Oldal kiválasztása

Hízik a Balaton

Szerző: | 2013-01-18.

A csapadékos időjárás hatására végre elindult a Balaton vízszintjének emelkedése, az elmúlt három hét alatt tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje – adta hírül a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Jelenleg 57 centi a vízállás, további húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számolnak a szakemberek.

 

Még így is közel 20 centiméterrel alacsonyabb a vízszint, mint amit tavaly ilyenkor mértek, de a már lehullott és a várható csapadékmennyiség bizakodásra ad okot. Csak januárban mintegy 11 centit emelkedett a Balaton vízszintje, a hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, ami a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg. Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a normál szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé.

Egyre több szakember állítja, túl vagyunk másfél év rendkívüli szárazságán, aminek hatására a Balaton vízszintje lényegesen lecsökkent, tavaly például 38 centiméter volt a mélypont.

– Most végre elindult a telítődés, húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számolunk, amihez nem kell rendkívüli esemény, elég az átlagot csak egy kicsit meghaladó csapadékos tavasz, és a Balaton visszatér a szabályozási sávjába – közölte Csonki István a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Egy átlagos évben ősszel-télen a Balaton vízszintje átlag 30-35 centimétert emelkedik, de már 2011-ben is csak alig 15 centimétert mértek, és most is nagyon lassú az emelkedés, a vízszint január elején is csak 51 centiméter volt.

– A tél a feltöltődés időszaka általában szeptember-októberben kezdődik és májusig tart. Ezt követően jelentős párolgás indul el, amelynek következtében közel egy métert veszít a tó. Ezt a mennyiséget kell pótolnia a csapadéknak és a hozzáfolyásnak. Több mint tíz éve kiváló a Balaton vízminősége, a halak nem pusztulnak, tehát nem rossz a helyzet, de van egyfajta időjárási bizonytalanság. Egy csapadékos tél és tavasz sokat segíthetne, de attól nem félek, hogy a 2003-as évhez hasonló állapotok alakulnak ki, hiszen ahhoz több egymást követő nagyon száraz év kell. Gondozni kell azokat a létesítményeket, amelyeket az ember mesterségesen telepített a tóhoz. Mi alkalmazkodjunk a Balatonhoz, ne pedig a tótól várjuk el, hogy alkalmazkodjon a mi igényeinkhez – fogalmazott a szakember, aki kiemelte: az évközi vízszint-ingadozást a Balatonon 40 centiméterre állították be, miközben a természetes ennél jóval több, 70-80 centiméter lenne. Példaként a Bodeni és a Genfi tavakat említette, amelyek esetében a szakemberek több mint másfél méteres vízszintkülönbséggel számolnak az évszakok között. A strandokat és a kikötőket ott ennek megfelelően alakították ki.

A Balatoni Hajózási Zrt. közleménye szerint már március végén megkezdik a kikötők kotrását annak érdekében, hogy a hajózási idény zavartalanul elkezdődhessen. Ha a várt csapadékmennyiség elmarad, és a Balaton vízszintje májusra sem éri el a 75-78 centimétert, akkor újabb mederkotrásokat végeznek majd el

Jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon. Csak a kikötőkben fagyott be a tó, ám az csak kásajég, ami egyáltalán nem teherbíró.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart