Oldal kiválasztása

Művészeti fesztivál a Pünkösd jegyében

Szerző: | 2016-05-10.

Színházi előadások, kiállítások, zene és tánc a 14. Balatonfüredi Művészeti Fesztiválon. Csukás István, Sasvári Sándor és Tokody Ilona a fellépők között. A műfaji sokszínűség mellett ezúttal a gyermekprogramok és a közösségformálás is külön hangsúlyt kapnak.

– Tavaly rendeztük meg először Pünkösdkor a fesztivált, ami olyan nagy sikert aratott, hogy idén is az ünnepkörhöz kapcsolódik a rendezvénysorozat. Elsődleges célközönségünk a családok, több olyan programunk van, amelyek a hosszú hétvégére ide érkezőknek kínálnak különböző alternatívákat. A fesztivállal egy időben rendezik meg a veterán autók szépségversenyét is a Tagore sétányon, ez nem véletlen, a két rendezvény erősíti egymást – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Kéri Kitty, a fesztivált szervező Kisfaludy Színház művészeti vezetője.

A négynapos kulturális fesztiválon több különleges program közül választhatnak az érdeklődők.
Kezdésként Csukás István író, költő, korunk egyik legnagyobb mesélője tart rendhagyó irodalomórát a Kisfaludy Galériában, ahol aztán Sajdik Ferenc grafikái által meg is elevenednek a szerző mesehősei Mirr-murrtól, Pom Pom-on át, Süsü a sárkányig. A Kossuth-díjas grafikusművész életművéből nyíló kiállítás egy hónapon át lesz látogatható.

Másnap, szombaton is folytatódnak a szokásostól eltérő programok. Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, korábban sosem látott módon, táncszínházi előadásban viszi színpadra Fekete István mesealakját, Vuk-ot. A Vaszary Villában délután két különleges alkotó Albrecht Dürer és Jovánovics György kiállításait ezúttal egy színész (Szalma Tamás) és egy művészettörténész (Bodnár Szilvia) társaságában járhatjuk körbe. Érdekesnek ígérkezik a két, egymástól várhatóan teljesen eltérő szempontú művészeti megközelítés.
Este Kéri Kitty és Figula János tesz arról, hogy a jazz, az irodalom és a bor szerethető hármasával nyugtázhassuk a napot. Újdonság, hogy Kéri Kitty ezúttal énekelni is fog.

– Pünkösd szellemében a zöldág-járás népi hagyományt is felélesztjük a magunk sajátos módján, az a célunk, hogy a különböző műfajú kulturális rendezvények megmutatása mellett közösségformáló szerepe is legyen a fesztiválnak. Különböző korosztályoknak kínáljuk a programjainkat, különlegesnek ígérkezik Sasvári Sándor és Sáfár Mónika főszereplésével a Mária evangéliuma és kuriózumnak számít Inversedance – Fodor Zoltán Társulatának táncszínházi előadása, amely nemzetközi színpadokon is komoly sikert ért el. Egyedülálló előadást ígérhetek, amelyre a fővárosban is alig lehet jegyet kapni – tette hozzá Kéri Kitty.

A Balatonfüredi Művészeti Fesztivál részletes programja itt.

A vasárnapi programok a Pünkösd szellemében zajlanak. Népi játékok és hagyományőrző kézműves foglalkozások várják a gyermekeket az Arácsi Népházban. Frank Róbert pszichológus, az Egészséges Balatonfüred program vezetője és Vastag Richárd aranysarkantyús táncos először elméletben járja körül a néptánc és az egészséges életmód közötti kapcsolatot, este azonban már Pünkösdi csűrdöngölő címmel koncert és táncház lesz.
Hétfőn a népi hagyomány jegyében batyus piknikre indulhatunk ismeretlen ismerősökkel a Koloska völgybe.

A komolyzene kedvelői Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, Muskát András operaénekes és a Mendelssohn Kamarazenekar Mozart estjét hallgathatják meg az Anna Grand Hotel dísztermében. A fesztivált pedig a Mária evangéliuma című Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi szerzőhármas jegyezte mű zárja. Sáfár Mónika és Sasvári Sándor főszereplésével ezúttal a rockopera oratórikus változata lesz látható a Piros templomban.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart