Oldal kiválasztása

Füredi génbank

Szerző: | 2016-05-30.

A füredi mintatárban húsz éve gyűjtik magyar családok DNS-ét.

A WHO jelentése szerint az elmúlt 30 évben csaknem négyszeresére, azaz 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világon. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát. Kiderült, hogy az egészségtelen életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség az, aminek drasztikusan nőtt az előfordulása. Hízik az emberiség, és minden tizenegyedik embert érint a cukorbetegség.  Korányi László diabetológus, a DRC gyógyszervizsgáló központ vezetője az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, nagyon fiatalodnak a betegek. A fiatalkori 2-es típusú kór agresszívebb forma, a páciensek sokkal hamarabb veszítik el a veséjüket, a szívüket, a látásukat.

Magyarországot 2015-ben vizsgálta a Diabétesz Világszövetség, a kettes típusú cukorbetegség 100-ból 9 embert érintett, ami nagyon magas szám. Korányi professzor vizsgálatai alapján ez az érték csak a balatoni régióban még magasabb, ráadásul évről évre jelentős mértékben növekszik. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye annak, hogy a gyermeke is az lesz. Ha mindkét szülő cukorbeteg, akkor pedig 70 százalék.

A szakember kifejtette, ha valaki örökölte ezeket a géneket, az nem azt jelenti, hogy cukorbeteg lesz, hiszen csupán a hajlamot örökli. Ma már tudják, hogy az epigenetika, avagy a genetikai hajlam megváltoztatása az életmóddal járható út. Vannak sok tízezres klinikai vizsgálatok, amelyek azt mutatták, hogy ha a korai cukorbetegeket beállítják életmód-változtatásra (lefogyasztják őket, többet mozognak, kevesebbet esznek), minden második meggyógyul – magyarázta.

A balatonfüredi génkutató központban jelenleg a cukorbetegségre és a csontbetegségekre jellemző örökletes géneltéréseket vizsgálják. Több mint ezer család 10 ezer DNS-mintáját tárolják itt. A kutatásokat a malmői intézettel együtt végzik, mindezt egy olyan adatbázissal, informatikai rendszerrel, amihez a külföldi klinikák is hozzáférhetnek. A laboratóriumba beérkező, az egyes családoktól levett vérmintákat feldolgozzák. Izolálják belőlük a DNS-t és az RNS-t, ellenőrzik koncentrációjukat, megfelelősségüket, aztán feliratozott csövekben -70 fokos hűtőkbe helyezik.

A magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtag-amputáció és a szülési komplikációk kockázatát. A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben.

Az 1980-as években a gazdag országokban volt a legmagasabb a cukorbetegek aránya, ma már azonban az alacsony- és közepes jövedelmű országokat sújtja leginkább. Mivel ezeken a területeken él a világ népességének döntő hányada, ezért a mutatók várhatóan tovább romlanak majd, hacsak nem születnek drasztikus intézkedések a diabétesz megfékezésére.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart