Oldal kiválasztása

Új hang, új lehetőségek

Szerző: | 2012-02-17.

Új lendületet és új színt vár a Kisfaludy Színháztól a város. Új hagyományt teremtene és új könnyűzenei fesztivállal illetve gyerek programsorozattal indulna az intézmény vezetője. A színház lehetőségeiről, a város programkínálatának bővítéséről beszélgettünk a Kisfaludy vezetőjével, Kéri Kittyvel.

 

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a városházán a Kisfaludy Színház új kinevezett vezetőjét, Kéri Kittyt, aki ez év januártól, mint az intézmény művészeti vezetője, áprilistól viszont a színház ügyvezetőjeként dolgozik.
Bóka István polgármester úgy fogalmazott: Az intézmény megújult koncepcióval lép a közönség elé. Új hang, új arculat és új lehetőségek. Bízom benne, hogy a Kisfaludy Színház nóvumot hoz Füredre, hiszen általa a saját identitásunkat, egyediségünket kívánjuk megmutatni. Erős imázsteremtő programokat várunk a színháztól.

Kéri Kittyvel beszélgettünk:

– A Kisfaludy Színháznak se épülete, se társulata, és egyelőre arculata sincs, mitől lehet majd több egy programszervező irodánál?

– Valóban csalóka az elnevezés, hiszen egy virtuális színházról van szó. A régi tradíciókra építenék, az elődeinkre, az itt is megfordult vándorszínészekre, akik járták az országot, hogy minél több helyre eljuttassák a kultúrát és a magyar nyelven való színjátszást. 1831-ben Kisfaludy Sándornak köszönhetően itt nyílt meg a harmadik magyar kőszínház (a kolozsvári és a miskolci után), hat évvel megelőzve a pesti Nemzetit. A Kisfaludy Színház azért lesz több, mint egy programszervező iroda, mert a színház-csinálást missziónak tekintem. Elkötelezettje vagyok a minőségi színháznak, ami nem jelent műfaji behatároltságot, lehet könnyebb darabbal is értéket teremteni. Valódi színház ott születik, ahol az előadás képes katarzist okozni a nézőben. Ezeket az előadásokat keresem. Természetesen új arculatra és erőteljesebb brandre is szükség van.

A színháztól, mint új intézménytől sokan azt remélik, hogy bővíti majd a város jelenlegi programkínálatát, tágítja a határokat, helyet ad olyan rendezvényeknek és létrehoz olyan eseményeket, amelyek hiányoznak Füred kulturális életéből.

– Véleményem szerint reagálni kell az igényekre és ebben szerepet kell vállalnia a színháznak. Nagyon sok jó program van Füreden, többségük régi hagyományokkal, ami rendkívüli érték, de úgy gondolom, új tradíciókat is teremthetünk. Mesekastély címmel havonta egyszer, szombat délelőttönként jelentkező előadássorozatot indítunk a gyerekeknek. Emellett Füred Jam névvel két napos könnyűzenei fesztivált szervezünk, már az időpontja is megvan: július 20-21. Tárgyalunk a Quimby, a Ladánybene 27 és a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenekarokkal is. Szeretném, ha a fesztiválhoz Figula Mihály és borai is köthetők lennének. Egy egyedi zenei fesztivállal meggyőződésem, hogy új hagyományt teremthetünk a városban. Nem egyszerű koncertekben gondolkodom, egy színészekből álló kultúrkommandóval igyekszünk majd a zenekarok közötti szüneteket feldobni. Nagyon számítok a fiatalokra.

Miből lesz minderre pénz, látja már a színház költségvetését?

– Az önkormányzati költségvetésben szerepel a színház támogatása, emellett a Nemzeti Kulturális Alapnál is pályázunk. Azonban nagyon rossz vezető lennék, ha csak a támogatásokban gondolkodnék. Olyan előadásokat kell bemutatnunk, amelyekre kíváncsi a közönség és akkor számolhatunk a jegyeladásból származó bevétellel, de terveim között szerepel egy családi és egy úgynevezett Kisfaludy bérlet is. Ennek érdekessége, hogy a néző maga állíthatja össze aszerint, hogy mely előadásokra szeretne eljönni. Továbbá saját produkcióink vendégszerepléséből is bevételhez juthatunk. Az alapító okirat lehetővé teszi szponzori támogatások, felajánlások elfogadását, így számítok azokra a színházszerető, füredi vállalkozókra és más, lehetséges támogatókra, akik részt vállalnának egy új színház létrehozásában.

Jelenleg a Pannon Várszínház is jelen van produkcióival a városban. Hogy tervezi az együttműködést?

– Nem zárkózom el semmilyen egyeztetéstől. Korai azonban még erről részleteiben beszélni, előbb le kell ülnünk Vándorfi Lászlóval és megnézni a lehetőségeket. A Pannon Várszínház egyébként a Kisfaludy Színháztól függetlenül továbbra is jelen lehet a városban, megtalálja majd a közönsége, arra kell majd figyelnünk, hogy ne fedjék egymást az előadásaink és az arculatunk.

– Milyen színház lesz a Kisfaludy?

– Nem klasszikus színházban gondolkodom, a Kisfaludy Színháznak egy összművészeti találkozó hellyé kell válnia, amibe a színház mellett belefér a film, a tánc, az irodalom és a zene egyaránt. Minőségi, katartikus előadásoknak adunk helyet, jó színészekkel, igényes díszlettel és jelmezzel, a haknikra nincs szükségünk. De nem maradhat csak befogadó színház, évente egy saját bemutatót szeretnék színpadra vinni. Szép és nemes feladatnak tartom, hogy a Kisfaludy Színház egyszer valódi teátrummá váljon, méltón a nagy elődökhöz.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart