Oldal kiválasztása

Szabad legyen a Balaton!

Szerző: | 2011-12-05.

Több sportszövetséggel történt egyeztetés után a Balaton Fejlesztési Tanácshoz fordul a téli átcsúszás programok szervezője azzal a kéréssel, hogy legyen egy konzultáció a vízi sportok szabad gyakorlását korlátozó jogszabályok módosításáért. Úgy tervezik az újévi Balaton átcsúszás Füreden lesz.

 

Kardos Gábor, több téli balatoni szabadidős- és sportprogram, köztük a múlt hétvégén rendezett adventi Balaton-átcsúszás főszervezője az MTI-nek vasárnap elmondta: a Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Magyar Szörf Szövetséggel és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel egyetértve szeretnék, ha a BFT-nek még a nyári szezon előtt sikerülne összehívnia konzultációra minden érintett szövetséget, szakosztályt, hatóságot, a vízi rendészet és a vízi mentők képviselőit, hogy szakmai konszenzus alapján lehessen kialakítani, illetve módosítani a Balatonon sportolókat érintő jelenlegi szabályrendszert.

A Balaton-átcsúszás téli programsorozatának első rendezvényén szombaton a badacsonyörsi-öböl jeges vízén keltek át a résztvevők túrakajakokkal, vitorlás jollékkal, szörfökkel, kenuval, gumicsónakkal és egy hagyományos, bambusz rudazatos polinéz katamaránnal. A résztvevők a téli túrával szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy szükség van a vízi sportok szabadabb gyakorlását lehetővé tevő jogszabályi háttér kialakítására. Az evezők között volt Hegedűs Róbert hétszeres kajak-világbajnok, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja is.

Kardos Gábor kifejtette: a jelenleg érvényben lévő jogszabályok jelentősen korlátozzák a balatoni vízi sportolási lehetőségeket, leginkább a vihar idején életbelépő, illetve a parttól megszabott eltávolodást engedélyező rendelkezések miatt. Kezdeményezni kívánják egyebek közt, hogy legalább az élsportolók számára biztosíthassanak az érintett szakosztályok korlátozás nélküli túrázási és edzési jogosítványt, hiszen miért ne evezhetne át a Balatonon bármikor az, aki mondjuk már átevezett az Atlanti-óceánon. A felelős magatartás elsősorban etikai és nem jogi kérdés – véleményezték a szombati rendezvény résztvevői, akik „Szabad Balaton” néven aláírás gyűjtési akciót is kezdeményeztek.

Kardos Gábor arról is beszámolt, hogy újévkor tervezik a következő Balaton-átcsúszás programot. Mivel az előrejelzések szerint ekkor sem lesz jégborítás a tavon, egy Balatonfüred közelében tervezett vízi és szárazföldi rendezvényre várják majd a téli hidegben is a szabadba és kalandra vágyókat.
Az ősztől tavaszig tartó balatoni szezon élénkítését célul tűző Balaton-átcsúszás programsorozat része lesz egy húsvéti rendezvény, valamint a nyári szezonnyitást jelentő, az északi és déli part között Szántód-Tihany vonalon megrendezett kötélhúzó verseny is.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart