Oldal kiválasztása

Kitalált zongorák – Tárlat a Vaszary Villában

Szerző: | 2011-08-06.

Önmagukba visszahajlított zongora billentyűzetek, filckalapácsokból és húrokból alkotott spirálok, díszes kottatartók a falakon. Különleges kiállítás nyílt a Vaszary Villában. Barabás Márton leselejtezett zongorákból és azok alkatrészeiből teremtett új világa költözött be a galériába.

 

„Tanultam zongorázni, beleakadtam ebbe a hangszerbe többször is. Egyszer Kaposváron találtam egy kidobott zongorát, akkor még nem volt kész semmi bennem, hogy a hangszer mechanikájából bármit is csináljak, ez csak később állt össze. A zongora roppant absztrakt tárgy, fantasztikus erejű kifejező eszköz, két-három billentyű képes megidézni az egész hangszert, ami egyben az emberi eszközkészítés egyik csúcsát is megtestesíti. És gondoljunk a billentyűk által intonált zeneiségre, a különös ritmusra, az ellentétekre, és figyeljünk a hangszer anyagára, az elefántcsontra, az ébenfára is. A zongora lehetőséget ad arra, hogy a kép felületén több szólamot képezzek. Mostanában inkább konstrukciókat készítek” – vélekedik maga a művész, aki talált már hangszert lomtalanításkor, erdőszélén behavazva, iskola pincéjében penészedve, de muzsikusoktól is kapott számukra már használhatatlan zongorát.

Barabás Márton a szétszedett zongoráival, szokatlan konstrukcióival új összefüggéseket tár fel. A hangszer eredeti funkciójától elszakadva, a töredezettségből, a hasznavehetetlenségből egy új szellemi és esztétikai tartalmat alkot meg.
A kiállításon a már említett zongoraalkatrészekből készített spirális és csillagformák, a meghajlított klaviatúrák mellett kottatartó gyűjtemény és rézbetétes hangszerész címkék is láthatók.

Barabás Márton 1952-ben született. A Képzőművészeti Főiskola festő szakán végzett, mesterei Kádár György és Kokas Ignác. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A tradicionális olaj/vászon festmények mellett mindig is vonzották a síkból kilépő kompozíciók, a zongoraalkatrész konstrukciók a nyolcvanas évek óta kísérik alkotómunkáját. 1999-ben Munkácsy- díjat kapott.

A Talált és kitalált zongorák című tárlat december végéig tekinthető meg a Vaszary Villában.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004