Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

594 Hozzászólások
 1. Utazó írta

  Vicces a honlapon az északi part vasútvillamosításáról szóló cikk következő mondata: “A korszerűsítésnek köszönhetően korszerű, légkondicionált elektromos motorvonatok is megjelennek majd az északi parton.” Én sokkal jobban örülnék annak, ha ezek a vonatok nem csak megjelennének, hanem RENDSZERESEN közlekednének is errefelé.

 2. füredi írta

  A Malom-völgy alsó szakaszán, közvetlenül a felső aszófői út alatt az elmúlt időszakban brutális földmunkákat végeztek, nagy munkagépekkel föltúrták a környéket, aminek az eredménye egy mesterséges tó lett, amibe állítólag pisztrángokat akartak nevelni. Nos, mindebből semmi nem lett, a tómeder nyáron majdnem teljesen kiszáradt, posványos, sáros, bűzölgő gödör lett belőle. Nemrég valamivel több víz került bele, de a környezete teljesen elhanyagolt, gazos, rendkívül lehangoló látvány. Vajon ez kinek a bűne, ki felel érte? Ha belefognak egy ilyen munkába, azt miért nem fejezik be? S megtudjuk-e valaha is, hogy mindezért felelősségre vontak-e valakit, vagy nyugodtan lehet pusztítani a környezetet, nem számít! Fölháborító és végtelenül cinikus magatartás!

 3. Kiránduló írta

  Örömteli, hogy a Tamás-hegy oldalában lévő keresztnél illetve fent, a kilátó mellett szemétgyűjtőket helyeztek el. Az már kevésbé az, hogy ezek a szemétgyűjtők csordultig vannak hulladékkal, ami beteríti a közvetlen környezetüket is! Kiábrándító, lehangoló látvány annak a számos kirándulónak-sétálónak, akik ebben a csodálatos őszi időben arrafelé veszik az útirányt.
  Megint valami, amit csak félig oldottunk meg, vagyis sehogy! Mi lenne, ha egyszer végre valaki illetékes helyen ilyen kérdésekben is tovább látna az orra hegyénél? És az is eszébe jutna, hogy ha odatelepítek egy szemétgyűjtőt, azt időnként illene üríteni is…

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Igaza van, köszönöm a jelzését, gondoskodunk a megfelelő ürítésről. Meggondolandó viszont motorikusan megközelithetetlen helyen , a kilátó mellett gyűjtőt elhelyezni, véleményem szerint ez nem elvárható, a kirándulók talán ne ott próbáljanak megszabadulni a túra során keletkező hulladéktól, ennyi környezettudatosság szükséges lenne.

  2. Névtelen írta

   Kedves Somogyi Úr, a környezettudatos gondolkodásmóddal kapcsolatban teljes mértékben egyetértek Önnel, azt viszont Önnek kell megérteni, hogy ha valahová odatesznek egy szemétgyűjtőt, akkor az emberek abba bele is fogják dobálni a szemetet. S ha ezt nem ürítik rendszeresen, akkor az történik, ami jelenleg az említett helyeken tapasztalható.

 4. Eszter írta

  Fürediek többen tapasztaljuk, hogy a helyi buszok ülései kopottak. Tisztításra vagy áthúzásra szorulnának. Félünk leülni. Jó lenne, ha erre volna pénze az Önkormányzatnak! A városban nagy az idegen forgalom és nem mindegy milyen véleménnyel vannak az ide utazó nyaralok. Kérem, szíves segítségüket! Tisztelettel: Eszter

  1. busz írta

   A buszokat illetve a helyi járatú szolgáltatást egy cég a Balaton Volán végzi. A járművek karbantartása az ő feladatuk. Ehhez semmi köze az önkormányzatnak. A turistákat idekeverni is fölösleges, mert egyrészt javuk nem használja a helyi járatokat, másrészt turisták nélkül se legyenek kopottak az ülések, márha olyanok.

  2. Buszhoz írta

   Ezeket a buszokat a roncstelepre kéne továbbítani. Illetve a város gondolom fizet a volán részére szolgáltatási díjat, így felléphetne a buszok 21. századi komfortfokozatáért. Más városokban elektromos buszok járnak, nálunk meg lassan lekopik az “Euro2-es!!!! motor a környezetért” felirat a buszok hátuljáról. 😀
   Lehet, hogy többen használnák a helyi járatot, ha normális szolgáltatás lenne. (Na meg persze valós igények alapján történne a járattervezés)

 5. Sziszi írta

  Tegnap a Tagore sétány feletti kiserdőben sétáltunk. Kiábrándító volt, hogy az utak nincsenek rendben tartva, a korábban kitett tájékoztató és ismertető táblák tönkrementek, eltűntek, a szabadtéri tornaeszközök szintén karbantartás nélkül vannak és ami betette a kaput, hogy a WC zárva volt. A tábla szerint 10-18 óráig van nyitva (vajon miért, előtte és utána?), de már 16 órakor zárva volt, gondolom egyáltalán nem is volt, nincs is nyitva. Szomorú, hogy a pár éve rendbe tett erdő – karbantartás hiányában – ilyen állapotban van. Lassan Füred tényleg a milliomosok várásává válik, épülnek a luxus apartmanok, lakóparkok, körbekerített, rendben tartott kertekkel, udvarokkal. Javaslom, hogy az ilyen luxus ingatlanból befolyt összeget , vagy ha ilyen nincs (?), akkor szedjen a város ezen ingatlanok után luxus adót és az így befolyt pénzt fordítsa a közterületek folyamatos, a város hírnevéhez méltó karbantartására.

 6. ANNA írta

  Szeretném megkérdezni tényleg bővítik az Esterházy strandot mert hallottuk, hogy azért vágják ki apránként a fákat a szomszédos telken. Jó ötlet, mert már úgyis alig férnek el az emberek, éppen túlzsúfolt lett a terület. Üdvözöljük az ötletet!

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Anna, az Esterházy strand bővitése nincs napirenden.

 7. Sándor Kati írta

  Kicsit szíven ütött a “Lakások, parkok, bíróság a felső városrészben” riportban a szlömös terület említése. Ezen a nyomornegyeden él Balatonfüred lakosságának nagy része. Aki fejlődött volna, ha az építészeti szabályzatok hagyták volna. Mi például azért nem építkezhettünk, mert a hatályos HÉSZ nem engedett az Ófaluban jellemző hosszú udvarokban átépítést, mert nem rendelkeztek határos közterülettel. Ezért a fiatalok máshol kerestek életteret, munkát, lakást, emberhez méltó lakást!, házat. Nekem meg maradt a “nyomornegyed”. Fiatalkoromban a Faluban volt Kultúrház, táncoltunk – népi tánccsoport, tánciskola – ahol illemre is oktattak. Mozi, színpad volt, könyvtár. Vagyis művelődtünk, kulturálódtunk, élveztük ifjúságunkat. Megbecsültük az öregeinket, elismertük tapasztalataikat, tanultunk tőlük.
  Most tevékeny fiatalok nélkül a “nyomornegyed” szintjére süllyedtünk mi is, akik naponta elmegyünk dolgozni, tesszük a munkánkat, önkénteskedünk . Termelünk és szétszórva szeretnénk megmenteni az ófalut a pusztulástól! Őszinte örömmel várom az újjászületést, a közösségi életet, az emberek megszólítását, motiválását!

  1. füredi írta

   Kedves Asszonyom! Most olyan gyorsan változik a világ, hogy kissé abszurdnak tűnik a már néhány évtizeddel korábbi időszakok eseményeinek fölemlegetése is. Ezt még az időszámítás is jelzi valami módon, mert az Ön által említett időszakot “elmúlt évezred”-nek is nevezhetjük. Olyan mértékben fölgyorsult minden, hogy azt pszichésen képtelenség követni; épp ennek következtében nő a feszültség – és sajnos ennek nyomán az agresszió is – az emberekben. A döbbenetes pazarlás, energia-pocsékolás, szemetelés következménye az a természeti környezet-változás (=pusztulás), amit a vészjelzések ellenére sem vagyunk hajlandók meghallani.
   Ófalu-megmentésről álmodozni luxus, amikor olyan építkezési boom van városunkban, ami totálisan megváltoztatja Füred korábbi jellegét. Gombamód szaporodnak a színtelen-jellegtelen, szögletes, beton-fém-üveg társasházak és nyaralók, amelyeknek semmi köze a hagyományos Balaton-parti építkezéshez. Annak természetesen örülünk, ha egy-egy totálisan lerobbant városrészt megújítanak, de aggódással figyelünk: mi jön helyette? Mint ahogy a nevezetes mélygarázs esetén is: parkot ígértek fölé, nézzék meg, mi van ott! Elkeserítő! Szóval van okunk az aggódásra!
   Azt a megjegyzését vitatnám, hogy “Ezen a nyomornegyeden él Balatonfüred lakosságának nagy része.” Szerencsére ez már nem így van. De ha lesz is(?) tendencia-váltás, sok helyrehozhatatlan hiba már ránk égett, viselnünk kell!

 8. Nyugdíjas írta

  Nagy várakozással figyeltem az elmúlt években a Horváth Mihály utcai uszoda építését de sajnos csak most értem rá, hogy magam is ússzak egyet az új létesítményben. A víz remek, a pályák éppen alig voltak lefoglalva így élvezetes volt az úszás. Maga a létesítmény valóban megérdemli az építészeti nívódíjat. De, ha csupán dicsérni akarnék akkor nem volna értelme ennek a jegyzetnek ezért rátérek némi kritikára.
  Az egyik megoldandó problémát az öltözőknél észleltem. Sok gyereket hoznak a szüleik úszás oktatásra ami nagyon helyes, tanuljon meg minden balatoni gyermek úszni. Azonban, ha például apuka hozza a kislányát illetve anyuka hozza a kisfiát akkor az öltözőben része lehet némi biológiai felvilágosításban amikor a zuhanyzóból az öltöző kabinhoz megy a vendég öltözködni és nem takarja el magát törölközővel.
  A másik problémával az uszoda recepcióján találkoztam. Külföldi vendég érkezett de a személyzet idegennyelv ismeret hiányában nem tudta tájékoztatni arról, hogy csak úszósapkával mehet a medencékhez. Körülnéztem, de a közelben sem erről a követelményről illetve semmi másról nem tájékoztatta semmilyen idegennyelvű felirat a vendégeket.
  Egyébként mindenkinek ajánlom, hogy használja ki a lehetőséget és gyakorolja az úszást télen is a kitűnő Balatonfüredi Városi Uszodában!
  Gondolom a Városi Uszoda része a balatonfüredi idegenforgalmi kínálatnak és

 9. meredek írta

  Szeretném, ha egy illetékes megerősítené vagy cáfolná azt a hírt amit most olvastam egy hírportálon. A hír a következő. Visszavonta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Balaton funkcionális térségének komplex közlekedésfejlesztési koncepciójának elkészítésére kiírt nyílt közbeszerzést. Ebben szerepel az északi part vasút villamosítása is. Igaz vagy nem?

  1. szkeptikus írta

   Ön tényleg komolyan vette ezt az egész villamosítás-ügyet? Azt kell mondjam, nagyon naiv ember! Bedobták, mert jól hangzik, lehet tapsolni, hurrá, van itt minden! Fejlődünk!
   Gondoljon bele, ha Füredig villamosítanák a vasúti közlekedést, akkor itt kellene mozdonyt váltani, villamosról dízelre. Tudja, ehhez mekkora beruházást kellene megvalósítani az állomásunkon? Mert jelenleg erre alkalmatlan.
   Amúgy meg én magam is nagyon sajnálom, hogy nem lesz belőle semmi, mert jó lett volna! Igaz, azt nem tudom, a fűzfői kanyart hogy oldották volna meg (ahol csak csigatempóban lehet haladni az éles kanyar miatt, így is majdnem szétesnek alattunk a kocsik), ott egészen új nyomvonalra lenne szükség, de hát ott az a fránya Balaton…

 10. Parkolás és mobiltelefon írta

  A ‘Parkoláshpz” hol van az előírva, hogy a parkoláshoz szükséges mobiltelefon? Tudom, hogy a ma embere nélküle már nem ember, de már elnézést, a parkoláshoz elsősorban autó kell.Maradjon az én döntésem, hogy hogyan fizetek? Ezzel az intézkedéssel egyesek ‘diszkriminálva” vannak.

 11. Probiosoknak? írta

  16 fokos a Balaton, kint 29 fok van, a Probio meg még a lépcsőket is partra tette a strandokon. Brávo!

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Mindkét strandunkon lehetőség van a viz kényelmes, veszélytelen megközelitésére a kialakitott lidókon keresztül.

 12. közlekedő írta

  Talán volt már szó róla, de a helyzet továbbra sem változott. A hajógyári úton 30 km/óra a maximálisan megengedett sebesség. Gyakran járok arra, de az a gyanúm, hogy az egyetlen közlekedő vagyok, aki ezt be is tartja. Néha úgy száguldanak el mellettem, hogy az bőven felette van az ötvenen is, néha meg úgy néznek rám, mint egy idiótára: mit cammog itt ez a majom?
  Nos, jó lenne tisztázni végre ezt a kérdést: kinek a felelőssége ez? Az első, ösztönös válasz: a száguldozóké. Igen, de én egyáltalán nem mentem föl azokat sem, akik egyáltalán nem törődnek azzal, hogy az előírások betartását ellenőrizzék is! Minek a tábla, ha olyan, mintha ott se lenne? És valóban indokolt ott ez a csiga-tempó? Közvetlenül a TLC-nél elfogadható, mert sok a gyalogos, baromi keskeny az út az ott parkoló autók miatt, alkalmanként igen nagy a forgalom, tényleg veszélyes! De az odajutásig miért korlátozzák elvileg a sebességet? – mert hogy gyakorlatilag senki sem tartja be.
  Sajnos az ilyen szituációknak az az egyenes következménye, hogy a közlekedők egy része a lényegesen fontosabb, valóban szükséges korlátozásokat is komolytalannak veszi.
  Vajon elgondolkodik-e mindezen az, aki tehetne is valamit ez ügyben? (Költői kérdés.)

 13. Irénke írta

  Szép valóban a fődíjas kert, de véleményem szerint az egész Virágos Balatonfüredért Mozgalom alapvető hibával működik évek óta. Nézzük meg ezt a kertet a cikkben, jól látszik, hogy tehetős emberé a telek, megteheti, hogy még a járdát is felújítsa a háza előtt. Ezért nem tartom szerencsésnek és igazságosnak a versenyt, mert a gazdagabbaknak eleve nagyobb a lehetőségük és így az esélyük is. Ami meg végképp abszurd, hogy a díjjal járó támogatást is megkapja. Nem szorul rá! A kisember, a kispénzű füredi polgár labdába sem rúghat. Sajnos.

 14. Dobos József írta

  Kedves Közvilágítás írta! Balatonfüred településen a közvilágítás és térvilágítás üzemeltetése, megosztott feladat, tulajdoni határokkal az E-on áramszolgáltató és Dobos József Ev vállalkozó (Balatonfüred Város megbízott tér és közvilágítás üzemeltetője)között. Kérném a http://www.magasban.hu weboldalra mely hibabejelentésre szolgál bejelenteni szíveskedjen a hibát pontos meghatározásokkal, majd a bejelentés után a hiba rövid időn belül kijavításra fog kerülni. Tisztelettel:Dobos József

  1. Sentinel írta

   Közvilágításhoz! Na, erre kíváncsi vagyok, fog-e történni tényszerű bejelentés a hibabejelentő oldalra, vagy ez is csak egy megszokott hőbörgés. Minden konkrétum nélkül. Dobos Úr, kérem jelezze azt is itt, hogy kapott-e bejelenést?

  2. Közvilágítás írta

   A bejelentés folyamatosan ment az Önkormányzathoz (a két hónap alatt min 10-szer), kétszer kint is volt az E-on, de a lámpa továbbra sem világít. Dobos Úrnak köszönöm, ment a hibabejelentés oda is. Köszönöm a lehetőséget.

  3. Közvilágítás írta

   A problémát tegnap megoldották, köszönöm az illetékesnek.

 15. Közvilágítás írta

  Októbert írunk ,de az augusztusi viharkár okozta közvilágításokat még mindig nem tudták helyre hozni. Kinek a hibája, az Önkormányzaté vagy az E-oné? Az E-on egy szolgáltató cég. Vagy mégsem?

 16. Parkolás írta

  Szerettem volna a Jókai villa előtt parkolni. A szokásos érmebedobós parkoló óra le van ragasztva és ki van rá írva, hogy csak mobiltelefonnal lehet parkolódíjat fizetni. Szeretném megtudni , hogy miért? Nincs okostelefonom és nem is nem is lesz. A nyomógombos telefonommal kezdeményeztem a díjfizetést. Szinte azonnal kaptam egy sms-t a vodafonetól, hogy a díjcsomagommal nem vehetem igénybe a szolgáltatást. Beültem az autóba, mentem egy kört a környéken és 3 parkolóóránál eljátszottam ugyanezt. Eléggé ment az idő, úgyhogy kényszerből beálltím egy magánparkolóba kerek négyszáz forintért, mert csak ott tudtam készpénzel fizetni. Időközben találkoztam egy parkolóőrrel, mert belőlük elég sok van Balatonfüreden, és ő elmoindta, hogy a Hurai parkolóban még van pénzbedobós parkoló óra. Azóta ott parkolok. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 1. Nem mindenki tudja igénybe venni az okostelefonos szolgáltatásokat, mert nincs mindenkinek arra alkalmas készüléke vagy díjcsomagja. 2. Egy külföldinek ugyanez még bonyolultabb. 3. A tájékoztatás nem megfelelő. Jó lenne ha újra lehetne érembedobással is fizetni, hiszen a parkoló óra alkalmas rá, a parkoló őrök meg így is többen vannak, mint egy hadsereg, úgyhogy belefér a munkájukba az ellenőrzés. Egyébként is elég agresszíven vadásszák a büntethetőséget.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   A Huray utcai parkoló automata valóban műszaki hibás, a javitás hosszabb időt vesz igénybe. Azonban 50 m-en belül, a volt piactér területén is van egy működő automata, ahol lehetősége lett volna készpénzzel fizetni. Elnézését kérjük a kellemetlenségért. Szeretnénk hosszabb távon a készpénzes dijfizetést annak hátrányai miatt kiiktatni, helyette inkább bevezetjük (a mobilos fizetés már elterjedt) a bankkártyás , érintős fizetési lehetőséget. Ilyen működik már a Zákonyi mélygarázsban és a Kisfaludy utcában is, folyamatban van még az Esterházy parkolóban is. Véleményem szerint ez lehet a legkényelmesebb dijfizetési lehetőség a jövőben- a külföldieknek is.

  2. Parkolás2 írta

   Kedves Parkolás nevű tag. A mobilos fizetéshez nem szükséges okostelefon, hagyományos nyomógombos telefonnal is használható tehát gyakorlatilag teljesen mindegy. Csak egy SMS-t kell elküldenie, meg a parkolás végén mégegyet a leállításhoz.
   Ha a díjcsomagjával nem tudja igénybe venni a szolgáltatást, vagy nem is tudja, hogy tudja-e, ne haragudjon de az az Ön hibája. Nem a rendszer rossz, Önnek kell tudnia hogy mit írt alá.
   Továbbá ne haragudjon de azt kell mondanom nem olvasta el figyelmesen a tájékoztatatásul kapott üzenetet, miszerint a szolgáltatás az Ön előfizetésével nem vehető igénybe, feleslegesen próbálta meg a többi automatánál lévő számmal is.

   Szerencsére a helyzet nem rossz, feltehetőleg csak le van tiltva előfizetésén az emelt díjas szolgáltatások használata – helyesen. Ezt az esetek többségében alapból beállítják de kérésre feloldható.
   Bizonyos szolgáltatóknál nem is működik, de ami ki van írva magára a parkolóautomatára, azon megy.

   Somogyi úrtól kérdezem, kérem, hogy ugye a kényelmi díjat eltörlik a mobilfizetésnél, ha már ilyen modern törekvéseik vannak?
   Örvendetes hogy végre a kártyás fizetést részesítik előnyben, de egyben sokkoló hogy a mobilparkolásnak 100 ft körüli FELÁRA VAN!

   Nem szeretnék bántani senkit, biztosan Önöknek és a partnercégnek is költséges üzemeltetni a rendszert, de amíg egy forinttal is többe kerül nekem mobillal a parkolás, addig én viszem az aprópénzzel teli vödröt.

  3. Parkolás írta

   A legjobb az lenne, ha a másik Balaton-parti településsel analóg módon itt is ingyenes lenne a parkolás.

  4. Somogyi László Probio ZRT írta

   A mobiltelefonról inditott parkolási dijfizetés az egyik legnépszerűbb alkalmazás, dijbevételünk kb 40 %-a származik innen. Felára valóban van, ez azonban tőlünk független dijtétel, az a mobilszolgáltató cégek bevétele, tehát mi megszüntetni nem tudjuk, sem befolyásolni.

  5. cinikus írta

   “A legjobb az lenne, ha a másik Balaton-parti településsel analóg módon itt is ingyenes lenne a parkolás.” Akkor tessen átmenni az analóg településre parkolni.

 17. Füredi apa írta

  Hogy ne csak a felvonulásról legyen szó. A reformkori hétvége nulladik napján volt a fiatalok napja,amin a mi gyerekünk is részt vett reggeltől estig.Amin tudtunk, mi is részt vettünk vele. A kincskeresős városi versenyt nagyon élvezték és bár nem lettek elsők, de Füredről olyan dolgokat megtudtak,amit eddig mi sem tudtunk. Ezt minden évben meg kellene csinálni minden füredi iskolásnak. Azt a jó fej fiatal tanárt a Lóczy gimnáziumból dicséret illeti,hogy kitalálta és levezette a versenyt.
  A szavalóversenyt szerintem nem kellene erőltetni. Húsz évvel ezelőtt még elment,de például a videókészítés és blogírás sokkal jobb ötlet ennek a korosztálynak.. Az esti koncert csúcs volt. Igényes, élvezhető zene igényes fiataloknak és nekünk is .
  Nekünk tetszik a kezdeményezés,hogy egy nap legyen a fiataloké. A szavalóversenyt megszüntetném,de legyen jövőre is városban futkosós, kincskeresős játék, koncert,videó. A szervezőknek köszönet,hogy gondoltak a fiatalokra és kérjük,ne hagyják ez abba! Valami elindult jó irányba.

  1. Irodalom írta

   Szerintem egy szavalóversenyt meg lehet jól is rendezni, s akkor mindenki számára élményt jelent: e résztvevőknek is és a hallgatóságnak is. Ehhez persze megfelelő tematikát kell kidolgozni s profihoz közeli szervezést biztosítani. Azt gondolom, a fiatalok számára igenis fontos az ilyen jellegű szerepelés, illetve az arra való felkészülés. Igen, itt bejön a felkészítő tanárok felelőssége is: miként állnak hozzá, mennyire tartják mindezt fontosnak. Meggyőződésem, hogy a verstanulás és a versmondás továbbra is nagyon fontos úgy az irodalomban való jártasság, mint az egyén jellemfejlődése szempontjából. Ezzel nem azt mondom, hogy ne legyen videoprogram, vagy más, 21. századi eszközöket felhasználó feladat, hanem azt, hogy mindkettő fontos, megférnek egymás mellett. A felnőttek, a nevelők feladata, hogy helyes irányba kormányozzák az ifjúságot. Persze, tudom: ez egyre nehezebb feladat, de nagyon sok múlik rajta.

 18. Van még tanulnivaló! írta

  A reformkori ünnepségekhez annyit még, hogy a Vaszaryban lezajlott versmondó verseny szervezése enyhén szólva kívánnivalókat hagyott maga után, nem beszélve az ezt követő díjkiosztásról. Van oklevél, nincs oklevél, de mégis van, csak nem elég, nem ilyen kell, olyan meg nincs – aztán a jutalmak, kapjon ez is, az meg miért nem, de nincs elég, de sok is van, mindenkinek nem jut stb. (Szegény zsűri!) Valami tervszerűség, tendencia kérem szépen! Hiánycikk errefelé? Vagy így is jó, csak behúzhassuk a strigulát: ez is megvolt!?

 19. Reformkor írta

  Nem akarok rosszindulatú lenni, de a “Romantikus reformkor” nevű rendezvényt a város egyik meghatározó programjaként emlegetni…elég nevetséges. Függönyből vart jelmezekkel nem biztos hogy célszerű lenne nekimenni a szezon meghosszabbításának a XXI. században. Pláne úgy, hogy a hozzátartozókon kívül senki nem értesül erről a programról, ami lehet, hogy nem is baj, tekintettel arra, hogy a reformkort elég egyoldalúan, az arisztokrácia szemszögéből jelenítik meg ezek a jelmezek. Pedig akkor se volt mindenki gróf, meg vitéz. Ez a felvonulás egyszer jó volt, de már 13 éve ugyanaz
  Esetleg a mai kor ritmusának megfelelő programokkal nagyobb eséllyel lehetne nekivágni egy szezon hosszabbításnak. Meg nem ártana némi marketing is.
  Elnézést, ha valakinek a lelkébe gázoltam.

  1. kevésbé romantikus írta

   Nem a szívem csücske a reformkori fesztivál, régóta mondom, hogy meg kellene újítani. Van igazság abban, amit mond, de, hogy a realitás talaján maradjunk: a ruhák nem függönyből készültek, sőt kifejezetten igényes ruhák vannak. A Csík zenakar koncertje nagy siker volt, teljesen megtöltöttük a sportcsarnokot, volt tehát érdeklődő. Az időjárás nem kedvezett a felvonulásnak, tény és való ez a menet a reformkori városrészbe illik, de ennek ellenére elég sokan vonultak és nézelődők is voltak. Nekem most úgy tűnt a szervezők igyekeztek megfogadni pár tanácsot, nem aprózták el annyira a programot. A weben több felületen lehetett olvasni a fesztiválról, hetekkel előtte is voltak hírek, a városban ki volt plakátolva.

  2. Reformkor írta

   Sokfelé járok az országban, de füredi programokat promotáló plakátokkal nem igazán találkoztam. Talán egy rendezvényről volt valami. Ha szezont akarunk hosszabbitani akkor nem a városon belüli plakátolást kéne tolni.
   Továbbra is hiányolom a fiataloknak szóló rendezvényeket.

 20. Egy fürdi állampolgár írta

  Bajcsy és Dózsa-Gy úton kellene rendet tenni,mert a gyerekek és a gyalogosok vannak veszélyben, mivel egy gyalogátkelő zebra,és tábla sincs kirakva,de ha bekövetkezik egy gázolás akkor mi lesz? meg kell várni a bajt? Miért engedik meg a kamionoknak a közlekedését a szűk utcában/autoszállitó kamion stb/ Mikor az egyirányú utcában velem szemben jön a kamion és nekem kell félreállni! A rendőrség miért nemtesi a dolgát a városban? Hol vannak? Az autók felállnak a járdára ,a gyalogos és a kismama a babakocsival menjen az útra veszélyeztetve gyermekét és magát,de nincs választás! Tábla nincs ami engedélyezné a parkolást a járdán! Ki-é a járda?? A gyalogosé vagy az autóké?? Rendőség kérem tegyenek valamit mert tarthatatlan a helyzet.! A tulajdonos nem tud megállni a háza előtt ,hogy kinyissa a kaput,hogy betudjon állni mert ott parkol s szomszéd,nem a Ó odalán és Ó van felháborodva!
  Kérem tegyenek valamit,amig nem késő!

 21. meredek írta

  Tisztelt Somogyi Úr azért címzem önnek a levelem mert ön szokott válaszolni! A kérdésem a következő. A város minden buszmegállójában lesz szép új fedett beálló vagy csak a kiválasztottaknak jut a csapadékosabb időszakban menedék? A Deák utca Helka utca kereszteződésében azóta van buszmegálló amióta Füreden van tömegközlekedés. Viszont azóta sincs fedett buszmegálló. A másik a Petőfi utca Deák Ferenc utca sarkától induló járda 6 méter után megszűnik, és vagy 40 méteren nincs is. Ezért ezen az oldalon a centrum felé csak a főúton, gyalogolva lehet megközelíteni a távolsági buszmegállót. A probléma nem új dolog. Legalább 50 éves. Amióta a 71-es főutat kiszélesítették. Itt lesz e valamikor járdaépítés? Tisztelettel Én.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Megtisztel a kérdéseivel , de ezekre nem tudok válaszolni, mert nem társaságunk feladatát képezik.

  2. sétáló írta

   Ha a Deák utca jelzett helyére fedett buszmegállót építenének, akkor hol menne a gyalogos? Mivel ott a megálló a keskeny járda mellett van.

 22. Zoltán írta

  Örömmel olvastam a növekvő érdeklődést Balatonfüred iránt. Annak azonban nem örültem, amit Somogyi úr javasolt, hogy növekvő szolgáltatási díjakkal kell kiszorítani a kevesebb pénzű vendégeket a városból (szolgáltatások, parkolás díjemelése). Méltatlan lenne Füredhez az a törekvés, hogy csak a pénzes nyaralókat várja szívesen. (Talán a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények számának csökkentéséről is lehetne gondolkodni.)
  Az sem nagyon tetszik, hogy a nyaralótulajdonosokat nem tekintik füredi polgárnak, ha nem helybeli lakósok ( csak adófizetőnek), hiszen minden kedvezménytől elzáják őket. Pl. korábban kedvezményt kaptak a Kisfaludy strand használatakor, de már évek óta ezt a kedvezményt megszüntették. Lehet, hogy el kell tiltani őket a Balaton használatától is….?

  1. Zoltánnak írta

   Nem csak a kevesebb pénzű vendégek kiszorítása zajlik, hanem a füredi lakosoké is. Legviccesebb az volt, amikor azzal magyarázták a kempingben épülő luxus komplexum szükségességét, hogy a füredi lakosok is majd bérelhetnek vitorlást. Elképzeltem magamat, ahogy munka után lemegyek vitorlást bérelni. De a Noszlopy utcában a Kéki pataknál valahogy nem akar összejönni az a járda. Talán majd az emelt szolgáltatási díjakból…

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Természetesen Balatonfüred nem csak a pénzes nyaralókat várja véleményem szerint. Azonban a város a minőségi turizmus irányába mozdult el , ez egyértelműen látszik. Szerintem a fürediek ennek előnyeit egyértelműen élvezhetik, bár a népszerűségnek árnyoldalai is vannak. Megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan lehetne a nyaralótulajdonosoknak is valamilyen kedvezményt biztositani.

 23. ANNA.. írta

  Gratulálok a vasárnapi futóverseny szervezéséhez és engedélyezéséhez!Közlekedésre alkalmatlan lett a Tagore sétány! A babakocsit lehetetlen volt tolni a elkerített részen kívüli területen.A ide látogató turisták is értetlenül álltak a kordonokal elkerített sétányon!Nem is értem a város miért engedélyez ilyen káoszba fulladó rendezvényt!! Szégyen ami itt volt!

  1. Annának írta

   Kedves Anna, na ezt aztán szerintem egy nap tényleg ki lehet bírni. Ez nem 4-5 napig tart, mint az idióta fesztiválok, vagy 4 hétig, mint a borhetek. És Uram bocsá’, egy nap talán lehet másfele is sétálni. A turistákat meg inkább el sem kezdem.

 24. Dénes 43 írta

  Tisztelt Városvezetés ill. Probio ZRt. Nagyon szépen rendbe rakták a Siskei (Papsokai) református temetőt, de erről semmilyen hivatalos tájékoztatás nem volt. A Balatonfüredi Napló legfrissebb számában egy olvasói levél hívja fel rá a figyelmet, semmi más. Kérdezném, hogy a temető ill. a környék további felújítása várható-e?

 25. Remélemmárnemsokáigfüredi írta

  Szépjóhajnalt! Aludnék, pihennék vagy mi, de ugyebár lehetetlen. Kérdezném az illetékesektől mi van ezzel a sokat emlegetett csendrendelettel, bömből a moslék zaj a lakótelep egyik közeli ők úgy nevezik szórakozóhelyéről, a hatóság semmit nem tesz. Csak füredi polgárokra vonatkozik? Jah nem hiszem! Jelen időszakban 24:00ig lehetett volna szabadtéri zajt kelteni az igen okos önkormányzati rendelet szerint egyéb időszakba 2:00ig akkor?

  1. Csendet írta

   Engem is érdekelne, volt bárki akit megbüntettek a késő esti / vasárnapi flex-fűnyíró-zene trió valamelyik tagjáért? Olyan magabiztosan mennek a gépek, szól a zene, nem látom a konzekvenciát.

  2. Csendet-nek írta

   Kedves Hozzászóló, igen, ehhez írtam, hogy ez a csendrendelet kb. olyan, mint a “húúúúúúúúúúúúúúú, nem lehet petárdázni, mert húúúúúúúúúúúúúúúú, de nagyon büntetjük”, aztán csak a mi utcánkban több százezer forintot lehetne összegyűjteni. Csak nyilván egy illetékes sem megy ki ilyenkor a helyszínre, mert nem akarja a saját testi épségét kockáztatni. Lehet, hogy a moderátor szerint talán túlfogalmaztam az igazságot, amikor első nekifutásra azt írtam, hogy ez olyan, mint amikor … van csinálva a szájból. Most megpróbálom “…”-tal, hátha így átmegy a szűrőn – még úgy is, hogy “…” nélkül képviseli csak igazán a valóságot.

  3. Utazó írta

   Az eredeti egy napból 2 nap lett + a 73-as lezárása szombaton abnormális gondolat volt. Jók ezek a versenyek (a szervezőknek anyagilag), de talán kevésbé frekventált helyen nem okoznának bosszúságot. Pld. Fenékpusztán.

 26. Közvilágítás Árokszőlő út írta

  Évek óta többször is jeleztük itt is többen. Nincs közvilágítás az Árokszőlő úton. Belterület és ugyanúgy fizetjük az adókat, mint más utcában lakók. Ki tud ennek az ügynek az előremozdításában segíteni? Ki az illetékes ilyen kérdésekben?

 27. Pacsirta írta

  Az augusztus 10-i vihar óta nincs közvilágítás az utcánkban (Pacsirta)…egy kicsit fel kellene pörgetni a dolgokat!

 28. sétáló írta

  Az arácsi Hősök terén a Szent Benedek előtti parkolóban nyár eleje óta pihentetnek egy autót. Nem hiányzik senkinek? Közteresek?