Oldal kiválasztása

Egy igazi vasember Füreden

Szerző: | 2012-04-18.

A júniusban rendezendő első Balatonman Triatlon Fesztiválon rajthoz áll Csőke Balázs a hazai triatlon sport egyik legjobbja, aki tavaly Koreában megnyerte az Ironman versenyt. A több éve Svájcban élő profi sportoló hosszú szünet után indul el ismét hazai versenyen. Beszélgetés a vasemberrel.

 

– Évek óta nem állt rajthoz magyar versenyen, miért indul épp a Balatonman fesztiválon?

– Sajnos, eddig nem fért bele soha az éves versenynaptáramba egy otthoni verseny, hiszen eléggé sok viadalon kell a világ minden részén teljesíteni ahhoz, hogy indulhassak a Hawaii világbajnokságon. Idén azonban mindenképpen szerettem volna egy féltávú versenyt menni az idei második teljes ironman versenyem előtt, és nagyon megörültem, amikor hallottam a Balatonmanről.

– Milyen célkitűzéssel indul neki a füredi versenynek?

– A versenyt egy kemény edzésnek szánom, hiszen a fő célom idén is kijutni, és a legjobb húszban végezni a Hawaii Világbajnokságon, ehhez pedig WTC által rendezett ironman versenyeken kell csúcsformában lennem. Jelenleg úgy tervezem, hogy a Balatonman után két héttel indulok a Klagenfurti Ironman versenyen, így ez a füredi verseny lesz az utolsó erős edzésem. Ennek megfelelően remélem, hogy nem fogok csalódást okozni önmagamnak.

– Koreában tavaly megnyerte az Ironmant, az egyik legjobb magyar triatlonistaként tartják számon, jelentenek ezek bármilyen előnyt egy verseny előtt, vagy mindig szinte a nulláról kell kezdeni?

– Minden alkalommal újra fel kell építenie magát az embernek, a korábbi versenyek és teljesítmények nem számítanak sokat. Minden versenyre úgy állok oda, hogy maximálisan tisztelem a távot, az ellenfeleimet. Az, hogy korábban milyen eredményeket értem el, az adott versenyen egyáltalán nem mérvadó, hiszen nekem akkor és ott kell jól teljesítenem. Mindenesetre jó érzés tudni, hogy ismerik a korábbi eredményeimet és itt is hasonlót várnak el tőlem.

– Melyik számban a legjobb, egyáltalán van-e ilyen, vagy mindháromban muszáj egyformán jól teljesíteni?

– Mivel úszóként nőttem fel, az úszást mondhatom a legerősebb számomnak, azonban ma már kerékpáron is képes vagyok a világ legjobbjaival azonos időt tekerni egy-egy versenyen. A futásban még azonban sokat kell fejlődnöm, hiszen nem igazán lehet lyukas számmal világszinten versenyezni.

– Mennyit edz egy-egy ironman versenyre?

– Röviden: sokat. Kicsit bővebben: nagyon sokat. Ahhoz, hogy valaki világszinten versenyezzen, több éves – lehetőleg gyerekkortól kezdődően- szisztematikus edzés szükséges. Ha a számokat nézzük, akkor a felkészülés legnehezebb időszakában heti húsz kilométer úszás, 6OO-9OO kilométer kerékpározás és 1OO-12O kilométer futás az átlagos mennyiség, amit teljesítek, ennek közel a fele magas intenzitású, minőségi edzés.

– Azt mondják minden indulónak meg kell küzdenie a versenyen jelentkező gyilkos holtponttal.

– Szerintem többfajta holtpont létezik, ezeket mindenki másképp éli meg. Talán legegyszerűbben azt mondhatom, hogy van egy pont, amikor az ember mentálisan teljesen elfárad, hiszen maga a testünk képes szinte bármit elviselni. Ilyenkor általában még elérhetetlen messzinek tűnik a cél, az embernek már úgy általában kezd elege lenni az egészből. A legfontosabb ilyenkor minden körülmények között eszünkbe juttatni, hogy miért is vagyunk itt, mennyit készültünk erre a napra, és hogy, mennyien gondolnak most éppen ránk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Csőke Balázs.

A júniusban tartandó versenyre eddig több mint kétszáz amatőr illetve profi induló regisztrált. A Lóczy Lajos Gimnázium külön váltót indít majd és megrendezik a női valamint férfi média váltót is, amelyben ismert sportolók, közéleti személyiségek állnak rajthoz – tudtuk meg Zelcsényi Miklóstól. A verseny főszervezője hozzátette: a június 14-17 között rendezendő Balatonman Triatlon Fesztiválra még mindig lehet jelentkezni indulóként illetve a szervezők továbbra is várják a verseny lebonyolításában segítő önkéntesek jelentkezését is, itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart