Oldal kiválasztása

Elindult a szezon

Szerző: | 2012-04-07.

Nagyszombaton, borús, esős időben ismét útjára indult a mólótól a 120 éves Kelén, ezzel megkezdődött a 166. balatoni hajózási szezon. A Balaton gyönyörű, de csak úgy lehet sikeres a térség, ha a parti települések a közös célok érdekében összefognak – hangzott el a mólón tartott hagyományos ünnepségen.

 

– Tragikus és felemelő történések tartoznak ehhez a helyhez, innen indult el a modern kori hajózás története, innen merítjük hagyományainkat. Ez a hajósok ünnepe, köszönet nekik, mert nélkülük nincs balatoni szezon. Reménykedve, óvatos bizakodással várjuk az idei szezont, optimisták vagyunk annak ellenére, hogy tudjuk: a különböző szolgáltatóknak nehéz gazdasági körülmények között kell helytállniuk – mondta a Hajókikötőben tartott megnyitó beszédében dr. Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta, a Balaton három legjelentősebb településének polgármesterei együtt nyitják meg a szezont, ami az összefogást jelképezi.

Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere kiemelte: a Balatonnak szüksége van egy jó hajózási cégre, jó programokra és minőségi ellátást nyújtó szolgáltatókra, és szüksége van a parti települések összefogására. – A Balaton egységes egész, csak együtt érünk valamit. Az első hajó érkezése ígéret csupán, hogy a jég beálltáig járjuk a tavat, mindezt azonban nekünk, közösen kell tartalommal megtöltenünk – vélekedett a polgármester.

– Sokszor a turisták figyelmeztetnek bennünket arra, micsoda gyönyörű, idilli helyen élünk. Ezt nem szabad elfelejtenünk, ebben segítenek nekünk a hajósok, akik felejthetetlen élményt adnak az idelátogató vendégeknek – vélekedett Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, aki bejelentette: a szezonra elkészül Keszthely mintegy 2 milliárd forintos beruházása.

Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: a hajózási társaság 22 kikötőjében 23 személyhajó, továbbá 4 komp közlekedik. Az idei szezonban is több kikötőből, köztük Füredről is indulnak majd sétahajók, programmal, étkezéssel meghirdetett hajókirándulások várják a vendégeket.

Április 7-től, egyelőre csak a hétvégéken, de elindulnak a menetrend szerinti hajójáratok és sétahajók, Füreden a Csongor nosztalgiahajóval pedig már a hónap eleje óta lehet kirándulni. A menetrend szerinti hajójáratokon a Balaton Régió állandó lakosai 25 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a teljes hajózási szezonban.

Április 28-tól naponta járnak majd a hajók a Siófok – Balatonfüred – Tihany, valamint a Fonyód – Badacsony útvonalakon.

A tavaszi menetrend szerint közlekedik a komp is, változatlanul óra harminckor indulnak Tihanyból, az utolsó 19.30-kor kel át a Balatonon. A jegyárak a tavalyihoz képest 5%-al emelkedtek, a teljes árú jegy 540 Ft, autóval 1550 Ft-ba kerül.

Az ünnepségen a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét, a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort. Az ünnepséget követően, dacolva az esővel, a Kelén ingyenes sétaútra indult.

A parti eseményekhez csatlakozva húsvéti ünnepi nyitva tartás lesz a város három kulturális intézményében. A Városi Múzeum, a Jókai Emlékház és a Vaszary Villa kiállításai április 5-től (csütörtök) Húsvét hétfőig minden nap 10-18 óra között látogathatók.

Korábbi hír:

Már elindult a viharjelző szolgáltatás is a Balatonon, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az új rendszer pontosabb lesz a korábbinál.

A tó időnként nagyon szeszélyes, gyorsan változó időjárása miatt idén egy új viharjelző rendszert állítottak szolgálatba, amely három medencére bontja a Balatont, így az egyes térségekre vonatkozóan a korábbiaknál pontosabb és lokálisabb előrejelzést tudnak adni. Az új riasztási rendben a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencét különböztetik meg egymástól. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy csak azokon a területeken legyen érvényes a riasztásokkal járó korlátozás, ahol feltétlenül szükséges valamint összességében kevesebb legyen a riasztások fenntartásának ideje – áll az OMSZ közleményében.

A jelzések továbbra is két fokozatúak: I. fokú viharjelzés – azaz percenként 45 sárga fényfelvillanás – esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el. A II. fokú viharjelzés – azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart