniát, ahogy a város közlekedési útvonalai illetve zöldterületei egymás mellett megférnek.
– Láttuk, hogy a helyi lakosok is tesznek a környezetükért, alakítgatják saját kertjeiket. Ez nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a város tudatosan építkezik. Igazán tetszetős Füred, ezt az utat kell folytatni – vélekedett Clive Addison, aki beszámolójában kritikaként csupán annyit jegyzett meg, hogy javítani kellene a Koloska völgy megközelíthetőségén és néhány fal felé fordított pihenőpad elhelyezésén.

Az idei versenyben tíz város és kilenc kistelepülés vesz részt, ezeket egy hónap alatt látogatja végig a zsűri. Abszolút győztest nem hirdetnek, arany, ezüst és bronz fokozatot adnak annak tükrében, hol, milyen mértékben tudtak élni az adottságokkal és a lehetőségekkel.

A  Entente Florale Europe verseny díjátadó ünnepsége szeptember 16-án Szlovéniában lesz.

A nemzetközi zsűri tagjai:

Clive Addison (Egyesült Királyság) – elnök
Inka Truxova (Csehország) – alelnök
Martin Wagner (Austria)
Vincent Gobbe (Belgium)
Ana Petrina (Horvátország)
Dr. Rüdiger Kirsten (Németország)
Éamonn De Stafort (Írország)
Jacopo Fontaneto (Olaszország)
Marjolijn Ruijs (Hollandia)
Anton Schlaus (Szlovénia)
Pollák Erika (Magyarország)

A programban részt vett még: Prutkay János a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság elnöke és Kunczené Fellegi Katalin a Virágos Magyarországért verseny fővédnöke.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart