Oldal kiválasztása

Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.
Megosztás

2 952 hozzászólás

  1. Kedves élni akaró biciklisek! Az elmúlt 3 hétben 2 horrortörténetet hallottam, hosszú lenne őket itt részletezni. A lényeg, hogy több szerencsés véletlen miatt sötét este kettő, (különböző helyen) az utcán kerekező biciklis csak azért maradt valószínűleg életben, mert a balraforduláskor nemcsak kitartották a kezüket, hanem szorgalmasan föl-alá mozgatták, amit az utánuk menő 2 autós így utolsó pillanatban észrevett. Saját bevallásuk szerint kirázta őket a hideg, hogy mi lett volna, ha ez nem így van. Figyelmes, nem agresszív és gyakorlott autósnak tartják magukat, de a sors és a statisztika vaktörvénye mégis majdnem közbeszólt, de a biciklisek okossága megmentette mindkét félt az esetleges tragédiától. Én minden ismerősömet, a családomat is erre biztatom, mert tanú voltam egy éve egy csúnya esti biciklis balesetnél, ahol még láttam a lazán, kicsit balra lógó biciklis-kezet, az előttem menő autó előtt, utána meg a mentőket, akik a fejüket csóválták. Utánajártam a dolognak, szerencsére megmaradt a biciklis, de maradandó nyomokkal. Minden biciklist nagyon kérek, ne csak hanyagul lógassa lefelé, kicsit balra a kezét kanyarodáskor, hanem lendületesen föl-alá mozgassa!

    Válasz
    • Nem segítene, ha fényvisszaverő anyagból egy széles „láthatósági karkötő” lenne a biciklizőkön?

      Válasz
  2. Végre lekaszálják ezt a förmedvényes görög falut. Nem is kellett volna megépíteni. Az viszont kérdés, hogy enélkül hol lesz a városban egy fiataloknak szóló szórakozóhely? Mert ugye szeretnénk, ha a fiatalok is megtalálnák a helyüket a városban nem csak a terepjárósok meg a villalakók.

    Válasz
  3. Arácson már megint 3 napja nincs közvilágítás. Nem lehetne erre megoldást találni, hogy ne ismétlődjön meg 2- 3 hetente. A szolgáltató próbálja már meg orvosolni a hibát.

    Válasz
  4. Tegnap voltam a Koloska völgyben. A kis tavacskától olyan 100m-re áll a mindenki által régóta ismert, hatalmas fának már csak a „csontváza”. Pár éve kiszáradt, levágtak róla majdnem minden ágat, megmaradt 3 hatalmas, fél méter vastag, vízszintesen nőtt hosszú ág.Sajnos oda a régi szépség, már nosztalgiázásra sem való. Két hosszúra nőtt fiatalember elérte a leghosszabb ág végét és jól meglengették, közben ott, ahol az ág a törzsből kinőtt, valami recsegés félét hallottam. Nem lesz ebből valamikor baj? vagyis mi lesz, ha ez a bogaraktól láthatóan szétrágott és nagyon korhadt ág egyszer magától letörik? (meg a többi) nem szeretnék a közelében lenni, pláne alatta. Nem tudom, ki a gazdája a kirándulók biztonságának, talán ő is olvassa ezt, ha van ilyen intézmény egyáltalán. Ezt a dolgot azért is írtam, mert jó néhány éve a tó mellett pár méterre már kivágtak sok hatalmas és száradó fát. Amit most írok, amiatt ne tessenek kinevetni: 55 éve nagyon a szívemhez nőtt ez a kis tó és a környéke, nagyon jól érzem magam ott, valami csodálatos érzés tölt el, ha ott vagyok és egy padon ülve hallgatom a csendet és utána fiatalemberként megyek haza.

    Válasz
  5. Nagyon örülök a bontásnak és annak, hogy csak 10%-os lesz a beépíthetőség. Nagyon remélem, gusztustalan betonszörnyek helyett – azokból már több mint elég van – normális, használható külsejű épületek kerülnek majd oda. Van egy nagyon merész ötletem: vonják be a lakosokat – de ne azokat, akik megvettek egy-két luxusapartmant és azóta főfüredieknek képzelik be magukat, hanem azokat, akik évtizedek óta itt élnek -, írjanak ki pályázatot, vagy hasonló.

    Válasz
  6. Ha kinézünk az erkélyünkön állandóan árnyékban lévő, pontos hőmérőnkre, az mindig mást mutat, mint amit a mobilunk mond akkor Füredre. Még indirekt, visszavert meleget sem kap. Ki tudja, hogy azt az értéket hol mérik?

    Válasz
  7. Ma láttam a Tesco melletti WC bejáratánál egy táblát: a WC takarítás alatt áll. Kirázott a hideg. Ez magyarul így lenne: a WC-t takarítják. Rengeteg helyen fogalmaznak hasonlóan, sajnos a TV-ben, rádióban is, stb. Nincs valahol egy Lőrincze Lajoshoz hasonló „intézmény”, aki/ami vigyáz a nyelvünk tisztaságára? ha ez már a gyökereknél–az iskolákban sem divat? Már hallom az ellenvetést, hogy haladni kell a korral, meg effélék, na jó, de milyen irányban? Óvatos kérdés: ilyesmi csak engem zavar, vagy mégsem vagyok egyedül?

    Válasz
    • Csodálatos és egyedi nyelvünk ellen naponta követnek el felelőtlenek merényleteket – húsvétig tudnám sorolni, miféléket. Ezeknek vajon nem jut eszébe, hogy lényegében a nyelvünk tesz minket magyarrá? – természetesen ide sorolva még a kultúránkat és a hagyományainkat. Nem látványosan hangoztatni kellene magyar-mivoltunkat, hanem odafigyelni olyan apróságokra, amik semmibe nem kerülnek. Csupán igényesség kérdése mindez, de az sajnos hiánycikk manapság. Fontos, hogy mehessünk „soppingolni” a „multikhoz”, a többi ugyan kit érdekel?

      Válasz
    • Számomra ez két különbözö jelentés: A wc takarítás alatt áll = most takarítják, ha bemegyek találkozhatok takarítóval. Valószínü Ö tette ki a táblát is. A wc-t takarítják = hétfön, pénteken, egy hónapban egyszer, 10.oo órakor, 12.30perckor ? – valamikor.

      Válasz
      • Az igaz, hogy a 2 különböző megfogalmazás 2 eltérő jelentést takar, viszont ettől még a „takarítás alatt áll” nem magyaros. És ez itt a lényeg. Mert akkor ha az első jelentést akarom kifejezni és közvetíteni, akkor legyen mondjuk „A WC-t most takarítják”. És ennyi. Amúgy nemcsak az eredeti hozzászólót zavarja a jelenség, engem is. Ráadásul nyelvtanár is vagyok, szóval többszörösen hátrányos itt a helyzetem. Erős a véleményem a témában, amit – úgy érzem – objektívan alá is tudok támasztani, ha valakit esetleg érdekel, akár meg is írom itt. Aztán záporozhatnak a támadások 😀

        Válasz
        • Szerintem objektíven.

          Válasz
          • Az eredeti hozzászóló és a Magyar Tudományos Akadémia online helyesírási szótára szerint (a profizmus kedvéért itt a link, remélhetőleg az admin közzéteszi, köszönöm) mindkettő helyes 😀 Írja be mind „a”-val, mind „e”-vel és mindkettőt zölden „helyes”-sel kapja vissza 😀 „3. fejezet: A hangjelölés (17–93. pont)”

            https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest#

        • Én két példát hoznék. A régebbi: évekkel ezelőtt vetítették az egyik csatornán a CSI: Cyber című sorozatot. Ennek egy reklámjában a következő hangzott el: „Behatolás történt az adatbázisunkba.” Én meg a fejedbe szeretnék Országh László szótárával behatolni. A frissebb: Az amerikai rémálom című sorozat (eredeti cím: American Nightmare). Sajnos magyarul láttam… Illetve olyan formában, hogy halkan hallatszik az eredeti angol szöveg és a hangmérnöknek nem sikerült ezt a sávot lekevernie, hanem erre tette fel a magyar nyelvű hangsávot. Szépet erre sem tudnék mondani. Mindenesetre egy ponton azt találgatják, kinek állhatott érdekében azt tenni a lánnyal, amit tettek vele és miért állhatott mindez az érdekében. Vagyis, többek között, (lehetséges) indítékot keresnek. Ez a kifejezés angolul: potential motive. Ezt sikerült úgy le(f)ordítani, hogy „potenciális motiváció”. A megbízó vagy meg sem hallgatta, mire adott pénzt, vagy ő sem tud magyarul. Mint ahogy a szinkronrendező sem, ha az ilyen nyelvi szörnyeket átengedte.
          Én amúgy kíváncsi lennék az első nyelvtanár véleményére, főleg, ha erős, mert lehet, nagyban hasonlít az enyémre – „okos”eszközök, mesterséges intelligencia stb.

          Válasz
        • Szerintem, ha egy WC bejáratára kitesznek egy táblát azzal a szöveggel, hogy „A WC-t takarítják”, mindenki számára világos lesz, hogy az épp akkor történik, és nem másnap vagy harmadnap; vagyis a „most” is fölösleges – nem is hangzik túl jól.

          Válasz
  8. A méltán híressé/elismerté lett jégpályánkhoz és városunkhoz nem méltó a mélygarázsban talalálható WC megközelíthetősége és használhatósága, a tisztaságáról nem is beszélve.

    Válasz
  9. Egy észrevételem lenne azzal kapcsolatban, hogy a Szabadidő csarnoknál a buszmegálló csak egy táblából áll. Se egy pad se egy esővédő. Lehetne esetleg az utóbbiakat pótolni. A napokban 2 idősebb hölgy várakozott ott tele szatyrokkal, de sem leülni nem tudtak se a pakkot letenni. Közelben a vásárlási lehetőség erre is kellene gondolni.

    Válasz
  10. Tudja valaki hogy miért nincs Arácson már 3 napja közvilágítás?

    Válasz
  11. Tisztelt Somogyi ur
    A Kusfaludi strandon csak anyugati bejáratnál erhetö el a WiFi. Nem lehtne a keleti bejáratnál is elérhetövé tenni? A nyár végén mindkét bejáralnál kabeleket fektettek valoszinü valamilyen beléptetö automatához, talán e munkáltokkal együtt megoldato lenne a WiFi kiépitése ist.
    A Koloska patak befolyoja elött egy nádas van, amit évek ota nem arattak és az elszáradt régi nád ott rohad a vizben. Ez jelentösen csökkenti a nádas szürö funkcioját.

    Válasz
    • Tisztelt Névtelen ! A Kisfaludy strandon jelenleg nem tervezzük egész évre és minden részére kiterjeszteni a WiFi szolgáltatást. A jelzett nád védett, aratni külön engedéllyel és jégről lehetne, én bizok a szakemberek véleményében.

      Válasz
      • Tisztelettel megkérdezem, hogy a strandon rohadó és melegben büdös nádat milyen eszeveszett logika alapján nem lehet eltávolítani? (nem Somogyi úrral van bajom, ö parancs alatt áll) Kell a nád és minél több, de itt? csak szúnyogot termel. A Brázay parkban az rendben, ott nem fürdenek, meg a Kerekedi öbölben sem, ott legyen minél több.——Más téma: nem tudná a Probio valahogy elzavarni a kacsákat és hattyúkat a strandról? nem csak a fű, de a köves utak is olyan zöldek az emésztési maradékuktól, hogy minden lépésnél vigyázni kell, de sokszor nem sikerül. És fertőzés veszélyes is a maradék. Nem tudom, miért szaporodtak így el nálunk. Sokszor vagyunk Akaliban, a testvéreméknél, ott télen-nyáron szinte egy állatot sem látni strandközelben. Hogyan csinálják? Nem lehetne ott egy baráti tapasztalatcserét tartani mondjuk a Fék étteremben?

        Válasz
      • Tisztelt Somogyi úr, miért különbbek a nyugati bejáratnál strandolok a keleti részen strandolóktól. Vagy mindenhol van Wifi vagy sehol sem.

        Válasz
  12. Tegnap voltunk a Tescoban, aztán ebédelni akartunk az önkiszolgáló étteremben, de mindenhol olyan hangosak voltak a hangszórók (még a WC-ben is), hogy máshova mentünk. Vajon kinek a feladata lenne, hogy normális hangerő legyen arrafelé? Az igazsághoz tartozik, hogy ez nem csak itt van így, de ez még nem mentség. Nem irigylem az ott dolgozókat, ha ez mindennap így van, akkor komoly halláskárosodás is lehet a vége. Minden fórum a környezetvédelemről papol, de az emberi egészség nem része a környezetnek?

    Válasz
  13. Úgy érzem, nem érti az üzenetet. Az, hogy valahol valami rosszabb, az, hogy mondjuk Füreden jobb az egészségügy helyzete, mint pl. Almádiban, az ne legyen már ok-indok-feljogosítás arra, hogy akkor Füred álljon is meg ezen a ponton és ne fejlődjön tovább, ne legyen még jobb. Azt hiszem, értem a címzett támogatást, viszont ahogy írtam, a lényeg az „akárhonnan”-on van és ahogy írtam, Füreden bőven lenne is „akárhonnan”, pl. a dübörgő turizmusból, ha már más jellegű, címzett, vagy cím nélküli támogatás láthatóan nem sikerül. Szóval a lényeg azon van, hogy valaki meg akarja-e oldani és mit akar megoldani (egy hülye szobrot, műemlékházakat, egy fölösleges „bevásárlóélményt” a kempingnél és még sokáig sorolhatnám, vagy valami hasznosabbat, fontosabbat); mert ha az akarás igazán megvan és helyén vannak a prioritások is, hogy ilyen szörnyen fogalmazzak magyarul, akkor ott lesz pénz is, viszont ha a szándék hiányzik, ha hibásak a prioritások, akkor teljesen mindegy, hogy van-e pénz, vagy nincs, ami van, címzett, vagy címtelen, nem arra fogják költeni, amire kéne – és Füreden nagyon a második opció látható.

    Válasz
    • Úgy érzem, ön nem érti az üzenetet. A szándék szerintem meg van, szerintem nem lehet elvitatni a várostól, hogy tesz az egészségügyi szolgáltatásokért, tesz az utak javításáért, a környezetünk szépítéséért, a szolgáltatások bővítéséért és így tovább, persze sok ön által feleslegesnek mondott beruházás is van. A „hülye szobor” bár nekem sem tetszik, megint egy jó példa arra, hogy keveri a szezont a fazonnal. A szobor teljes egészében támogatásból jött létre, ami kifejezetten erre a szoborra szólt. Az uniós források is célzottan jönnek, ha turisztikai látványosság fejlesztésre írnak ki pénzt és nyer a város, abból nem lehet random fejleszteni. Az „akárhonnan” kategória nincs. Azt pedig a saját háztartásunk vezetéséből is tudjuk, hogy a szándék nagyon sok esetben kevés, nekem is lenne szándékom erre-arra, de hiába akarom nagyon, mint egy kutya, akkor sem tudom megcsinálni.
      Tudom divat szidni a várost, ha pedig valami önmagában sikerül (pl jégpálya) akkor azt is le kell szólni más miatt, mondjuk összehasonlítani az almát a körtével. Ez is egy hozzáállás. Azt mondja ne hasonlítsam össze Füredet Almádival. De akkor mivel hasonlítsam össze New York-al? Itt élünk, ebben a végletekig megosztott, frusztrált, kicsinyes országban, ahol borzalmas az egészségügy, köszönhetően a kormány politikájának, nem igazán értem mit kér számon az önkormányzaton. Arról nem beszélve, hogy az eü intézmények a Szívkórháztól a szakrendelőig nem önkormányzati tulajdon.

      Válasz
    • Nem dicsekedtem, sok minden nincs a rendelőben, lehetne sorolni. De arra igyekeztem rávilágítani, hogy mi minden van, ami máshol, hasonló adottságú és nagyságú városban viszont nincs. Az országban az egész egészségügyet a magánrendelések felé tolja az állam. Nincs mit szépíteni ezen. Sok esetben jobb már be sem kerülni az állami intézményekbe, mert rissz-rossz gépek, kiégett orvosok, nővérek, elavult körülmények vannak. A magánrendelés elérhető, de akinek nincs rá pénze az komoly bajban lesz. Ez világos. De ezt a helyi önkormányzatok nem tudják megváltoztatni.

      Válasz
  14. Miért nincs egy adventi hangulatú karácsonyi vásár Füreden? Nincs rá igény? Legalább a hétvégéken szerintem életképes lenne, mondjuk lent a parton a Vitorlás téren.

    Válasz
  15. Szomorú,hogy az új körforgalomnál a három szép disz karácsonyfa harmadik Advent vasárnap sem világít.Akkor miért is van itt kedves Próbió?

    Válasz
    • Tisztelt Füredi Lakos! Önnek igaza van, nem voltunk kellően figyelmesek az új körforgalom átépítésénél (bár bennünket sem értesített a kivitelező), hogy megszüntetésre került a régi csatlakozása a karácsonyi világításnak. Sajnos ennyi ideig tartott , mire a hiba elhárítása megtörtént.

      Válasz
  16. Ha kész lesz az új jégpálya, akkor az az időjárástól függetlenül is fog üzemelni? és ha vége a szezonnak, akkor minden vissza lesz állítva eredeti állapotába? és most a gyalogosok és biciklisek is új útvonalat kapnak a korcsolyázás idejére?

    Válasz
    • Időjárástól függetlenül nem tud működni egy szabadtéri jégpálya. Ezerszer elhangzott már +10 fokos hőmérséklet felett nem lehet üzemeltetni. Ha vége a korcsolyázási szezonnak mindent visszaállítanak az eredeti állapotba, ahogy az évek óta történik a Zákonyin lévő jégpályánál is. A gyalogosoknak miért kellene új útvonalat kapniuk? A kerékpárosok, az a hatalmas tömeg, akik télen kerekeznek, bizony elvesztik ideiglenesen a sétányon való biciklizés lehetőségét. Ezzel, mint kerékpáros írom, együtt tudok élni, még úgy is, hogy korcsolyázni viszont nem szoktam, de belátom, hogy ez a jégpálya egy értelmes törekvés.

      Válasz
      • Elnézést kérek Molnártól a tudatlanságomért és ezerszer köszönöm a kioktatását, és boldog karácsonyt kívánok!

        Válasz
        • Nem voltam kioktató, csak leírtam azt, amit tudni lehet a kérdéseivel kapcsolatban egy minimális tájékozódás után.

          Válasz
      • Tisztelt Molnar, az egész jégpálya egy vicc, amennyibe pénzbe ez a felhajtás kerül, fel lehetett volna belöle ujitani pl. az SZTK börgyogyászatán a multszázadi butorokat, vagy egyes öskori készüléket.
        Arrol nem is beszélve, hogy az utakra is ráférne egy kis karbantartás, ami fontosabb minthogy pár ember néhány napig korcsolyázgat. Csak ha a Halászkert és jégpálya közti lehajtosávot vesszük, olyannyira hepe-hupás, hogy az ember majd kiesik az autobol.
        Ebben a városban hibás a kiadás-hasznosság viszony. Csak rongyrázás az egész.

        Válasz
        • Mindig megdöbbenek, micsoda hozzászólások vannak itt. A jégpálya egy beruházás, ami sok embernek örömöt okoz, helyinek és vendégnek is. Nagy ötlet volt és tényleg extra a pálya. Nem „pár ember fog itt néhány napig korcsolyázni” hanem valószínűleg a térség egyik legnépszerűbb szolgáltatásáról beszélünk. Az Sztk bőrgyógyászatának felújításában igaza van, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. A fejlesztések címzett támogatásból születnek, a jégpálya nem szívja el a pénzt az egészségügyi fejlesztéstől.

          Válasz
          • Én igazat adok neki. Amennyire én értelmezem a kommentjét, az a baj, hogy egy bizonyos valami, ami nem biztos, hogy annyira nagyon fontos, egy valami más, talán fontosabb dolog mellett, vagy helyett valósul meg és most mindegy, hogy milyen pénzből. Hogy kiteszünk a kirakatba sok szép mindent, csak nehogy valaki kicsit beljebb nézzen a boltba, vagy nehogy megkapargassa a felszínt. Az vitathatatlan, hogy az egészségügy fontosabb, mint egy koripálya. És akkor itt jön a különbség, hogy a koripálya az egészségügy mellett, vagy helyett valósul meg. És ez itt a lényeg(es különbség). Mindegy, hogy milyen pénzből. Mert ha a koripályára van pénz, mindegy, hogy honnan, akkor az egészségügyre, ami nem tegnap óta olyan állapotú, amilyen és nem kevésbé fontos, mint egy koripálya, arra akkor mégis miért nincs, akárhonnan is?? Ha más nem, legrosszabb esetben a dübörgő turizmusból – mert hát az ikszedik luxusizéra szintén van pénz, de az egészségügyre láthatóan nincs, valahogy sehonnan se (szóval megint: mellett, vagy helyett). Szóval jogos a komment.

          • Az egészségügy katasztrófális helyzetben van az egész országban. Ennek megoldása nem az önkormányzatok feladata. Az önkormányzatok erőforrásai eltörpülnek a feladat mellett. De ettől függetlenül a város szerintem elég nagy figyelmet fordít az egészségügyi ellátásokra, a rendelőintézetben elérhető szakrendelések, az Sztk épületének folyamatos fejlesztése ezt mutatja. Körbe kell nézni, mi van Almádiban vagy a környező településeken, Füred jobb helyzetben van. Ha valami címzett támogatást kap,( ilyenek a turizmusra vagy a turisztikai attrakciókra, mint pl. a jégpálya, adott források) az másra nem költhető. Ezen felesleges rágódni. Értem, hogy jól hangzik ez a koripálya helyett miért nem a bőrgyógyászatot fejlesztjük mantra, de ez az út nem vezet sehova sem.

          • Tisztelt „Jeges” nem kell annyira dicsekedni az SZTK szakrendeléseivel. Èn tavaj decembertöl idén árilisig vártam egy kisebb mütétre (a nyakamon begyulladt egy faggyumirigy). 2 hetente hivtak fel különbözö kifogásokkal, hogy miert nem kerülök sorra. Végül is ilyen hosszu idö alatt, szenvedés mellet a problema magátol elmult.
            Az SZTK-ban nincs sem urologia sem ortopédia ezeket csak kemény pénzért magánrendlöben lehet igénybevenni.
            De megvagyok nyugodva, hogy Almádiban rosszabul megy. Az egész egy röhely.

    • Ez érdekes lesz! A fővárosban is csak kapkodják a fejüket, hogy oldják ezt meg. A szolgáltató nem is tudott nyilatkozni semmit ezzel kapcsolatban. Mondjuk egy átlag családnál keletkező szerves konyhai hulladékot pl kitűnően lehet komposztálni, igaz, a panelben ez nem segítség.

      Válasz
  17. Tisztelt Somogyi úr, a sajtóban olvastam az alábbi hírt. Füreden mikor kerül bevezetésre?
    „Az év elejétől elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése – derül ki a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárság közleményéből.“

    Válasz
    • Tisztelt Billy Rubin! A biohulladékok elkülönitett gyűjtése tudomásom szerint kisérleti jelleggel, néhány településen indult volna az országban 2024 elejétől. Ehhez speciális gyűjtőedények, speciális gyűjtőjárművek és feldolgozók kellenek, tehát nem egyszerű. A tevékenységet a MOHU irányitja és szervezi, ő dönt ez ügyben.
      Az én véleményem szerint egyébként ezt a hulladéktipust nem biztos , hogy célszerű elkülönitetten kezelni, a tudatos fogyasztói magatartásra ösztönzés talán fontosabb és gazdaságosabb lenne.

      Válasz
  18. Látva a készülődést és a körvonalazódó pályákat, igazán jó lesz az új jégpálya. Öröm, hogy ezúttal a fürediekre is gondoltak.

    Válasz
    • Az ötletes jégpálya nyomvonala kikényszerítette a Zákonyi Ferenc utca átmenő forgalom előli lezárását. Nagyon jó lenne, ha az illetékesek úgy határoznának, hogy akár egész évben – de nyáron mindenképpen – bevezessék ezt a forgalmi rendszert! Ezzel kialakítva egy nagyon kellemes mediterrán hangulatú, gyalogosok számára is jól élhető XXI. sz.-i életteret.

      Válasz
  19. Tisztelt Bóka úr! Az összes fa nálunk még tele van levéllel. Ekkora mennyiséget nem lehet otthon komposztálni. Lesz-e még szállítás vagy visszajön a régi szokás, hogy az erdőbe viszik az emberek a lombhulladékot

    Válasz
    • Kedves Hudak! December 13-án, újra elszállítják a városban az ingatlanok elé, szokásos módon kihelyezett zöldhulladékot. A szerk

      Válasz
    • Ha csak a lombhulladékot vinnék oda! Pár hete csináltunk direkt egy ilyen túrát a Balaton-felvidéken, mindent fotóztunk, hát könnyebb leírni, mi nem volt az erdőszéleken, mint azt, ami ott volt. A sorozatot elküldtük illetékes helyre, talán kiadják egy kötetben elrettentésül mindenkinek. Sajnos úgy látszik, hogy romlik a helyzet.

      Válasz
  20. Sokat írtak a Wesselényi szoborról, muszáj volt már megnézni. Hát van, nem is olyan rossz. És szerencse, hogy két alakos az alkotás, így a hölgy meg tudja tartani a kezével W.M.-t az orra eséstől. De a szobor anyaga nagyon furcsa. Laikus lévén, nem tudom elképzelni, hogy ez az anyag 100 évet ki fog-e bírni.
    (na jó, ettől még fogok tudni aludni)

    Válasz
    • Főleg hogy a csónakban megáll a csapadék, így a beszivárgó, majd megfagyó víz lesz a kőveszte.

      Válasz
      • „Főleg hogy a csónakban megáll a csapadék, így a beszivárgó, majd megfagyó víz lesz a kőveszte.” Fantasztikus. 53 millió forintért – még akkor is, ha nem a város, hanem maga a Miniszterelnökség (Úristen, ezt a megtiszteltetést) fizette. „– Úgy gondolom, hogy a város parti beruházásai közül a Brázay park kialakítása az egyik legkedveltebb, tökéletes helyszíne lesz a szobornak – tette hozzá Molnár Judit.” Én meg úgy gondolom, hogy mivel a Brázay park valóban kedvelt, pont ezért nem kellett volna ilyen hülyeséggel elrontani és 53 millió forintból inkább fákat kellett volna ültetni, virág- és fűmagot szórni. A hülye szobor helyett is. Mert amikor megnyitott a park, a szobor helyén is nagyon is zöld volt. Aztán jött ez. De hát én nem vagyok politikus, csak egy lakos… „a kézfogásuk a jelenünk és múltunk közötti kapcsolódást szimbolizálja” Ettől meg fáj az IQ-m.

        Válasz
      • Tisztelt Erkel utcai lakos, javaslata ügyében egyeztetünk a tulajdonos önkormányzattal.

        Válasz
  21. Csak kérdezek. Amióta hullanak a levelek, a Probio uralja a városi hangzavart az állandóan üzemelő levélszívó-fújó gépeivel. Még jó, hogy a munkásoknak is kell valamikor aludni. Tudja még valaki, vagy emlékszik rá, hogy ez néhány évtizeddel elöbb hogyan ment? sokkal több munkás állandóan lapátolt? vagy helyben elégettek mindent? vagy a lakóknak kellett ezt csinálni? mert hogy lombhullás akkor is volt, az biztos. Vagy mindenki térdig gázolt a levelekben? Én erre nem emlékezhetek, túl fiatal vagyok, akiket eddig kérdeztem, azok sem tudták.

    Válasz
    • Nagyon nagy részét elégették. Akkor még szabad volt ilyet tenni, most már tilos.

      Válasz
  22. Az Erkel utca Deák F. u. és Szabadság utca közötti részén jó féltucatnyi fát megjelöltek. Jó lenne valami tájékoztatás arról, hogy mi fog történni velük és miért. Köszönnénk!

    Válasz
    • Dec. 4.-én közmeghallgatás, kérdezze meg. Szerencsés esetben kap rá választ.

      Válasz
    • Tisztelt Erkel utcai lakos! Az ön utcájában a tulajdonos önkormányzat megbizást adott a fasor cseréjére. A fákat szakember megvizsgálta, és a veszélyes állapotban levő egyedeket kivágjuk és helyettük fiatal fákat ültetünk.

      Válasz
      • T. Somogyi úr! Köszönöm a válaszát! Ezzel együtt a parkolást is rendezni kéne. Mivel az Esterházy strandhoz ez a legközelebbi ingyenes utca, így nyáron az utca mindkét oldalán parkolók miatt sokszor nem lehet eljutni a garázs bejáratáig, vagy onnan kihajtani. (Lévén ez egy zsákutca) A szemétszállítás is sokszor csak többszöri próbálkozás után sikerül a munkatársainak. A nyár közepén az egyik oldalra megállni tilos tábla került ki, de mint tudjuk a záróvonal nem betonfal, a tiltó tábla se hatja meg az autósokat. Legjobb lenne fizető parkoló kialakítása.

        Válasz
  23. Ez a jégpálya nagy ötlet! Bár én magam nem korcsolyázom, de számos ismerősöm örül neki nagyon, én meg lemegyek forraltborozni. Biztos hangulatos lesz. Ilyenek kellenek a városba. Remélem lesz karácsonyi vásár is.

    Válasz
  24. Tisztelt Illetékesek! Mikortól lehet használatba venni a lakótelepen, a bicikli út mellett található új játszóteret. Szerencsére jól kivilágított, a többi lakótelepi játszótérrel ellentétben, de bezárt kapu mellet sajnos feleslegesen égetjük a lámpákat. Kérem legyenek kedvesek vválaszolni.

    Válasz
    • Ha jól emlékszem, ezen a játszótéren legalább 3, vagy 4? éve „tevékenykednek”, illetve legnagyobbrészt nem csinálnak semmit. Luca széke lett belőle. Már csak pár év türelem és kész lesz. Hetente arra járok.Van egy ötletem a felgyorsításra: tervezzenek bele egy konferencia központot, és karácsony előtt kész lesz. Ilyen példákon látszik, hogy a városvezetés hova is helyezi a súlypontokat. Család? gyerekek, akik a nemzet jövője? ugyan kérem, üres szöveg!

      Válasz
    • Tisztelt Hudak , társaságunk végzi a zöldhulladékok szállitását, jelenleg nincs megrendelésünk további szállitásra.

      Válasz
  25. Tisztelt Somogyi úr! Az összes fa nálunk még tele van levéllel. Ekkora mennyiséget nem lehet otthon komposztálni. Lesz-e még szállitás vagy visszajön a régi szokás, hogy az erdöbe viszik az emberek a lombhulladékot.

    Válasz
  26. Sajnos a Wesselényi szobor giccses lett, elnagyolt, tömegében is nagy oda, kár, hogy kortárs szoborként ilyet sikerült odatenni.

    Válasz
  27. Hudak Lajos Somogyi urnak (Probio) tisztelt Somogyi ur, 23.11.13-án 9 orakor az Aldibol jöttem kerékpárral a bicikliuton. A Noszlopy utcábol befordult a Probio tisztito jármüve, amely a kerékpárutrol a leveleket fujta le. Az ut keskeny ahhoz, hogy letérjek. A gép vezetöje sem nem tért le sem nem állitotta le a légfuvóját, hanem teljes erővel beterített a levelekkel. Ugyan ez történt a mögöttem halado gyalogossal is. Ez egy embertelen arrogáns viselkedés. Megkérem sziveskedjen az embereit eligazitani, hogy a jövöben ügyeljen más emberre is. Elöre is köszönöm

    Válasz
    • Tisztelt Hudák Úr, túlbuzgó és körültekintés nélkül dolgozó kollágámat figyelmeztettem, egyben elnézését kérem a történtek miatt.

      Válasz
  28. Áradjanak a felháborodások, de én akkor is leírom. Ronda. Abszolút nem illik a környezetbe. Sem értelme, sem haszna és még ronda is és nem illik a környezetbe. Ráadásul nem is egyedül van, hanem van ott még egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező néni. Szegény Miki nehogy féljen egyedül?

    Válasz
    • Ja, egy homokozó, egy kötélmászóka, egy betonizé – vagy térkő, vagy tudom is én, milyen anyag. Tiszta hülyeség. Kábé annyira passzol, mint a másik irányban a legújabb luxusbetonszörny.

      Válasz
    • Ez a szobor nem inkább a pesti Dunapartra illett volna? hiszen ott mentette az embereket W.M. Persze itt is lehet szobra, miért ne. A mellette álló női szobor funkciója kissé talányos számomra, de túl fogom élni. De legalább ezeken a szobrokon föl lehet ismerni, hogy kit/mit akarnak ábrázolni, szemben sok füredi „képzőművészeti” alkotással, amiket itt nem akarok méltatni.

      Válasz
    • Ismerve az Árvizi hajós erejét és hirtelen haragját, hát én nem lennék a szobrász helyében:)

      Válasz
  29. tisztelt Agora közösség. Tanácsot szeretnék kérn,i mit lehet a következö esetben tenni,: a szomszédomnak 2 nagy diofája van és olyan közel állnak a telekhatárhoz, hogy a szél a levelek nagy részét átfujja hozzám. Ö azt termászetesnek tartja, hogy ezt én takaritsam el. Mivel a töldhulladék szállitás erösen korlátozva lett alig tudom az én zöldhulladékomat is a kukába gyömöszölni. Csak az a lehetöség marad, ha az ember békét akar, hogy fuvarost fogad és kiviteti a szeméttelepre, ami jelentös költség a nyudjijambol sajnos erre a pluszra nem telik.

    Válasz
    • Én úgy tartom, mindent meg lehet beszélni. Én az Ön helyében a szomszéddal beszélnék és nem ideírnék bejegyzést. Mi is családiházas részen lakunk, szerencsére vannak nagyobb fák a mi és a szomszédok udvarában is. A szél bizony viszi a leveleket, de ezen eddig senki nem akadt fenn. Kell a fa, kell az árnyék.

      Válasz
    • Micsoda problémák! Nem hiszem el. Horgászoknak nem jut hely a látványstégen – szörnyű! Nem tetszik a még ki sem tett szobor – elképesztő! Állni kell a piros lámpánál az új körforgalomban – elviselhetetlen! Átfújja a szomszéd levelét a szél – maga a borzalom! Ez valami vicc itt? A szomszédban háború, a határon embertömegek vergődnek, a hazai életszínvonal mélyrepülésben, dagad az infláció, hiába tagadják, a közbeszéd tele van ostobaságokkal és indulattal, a gyerekeknek nem jut jó tanár az iskolákban, félni kell, ha az ember az egészségügyi rendszerbe kerül, a gyerekeink számára nincs itthon perspektíva. Ha tanácsot kér, azt mondom: gondolja át a diófalevél problémát.

      Válasz
    • én egyszerüen visszadobnám a telkére

      Válasz
      • Én meg nagybetűvel kezdeném a mondatot és a végére pontot tennék! Peace!

        Válasz
      • Kedves Molnár! Az, hogy valaki itt milyen problémát jelez, egyáltalán nem jelenti, hogy az Ön által felvázolt problémák nem foglalkoztatják. Vagy talán Ön ezt 100% tudja? Ezen kívül szerintem nem sok jelzett problémát lehet a vicc kategóriába sorolni. Szerintem sokkal inkább az a vicc, illetve pluszban szégyen, hogy az illetékesek kb. egyikre sem reagálnak. Ezen kívül ez az Agora a füredi – sajnos többek között – problémák felvetésének a helye és nem az országosoké; még akor is, ha a kettő között sok a hasonlóság, áthallás, átfedés stb.
        Amennyire tudom, itt nem lehet politizálni, így viszont elég nehéz lesz a kommentemet folytatni, meglátjuk, megjelenik-e. Arra gondolt már, hogy az Ön által leszólt kommentelők is esetleg Önnel együtt pontosan tisztában vannak az Ön által felvázolt országos problémákkal és lehet, akár még megoldásokat is tudnának ezekre, de ez az ország 12 éve és főleg az utóbbi pár évben valahogy máshogy működik? Hiszen Ön is megírta az egésznek az egyik lényegét: „tagadják”. Vagyis tehetetlenség sincs, mert probléma sincs, hiszen „tagadják”. Azt hiszem, ezzel megkapta a megoldásokat a problémákra, főleg, hogy nincs itt semmi probléma, hiszen „tagadják”.
        Ráadásul vannak itt néha olyanok, akik normálisan tudnak írni és problémákat felvetni, mint ahogy a diófás kommentelő is. Így aztán végképp nem kéne bántani.

        Válasz
        • Köszönöm az eligazítást. Egyetértek azzal, amit írt. De megengedem magamnak, hogy továbbra is azt gondoljam, hogy a szomszédból átfújt falevél nem egy városi közösségre tartozik. Azt meg kell beszélni a szomszéddal, azt le kell tudni rendezni egymás között, hacsak nem egy gyakorló elmebeteg az egyik fél. Ennyi.

          Válasz
          • Sajnos a szomszeddal nem lehet beszelni. Mar akkor sem letett vele zöldagra vergödni, amikor a fat ültette. A telekhatartol kb. fel meterre ültette. A Problema elöre lathato volt. Mas orszagokban meg van adva, hogy mekkora fat a keritestöl hany meterre lehet ültetni. Sajnos nalunk ez a kertkultura idegen.

        • Kedves „Falevélhez Írta”, ott a pont!

          Válasz
        • Kedves József A. Utcai Lakó! Kérjen egy kis termést a falevelek mellé a szomszédtól.Ezzel rövidre zárhatnák az ügyet.

          Válasz
        • Ha Ön ennyire joinformalt, akkor tudnia kellene, hogy a diofa levele mergezöanyagtartalma miatt nem ajánlott komposztalasra.

          Válasz
          • Téved! Olvasson utána, de ne az agyhalottaknak való közösségi oldalakon tájékozódjon, hanem szakmai fórumokon. A diófalevél komposztálható. Az avarként hagyása pedig, ahogy itt már írták egyenesen jó cselekedet a földdel.

          • Kivonaz a Mein Garten nemet szaklap cikkèböl:
            „Először is tudnod kell, hogy a diólevél tanninokat, úgynevezett tanninokat tartalmaz – ahogyan egyébként a tölgyek is. Ezek olyan illóolajok, amelyeket az emberek sokféleképpen használhatnak. Más növények azonban nem különösebben szeretik ezeket a tanninokat. A diófa leveleiben találhatók, és az esővel a talajba kerülnek. Ez az oka annak is, hogy a diófa körül alig fejlődik növény. Ha igen, akkor lényegesen kisebbek társaiknál.„

          • Kedves Madár! Csak nagyon halkan szeretném jelezni, hogy strandszezonban Balatonfüreden a nyaraló családok horgász tagjainak a horgász egyesülethez nem lehet bemenni, kikötőkben nem lehet horgászni, a Tagore sétány mint vízpart pedig messze van a nyugodt, megfelelő horgászhelytől. Speciel engem nem zavartak a gyerekek amikor a kis zsebpecákkal próbáltak sneciket fogni a stégről.

    • Egyébként mi a gond a falevéllel? Ajánlom figyelmébe az ide vonatkozó számos szakirodalmat. A napokban olvastam Budapest főkertészével Bardóczi Sándorral egy beszélgetést, -akit szakmaiság miatt nagyra becsülök- hogy milyen téves hozzáállás ez itt nálunk. Összegyűjtjük műanyagzsákokba a falevelet, amit aztán a dízelmotoros szemétszállító elvisz, hogy aztán elégessék. Szuper! Nesze neked környezetvédelem. Ahelyett, hogy rajta hagynánk a földön és visszapótolná a földnek az elvesztett tápanyagokat.

      Válasz
  30. A Brázay parkban a napozó stég elé és magára a stégre kihelyezésre került a „Horgászni tilos” tábla. Néhány hétig kitették alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát.” Miután méltatlankodtak egyesek, hogy milyen engedéllyel és ki adja azt ki (nyilván horgászengedéllyel és a nyilván a MOHOSZ, de mindegy) meg egyébként is a horgászok elfoglalnak minden helyet a parton, ami persze butaság, a kiegészítő táblát leszerelték.
    A park megnyitása óta nagy népszerűségnek örvend a napozóstég. Egy-egy horgász is megjelent rajta, de megfigyelésem szerint mindig csak egy, ugyanis a legbelső sarkáról, a legszélén érdemes horgászni rajta, onnan elérhető ugyanis a nádas, vagy a mélyvíz. Mellettük minden alkalommal, 10-20 napozó pihengetett, sosem zavarták egymást a napozók és az az egy-egy horgász, ellenben mindig azt láttam, szivélyesen beszélgettek egymással. A napozó szülők gyermekei örömmel ismerkedtek a horgászattal, a nyugdíjas bácsikák is örömmel tanítgatták őket. Sokszor megjelentek kisiskolás korú gyermekek gyermekbotjaikkal, zsebpecájukkal, de leginkább mindig csak egy-egy gyermek a napozó szüleivel.
    Na most se a nyugdíjas bácsikák nem horgászhatnak, sem a gyerekek nem lógathatják a kis pecájukat.
    Értem én, hogy napozóstég, meg minden, de valahogy mindig rosszul érzem magam, amikor egyesek jogosnak vélt felháborodására a hatóságok azonnal lépnek, és indokolatlan korlátozásokat tesznek, elrontva a nyugdíjas bácsikák, pláne a gyermekek szórakozását.
    Elgondolkodtam néhány megoldási lehetőségen, hogyan lakhatna jól a kecske és maradna meg a káposzta is. Csak úgy, az „élni és élni hagyni” szellemében.
    1. megoldás: „Kivéve 20.00 – 8.00 óra között.” kiegészítő tábla alkalmazása.
    Nappal zavartalanul lehetne napozni, este nyolc és reggel nyolc között meg horgászhatnának a nyugdíjas bácsikák. Úgyis este, meg hajnalban van kapás. Akkor meg ugye, nem süt a nap. Végül is éjszaka úgysem lehet napozni.
    2. megoldás: „Kivéve gyermek horgászengedéllyel.” kiegészítő tábla alkalmazása.
    A napozó szülők gyermekei (3-15 év között) nappal is horgászhatnának a rájuk vonatkozó szabályok szerint (egy bottal, felnőtt kíséretében).
    3. megoldás: Mindkét fent említett kiegészítő tábla alkalmazása.
    Ez lenne a legszebb. A nyugdíjas bácsikák éjjel horgászhatnának, mások nappal zavartalanul napozgathatnának, a gyerekek örömét sem vennénk el.
    Manapság divatosak a családbarát megoldások az élet minden területén. Szerintem a fenti ötleteim is azok. Javaslom ezeket megfontolásra az illetékeseknek!
    Görbüljön! 🙂

    Válasz
    • De, ha éjszaka horgászhatnak csak a nyugdíjas bácsik, akkor mi lesz szegény gyerekekkel, akik tőlük lesnék el a tudományt? Elnézést a szarkazmusért, de amikor én jártam ott többször is, szó sem volt szegény nyugdíjas bácsikról, meglett férfiak horgásztak, ahogy az szokás- kipakolva mindenféle cuccot szanaszét. Sajnos ismerjük a horgász társadalom azon részét, akik szemetet hagynak maguk után, leuralják maguk körül a területet és úgy viselkednek, mintha csak az övék lenne a tó és a stég. Tisztelet és elismerés a sok kivételnek, dehát horgász engedélyt sajnos nem a kulturált viselkedés mentén osztják. Szóval, én azt támogatom, az élni és élni hagyni szellemében, hogy ezen az árva Brázay napozóstégen ne a horgászok foglalják el a helyet. Tulajdonképpen miért is kellene minden stégen horgászni is? Én úgy tudom vannak horgászhelyek, csónakkikötők, ahol meg van erre a lehetőség, oda sem engedik be a napozókat, és ez rendben is van így. Peace

      Válasz
      • Én is inkább Murakami által lerajzolt helyzettel találkoztam, találkozom döntő többségben. Én még annyit teszek hozzá, hogy nekem a napozóstég napozó részével annyi bajom van, hogy nem egyszer nem valami kulturáltan napozó emberek foglalták el (hát igen, és akkor itt megint szóljon a város mottója, mely szerint Balatonfüred a kultrúra városa…), ha valaki nem értené, segítek: majdnem teljesen pucérak voltak és ránézésre nem voltak olyanok, akiknek mert volna szólni az ember. Ráadásul azokon a napokon a strandokra már simán, hivatalos szezonon kívül, vagyis belépő nélkül be lehetett menni, de a kérdéses IQ bajnokok a Brázayt választották. Ezzel is kéne valamit csinálni, úgy, hogy működjön is.

        Válasz
        • Ne legyenek horgászok a Brázay stégen! Nem gonoszságból, hanem azért, mert vannak számukra megfelelő horgász helyek. És egyetértek, kisgatyában se pöffeszkedjenek ott napozók. Ezek valahogy egyértelmű dolgok, mégsem mennek maguktól.

          Válasz
          • Én sem lelkesedem különösebben a szoborért, mondjuk együtt is tudok élni azzal a tudattal hogy odakerül. Nem baj, ha egy parkban van szobor, inkább nekem a szobor jellegével van gondom. Nem igazán tetszik, avittas nekem, de elismerem ez szubjektív és nem is követem a kortárs szobrászművészetet.

          • Kedves Hoho! Nem a zsebpecázó gyerekekről van szó, gondolom ezt Ön is tudja. Horgászokról, akik elhozzák magukkal a fél háztartást és kipakolják maguk mellé, leuralva a stéget, aztán a szemetüket ott hagyják maguk után. Ismerjük ezt a verziót mindannyian. (Tudom ez általánosítás, magam is ismerek környezetére figyelő, normális horgászt nem is egyet, de sajnos gyakori a rossz tapasztalat is.) A látványstég viszont nem arra van, hogy onnan horgásszanak, de szerintem a Tagore sétány sem. Amit említ, a nyaraló családok horgász tagjainak gondja, az valóban gond, erre megoldást kellene találni. Úgy tudtam, horgász engedéllyel a horgászhelyeken lehet pecázni, ha ezt nem tartják be, akkor az szomorú.

    • Kedves hozzászóló! Nem is értem, hogy lehet hülye szobornak nevezni egy műalkotást, amely báró Wesselényi Miklóst ábrázolja, pláne, hogy még fel sem állították. Azt a felvetését sem értem, hogy miért nem az épület mellé helyezik. Nem véletlenül állítják a szobrokat a terek közepére. Ugyanis ott érvényesülnek, ott jó a benapozásuk, ott lehet azokat körbejárni, megszemlélni, így lesznek az élő városi terek szerves részei. Szobor nélkül pedig nem is lenne a park valódi közpark, legfeljebb csak játszótér meg virágoskert.
      A műalkotás témaválasztása is Füredhez méltó, mondanivalója kifejezetten Füredhez köthető, megformálása képzőművészeti szempontból igényes és a közízlést pozitívan befolyásoló. Pont ilyen műalkotásokra van szükség a köztereken!

      Na persze, hogy az étterem épületére szükség van-e ezen a helyen már önmagában kérdéses. Zárva a Maurus, zárva a hol Neked főztem, hol Füred Bisztó, hol Mángold névre hallgató másik étterem, a Valami édes cukrászda hat év alatt, amióta a ház megépült, jóformán kis sem nyitott, az idén a Party csárda is zárva volt. Egész szezonban. Egész nyáron. Persze jó elképzelésnek tűnik egy, a partra nyíló, nagy teraszos, közvetlen vízparti étterem, de hát látni, hogy ezen a helyen nincs rá valódi igény, nincs rá bérlő, aki az épületet befejezné, belsőépítészetileg kialakítaná, konyháját felszerelné és az egész vendéglátóhelyet beüzemelné.
      Az étterem épülete kettészeli a teret, a Kagyló köz felől elfogja a kilátást. Az épület formájában és anyaghasználatában sem igényes, minőségi. Építészetileg semmit nem ad hozzá Füredhez, egy modern strandépületnek menne csak el legfeljebb.
      Legszerencsésebb lenne új funkciót kitalálni neki! Nekem lenne is egy ötletem!
      Elvileg Fürednek volt egy „Négyévszakos játszóház” projektötlete. Egy időben ki is volt táblázva az AURA HOTEL magasságában a Kisfaludy Strand parkolója melletti zöldterületen, hogy itt épül, aztán egyszer csak a tábla eltűnt és a játszóház nem épült meg sehol.
      A Brázay-park viszont életre kelt a gyerekektől, a leglátogatottabb a mini kalandpark, a partmenti hinták, a homokozó. Ha a vízjátékot is beüzemelnék, az meg aztán külön attrakciót jelentene és még nagyobb élményt nyújtana a gyerekeknek.
      LEGYEN A FÉLKÉSZ ÉPÜLETBEN A NÉGYÉVSZAKOS JÁTSZÓHÁZ!
      Nyáron kiegészítené a gyerekek játéklehetőségeit, télen pedig lehetőséget adna arra, hogy megtöltsük a teret és a környező üdülőterületet gyerekekkel, szülőkkel,
      a már megépült vendéglátóhelyeket pedig egész évben fizetőképes kereslettel!
      Nem hülyeség! Az egész projekt feléből, harmadából megvalósítható a már megépült, mégis belülről még alakítható, „félkész” épületben.
      A legjobb helyre kerülne. Egy parkba. A játszótér mellé. A vízparton. Szép, kulturált, egészséges, természetes, balatoni környezetben. Nem egy behemót nagy aszfaltos parkolóban.
      Merem remélni, hogy a „Négyévszakos játszóház” projektnek nem az a lényege, hogy építsünk valahová még egy jó nagy épületet és vegyünk bele három dobókockát.
      Épület már van. A pénzt, meg szó szerint a gyerekekre költhetjük. Adott a lehetőség a rendelkezésre álló források igazán céltudatos és hatékony felhasználására! Éljünk vele!

      Válasz
      • Könyörgöm, NE!! Van ott már több játéklehetőség a gyerekeknek, ha a felnőtteknek sikerül kifogniuk egy idősávot, amikor a szabadban éppen nincs gyerek, hadd vonuljanak el a felnőttek és örüljenek a gyerekmentességnek. Ha jól értem, akkor a most üresen álló épületet étteremnek szánták? Minek?? Nincs még elég?? Az én ötletem, hogy bontsák le és vessék be fűmaggal, virágmaggal! Ennyi. A szobor dicséretét én kicsit túlzásnak érzem, szerintem egy közpark nem egy (vagy ne adj’, Isten, több) szobortól lesz közpark, hanem hogy a köz – vagyis nem csak kivételezettek – számára elérhető. Amúgy én is fölöslegesnek gondolom.

        Válasz
  31. A nagyszerű élményt nyújtó Brázay parkban javaslok olyan táblát/táblákat elhelyezni, amelyek tájékoztatják a kutyatartókat arról, hogy tilos, vagy nem kutyával is besétálni, és mi az alapvető teendő a kutyájuk piszkával.

    Válasz
  32. Pár napja újra bicikliztem Tihany felé, (hosszú térdsérülés után) és az út változatlanul rossz. Úgy rémlik, hogy néhány éve volt ezügyben valami tanácskozás, de láthatólag semmi eredménye. Vajon mikor lesz már itt valami javulás? vagy nem lesz soha, mert a terület már titokban arra vár, hogy újabb balatoni panorámás luxus lakások épüljenek ott? Sok hasonló kérdés jelenik meg itt, és úgy látszik, teljesen mindegy, hogy milyen irányzatú a politika, mindenhol a pénz dönt, az átlagember meg le van szarvasbőrrel takarva?? Nagyon szomorú dolgok ezek.

    Válasz
  33. Annyira örültem, amikor megnyitották a Brázay parkot, végre egy aranyos kis park, ahol ZÖLD is van. Azt az üres épületet mostanáig sem értem, minek kell, de még ennél is kevésbé értem a szobrot. Szerintem és számomra teljesen felesleges, semmi funkciója, csak megbontja a zöld összképet, főleg azon a helyen, ahova tervezik. Ha már mindenáron akart valaki egy ilyet – mert valaki valakijének kellett egy megbízás, hogy legyen bevétel -, akkor legalább tették volna közvetlenül amellé az épület mellé, vagy akár egyből bele és hagyták volna meg a tervezett sarkot ZÖLDnek. Kéretik több hülye szobrot nem elhelyezni a parkban.

    Válasz
  34. Kitörő örömmel olvastam, hogy az új ipari park kapott új vízcsöveket. Hát igen, mert új és mert ipari park és nem régi lakóépület. És mert állítólag majd bevételt fog hozni, míg néhány őslakos nyilván nem. Én szörnyen hülye mégis megint megkérdezem, hogy ha már erre az ipari parkra nem kis uniós összeget kapott a város, nem lehetne egyszerű őslakosokat szolgáló ÚJ vízcsövekre is kérni támogatást – ha már a város saját bevételeiből láthatóan valahogy évtizeked óta nem sikerül? Szerintem az elektromos vezetékekre, trafóra stb. is ugyanúgy ráférne már egy komplett csere, de hát ne legyek már telhetetlen, én már ÚJ vízcsöveknek is örülnék.

    Válasz
  35. A tájékoztatás szerint november 15-én lesz az utolsó zöldhulladék elszállítás a városban. Tekintettel a meleg időre, a lombkoronák még épek, a falevelek várhatóan később hullanak majd le. Kérném az illetékeseket gondolják át a hulladékelszállítást és tolják ki legalább november végéig!

    Válasz
  36. Jó kis beszélgetés kerekedett az egészből, viszont még mindig nem tudom sajnos, mire gondolt a költő ezekkel a „munkálatokkal”. Erős a gyanúm, hogy maga a költő sem tudja. Gratulálok. Nem akarom tudni, mennyibe került és azt a pénzt mennyi minden más, valóban szükséges és hasznos dologra lehetett volna költeni. Mindenesetre gratulálok a költőnek.

    Válasz
  37. Az árvizi hajós becsületes neve ifjabb báró hadadi Wesselényi Miklós. Gróf a barátja, a legnagyobb magyar volt.

    Válasz
  38. A Balatonfüred Kongresszusi Központ tervezőinek és kivitelezőinek köszönhetően egy vízből kiemelkedő, nyitott halszájat utánzó csodálatos létesítménye lett városunknak.

    Válasz
  39. Kedves indiánnyár, bizonyos dolgokkal nem értek egyet én sem az Ön kommentjében, mert inkább magyarázkodásnak tűnik, mint magyarázatnak – és a kettő között nagy a szakadék -, illetve leginkább kifogásnak.
    A konferenciaközpontot elvből utálom, mert szerintem van ennél fontosabb dolog is Füreden és semmi szükség rá. És ha az megkapja az új vezetékeket, akkor a több évtizede fürediek miért nem érdemlik meg?? Ha valaki akarta volna, akarná, már meg lehetett volna szerezni rá a giga pénzeket. Például nem egy újabb átkozott szállodára kérek támogatást akárhonnan, hanem mondjuk ilyen badarságokra, mint új vízcsövekre. Csak hát igen, előbbiből egyeseknek többletbevétele származik, míg utóbbiból nem – bár nyilván ezt is meg lehet úgy oldani, hogy valakik jól járjanak. Az meg, hogy Tihanyban két éve csinálnak valamit, illetve, ahogy írja, leginkább semmit nem csinálnak, azt megint nem fogadom el, mert azért, mert Tihanyban valami rossz, az ne legyen indok, magyarázat arra, hogy akkor Füreden is lehet, legyen ugyanaz rossz; az előbbi ne jogosítsa fel az utóbbit. Füred pedig nem olyan nagy, hogy autóval, de akár gyalog is ne lehetne kerülni, szóval ezt megint nem fogadom el. Illetve az, hogy két éve áll valami, az megint csak az illetékesek szégyene, hogy nem találnak normális munkásokat, akik nem az autót támasztják és nyomkodják a telefonjukat (mint amikor csőtöréskor kijön hatszáz autó, benne hétszáz emberrel, abból 699 az autót támasztja, vagy konkrétan benne ül és a telefonját nyomkodja, egymással beszélget, vagy leginkább fejvesztve rohangál fel-alá), az megint csak az illetékesek szégyene, csak hát pont ők nem fogják magukat szégyellni és pont őket nem fogja érdekelni, mert ha érdekelte volna bármikor is, akkor ezt most nem kéne megírnom. A giga pénzekhez még annyit, hogy pár évvel, évtizeddel ezelőtt nem került volna giga pénzekbe, de hát akkor is az akkori újabb szállodák és luxusapartmanok voltak fontosabbak.
    Igen, ha valamit mesterségesen megnehezítünk, akkor az tényleg nem egyszerű. A fenti probléma azonban pofonegyszerű, ha valaki úgy akarja.

    Válasz
    • Félreértett! Én nem azt írtam, hogy Tihanyban rossz amit csinálnak, csupán egy létező példával akartam illusztrálni mekkora munka egy elöregedett vízvezeték-rendszer csere. Ha csak mondom úgysem hiszi el, de látom így sem. Tihanyban jól csinálják, a DRV megfelelő munkatempóban végzi a teljes cserét illetve a házakhoz a bekötéseket, csakhogy ez ekkora meló és ilyen sokáig tart, és nem maradt pénz az út újraaszfaltozására, ami annyiba kerül, amit egy önkormányzat képtelen kifizetni önerőből. EZ nem akarat kérdése. Az önkormányzatok ki vannak véreztetve, a kormány elvesz mindent amit lehet. Tihany jó példa, a hazai turizmus egyik fellegvára, van ebből jócskán bevétel, mégsem olyan egyszerű a vezetékcsere, és csak egyetlen utcáról beszélünk!. Szíve-joga eleve utálni az új központot, bár szerintem sok értelme nincsen. A központra szükség volt, több szempontból is, de mindegy, utálja, ha akarja. Az viszont régi közhely, hogy az almát összehasonlítani a körtével nem szerencsés, mert nem vezet sehova sem. Az elöregedett városi vízvezetékrendszer és a központ között nincs összefüggés.

      Válasz
      • Nagyon is van összefüggés! Mindkettöhöz pénz kell, nagyon sok pénz!

        Válasz
        • A hozzászólás „címében” ott van a lényeg és még annál is több. Ha meg valami a hazai turizmus egyik fellegvára, akkor talán értelmes és valóban szükséges dolgokra kéne fordítani a befolyó pénzt. És akkor ismét lásd az első mondatot.

          Válasz
        • Mindenhez pénz kell. A kérdés az, ki mi felett diszponál. A vízvezeték rendszer cseréje a DRV feladata, az egész rendszer a cégé. A cég pedig arra nem hajlandó hogy a háznál lévő full régi bejövő csövet kicserélje. Azt mondják előre nem dolgoznak, csak hibát hárítanak. Nincs miről beszélni.

          Válasz
          • Állami cég…!

          • Én meg szeretnék magasabb nyugdíjat… – ha már kívánságműsort tartunk!

  40. Tisztelt Somogyi Úr! /Probio / Köszönöm szépen a levágott ágak elszállítását, gyors intézkedését. További jó munkát kívánok a közterületeken.

    Válasz
  41. 2023. szeptember 28. Reggel fél 8 óta fúrják, bontják, szedik fel két, nagyjából tenyérnyi folton a felső burkolatot. 1 „munkás” az autó körül táncol, 2 másik „munkás” a másik autón támaszkodik és nézi a negyediket, aki ütvefúr. Valaki tudja, mi ez az egész?

    Válasz
    • Kedves Kereszteződés, a kolléga eső táncot jár, igy nem ússzák meg szárazon. Az észrevételével egyetértek, ellenben szeretném megjegyezni, hogy a területen ha jól tudom körforgalom épül. Így a P. Horváth felől lecsordogáló forgalom biztonságosan tud az Arad utca irányába tovább haladni. Ez mindenki érdekét szolgálja majd.
      Üdv, Aladar

      Válasz
    • Péntek dél. Leszórtak mindegyik „téglalapra” egy adag murvát, vagy valami hasonlót. És éppen most kezdik lekátrányozni a téglalapokat. Illetve nem, mert hát negyed 1 van, vagyis ebédszünet. Vagyis: felszedték az aszfaltot 2-3 – számomra véletlenszerűen kiválasztott – négyzetméteren. odaszórtak egy adag murvát, majd leöntik egy adag kátránnyal. Aki tudja, hogy ennek mi a jó fene értelme, haszna, funkciója, bármi ehhez hasonló volt, az írja meg. Köszönöm. Végülis Füred a kultúra városa, nem az észé. Lehet, ezért nem értem én sem. Fékezhetetlen kíváncsisággal várom a válaszokat.

      Válasz
      • Odamentem, megnéztem – mert kíváncsivá tett – és azt hiszem, valakinek sikerült felülmúlnia, ugyanis a Nádor utca és Csók utca találkozásánál van egy csatonafedél, ami körül szintén felszedték a burkolatot, nagyjából három centis szélességben és ott azt az egész nagy mindenséget öntötték le friss kátránnyal. Tehát ha a terület nagyságát nézzük, az Illés-Bartók nyert, viszont ha a nonszensz mértékét, akkor a Nádor-Csók.

        Válasz
      • Ahelyett, hogy inkább a kétmillió éves vízcsöveket cserélték volna végre ki és nem csak azon az öt centiméteres darabon, ahol éppen eltörik, hanem az egészet, hogy ne legyen évente átlagban két csőtörés, a rohadt életbe!!

        Válasz
        • Új vízvezetékeknek én is annyira örülnék, hogy arra nincs szó, mert az ismétlődő csőtörésekkel már az összes t*köm tele van! Lefogadom, hogy a nyamvadt kongresszusi központ és az átkozott százcsillagos szálloda vezetékei, csövei csillogóan újak. Annak kívánok folyamatos csőtörést, aki nem képes évtizedek óta kicserélni ezeket a rozsdákat – és azért tudom, hogy több évtizede, mert ott nőttem fel és azért tudom, hogy rozsda, mert nem egyszer láttam már, mikor nem egyszer eltört. És ha valaki azt meri mondani, hogy nincs rá pénz, azt kézenfogva viszem el olyan helyekre, ahol annyiszor szegnek meg különböző közlekedési szabályokat, hogy ha büntetnének, abból a csövek kicserélése után még maradna nyalókára is. Az átkozott százcsillagos szállodára kap a város 600 millió (!!!!) forint támogatást, de vízcsövekre nincs pénz. És úgy látszik, (állami) támogatás sem. Persze, hiszen az Illés József utca már a sorompó felett van, tehát már nem úri, sznob zóna, kit érdekel, hogy ott már mi van. És amit ezek után írnék, az itt biztos nem jelenne meg.

          Válasz
          • Igaza van, a vízvezetékrendszer cseréje sok helyen aktuális lenne a városban. De néhány dolgot összekever a kommentjében. Az új építésű ingatlanoknál nyilván új vízvezetéket tesznek le, ennek semmi köze a régi úthálózatok alatt futó rendszer minőségéhez. Ezért kár azonnal utálni a „nyamvadt” konferencia központot. A közlekedési szabályok bírságolását önkormányzatok nem végezhetik, az a rendőrség dolga, tehát, ha bírságolnának az a rendőrség kasszáját növelné, ahogy ez meg is történik. Vagyis ezzel egy forinttal nem lenne több pénze az önkormányzatnak, ezt számonkérni fölösleges. És még valami, ha hiszi, ha nem, csak egyetlen utca vezetékrendszerének kicserélése giga pénzbe kerül. Tihanyban rohadt sok pénzből két éve(!) csinálják a fő utca vízvezetékének cseréjét, több ütemben, azaz több hónapokon át bosszúság, nem járnak a buszok, a lakásokban időnként nincs víz, kocsival nem lehet behajtani, a gyalogosoknak is kellemetlen, és még mindig nincs kész. Ja és ha kész lesz, akkor oké, hogy kicserélték a vezetéket, de már nincs pénz az utca teljes újra aszfaltozására, menjen végig rajta, brutál rossz minőségű, tudom, sajnos odajárok dolgozni. Szóval mint oly sok minden, ez sem olyan egyszerű.

  42. Nincs már válaszolási lehetőség a kommentek alatt, ezért elindítok egy új szálat. Én „sétálunk, sétálunk”-kal vagyok, mert akkor vagy tényleg ne legyen tábla, de ha van, akkor viszont tényleg legyen is következménye. Mert az általa felvázolt helyzet a s.gget csinálunk a szánkból, illetve a hülyét csinálunk a másikból klasszikus példája. És abban is igaza van, hogy minden nagy baj kicsiben kezdődik, ami kicsire a legtöbben legyintenek, hogy „ó, nincs itt semmi baj”, aztán amikor már nagy, akkor már régen késő. És az sem elrugaszkodott párhuzam, hogy akkor tényleg mi van a többi „szabállyal”. És az „élni és élni hagyni”-ban pedig – megfelelően intelligens értelmezés esetében – pontosan ugyanúgy benne van, hogy mindenki betartja a szabályokat és ennek segítségével hagyja élni a másikat is. De sajnos túl sokak nem tudják megfelelően intelligensen értelmezni. Tudom, hogy ez pont azokat nem fogja vigasztalni, akik tényleg értik a problémát – sőt, érzésem szerint maguk is jól tudják -, de ez nemcsak Füred szintjén van így… Egyeseknek szabály, ketteseknek nem. De visszatérve Füred szintjére, ha rendőr nem is, de mondjuk lehetne ilyen feladatokra közterületfelügyelőt, vagy valami hasonló emberkét kitalálni, hiszen megint nem is olyan régen írták, hogy Füred mennyire népszerű megint, talán a dübőrgő turizmusból csurranó-cseppenő forintocskákból talán lehetne ilyen badarságokra is forrást felhasználni. Bár sajnos nekem is az az érzésem, hogy ezek az őstulkok még akár meg is lincselnék még a közterületfelügyelőt is. Hajrá Magyarország, hajrá Füred.

    Válasz
    • Én ezt megfejelem azzal, hogy a Kerek Templom alatti utcába elvileg, legalábbis a tábla szerint nem lehet behajtani, kivéve „lakók, hotel, betegszállítás engedéllyel és kisvonat”. Nem egy, nem kettő, nem három autót láttam a mai napig, amely megáll a táblánál és a benne ülő(k) szinte mintha értelmezné(k) a szöveget. Nem is rövid ideig. Az autón és az utaso(ko)n még a hülye és vak is látja, hogy nem betegszállítók és nem kisvasút. Megkockáztatom, hogy lakók, illetve hotel sem, mert akkor már eleve tudnák, hogy behajthatnak-e, vagy sem és nem kellene megállni és megpróbálni értelmezni a szöveget – bár végül még az is lehet, hogy még értik is, de magasról tesznek rá. Tehát hivatalosan egyik kategóriába sem esik bele, vagyis behajtani tilos. Ennek ellenére úgy hajtanak be, mint ha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Most akkor ezt is engedjük el, mert hát végülis nem ütött el, vagyis – szó szerint és átvitt értelemben is – élni hagyott és hát nem olyan nagy dolog ez sem? Vagy akkor most mi a fene van? Olvastam itt többször, hogy kamerákat követelnek. És jogosan. Ennek a táblának a környékére is kéne.

      Válasz
  43. Az illetékesek figyelmébe ajánlom a lámpás körforgalomnál tapasztaltakat, miszerint a hétvégi, viharos északi szél következtében néhány jelzőlámpatartó oszlop felső része elgörbült. A gyalogosforgalmat szabályozó 2-3 perces lámpaváltások lehetőséget adtak a nézelődésre.

    Válasz
  44. Tisztelt Somogyi Úr! /Probio/ Nagyon szépen kérem, legyen szíves a Noszlopy út 16. játszótér felőli oldaláról /közterület/ szeptember elején, az itt lakók által levágott bokrok ágait elszállíttatni. A levágásra azért volt szükség, mert a bokrok teljesen rátelepedtek a ház falára, illetve a járdára ami akadályozta a házba jutást. Legyen szíves a szállítást megoldani, mert ebben már nem tudunk segíteni. Egyébként ezen a területen még vannak félig száraz fák, amiknek gondozását figyelmükbe ajánlom. Köszönettel.

    Válasz
  45. Szeretnénk Füredre is Pump-track pályát. Sokat segítene a gyerekek bicikli tudásának fejlesztésében. Köszönöm Sz

    Válasz
  46. Mi a fenének kell a Kisfaludy strandon a ping-pong asztalokat szeptember első felében beszedni? Tegyék vissza! Mindenszentekig simán kinn maradhatnának. Tavasszal is már húsvétra kitehetnék, nem csak május utolsó hetében, a strand indulásakor. A Brázay parkban sincs ping-pong asztal. Az ovisok jól el vannak látva mindkét helyen egész éves játékokkal, de tavasszal és ősszel, sem az iskolás korú gyerekek, sem a „felnőtt gyerekek” nem tudnak hol játszani, mozogni. A Balaton Bike 365 mellett van egy ovális zöld placc, annak a közepére is ki lehetne tenni egy kültéri ping-pong asztalt, akár 365 napra is.
    A környékbeli lakók, „nyaralók”, szívesen ping-pongoznának, jó kis versenyeket lehetne rendezni.
    Kiváló lehetőség lenne a helyiek és a „jöttmentek” összebarátkozására! Hétvégén a szabadidő jó levegőn, közösségben történő, aktív eltöltésére.
    Nemcsak kézilabda meg futball akadémiákban kellene gondolkodni! Nemcsak profi sportolók vannak, hanem amatőrök is! Pocakos apukák, örökifjú nagypapák, ők is szeretnék jól érezni magukat!
    Nemcsak milliárdokból lehet fejlődni, sportolni, szórakoztatni, közösséget építeni! Néha elég lenne csupán egy kis odafigyelés is!

    Válasz
    • Tisztelt Sétálgató, a nyári strandüzem részeként több sportolási, kényelmi funkciót biztositó eszközt helyezünk el, szolgáltatást nyújtunk a strandjainkon, amelyek használata a belépőjegyet váltó vendégeknek áll rendelkezésére. Ezek természetesen pénzbe kerülnek akár megvásárolni, akár fenntartani. Téli megóvásuk szükségszerű, hiszen például a ping-pong asztalunk nem vandálbiztos, és nem un. négy évszakos – de igy sem olcsó. Mindenesetre az egyik asztalt még október végéig kihelyezzük és tavasszal is korábban ott lesz.

      Válasz
      • Nagyon szépen köszönöm! Továbbá pedig gratuláció és köszönet az egész éves munkájukért a strandokon és minden egyéb közterületen! 🙂

        Válasz
      • Ha bemegy az ember a Kisfaludy strandra, ott van két tábla: biciklizni tilos és kutyát bevinni szintén. Szombaton többen is semmibe vették ezt. Udvarias figyelmeztetésünkre pimasz és szemtelen válasz jött. Ilyenkor mi a teendő? (azért lenne pár ötletem) Rendőr ezért oda nem megy, betartatni nem lehet. Akkor meg minek a tábla? Ez az egész egy rossz vicc. Ha az ember keményebben lép föl, akkor meg nem a vétkest, hanem a figyelmeztetőt büntetik meg. Hasonló zseniális megoldások máshol is léteznek. Tehát: éljen a bunkó, meg az erőszakosabb népség? meg a minden helyzetre törvényt alkotó, de azt betartatni képtelen törvényhozás?? vagy fogadjuk el, hogy a lakosság (emberiség?) legalább fele emberformájú valami, amikkel semmit sem lehet kezdeni?

        Válasz
        • Próbálja ki azt, hogy nem szól be a biciklisnek és a kutyáját sétáltatónak sem! Ha a biciklis nem veszélyeztet senkit, egyszerűen csak ő is meg akarta nézni a partot, a kutyás pedig összeszedi a piszkot a kutya után, akkor nem kell önhatalmúlag rendet tenni. Élni és élni hagyni. Biztos előfordult már önnel is, hogy figyelmeztető tábla ellenében tett valamit. Nyugalom. Éljünk amíg lehet.

          Válasz
          • „Molnár” válasza az én értelmezésem szerint annyit jelent, hogy az erősebbnek áll a világ, és kész, a gyengébb meg húzza össze magát, és a táblákat nem is kell annyira komolyan venni. Hogy a táblákat akkor minek tették oda, erre nincs javaslata, illetve akik odatették, akkor azok csak pénzkidobósdit játszottak? És ezen az alapon akkor pl. mi van a sebességkorlátozó táblákkal? És ha ezt átviszem más területekre is, akkor máris a középkorban vagyunk, vagy egy Dél-Amerikai maffia-államban.. Ez a típusú „szeressük egymást gyerekek”mentalitás vezetett oda, ahol most vagyunk. Ezek a kutyás típusok szállnak be esetleg később egy 50 milliós autócsodába és gázolnak halálra valakit, aki előttük merészelt átmenni a zebrán, mert hát a zebra tábla őket nem érdekli. Vagy vannak táblák és törvények és azokat be kell tartani!!!!, vagy megette a fene azt, amit jogállamnak és rendnek hívunk. Középút nincs, ahol mégis van, azt anarchiának hívják!!!! (de nem vagyok magára most mérges, hozzászólásának van egy csipet fanyar logikája)

          • Sétálunk – azt hiszem félrement az értelmezése! De sebaj, legalább kiadta magából. Peace!

  47. Amennyi düh van bennem, előre szólok, hogy nem fogom tűrtőztetni magam, legfeljebb nem jelenik meg, de megadom magamnak, hogy úgy adom ki magamból, ahogy. KÖVETELEK LÁMPÁKAT ÉS KAMERÁKAT, mert ha mégegyszer a bokámnál áll meg bárki is és még ő szól ki az autóból, hogy a k… anyámat, én ott nagyon rövid idő alatt nagyon csúnya dolgokat fogok az illetővel csinálni. Akkora sokkot kaptam, hogy nem jutott el az agyamig, hogy lefényképezzem, de tudom, hogy a szomorú valóság, hogy úgysem csinált volna vele senki semmit, hiszen Füred a kultúra városa, csak hát nem a közlekedés kultúráé. De térjünk vissza a második mondatra.

    Válasz
    • Próbálok rövid lenni. Séta utcai kereszteződés ügyében már két éve rengeteg felszólalás volt. 99%-ban elítélő. Ennyi ember nem tévedhet! tehát ha lenne becsület a Hatóságokban (mindegy hogy helyi vagy országos) akkor tartottak volna egy meghallgatást ez ügyben és a lakosság döntése alapján, mindenki számára érthetően elmagyarázva meghozták volna a DÖNTÉST!!!! Ami ellen aztán nem lehetett volna panaszkodni, kivéve a kekeckedő elvtársakat, de ezek nem számítanak. De úgy látszik, hogy akik ezt így eldöntötték, nem merik vállalni a nyílt vitát, még ennyi becsület sincs bennük, vagy hiányzik hozzá a szakértelmük.
      Ennek oka lehet egy gyorstalpaló egyetem, vagy tombolán nyert diploma. Vajon megjelenik-e ezen írásom? ha nem, már tudom is a választ.

      Válasz
  48. Az új Brázay-park nagyon szépen elkészült, csak dicsérni lehet mindent. Egy óvatos megjegyzés (nem kekeckedés céljából!) a stég végén lévő padok 80%-a eléggé kényelmetlen, csak feküdni lehet rajtuk. Nem lehetne néhányat normális padokra kicserélni? ahol deréktörés nélkül lehet kényelmesen ülni? Feleségem és én (72/75 év) és biztos mások is örülnének ennek. Nem tudom, ezt a kérést kinek kell címezni. Somogyi urat nem merem ezzel terhelni, mert a hozzászólásokból ítélve már úgyis napi 30órát dolgozik.

    Válasz
  49. Tisztelt Somogyi Úr! Dicséretes ahogy mindenkinek válaszol, követendö lenne a városvezetésétöl is az Ön példája! A reggeli sétáimat a Tagórén tehettem füredi tartózkodásom alatt. Szeretném megköszönni a „hölgyeknek” akik a rengeteg virágot gondozták, a kavicsot minden reggel megtisztitották az otthagyott rengeteg cigaretta maradványoktól, gereblyével „áthúzták” az egész sétányt. Minden reggel láttam a munkát és az eredményt, amit mindenkiért megtettek. Ezért van az, hogy az ideérkezö ismeröseim a füredi part részt tartják Füred legértékesebb részének és erről beszélnek máshol is. Jöhetünk az év minden szakában, vár bennünket a legszebb pompájában. Voltak fiúk és férfiak is őket is köszönet érdemli. Kapnak ök valaha dícséretet vagy borítékot a munkáért amit mindenki lát?

    Válasz
    • Igen, ez a munkájuk, ezért kapják a fizetésüket. Dicséretet itt senki nem kap, ez nem szokás sem a városban, sem az országban. Itt csak a kritika fejlett, a másik leugatása.

      Válasz
      • Szomorú ha ez az igazság! Úgy olvastam, hogy a legszebb virágos kertnek dijat és jutalmat adnak Balatonfüreden. A Tagore a legszebb mindenki kertje egész évben, akik ezt gondozzák és tervezik a közért ök mit kapnak?

        Válasz
    • Engem telefonon arról tájékoztatott a probio, hogy horgászengedéllyel lehet. kérdésemre, hogy ezt miért kell külön kiírni, azt mondta, mert ez a szabály.

      Válasz
      • Nem igazán örülnénk, ha ezt a szép kilátóhelyen is a horgászok által otthagyott gányt kellene „élveznünk”

        Válasz
        • Nem az van kiírva, hogy szemetelni lehet engedéllyel, hanem az, hogy horgászni, kedves mindent belepő turista és a horgász is el kell férjen azon a kevés partszakaszon, ami a köz száméra elérhető, és ez most bővült szerencsére.

          Válasz
    • Tisztelt Tagore, köszönjük az elismerést, továbbitom a kollégáknak!

      Válasz
      • Ezt én is osztom, hosszú idő után végre ismét sétáltam mindkettőn és nagyon szép! Hát még az milyen szép lenne, ha az újabb betonszönyek helyett is ilyen zöldek lennének, mert a francia riviérát és az olasz dolce vitát idéző balaporttól sugárban há…ok. Arról nem is beszélve, hogy a magyar „sétány” szó már smafu, ide már az idegen „promenád” dívik… A gyomrom meg nem érzi jól magát… Csak hát igen, a zöld az egyszerű embert is szolgálja, illetve abból sajnos nemigen lesz pénze bizonyos embereknek… Két apró dolog a Tagoréhoz és a Brázayhoz, tőlem sem a kekeckedés miatt: a Brázayn szerintem jó lenne a padokat valami lakkal felületkezelni, illetve a Tagorén nagyon sokat ront az érzésen az a kő és a rajta lévő rengeteg madárpiszok, ezzel valamit nagyon kéne kezdeni. De ezeket leszámítva tényleg nagyon szép, gratulálok hozzá és köszönet azoknak, akik foglalkoznak vele!

        Válasz
  50. Tisztelt Somogyi Úr! A Brázay strand helyén épült stégre a héten kiraktak egy táblát, miszerint horgászni tilos kivétel engedéllyel. Kérdésem milyen engedéllyel és kitől lehet engedélyt kérni?
    Köszönettel: Tibor

    Válasz
    • Tisztelt Tibor, a jelzett stégre a Polgármesteri Hivatal megbizásából raktuk ki a táblákat, tudomásom szerint a hivatalban kell az engedély felől érdeklődni.

      Válasz
  51. Tisztelt Somogyi úr, Probio. Jó pár hete elkészült a fűtés-korszerűsítés kapcsán felbontott Noszlopy út nyugati része. Sajnos a betonozott részen a kátyúk (1 nagyobb már) egyre csak nőnek. Hiába a 30-s tábla, egy régebbi kocsi futóműjének nem biztos, hogy jót tesz.
    Illetve ha majd egyszer megcsinálják …ezerszer kértük már itt is, nem lehetne JÁRDÁT ide tenni? Nagyon balesetveszélyes – megint jönnek majd a korai sötétedések és nem szeretném ha valamelyik unokámat itt ütnék el akik a lakótelepről sétálnak fel hozzám érintve ezt a részt. Köszönöm, Zsóka

    Válasz
    • Tisztelt Zsóka, a balatonfüredi közlekedés szervezésében , fejlesztésében nem vagyunk illetékesek.

      Válasz
      • Köszönöm Somogyi úr, nemcsak a járda volt a kérdés hanem a fűtés miatt felbontott útszakasz kátyúi is. Remélem ezt hamarosan helyreállítják. Köszönöm

        Válasz
  52. Miért tűnt el a Jókai utcából a városi nyílt Wifi?

    Válasz
  53. Szép napot mindenkinek! Szeretném megkérni azt a géniuszt, aki hétfő este sötétedés után begyújtott vagy 2 köbméter műanyagot, szemetet a külterületi Törökszegfű utca végén fent az erdő alatt a nagyfeszültségű vezeték mellett, hogy lehetőség szerint többé ne tegye. Ha valaki odaküldi a hatóságokat, az nem lesz olcsó mulatság, sokkal többe fog kerülni, mint tíz-húsz probiós szemeteszsák. Tekintve hogy kb. ezer méterre a komplett Meleghegyen orrfacsaró bűz volt az égő műanyag miatt, ez a szórakozási forma egészen biztosan nem lesz hosszú életű. Lehet nem sejti, de a több méteres lángot elég messziről ki lehet szűrni sötétben. Ha embertársait mérgezni szeretné, inkább politizáljon!!!!

    Válasz
    • „Ha valaki odaküldi a hatóságokat…” – elárulná, hogy Ön ezt miért nem tette, ha annyira zavarja az, ami történt, hogy még itt is szóvá teszi? Ennek az egésznek így az égvilágon semmi értelme!

      Válasz
    • Szerintem ha valaki ilyesmit lát és nem jelenti rögtön a hatóságoknak, akkor saját maga is esetleg bűnrészes! Nem itt kell panaszkodni, hanem cselekedni. Néhány éve Pápán laktunk és egy hasonló szituációban én vezettem a rendőröket a tett színhelyére. (nem dicsekedni akarok!)

      Válasz
      • Azért sikerült!

        Válasz
  54. A tisztelt varosvezetéstöl szeretnem megerdeklödni, hogy a Tagore setanyon levö madarakkal lehetne-e valamit kezdeni? Tudom, hogy termeszetvedelem stb., de eleg zavaro es kellemetlen föleg a borhetek alatt, hogy percenkent piszkitanak az emberekre. Biztos vagyok benne, hogy lehetne megoldast talalni, amivel mindenfele karokozas nelkül el lehetne öket „hessegetni” .

    Köszönettel,
    Aladar

    Válasz
    • Az a baj, hogy ez is egy olyan téma, amit már nagyon sokan nagyon sokszor megénekeltünk itt és még ötleteket is adtunk. Ha jól emlékszem, volt közötte, hogy le kell verni a fészkeket és mikor és talán ölyvek segítségül hívása. (Vissza lehet keresni. Amúgy ha már itt vagyunk, nem is lenne rossz ötlet egy kereső funkcióval ellátni a fórumot.) S lásd, mennyi mindent értünk el vele. Hátha ebben a témában is csak pár száz komment és pár évtized és lesz megoldás. Hajrá!

      Válasz
  55. A tűzijáték ideje alatt javasolnám lekapcsolni a közvilágítást legalább a Vitorlás téren és a Tagore sétányon. Egyébként gyönyörű volt az idei tűzijáték, tartalmas és változatos! Gratuláció a szervezőknek/kivitelezőknek!

    Válasz
    • …és azoknak, akiknek mindez a cirkusz a zsebére ment – vagyis az adófizető füredieknek!

      Válasz
    • Igen, én is gondoltam rá. Mi a strandról néztük ott is zavaró volt.Talán elolvassa valaki a kérésünket. Jövöre bebizonyosodik.

      Válasz
    • Vajon mitől „tartalmas” egy tűzijáték? Csak kérdezem…

      Válasz
      • Őslakos, gondolom csak kötözködésnek szánta a kérdést, de azért válaszolok. Attól volt tartalmas, hogy a különböző elemeket sokszor kombinálva lőtték fel. Meg attól, hogy szinte szünet nélkül, folyamatosan lőttek.

        Válasz
        • Köszönöm! Le vagyok nyűgözve!

          Válasz
        • Ha szünetekkel lövik fel ugyanazt, akkor az már nem tartalmas? és a különböző elemeket hogy lehet kombinálás nélkül fellőni? amúgy szép volt, a Szépművészeti Akadémia főnökének hivatalos méltatása nélkül is, jó volt, biztos drága is volt, de a minőség mindig pénzbe kerül és ha már az aug. 20.i ünnepre sincs pénz, akkor be lehet csukni a boltot és kivándorolni Patagóniába. És addig örüljünk, amíg ilyen a tűzijáték, nem pedig olyan, mint innen kicsit keletebbre.

          Válasz
          • Régi Füredi! Ha szünetekkel lövik fel ugyanazt, akkor az nem tartalmas, hanem hosszúra nyújtott és unalmas. A különböző elemeket pedig egymás után lehet kombinálás nélkül fellőni. Köszönöm Önnek is a hozzászólásomhoz írt nagyon értékes észrevételt!

          • Az utolsó mondatával maximálisan egyetértek. Amúgy én azt gondolom, ezer más jobb helye lenne az erre a látványosságra fordított pénznek, de jól tudjuk, miféle motivációk húzódnak meg mind e mögött.

  56. Két hét alatt két ütközésnek voltunk szemtanúi a Séta-Petőfi kijáratnál. A második ütközésnél gyerekek, strand játékok az autóban. Ezeket láttuk a többi?

    Válasz
    • A hülyék ellen nincs orvosság. Nem lehet tőlük megvédeni az emberiséget. Mindig voltak és lesznek is. Ha valamit megoldanak, ott a másik, a harmadik, az x-edik probléma. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tegyünk semmit, csak azt, hogy ne tápláljunk hiú reményeket, ha valamiről azt gondoljuk, hogy megoldottuk.

      Válasz
  57. Teljesen egyetértek az előttem szólóval ,hogy semmilyen kereszteződés ekkora nyári forgalmat nem tud átbocsátani.Meggyőződésem-amit már több városnál is láttam-csak egy elkerülő ut tudja ezt a problémát megoldani. Kézenfekvőnek gondolom a 71-es és 77-es -as fóutak összekötését -,egy megfelelő nyomvezetésü és széles uttal -valahol Aszófő és Övényes körül kiindulva. Remélhetőleg Veszprémben a körgyürü is befejeződik hamarosan és akkor a 8-as autóutat is lehetne használni azoknak akik Füreden tulra szeretnének menni. Minap hazafelé jövet láttam ,hogy autófolyam hömpölyög Udvarinál a 71-es főuton Badacsony irányába . Ezek biztosan mind átjöttek Füreden.
    Hasonló jó példákat látni Pápánál és Kenesénél valamint Sárvárnál is.Ideje lenne elgondolkodni Füreden is egy végleges, megnyugtató megoldáson !

    Válasz
    • Ez egy gyönyörűszép álom (lenne) nekünk füredieknek, de amikor a kormány sorban mondja vissza a már tervezett beruházásokat (sajnos ez vonatkozik a Veszprémet elkerülő 8-as út egy kritikán aluli szakaszára is), akkor erre minimális esély sincs. Vasútvonalakat szüntetnek meg, postákat, gyógyszertárakat, iskolákat zárnak be – soroljam? Ezek a puszta tények. Nem beszélve a közútjaink egyre romló állapotáról, mert hogy azok a rajtuk folyó közlekedés miatt elhasználódnak, javításra, felújításra szorul(ná)nak. Nem elég csak megépíteni, nagy csinnadrattával átadni, oszt jónapot!

      Válasz
  58. Az itt folyó vita miatt lesétáltam ahhoz a bizonyos kereszteződéshez (71-es út-Jókai utca), kíváncsi voltam, mi a valóság. Eltöltöttem nézelődéssel vagy fél órát és a következőkre jutottam. A lámpás-körforgalmas kereszteződés a csúcsforgalom ellenére jelesre vizsgázott. A forgalom kifejezetten dinamikus, semmiféle bizonytalankodást vagy tétovázást nem láttam egyetlen jármű részéről sem. Természetesen itt is vannak idióták, akik padlóig nyomott gázzal akarnak még átérni a sárgán – de erről legkevésbé a kereszteződés tehet. Szerintem az Agorán az új kereszteződés miatt kiabálók vagy nem is jártak arrafelé autóval, vagy csak a hosszú kocsisorokat látták, amik most is voltak. A Séta utcáig tele volt mindkét sáv. Mondjon nekem valaki olyan típusú kereszteződést, ami ezt az autórengeteget gyorsan át képes engedni. Ez a fizikai törvények alapján egyszerűen lehetetlen. Aki azt állítja, hogy ilyen tömegű autóval a korábbi lámpás rendszer gyorsabban megbirkózott, az hatalmasat téved. Próbáljunk már megbarátkozni azzal, ami új és akár szokatlan is lehet, de a közlekedők érdekeit szolgálja!

    Válasz
    • Hát ehhez már csak az hiányzik, hogy valaki az új mélygarázsnál lévő és a Séta-utcai ismert 2×1 sávra szűkítést is megmagyarázza azzal, hogy ez is a közlekedők érdekeit szolgálja. Én is nézelődtem az új lámpás tojásnál és azóta a Nádor utcán kerülök, mert szeretem a családomat, ők meg engem. Mindenesetre a legalább 80%-os, negatív visszhang félreérthetetlen nyelvet beszél. Ami persze a legkevésbé a tervezőket érdekli. Ez Füred.

      Válasz
      • Akkor most én is javítom az arányt, tapasztalatom szerint nincs gond a körforgalommal. Használható. Értem a tervező szándékát, szerintem a gyalogosok is jól jártak. Az, hogy lesz az évben pár nap, amikor nehézkes lesz itt a közlekedés, az kivédhetetlen. Ezzel az erővel az M7-es autópályát is szélesítsük meg öt sávosra, de lehet, hogy bizonyos napokon az sem lenne elég. Szerintem a körforgalom megiítélése itt a városban politikai szimpátia alapján történik, ami óriási hiba, nevetséges, hogy egy közlekedési helyzet kezelése, értelmezése ilyen alapon menjen. Ez azoknak a szarkeverőknek köszönhető, akik máshoz nem értenek csak vihart csinálni a biliben. Mert ugye szinte mindenből lehet ügyet kreálni. Nem kell hozzá sok ész, csak állítani valami hülyeséget vagy féligazságot, aztán azt szajkózni jól összekeverve dolgokat. Ilyen lett ez a nyomorult körforgalom is. Kár. Pedig szimplán el is lehetne fogadni.

        Válasz
        • Egyetértek. Attól függ, ki hogyan vélekedik érzelmi alapon a város vezetéséről, annak megfelelően vélekedik a körforgalomról és minden másról, ami a városban zajlik. Ez teljesen világos. Vannak a túl lelkesek, és vannak a mindent leszólók. Egyiknek sem számítanak a tények, észérvek. Sajnos ez nem most a körforgalomnál jelentkezett, hanem sokkal előbb. Sok-sok szomorú példát tudnék sorolni. Azon csodálkozom, hogy Molnárnak csak most tűnt ez fel. Lehet, hogy más városokban sincs ez sokkal másképp, köszönhetően a nagyszerű társadalmi klímának, ami ezt az országot jellemzi.
          Az idő majd eldönti, milyen a körforgalom.

          Válasz
  59. Bocsánat, de gondolkozzunk már egy kicsit! Pocsék az idő, ennek következtében az emberek nem tudnak mit kezdeni magukkal, ezért szegényes fantáziájuk következményeként csak az ugrik be nekik, hogy gyerünk, üljünk autóba és menjünk valahová! (Mondjuk soppingolni…!) Arról egyáltalán nem a körforgalom tehet, hogy bedugult a város. Ennyi autót semmilyen kereszteződés se lenne képes folyamatosan átengedni.

    Válasz
    • A hozzászólásaiból (leginkább a „Mivel a hozzászólásoknál” kezdetűből) számomra valahogy az érződik, hogy ön szerint a város soha nem hibás semmiben, tehát attól ne is várja senki a megoldást, mindenki magában keresse a hibát és a megoldást is.
      Én ugyan nem érzem magam hibásnak a bedugulás miatt és magamban nem is keresem a megoldást sem, utóbbival mégis szolgálok: KEVESEBB TURISTA, ezzel együtt KEVESEBB AUTÓ, például beléptetőrendszer segítségével.
      Csak sajnos az az érzésem, hogy ehhez valakinek meg kéne mozdulnia és dolgoznia, az meg nagyon tud fájni, tehát felébredek nyomorálmomból.

      Válasz
      • Azt írja: „ön szerint a város soha nem hibás” stb. A város mi vagyunk. Az itt lakók, az itt dolgozók, az itt közlekedők. S akik a város irányításáért, szervezéséért, a működés biztosításáért felelősek, azok is mi vagyunk, mert magunk közül választjuk őket. Erre próbáltam utalni, amikor azt mondtam: akkor lesz változás, ha mi mindnyájan változunk, változtatunk a hozzáállásunkon, a korábbi gondolkodásmódunkon – már ami a köz ügyeit illeti.

        Válasz
  60. Füreden szerintem el kell felejteni azt, hogy a nyári szezonban, hétvégén vagy egy nagy rendezvény idején úgy lehessen autóval közlekedni itt mint egy bakonyi zsákfaluban.Sokan jönnek ide, ennek sokan örülnek, sokan nem. Ez egy régi vita. De vissza a közlekedéshez. Az új körforgalmat nem találom rossznak, és nagy előnye, hogy minden irányba lehet most már kanyarodni. A veszprémi körforgalmak például sokkal rosszabbak, ott nincs lámpa, de minden egyes gyalogosnál bebénul a rendszer.

    Válasz
  61. Párszor használtuk az elmúlt napokban az új körforgalmat. Nem értem a sok negatív véleményt. Teljesen használható, logikus, minden irányba engedi a kanyarodást, a lámpák összehangoltak.

    Válasz
    • A kezdeti aggodalom és negatív előítélet után azt kell mondjam, van az új lámpás körforgalomban logika. Viszont a domboldalon lévő sávszűkítést nem igazán értem. És azt sem, miért nem csinálják meg kulturáltan a Séta utcai kereszteződést? Annyira lehangoló és ízléstelen azoknak a forgalomterelő bigyóknak a látványa.

      Péter, Paloznak

      Válasz
  62. Köszönjük, hogy az Erkel utca Deák/Szabadság közötti szakaszán az jobb oldalon megtiltották a parkolást. Így máris közlekedhető lett az utca. Most már csak ellenőrizni kellene a szabályok betartását.

    Válasz
  63. Egy okos körforgalom okos közlekedőkkel lesz működőképes. A KRESZ ismerete, egy bizonyos szintet meghaladó értelmi képesség, figyelmesség. Ezek lennének szükségesek a megfelelő használatához. Annak ellenére, hogy ezekből egy vagy több köztudottan hiányzik a közlekedők egy részénél, a tervezők mertek nagyot álmodni és egy ilyen különleges megoldással rázták fel a város közlekedését. 20 éve még egy kétsávos körforgalom is riadalmat váltott ki sokakból, de ma már 99,9% megfelelően használja. Remélhetőleg pár éven belül az okos körforgalomhoz is felnőnek a közlekedők.

    Válasz
  64. Néhány nap, s máris kiderült, hogy a – nyilvánvalóan méregdrága lámpákkal felturbózott – körforgalom hatalmas közlekedési káoszt okozott a kereszteződés környezetében. A körforgalom lényege lenne(!) a körforgalom rendszeréből adódó önszabályozó áthaladás, azaz a többféle irányból érkező, különböző nagyságú forgalom gyors levezetése. Ez a legfontosabb előnye szűnt meg a lámpákkal beüzemelésével.
    Másik probléma, hogy mikor a lámpák esetleg sárgán villognak – hiába a kereszteződésekbe kihelyezett körforgalom tábla – a sok keresztbe festett vonal igencsak megzavarja a vezetőt az elsőbbségadást illetően. A rendes körforgalmi működéshez mindenképp szükséges lenne a rendkívül zavaró(!) keresztvonalak eltávolítására is!
    További zavaró tényező az újonnan létrehozott helyzetben, hogy az egy sávra leszűkített forgalom következtében az autók a Helkánál a jobbra forduló sávból a Zákonyi sétány felé mennek és a sétányt használják menekülő útvonalnak. A Zákonyi sétányon pont, hogy megszüntetni kellene az átmenő forgalmat, mintsem tovább terhelni! A Covid idején már megtörtént a Zákonyi sétány célforgalmasítása, amitől egy kellemes sétáló utca jelleget kapott.
    A kialakult közlekedési helyzet megérett a felülvizsgálatra és korrigálásra.

    Válasz
    • Ez a körforgalom nem jött össze. Hétfőn, 10:58 kor voltam a Helkánál. 11:12-kor értem a körforgalomhoz. A kb 1 kilométeres utat sikerült 14 perc alatt lerohannom. Ezt nagyon elk…ták.

      Válasz
    • Aki a Helka’na’l jobbra fordul az a Kerektemplomto’l a’ll sorba a la’mpa’kig. Mindenhol az auto’sorok de a legrosszabb a Petöfi – Se’ta utca kija’rata.

      Válasz
  65. Mivel a hozzászólásoknál már nem volt lehetőségem válaszra, itt írok. Minden háborgónak üzenem: rendben, alapjában véve igazuk van! Csak azt nem tudom, mire megyünk azzal, hogy itt tépjük a szánkat, aztán minden szépen megy tovább úgy, ahogy eddig. Leengedjük a gőzt, hogy jobban tudjunk aludni? S mielőtt bárki is megkiabálna: igen, ez rám ugyanúgy vonatkozik. Sajnos. Szerintem az első lépés az kell(ene) legyen, hogy alapvetően megváltozzon a gondolkodásmódunk a köz dolgaival kapcsolatban, és ez ne csak hangoskodásban öltsön testet (tuják: kutyaugatás, macskanyávogás nem hallatszik az égig) – de nem folytatom, mert még persona non grata leszek itt az Agorán.

    Válasz
  66. Tisztelt Somogyi Úr! Köszönöm válaszát. Sajnos – úgy tűnik- Ön az egyetlen „felelős személy”, aki itt elérhető.
    Üdvözlettel, Részvénytársaság

    Válasz
  67. „viszont szép, sok a virág, büszkék lehetünk rá, nagy a fejlődés, stb.”
    Igen, ez nagyon igaz. Valaki nemrég hasonlót írt, hogy mi a fontosabb, a rendezvények, vagy pl. a normális közlekedés. És hogy valamit valami helyett, vagy mellette. Abszolút egyetértek.

    Válasz
  68. A Csárda utcában az út melletti sövényt sikerült levágni kb 3 méteres szakaszon. Nem lehet úgy kiállni személyautóval, hogy az ember a bozóttól kilásson. Kérdezném, hogy sikerült csak egy rövid kis szakaszon levágni a sövényt, aztán a munka abbamaradt. A többit mikor vágják le?

    Válasz
  69. Tisztelt Építési Osztály! Nem tudom, kire tartozik, de minapi sétám alkalmával, mikor végigmentem a Vasvirág utcán, mindkét végéig elmentem, a következőket tapasztaltam: Az elején mindjárt egy kamera…
    Amelynek tulajdonosa ismeretlen, kihelyezése szabálytalan.
    Feljebb a tisztelt ingatlantulajdonos az utcán kövekből valóságos erődöt rakott a kerítésen kívül.
    Még feljebb, az utca végén az erdő(!) tele van bódéval, faház, lakókocsi, kerti wc, minden van.
    Kötve hiszem, hogy azok közül egy is legális, ismervén a helyi szabályozást, amelyet lent a városban akkor is betartatnak, ha értelmetlen külterület, építési tilalom.
    Figyelmébe ajánlom az illetékeseknek!
    Várom a fejleményeket.
    Kő egyébként máshol is van a városban, pl. a Kölcsey utcában, elegánsan elrejtve egy szép darab a díszes virágocskák közé. Nem baj, ha leszakad a futómű, lényeg, ne álljon meg senki az utcán…

    Válasz
  70. Tisztelt Somogyi Úr! A járda hiányát a Germering utcában már tavaly felvetettem. Az, hogy eddig nem volt komolyabb baleset, sajnos nem garantálja, hogy az átépítés után lehetséges gyorsabb autós és kerékpáros haladás mellett sem lesz, különösen a balra (a srand felé) kanyarodó sáv számomra érthetetlen összeszűkítése után. Itt már volt is balaeset az átépítés óta. De ami a legfontosabb: járdára a strandhoz nem csak a parkolóktól, hanem a buszegállótól, sőt az utcában található társasüdülőktől is szükség lenne.

    Válasz
    • Jó lenne, ha azért nem esnénk túlzásokba. A közlekedés nem kívánságműsor! Miért nem mindjárt egy felüljárót szeretne?Tessék körültekintően közlekedni, kellő óvatossággal, és akkor nem lesz baj! Nem kell feltétlenül hülyének nézni azt, aki ezeket tervezte. (Nem, nem én voltam!)

      Válasz
      • Azért ez a reakció egy kicsit durva. Az illető nem toronyórát kért lánccal, hanem járdát. Hogy biztonságosan tudjon közlekedni. Ez miért is olyan nagy, hogy ne szabadna, lehetne kívánni?? Miért egy probléma kárvallottjának kellene a problémához alkalmazkodnia, ahelyett, hogy a probléma okozója szüntetné meg a problémát?? Főleg akkor, ha a megoldás még csak nem is lenne agysebészet – bár ez utóbbiban bizonyos döntéshozók esetében sajnos nem vagyok annyira biztos…

        Válasz
        • Hát persze! Én egy járdát kérek, én egy rendőrlámpát, én parkolót, hát ez szánalmas és nevetséges! Tényleg azt képzelik, hogy ez így működik? Ide nekem az oroszlánt is, aztán ha mégsem, pocskondiázunk mindenkit, akit illetékesnek gondolunk. Kritizálásban garantáltan olimpiai bajnokok vagyunk. Aztán lehet háborogni meg lehülyézni azt, aki merészel másképp hozzáállni a dolgokhoz. Jó kis bizonyítvány ez.

          Válasz
          • Elnézést, de sem a parkolót, sem a járdát, sem a rendőrlámpát nem ingyen kérjük. Az élet minden területén keményen megfizetünk érte. Itt is érvényes a régi mondás: ingyen ebéd nincs.
            Viszont ezekkel a dolgokkal az illetékesek, hivatalok, hatóságok, stb. nem kegyet gyakorolnak, még ha ez sok esetben így is van beállítva…
            Ugyanis az „államnak”, aki-ami MI vagyunk, egy megveszekedett vasa sincs…

          • Senki nem írta, hogy hülye. A következőket írták: „durva, pimasz, arrogáns”. Kérdezzük meg Grétsy Lászlót, ezek közül melyik a hülye szinonímája.
            A hülye én vagyok, hogy még mindig próbálom megmagyarázni. Nem kacsalábon forgó palotákat kértek az emberek. Pont azok azok, amik épülnek kérés nélkül is… Olyan dolgokat kértek, amiknek egy normális helyen eleve meg kellene lenniük, külön kérés nélkül. És hát Füred vezetői nem hogy normálisnak, hanem hiperszupernek hirdetik a várost. Ezt pedig nem a kirakatdolgokkal – sznob rendezvények, betonszörnyek – kellene mutogatni, hanem pont azzal, hogy az alapdolgok megvannak. Aztán utána akár jöhetnek a kirakatdolgok is. És mégis mi a fenéért ne lehetne kérni? Fizetjük az adót, dolgozunk, akkor mi a fenéért ne lenne ehhez jogunk? Pont ez a szomorú, hogy kérni kell, mert „magától” nem jön! Higgye el, tudjuk, hogy nem így működik, mert a vak is látja, hogy mi épül és mi nem, mi valósul meg és mi nem, de úgy látszik, gyarlók vagyunk és kérünk. Pont ez a szomorú, hogy kérni kell, mert az illetékeseknek maguktól nem megy – és hát a vak is látja, hogy túl sokszor még kérésre sem.

          • Tudja, mi a szánalmas? Hogy konferenciaközpont épül, az Anna Grand Hotelt felújítják, a Huray Villákat felújítják, de egy rohadt járda nem sikerül, még pályázati pénzekkel sem. Na ez a szánalmas. És hogy azt sulykolják, hogy az előbbiektől legyünk büszkék a városra, mert ha nem, akkor hálátlanok vagyunk és nekünk semmi sem jó és fujj és hogy ezek a grandiózus beruházások majd minden problémát megoldanak. Ez nemcsak szánalmas, ez a parasztvakítás és hülyének nézés (ha már a hülye szót említette). Csak nehogy valaki megkapargassa a felszínt. És tudja, mi még a szánalmas? Hogy privát egészségügyi központ épül és erre is legyünk büszkék, de normális közellátás nincsen, hát vakítsunk el mindenkit privát központtal. Húszmillió csillaga van itt mindennek, csak az értelmes gondolkodásnak és viselkedésnek nincs, tisztelet a kevés kivételnek, mert azért van itt néhány értelmes hozzászóló és hozzászólás, csak sajnos nem mi vagyunk a megfelelő székekben.

          • Először szerint az alapoknál kellene kezdeni. Hány kátyúval teli utat soroljak? Milliókat befizettem TB cimén, és a határidők végett miért kell magán rendelésre menjek? A Noszlopy ut nyugati részén (Probio alatt) miért nincs járda? Többször jeleztem itt is, önkormányzatnak is irtam…SEMMI. Esténként volt már nem egyszer, hogy gyerekeimmel majdnem elütöttek. Miért nem ezekkel kezdjük? De van szuper körforgalom, tele lámpával, tobb konferencia központ… és még sorolhatnám…

      • Üdvözlöm! Ha már a közlekedés tervezésénél tartunk: Balatonfürednek igazán nincs mire büszkének lennie. Az első, fő probléma, amit ki kell mondani, a város megtelt, évek óta. A többi, sorban:
        Ha itt egy utat felújítanak, az biztos, hogy utána ott parkolni nem lehet. Erre számtalan példa van. Iskola, Horváth Mihály u., stb. Mert parkolót kialakítani az adóból? Ugyan, minek?
        Neuralgikus pont a 71-es-Séta u. kerszteződése. Oda nem telik évek óta egy lámpára. Sávot szűkíteni sikerült, óriási ötlet volt, csak torlódjanak az autók, szuper.
        Áruháznál lámpa-körforgalom kombó-könyörgöm, ez nem a Práter… bár sokan azt képzelik, Füred a világ közepe…
        Körforgalmat azért találták ki, hogy ne kelljen lámpa, csak halkan jegyzem meg a géniusz tervezőknek. Nem leszűkíteni kéne a keresztmetszeteket, hanem bővíteni…de ez az országban általában sem működik.
        Eleve körforgalom kellett volna az „új” elkerülő útra, Vázsonyi és Aszófői utak kereszteződésébe, valamint a Fürdő utcai Aldihoz.
        Persze utólag is lehet, csilliárdokért.
        És mégegyszer: parkoló, parkoló, parkoló.
        Az Iskola utcai kiépített parkolóban pedig a „valakinek” a háza előtt lévőket pedig újra szeretnénk használni. Az illetékes tudja, melyekről van szó. Lejjebb a sövények helyén is lehetne, csak ott is a tulajt zavarja, ha megállok az UTCÁN, mert az ő háza előtt ugyan, ne álljunk meg…
        A problémákat napestig lehetbe sorolni a városban.
        Köszönöm azokat a válaszokat, miszerint: viszont szép, sok a virág, büszkék lehetünk rá, nagy a fejlődés, stb.
        Tisztelettel: egy tisztán látó Füredi

        Válasz
        • Teljesen egyetértek. Az áruházi körforgalom kapcsán … bekapcsolták a lámpákat pár napja…nem kellett volna 🙁 …ilyen sort utoljára egyetemista koromban láttam (kb.30 éve) mikor kelet német turistákkal volt tele a város.
          „Csak dicsérni :-(” tudom a remek tervezőt, aki a város nyugati irányába is csinált egy jókora sáv-szűkítést a Huray helyén épült konferencia központ forgalmának bonyolítása végett. Hát tényleg bonyolított..Nem kell ehhez agysebészet…miért kellett a meglévő sávokból itt elvenni? nem lehetett volna egy-egy sávot hozzá-építeni? Ma délután kb a Hotel-Fürednél állt a sor vége…keleti irányba sem volt sokkal különb.. (ja és a fentről jövőknél is jókora sor)
          Ez egy egy jól működő lámpás kereszteződés volt..miért nem lehetett akkor inkább már a Séta utcához telepíteni az ide rakott lámpák felét? .. Egyébként a Séta úti kereszteződés a homokzsákokkal és a provizórikus terelő micsodákkal botrányosan és egyáltalán nem esztétikusan néz ki..mellesleg.

          Válasz
          • 100%-osan egyetértek mindennel amit leírt, fontos lenne minél több ilyen visszajelzés mert a struccpolitika kezd unalmas lenni ebben a városban.

        • Ma péntek van, 2023 aug. 4. Eddig a napig az egész Germering utcában nincs járda, pedig volt ott felújítás. A tervezőjét rakétán kéne kilőni az űrbe. Ezért az utcán az autókkal egy sávban mennek a gyalogosok is, ami tilos és életveszélyes. Ígéretek nem érdekelnek, csak tények. A hozzászólása egy pimasz és arrogáns megnyilvánulás. Ki is mondta? „nem adhatok mást, mint magamat”.

          Válasz
          • OTT A SETANY A PATAK MENTEN….AKINEK ESZE VAN, AZT HASZNALJA AZ UDULOTELEP ES A STRAND KOZOTT.

          • Zseni Elvtárs! Köszönöm szépen, hogy hülyének néz, meg a többieket, akik nem a patak mellett gyalogolnak. Mert „akinek esze van, az a sétányt használja”, ez csak ezt jelentheti. Ott ennyi ember nem is fér el! Azonkívül aki a Germering utca felé lakik, az ott megy, mert az az út egyenesen a strand-bejárathoz vezet. Ebben a melegben senki sem kerülget fölöslegesen. Logo? Mellesleg ne akarja előírni, ki hol menjen a vízhez. Inkább fektesse az energiáját valami okosabb dologba, pl. a Germering utcai járdaépítésről próbálja meggyőzni a nagyon tisztelt városatyákat!

          • Múlt hét pénteken és szombaton 3-szor kellett Veszprémbe autóznom, (meg máskor is) számtalan körforgalmat használtam, sehol a legkisebb bajom nem volt semmivel. Nem értem a problémáit. Hogy gyalogosok is átmennek a körforgalomnál? már bocsánat, Ön sose gyalogol? Csak egy tipp: gyalogos esetén sebességet nullába, gáz helyett fékre lépni, és szent a béke.

    • Tisztelt Részvénytársaság, az utak , járdák illetve a közlekedés fejlesztése nem a Probio ZRT feladata.

      Válasz
      • Ez igaz , tisztelt Somogyi Úr! Viszont első kézből javaslatokat tehetnének, mint önkormányzati cég…

        Válasz
    • Tisztelt Gyakorló Nagypapa, köszönöm a jelzését.

      Válasz
  71. Nem tudom, ki legyen a címzett, talán a Probio? A Közt. ut 5/C bejáratának magasságában, de pont szemben, a ház másik oldalán, az ott lévö játszótértöl kb. 15 m-re áll egy kb. egy éve teljesen kiszáradt nyírfa. Nem lehet eltéveszteni. Az ilyesmit ebben az esetben jobb minél előbb kivágni, vagy még nem veszélyes egy darabig? (szomorú látvány)

    Válasz
  72. Tisztelt Somogyi úr.A köz temetőbe a fő lejárati út 7es parcella részén 4 db fenyő teljessen kiszáradt. Félő hogy ebben a szelles idöben,rádől a most készült új sirokra. Továbbá már többen jelezték a sirokon a hatalmas fenyöket melyek már 3 méterre is megnöttek. Lassan 3 sirhelyet foglalnak. Ezek általában nem gondozott sirok. A tulajdonost ha van még,. nem igazán érdekli. Biztos tud erre megoldást. Az alsó kapút ha esetleg lehetne,a két pillér közzé tenni ,nem elötte fél méterrel. Nem hiszem hogy ez olyan nagy kiadás lenne. Tudom a hozzátartozok is nagyon trehányok,tisztelet a kivételnek ami nagyon kevés. A fünyirás is álltalában több.napos vagy hetes idő tartam. Rengeteg olyan hely van,amit sima fünyiroval lehetne nyirni,nem a fükaszával. Megkimélve azokét akik becsülettel gondozzák. Köszönettel. Szivügy.

    Válasz
  73. Tisztelt Somogyi Úr! A Köztársaság út 17 Sz .előtti játszótéren meghibásodott a kisvonat mozdonya. A mozdony elülső részén található kémény rész lejár. Rendkívül baleset veszélyes. A gyerekek érdekében tisztelettel kérem Önt, javíttassa meg, mielőtt valami baleset történik.
    Üdvözlettel Csigó Zsuzsanna

    Válasz
  74. Közlekedési rendünk szigorú őrei, ha egy picit szünetet tartanának a Séta utcai balkanyarosok üldözésében, akkor lekanyarodhatnának a Mészöly Géza utcához. Mióta egyirányú, azóta nem volt reggel, hogy ne jött volna autó velem szemben. Ráadásul a legtöbbje még villogtat is. Megszámoltam, ha nincs kint 7 db behajtani tilos tábla akkor egy se.

    Válasz
    • Ugyanezt tapasztaltam én is, sokszor, a Csók utcában is, itt meg is írtam, nem történt semmi, de ezt vártam. Ha a Közt. utcán számtalanszor iszonyatos zajjal végigdübörög egy legalább 30 évesnek kinéző, kipufogó nélküli? járgány és ezt legalább 70-80km-el teszi, hát ott sem volt még rendőr. Hallottam egy sztorit pár napja: valaki 2m-es enyhe kanyarral kitolatott egy nagy, de félig üres parkoló egyik részéből a másik fele felé, index nélkül, akkor a lesben álló egyenruhások kék fénnyel üldözték és megállították, stb. Mit mondjak, ez a tipikus egy magyar rendőrnél: a lesbenállás, ezt nagyon tudják. Pár hete privát kézi radarral (külföldön kapható és pontos) mért a 71-en a Tesco felé 2 fiatalember, csak úgy kiváncsiságból, a csúcs egy nyitott sportkocsi volt 85-90-el. Azt mondták, félórán belül 4en mentek 70 fölött. De ott nem álltak lesbe, csak a kényelmes parkolóban. Megjegyzés: ezek valahonnan idegenből jött lelkes vadászok lehettek, akiknek „teljesíteniük” kellett.

      Válasz
      • Kedves Cini-cinikus, azt írja, hogy a külföldön kapható kézi radar pontos, viszont a beírt 85-90 km/órás adat nem épp ezt tükrözi. Szóval valami itt nincs a helyén… A másik: egyáltalán nem értek egyet azzal a rendőrség-ellenes hangulatkeltéssel, ami itt folyik. Igen, tudom, előfordulnak csúnya esetek, de ezekből általánosítani több mint hiba. Miért akarjuk a kritikán aluli közlekedési morálunkat áthárítani a rendőrökre és őket hibáztatni mindezért? Nem ártana ezen elgondolkodni egy kicsit. És zárásul: nem, nem vagyok rendőr, egyszerű, közlekedő állampolgár vagyok!

        Válasz
        • Lucifer hozzászólásai eddig tetszettek, de most talán mellélőtt. Teljesen mindegy, hogy a gyorshajtó 85, vagy 90 km-el ment, a lényeg, hogy sokkal gyorsabban ment, mint az 50km/óra. Nem vártam volna Lucifertől, hogy ezen akad föl. A rendőrséggel kapcsolatban vannak saját tapasztalataim, de az itt nem közölhető.
          A hazai közlekedési morállal kapcsolatban egyetértünk és abban is, hogy erről nem tehet a rendőrség. De akkor ki? néhány adat ehhez: a jogosítványok meghosszabbításához szükséges orvosi vizsgálatok milyensége rengeteg esetben egy rossz vicc kategóriába tartozik. És túl enyhék a büntetések. Esetleg évekig tart az eljárás. Kevés a mozgó és telepített radar. Hosszú a sor.

          Válasz
          • Amin fönnakadtam: a hozzászóló azt írta, a kézi radar pontos mérést biztosít, ugyanakkor odaírt egy körülbelüli eredményt – de igaza van, nem ez számít. A közlekedési morálunk tökéletesen tükrözi az ország jelenlegi, mentális állapotát, ennek nem sok köze van a rendőrséghez. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy ők tévedhetetlenek…

        • Itt olyan, mint közlekedési morál nincs is. (ha volt egyáltalán) Csak annak a megcsúfolása. Hetente lépem át az osztrák határt, odafelé egy nagy föllélegzéssel, hogy végre normális emberek és normális körülmények között vezethetek, visszafelé az ellenkezője. De mi ennek az oka? Csak anyagi okok vannak, pl. több radar, nagyobb büntetések? netalán jobb utak, vagy van egy más ok is? Igenis van! most leírom, de nem tudom, az Agorán megjelenik-e. Ez pedig a következő: az ottani emberek általános hozzáállása az élethez, a szabályok betartásához, udvariasabbak, az egymással való kommunikálásuk nem a trágárság csúcsa, mint itt, stb.! Magyarul: ott töredéke a bunkó az ittenieknek! Kész! Ha vannak is, jól elbújnak. Sok éve ott dolgozom, van összehasonlítási alapom. Nálunk meg azok dominálnak az élet minden területén. Ha most valaki elkezd tüzet okádni, stb., akkor mondja meg, hogy mi az ok! Ha nem tud jobbat, akkor maradok a véleményemnél.

          Válasz
          • Részben osztom Ingázó véleményét. Ha egy országban könnyebben megy az általános megélhetés, könnyebb normálisan viselkedni és a szabályokat betartani. És akkor felmerül a költői kérdés, amit már itt, az Agorán is feltettek, hogy vajon ki szavazta meg Magyarország vezetőségét, akik nem kis mértékben lehetetlenítették el az általános megélhetést és így nyilván nehezebb normálisan viselkedni, mert más baja is van az embernek, mint a szabályokat betartani.
            Az nagyon jó, hogy Ingázó azt írta, „ott töredéke a bunkó az ittenieknek!”. Több mint 10 éve dolgozom Bécsben és én egy ideje úgy érzem, hogy sajnos itt is egyre több és ráadásul nem is mindig a bevándorlók közül kerülnek ki. A politika párszor nyíltan bevallotta, hogy az integrációs kísérletek csődöt mondtak és érzésem szerint ez egyre inkább meg is mutatkozik. Rengeteg bevándorló szimplán nem akar integrálódni, nincs megfelelő szankció, az őslakosok egy része meg egy idő után szintén „elromlik”, mert ők minek viselkedjenek normálisan és fektessenek ebbe nem kevés energiát, ha mások büntetés nélkül megússzák a nem normálisat. Szerintem elég jó példa erre, hogy a villamosokon egy ideje felhívásokban kérik, hogy az emberek ne üvöltsenek a kihangosított mobilokba. És sajnos túl sokat kell utaznom villamossal, hogy tudjam, hogy túl sokszor az üvöltők őslakosok. És nem egyszer lesz.arják az embert, ha valaki szól nekik, mert hát ők vannak otthon és ezáltal azt csinálnak, amit akarnak.
            A biztonság kedvéért: nem ellentmondani akarok Ingázónak, de és hanem árnyalni a helyzetet. Egyelőre valóban valamivel jobb a helyzet Ausztriában Magyarországnál, de azért Ausztriában is van „másik oldal”.
            Mindezek mellett és egyszerre ellenére az egészben mégis a paradoxon, hogy Magyarországon túl sok esetben pont nem a szegények baromarcoskodnak az utakon, hanem olyan őstulkok, akik valahogy több tízmilliós autókat engedhetnek meg maguknak, csak azt tudnám, hogy hogyan és ezeknek a legeklatánsabb példáit ugye pont a Balatonon láthatjuk.
            És annyira szomorú, hogy tényleg annyira egyszerű a megoldás és mégsem születik meg. Ha olyan rohadt szegény a város, hogy nincsen saját pénze rendőrökre, kamerákra, radarokra stb. akkor nagyon nehéz elképzelnem, hogy nincs ilyen témájú uniós támogatás, amit meg lehetne pályázni. De azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy akár polgári összefogással is lehetne radarokat, kamerákat felszerelni, szerintem lenne olyan dühös lakos, aki akár még anyagilag is hozzájárulna, csak már javuljon a helyzet. Például a nyomorék reformkori rendezvények helyett akár ilyen haszontalan dolgokra is lehetne pénzt költeni. Ne az ilyenekkel akarják eltakarni a valós problémákat, hanem mozduljanak meg és oldják meg az utóbbiakat – aztán utána akár lehet reformkoros röhejeskedni, de utána és ne helyette. Nagy különbség.
            És büntetni, büntetni, büntetni és közzétenni. És senki nem mondja nekem, hogy ebből bármi is nehéz lenne, mert nem az.
            Mindezeket már rengetegen rengetegszer megírták már és mégsem semmi. Ha azt mondom, hogy szégyen, gyalázat, akkor nagyon-nagyon keveset mondtam. De hát ez megint pont azokat nem fogja érdekelni, akiket a legjobban kellene, hogy érdekeljen, mert ők már elég rég óta elég zsíros helyen vannak, akkor meg minek izguljanak?
            Mert ha bármikor is érdekelte volna őket, akkor ennek a rengeteg kommentnek meg sem kellett volna születnie.

          • Köszönöm szépen a jelzését, próbálunk megoldást találni.

          • Köszönöm szépen a jelzését, kijavitjuk a hibát.

      • Elkezdem megint tépni a pofámat, hátha pár év(tized) múlva megint valóra válik – de hátha annál azért korábban is… KAMERÁKAT MINDENHOVA!!!! ÉS BÜNTETÉSEKET MINDEN IDIÓTÁNAK!!!! ÉS KIPOSZTOLNI, HOGY KIT MENNYIRE BÜNTETTEK MEG!!!! A biztonságos közlekedéshez való jognak alapjognak kéne lennie!!!! Valamint ha még több turistát akar a szörnyen tisztelt vezetőség idecsődíteni, akkor meg kellene már végre érteni, hogy ezzel csak nő a valószínűsége, hogy még több idióta autós csődül ide. AKKOR MEG MIÉRT NINCS MÁR VÉGRE MINDENHOL KAMERA????

        Válasz
    • Tisztelt Somogyi ur, mint a „Csalodott” ist irta a Koloskapatak tele van rothado levéllel. Èn ma 07.24-én voltam uszni. A Koloskapatak hidjának nyugati hidföjénél egy nagy füzfa áll. A hid tele volt a leveleivel. Egy idösebb hölgy a hidrol egyszerüen a patakba söpörte. Igy még több rothado anyag van vizben. Környezetvédelem? Egészségvédelem?

      Válasz
    • Tisztel Somogyi úr, a Kisfaludi strand keleti parkolójában tavaly 400 Ft volt egy napi jegy. Az idén ugyanez 800 Ft. Az én matematikai ismereteim szerint ez 100%.

      Válasz
    • Biztos azért villogott, mert köszönni akart…

      Válasz
  75. Tisztelt Somogyi ur, A Kisfaludi strand keleti bejáratánál, ha az ember a parkoloból a strandra akar menni, sehol nincs járda. A gyalogosok az autoforgalomban és a száguldozo biciklisek között életveszélyes körülmények közözz tudják a bejáratot elérni. Miután a parkolási dijakat meg a strandbelépöket is megduplázták, elvárható lenne, hogy a strand megközelitése biztonságos legyen.

    A Koloska patak befolyo medere tele van a szegélyezö platánfák rothado levelével. A viz fekete és a nyári höségben büzlik. Ön szerint ez elfogadható állapot? A napokban a patak hidján találkoztam egy Probio dolgozóval aki hosszu ideig a telefonját büvölte. Kérdeztem töle, hogy mikor takaritják a medret. Azt válaszolta, hogy annyi a dolguk, hogy ere nincs idejük.

    Válasz
    • Tisztelt Csalódott! A Kisfaludy strand keleti bejáratához vezető gyalogos forgalmat elősegítő, most épül egy járda is a társasházak oldalán. Talán az életveszélyes minősítés kicsit túlzó, én évtizedek óta nem emlékszem komolyabb gyalogos balesetre. Igaza van, azért egy járda jó lesz. Én arról tudok, hogy a parkolási díjak átlagosan 20 %-al emelkedtek Balatonfüreden, (ingyenes parkolóként biztosítjuk a Germering -Munkácsy sarkon levő több száz gk. befogadására alkalmas parkolót) a Kisfaludy strandi felnőtt jegyárak pedig 31 %-al emelkedtek. Gondolom inkább a hatás kedvéért írta a 100 %-ot, ez nem igaz tehát.
      A Koloska patak medrét a strandot érintően általában évente takarítjuk az iszaptól, idén is megtettük. Ez egy természetes vízfolyás, aminek külön „élete” van, a torkolatában levő nádasos pedig természetesen védett. Sajnálom, ha más véleményen van, de ezzel együtt kell élnünk. A Probios dolgozó remélhetőleg a munkáját végezve bűvölte a telefonját. Köszönöm szépen a felvetéseit.

      Válasz
      • Ez a járda már nagyon kéne, meg a sokkal hosszabb Germering utca mellett is kéne egy járda, ahol rengeteg gyalogos és sok babakocsis család közlekedik, de a felújításkor elmaradt az építése. Most ugyanazon sávban mennek autók, biciklisek és gyalogosok. Ez nem eleve tilos? Remélhetőleg nem egy nagyobb baleset kell majd a megépítéséhez. Valahogy nem látszik egy egységes koncepció a füredi ilyen jellegű építkezéseknél, inkább toldozás-foltozás kinézetük van.

        Válasz
  76. Tisztelt Kisfaludy Strand! Van arra elfogadható indok miért nem lehet előre megvenni a strand belépőket? Az automaták miért nem működnek? Miért vannak leszerelve? Szégyen és méltatlan a lassú beléptetés és sorban állás.

    Válasz
    • Tisztelt Strandolók, Július elejétől csatlakoznunk kellett egy új , országos adatszolgáltató rendszerhez, az NTAK-hoz. Ennek részeként a jegyautomaták adatait is szinkronizálni kell, ami sajnos időbe telik, hiszen a vásárolt berendezés beszállitója ugyanezt végzi több helyszinen is. Javasolni tudom a kritikus sorbanállás időpontjánk lehetőség szerinti elkerülését, vagy rendelkezésre áll még a Nemzeti Mobilfizetési ZRT applikációján keresztül történő jegyvásárlás. Elnézését kérem a kellemetlenségért.

      Válasz
      • Kedves Somogyi Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Letöltöttem az appot ki is fogom próbálni.
        Javító ötlet; Szép igényes tábla 3 nyelven a bejáratoknál ami ezt jelzi.
        (Visual Management)
        – Aki a projektmenedzsment vezeti, nem adnék bónuszt ha nem tudják megoldani hogy a szezonra készek legyenek az automaták.
        – Nem a miért nem, hanem a hogyan igen legyen a mottó.

        Köszönöm szépen minden strandoló nevében.

        Válasz
        • Tisztelt Strandolók, köszönöm szépen a tanácsát a tábla elhelyezésére vonatkozóan, igaza van , a meglevő kisebb tábla mellett elhelyezünk nagyobb, figyelem felhivó táblát is. Javasolom még a sorban állás elkerülésére a K-i oldalon levő további két pénztárunkat, ahol általában nincs, vagy kisebb a sor.

          Válasz
      • Adalék a Ki.strandhoz: a Koloska pataktól pár méterre keletre lévő öltözök ajtajai mind zöldön állnak. De bemenni nem lehet, mert ott egy tolózár féle van, ami ha be is van csukva, semmi köze a zöld/piros színhez, ami már régebben elromolhatott. Kérdés: milyen szellemi és anyagi kapacitás kell ezen ténynek a felismeréséhez és a hiba kijavításához?? Válasz: egészen minimális, de a Probiónál láthatóan még ez is hiánycikk. Teljesen kizárt dolog, hogy ez a probléma a strand-nyitás után keletkezett.

        Válasz
        • Tisztelt Kukucskáljatok, az ajtók funkcionális működését igyekezünk minél gyorsabban megjavitani, türelmét és bejegyzését megköszönve.
          Kellemes strandolást kivánok mindenkinek!

          Válasz
  77. Ne hogy valami gördülékenyen működjön! Tegnap elmaradt a szokásos, programozott zöldhulladék-szállítás. Persze, van rá magyarázat, vagy inkább magyarázkodás. Hogy átvette a MOL, meg hogy szerződéskötés, meg folynak az egyeztetések. A szezon kellős közepén, gratulálok! Mindez engem marhára nem érdekel, csupán egyetlen dolog foglalkoztat: elviszik-e az ígért módon a barna kukákból az összegyűjtött zöldhulladékot, vagy sem. A többi nem az én dolgom! S ha nem viszik el, jogos a fölháborodás.

    Válasz
    • A Szolgáltató honlapján egyértelműen olvasatható, hogy melyek a zöld hulladék szállítási időpontjai. Ezek pedig: július 08. és 22. Tehát nem maradt el. Érdemes kicsit jobban figyelni!

      Válasz
      • Kedves sötétzöld. Ha márbe tetszik írni, akkor pontosan és szépen. Bemásolom a szolgáltató honlapjának idevágó részét: Tájékoztatjuk balatonfüredi ingatlanhasználókat, hogy a 2023. július 1. követően az alábbi időpontokban lesz zöldhulladék szállítás: július 5., 19.
        augusztus 2., 16.
        szeptember 6., 20.
        október 4., 18.
        november 1.,15.
        Amennyiben lesznek további szállítási napok, vagy elszállítás módjában változás lesz, azt honlapunkon tesszük közzé.

        Válasz
    • Tisztelt Lakó, a zöldhulladék szállitás menetrendje is világosan olvasható a társaság honlapján, a hulladékgazdálkodás cimszó alatt. Július 12-i szállitás abban nem szerepel, tehát nem jogos a felháborodása.

      Válasz
      • Ez több, mint vicces! Telefonon fölhívtam a PROBIO-t, ahol az ügyfélszolgálatos hölgy tájékoztatott: a legközelebbi zöldhulladék-szállítás július 19-én lesz. Akkor most mi van? Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? Elárulná valaki, hogy kinek higgyek? Vagy dekkoljanak a barna kukák az utcán, amíg hajlandók lesznek végre kiüríteni őket?

        Válasz
  78. Tisztelt Mindenki! Ha jól hallom a csendrendelet már a múlté, és lehet vasárnap is füvet vágni, már csak abból gondolom hogy a pacsirta utca felett a közművesítési munkálatok vasárnap nyugodtan folynak, akár este 8 után is. köszi

    Válasz
  79. Egyetnemértőnek. Szerintem sok igazságot ír, csak épp az ok-okozati összefüggéseket keveri össze és durván általánosít. Több park létesült az elmúlt időben a városban, sőt szabadon bejárható partszakaszok is nyíltak, (egyetlen más balatoni várost nem tudnék erre példának hozni még) de nem akarok tényleg a város fogadatlan védelmezője lenni. Van gond elég itt is, csak néhány kritikát méltánytalannak gondolok. Ez például ilyen. A javaslata, hogy álljunk ki valamelyik betonszörny mellé étlen, szomjan a napra és élvezzük a klímát., na ez például mire hivatott? Ez érv valami mellett? Ez jelent valamit? Vezet valahová? Kár.

    Válasz
    • Arra hivatott, amellett érv, azt jelenti, hogy szerintem melyik a fontosabb, az értékesebb: az újabb betonszörny, vagy egy park helyette – és nem mellette, hanem helyette. De az az érzésem, hogy sokan még így sem értik, mire gondolok. Egyébként ne aggódjon, úgysem fog megvalósulni az álmom, hogy több zöld legyen, mint beton.

      Válasz
    • A földrajzi kérdésre nem válaszolok, de nyelvi bravúrokban is bővelkedett a közvetítés. Biztos nem könnyű ennyit beszélni, főleg nem értelmesen, de sokszor a kevesebb több és annyira akartak annyira okosakat és hangzatosakat mondani, hogy pontosan ebbe buktak bele. A rengeteg szenvedő szerkezet már nekem volt szenvedés. Annyi volt, hogy képtelenség volt feljegyezni. Minden valamire „került”, megrendezésre, eldöntésre stb., minden valaminek a „vonatkozásában”, „tekintetében” stb. Volt, ami „transzparenciát kapott”. Én meg agybajt ezektől.
      Előd Botondtól vegyenek órákat, őt több mint öröm volt hallgatni, aki tudja, kérem, adja át neki. Nem erőlködött, nem akart nagyot mondani és pontosan így mondott nagyot. Több mint öröm volt hallgatni.
      Arra pedig már inkább nem mondok semmit, amikor az idősebb úr azt találta mondani, amikor fiatal versenyzőkkel beszélgetett a Speed Challenge előtt, és két fiatal leányzót hívott maga mellé, hogy hölgyek között nagyon jól érzi magát, főleg, ha szorosan vannak. Illetve de, annyit mégis mondok, hogy rohadtul nem vicces.

      Válasz
    • Ha igazak a hírek, Budakalász is hasonlót fontolgat. Meglátjuk, mennyire tudok úgy fogalmazni, hogy megjelenjen, amit írok. Hogy mennyi esélye van annak, hogy Füred akár csak gondolatban is megközelíti ezt az ötletet, arra szerintem rájön az, aki megnézi, hogy a szóban forgó települések polgármesterei milyen istállóból jönnek. Én pedig nyilván Érdnek és Budakalásznak szurkolok.

      Válasz
    • Mondjuk az valóban nagy különbség, hogy egy forró betonplaccon ácsorog-e az ember a tűző napon, vagy egy árnyas fa alatt ücsörög egy padon, növényekkel (bokrokkal stb.) körülvéve. Én is sokkal jobban kedvelem az utóbbi állapotot, gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Azt hiszem, inkább a második megoldás felé kellene tendálni. És hát valljuk be, az is igaz, hogy bőven lenne még hová fákat ültetni városszerte. Persze, nem a nyár kellős közepén, de állítólag a nyár után ősz lesz – bár ki tudja ebben a brutális klíma-zűrzavarban…

      Válasz
  80. Kedves Merengő. Köszönöm, hogy felvilágosított mire való ez a fórum. Csak azt nem értem, ha leírom a véleményemet, ami történetesen nem egyezik az Önével, akkor miért azt írja rá, hogy agresszív támadó bejegyzést tettem közzé? A lényeg, én ültettem fát a város közterületén, nem is egyet, és ott voltam, párszor, amikor beteg, öreg fákat vágtak ki. Szerintem nem itt Füreden kell elkezdeni a fák iránti aggódást, van erre számtalan más hely az országban.

    Válasz
  81. Szépvölgyi István (a Kékszalag élő közvetítésének fő arca) azt mondta tegnap háromszor is, hogy „a Balaton 3 medencéje”. Szerinte dél is medence. Kérnék segítséget, mert én eddig csak 2-ről tudtam, keleti és nyugati.

    Válasz
  82. Nekem pont nincs szükségem geoakármi körforgalomra, rohadtul nem hatódom meg, rohadtul nem érzem ettől többnek Füredet, rohadtul nem leszek büszke, nekem arra van szükségem, hogy az idióta autósok BETARTSÁK A KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOKAT, függetlenül attól, hogy körforgalom, vagy egyenes út. És akkor fel is teszem az örök kérdést: SZERELNEK VÉGRE KAMERÁKAT IS a lámpákra, hogy ha valakinek mégsincs kedve betartani a szabályokat, akkor az végre valahára MEG LEGYEN BÜNTETVE????

    Válasz
    • Van kamera

      Válasz
      • Köszönöm! El sem merem hinni!! Lehet, hogy megérte, volt értelme éveken keresztül tépni a pofámat?? Nem érdekel, ha telhetetlennek látszom, de még azt kérem nagyon szépen, hogy ezek a kamerák akkor tényleg működjenek is, legyenek bekötve a rendőrségre és tényleg küldjék is ki a büntetéseket. Ha nagyon őszinte vagyok, akkor még egy „szégyenfalat” is nagyon kívánok, hogy a megbüntetett autósokat vagy a város honlapján, vagy a rendőrség honlapján, de valahogy, valahol nyilvánosan is közöljék, ki milyen szabályt sértett és mekkora büntetést kapott, talán annak lenne valós visszatartó ereje. De ha „csak” az első három kívánságom teljesül (működőképesség, bekötés, tényleges büntetés), már az is akkora haladás, hogy el sem merem hinni.

        Válasz
      • Mi is hallottuk, hallgattuk. De a fűnyírás is megy az egész városban tilalmi időben is. Hétköznapokon 12:00 és 15:00 között, valamint vasárnap és ünnepnapokon nem lenne szabad flexelni, füvet nyírni. Mégis megy a munka.

        Válasz
        • Azért fölvetődik egy olyan kérdés is, hogy aki nem állandó lakos, hanem nyaralója van a városban, és csak hétvégeken tud ideutazni, az mit tegyen? Járjon térdig gazban? Akkor meg az lenne a baj, hogy elhanyagolja az ingatlanát.

          Válasz
          • Szombaton 12-ig és 15-től le tudja nyírni a füvet.

          • Mivel a cikk tetején a képen éppen pont egy rendőrautó (is) látható (milyen bájos az egész), kipattant az agyamból egy plusz ötlet: tessék már beállítani egy rendőrautót a körforgalom mértani közepébe, hogy a rendőrök valós időben, azon melegében ki is nyomtathassák az esetleges sztárfotókat és a csekkeket és ott helyben kézbesíthessék is ezeket. Hajrá!! Én még viszek nekik süteményt is erősítésnek. Bár nyilván inkább azt kívánom, hogy vagy jöjjön meg az idióták esze, vagy akár túnjenek el, de ha ez mégsem valósulna meg, akkor itt az én plusz ötletem. A szégyenfalat meg szerintem meg lehetne úgy oldani, hogy a turisztikai értékelő keretében ezeket az adatokat is közölnék, akár rendszámokkal (az talán nem sértené az adatvédelmet, ha nem lenne mellette a név). Így legalább lenne értelmes adat is az értékelőben.

      • A szemeteszsákok már nincsenek ott… köszönjük 🙂

        Válasz
  83. Körforgalomhoz. A szakértő azzal indokolja a 2×2 sávos körforgalmat, hogy ez a megoldás kell a 71-es út dinamikájához. Érdekes, 500 méterre a Séta utcánál nem kell a dinamikához a 2×2 sáv, mert ott gagyi megoldással éppen egy, egy sávra szűkitik.
    Van egy érzésem, hogy itt van itt valami ellentmondás

    Válasz
  84. Megáll az eszem! megnéztem az épülő körforgalomról szóló videót és nem hiszek a fülemnek! ott valami olyasmi hangzott el, hogy a tervezéskor fontosnak tartották hogy a fontos 71-es út 2×2 sávos funkciója megmaradjon. De párszáz méterrel odébb, Csopak felé ezt a funkciót kb. 2 éve megszüntették és 2×1 sávot csináltak belőle!!! Akkor mire jó ez az egész? nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal kéz? ez öngól!!—— valaki azt mondta, hogy ennyire melléfogni már művészet. Másvalaki azt mondta, hogy talán újra visszaáll a Séta utcánál is a 2×2 sáv?? ez esetben mindent visszavonok.

    Válasz
  85. Követhetnénk Érd példáját! Július 15-től általános építési és beruházási tilalmat rendeltek el, mert a helyzet tarthatatlanná vált, mindenki az agglomerációban akar lakni és onnan bejárni a fővárosba dolgozni. Füreden ilyesmiről természetesen nincs szó, de nem ártana itt is leállítani az építkezéseket, és egy alapos felülvizsgálatot végezni, hogy mi folyik a városban. Nem is számít a felső kör tagjának, akinek nincs Füreden ingatlana – ennek következtében minden zsebkendőnyi területet igyekeznek beépíteni, gyakran olyan helyeken is, ami méltán háborítja föl a lakosságot. Sokan írták már itt, hogy elmenekültek innen, mert húsdarálóvá vált a város. Valamikor, a múlt század második felében már elrendeltek egyszer általános építési tilalmat a Balaton körül, mert boldog-boldogtalan itt akart nyaralót magának, ami gyakran mindössze egy fabódé volt. Hatalmas volt a káosz. Most luxusvillák épülnek fabódék helyett, de ezek ugyanígy terhelik a környezetet, fokozzák a zsúfoltságot, rontják az életminőséget a városban.

    Válasz
  86. Gyakran járok arrafelé, és szomorúan láttam, hogy a Forrás Sportparkhoz közel, az aluljáró alatt néhány méterrel valaki egy teherautónyi szemeteszsákot dobott az út mentén a bozótosba. Talán valaki olvassa aki illetékes

    Válasz
  87. Ki tud valami konkrétat a Kéki patak környékén folyó munkákról? bárkit kérdezek mást mond. A csövek alapján távfűtésnek látszik, dehát a Füredhő már évtizedek óta ott áll, készen és van még szabad kapacitásuk, akkor ez mi lesz? Ezt a kérdést nem tudtam feltenni egy ott dolgozó munkásnak, olyant még nem sikerült látni. És hogy egy új erőmű is épül arrafelé? Hol? Kíméljenek meg az olyan zseniális válaszoktól, mint pl. „irigylem a problémájáért” (à la ált. iskola, 2. osztály, négyszeri ismétlés után)

    Válasz
    • Biomassza fűtő kazánokat telepítenek, amelyekkel hőtávvezetékeken keresztül a Balaton Szabadidő Központ, az uszoda, a bölcsőde és óvoda fűtését oldják meg. Van itt erről egy hosszabb anyag, érdemes utána olvasni. Klímavédelmi projektről van szó.

      Válasz
  88. Első – és második – körben szívből gratulálok! Viszont sajnos nem tudom nem hozzátenni, hogy egyidejűleg szomorú is az egész, mivel nemcsak egy embernek kellene azt csinálnia, amit Balázs, hanem szerintem az egész városnak, értem ezalatt a vezetőséget, példát mutatva. De a szemétszedésben nyilván kevesebb a profit, mint a szálloda-, apartman és konferenciaközpont-építésben.

    Válasz
    • Jaj, istenem! Miért mit gondol, a város cége a Probio, mit csinál egész évben illetve a város fizette hulladékgazdálkodási cég? Hordja el a szemetet. Na meg parkosítanak, ültetnek, locsolnak, a legélesebb kritika mellett sem lehet elvenni a várostól, hogy rengeteg figyelmet és energiát fordít a környezet szépítésére. Erre ide benyögi, hogy miért nem takarítanak? A profithoz bizony vastagon hozzátartozik a tiszta, rendezett város, mert különben nem jönne ide ennyi ember.

      Válasz
      • Köszönöm kedves és intelligens válaszát, biztos én látom rosszul a problémát, és vagy nem fogalmaztam – pardon, nyögtem – elég egyértelműen. Biztos akkor az is az én hibám, hogy nem értem, hogy ha, ahogy ön írja, az illetékesek egész évben végzik a dolgukat, akkor miért talál mégis plusz egy ember még valamit, amit ő végez el? Nyugodtan elmagyarázhatja ezt is, hogy okosodhassak. Előre is köszönöm. Bárcsak kevesebben jönnének.

        Válasz
        • Örülök, hogy intelligensnek találta a válaszomat. Viccel? Olyat még nem látott, hogy minden erőfeszítés ellenére van még teendő? Főleg szemétszedés, környezetrombolás ügyben? Brutális szemetelés zajlik, nemcsak Füreden, általánosan az országban. Amíg a parkolóban szemrebbenés nélkül a földre üríti az autós a hamutartóját, a marha nagy terepjárójából, amíg a szemét az erdőszélén végzi, amíg a horgászok, a strandolók nem kicsi része, ott hagyja a dzsuváját a parton, amíg a házunk előtt valaki notóriusan minden áldott nap eldobja a cukorkáspapírját, és még lehetne sorolni hosszan, addig bizony lesz mit szedni másnak is.

          Válasz
  89. Javaslom a következő polgármester-jelöltnek, hogy feltétlenül vegye be a programjába: minden követ megmozgat annak érdekében, hogy ez a rémálom, idegesítő és környezetszennyező, az emberek nyugalmát súlyosan zavaró őrület, amit Balaton Sound-nak csúfolnak, soha többé ne valósulhasson meg. Garantálom, hogy ezzel nyerni fog!

    Válasz
  90. Füredi Autós-nak. „Jó érzés egyszer jót is írni. Amikor elkezdték a volt Füred áruház előtti körforgalom építését és lett ami lett, fölkészültem egy jó magyaros tempóra és hogy karácsonyig most kerülni kell a környéket. Tegnap voltam ott, és csodát láttam: nagy tempóban, szépen haladnak.”
    A tervező látott egyáltalán valamikor egy körforgalmat? Az említett csomópontban 18 közlekedési lámpát szamoltam össze. Ezt nem lehet körfogalomnak nevezni, hiszen ott nincsenek lámpák, ami a nagy előnye egy jelzőlámpás keresztezödéssel szemben. Kívacsi leszek milyen dugok fognak kialakulni a nyári csúcsforgalomba.

    Válasz
    • Létezik lámpás körforgalom.Már van az országban és működik.Egy kereszteződés közepén van egy sziget,az mindegy,hogy kerek,ovális,szív alakú,négyszög,az már körforgalom,Meg kell tanulni használni

      Válasz
    • Bizony kell a lámpa a körforgalomban is, különben a gyalogosok hogyan mennek át?
      Itt ahol élek elég hosszú autósor alakul ki néha a gyalogosok állandó lámpagombnyomása miatt.

      Válasz
      • A gyalogosok a zebrán mennek át. Ott lámpa nélkül is meg kell állni az autósoknak. Régóta élek Füreden, kezdem megismerni az itteni „problémakezelést”. Biztosan megélem még a körforgalom átépítését lámpás kereszteződésre, a zavartalanabb közlekedés céljából. Ezt hívják teljes foglakoztatásnak, vagy valami effélének. Dübörög a gazdaság és nő az autósok nyugtató fogyasztása. Mindenki jól jár, vagy nem??

        Válasz
  91. Szavazás írta: a szavazásokat nem életkorhoz, hanem egy laza”IQ”-hoz kéne kötni. Nem fél attól, hogy ilyen módon még a minimális, érvényes szavazáshoz szükséges szavazatok számát sem lehetne garantálni?

    Válasz
  92. Mit lehetne tenni, drága kincsünk a Balaton vizének a leeresztése ellen? Sajnos tudom hogy a kérdés költői, de nem bírtam magamban tartani. Emlékezzünk arra, amikor a Kisfaludy strandon a lépcső a kiszáradt tófenékre vezetett és a vizet csak jó pár méter után lehetett száraz lábbal elérni. Ha jól emlékszem 1-2 déli parti településnél akkor beszántották a strand volt vízterületén a rothadó, bűzlő, szárazra került hínármezőket. Nem volt még annyira régen. Azóta a nyarak melegebbek, a csúcshőmérsékletek magasabbak, a nyári eső kevesebb lett. A természet megbosszulja ha „okos” emberek beleavatkoznak a működésébe. Miért kockáztatunk megint és megint, miközben lehet, hogy már írják a magyarázkodást a tavunk augusztus végi alacsony vízállásával kapcsolatban.

    Válasz
    • Kedves Merengő, a Balaton kapcsán az emberek hosszú ideje beavatkoznak a természet rendjébe, amit ön szerint a természet meg is fog bosszulni. Nos, akkor gondoljon a Nagyberek lecsapolására, a Kisbalaton körüli, brutális beavatkozásokra, továbbá a tó vízszintjének a mi – és nem a tó – igényeinek a folyamatos befolyásolására! A Balaton nem egy stabil állóvíz, állandó változások kísérik, csak ez nekünk, embereknek nem tetszik, mert fürdeni, jachtozni akarunk, és a kényünk-kedvünk szerint körbebetonozzuk a partot, halálos ítéletet hirdetve ezzel. Jelenleg úgy tűnik, ez két dolog, a tó léte és az emberek mohó igényei és gátlástalansága hosszú távon antagonisztikus ellentétben van egymással, és igen, ezt a természet meg fogja bosszulni. Csak az a baj, hogy a Balatont jelenleg zsarolók fütyülnek az egészre, mert ők MOST akarnak itt élvezkedni, a következmények pedig évtizedek vagy -századok múltán jelentkezik majd, a gyerekeink, unokáink, dédunokáink „örömére”. És ők ezt nem fogják megköszönni nekünk, de ez manapság, úgy tűnik, senkit nem érdekel.

      Válasz
    • Erre évszázadok óta keresik a választ… Egyébként, van amikor meg az eget veri egyesek önbizalma, akkora az egójuk. Szóval a végletek emberei vagyunk. Persze, itt megint meg lehet kérdezni: miért? Én nem tudom.

      Válasz
    • Van egy rossz hírem, a hőmérséklet nem a ” térburkolat, szálloda-ingatlanáradat miatt” emelkedik. Nem tudom honnan veszi, hogy a kivágott fákat nem pótolták a városban? Jól hangzik ez, de nem igaz. Jelentős fatelepítések zajlottak a városban, egyiknek magam is részese voltam, odafigyelünk erre, több az új fa, mint a kivágott! A „túlméretes vendégjárás” valóban probléma. „Miközben hivatalosan milliárdokat kapunk, egyáltalán nem javulnak szerintem az itt élők körülményei.”- írja, amivel nehéz egyet érteni. Mindenben javultak a körülmények, az elérhető szolgáltatások, a környezet ápoltsága, tisztasága, az intézményi infrastruktúra és a szolgáltatói kínálat terén egyaránt. Nem kell kesergőre fogni tehát Füreddel kapcsolatban szerintem, főleg nem durván általánosítva, mintha ez lenne mindenki vélekedése.

      Válasz
      • Kedves Molnár. Van egy rossz hírem. A fűvel fával borított talaj kevésbé melegszik át a napon, mint a térburkolatok és kevésbé ontja vissza a meleget.
        A jelentős fatelepítésekben van igazság, de a telepített fák koronája, oxigén és árnyéktermelő képessége véleményem szerint sokkal kevesebb mint a kivágott 60-80 éves fáké.
        A természeti környezetről írtam, nem érintettem intézményeket, szolgáltatásokat. (A többiek értették)
        Igenis a sok építkezés miatt több a por, a közlekedés fennakadása, nem i smétlem tovább, ezek a körülmények sem jobbak szerintem.
        Azt írja: „Nem kell kesergőre fogni tehát Füreddel kapcsolatban szerintem, főleg nem durván általánosítva, mintha ez lenne mindenki vélekedése.”
        Köszönöm ezt az agresszív támadó bejegyzést. Tudja én azt írtam, hogy szerintem. Ez az én véleményem és nem durva általánosítás.
        Tudja olvasás, szövegértés.

        Válasz
        • Na, most jól megmondta. A fűvel fával borított talaj kevésbé melegszik át a napon, mint a térburkolatok- ebben milyen igaza van, csakhogy nem ezt írta, hanem, hogy emiatt és az ingatlan áradat miatt van a globális felmelegedés. Puff neki!
          A faültetésekről is bölcs dolgokat ír, persze, világos nem lehet 60-80 éves fákat ültetni. De talán hasznos lenne tájékozódnia ez ügyben. Közkeletű hiedelem szerint a fák egyik legfontosabb szerepe az oxigén termelése. De ez a hiedelem alapvetően téves. Az erdő növényei termelnek ugyan oxigént, de ennek nagy részét saját maguk azonnal felhasználják, a maradék nagy részét pedig az elhalt szerves anyag lebontását előidéző folyamatok kötik le. Az erdők, fák elsősorban a légköri széndioxid-tartalom szabályozásában fontos tényezők. Ráadásul egyáltalán nem mindegy milyen fajtát ültetünk (az ezüst nyír, ezüst juhar és a tiszafa a legjobb szűrő) és az életkor is fontos tényező. Egy fiatalabb fa ilyen értelemben sokkal hatékonyabban működik, mint egy öreg egyed.
          Nem tudom, kik „a többiek, akik értették” a hozzászólását, nem látok itt egyetlen helyeslést sem, vagy ezt is csak általánosságban ideírta?
          Az ön által agresszív támadó bejegyzésnek nevezett hozzászólásomban ott van: szerintem. „Tudja olvasás, szövegértés.”

          Válasz
          • Uraim, megmondanák, mi szükség van erre? Úgy gondolják, hogy egymás sértegetésével bármiféle probléma megoldást fog nyerni? Vagy az egójuknak van szüksége arra, hogy tovább mélyítsék a sajnos amúgy is meglévő megosztottságot? Kérem, próbáljunk kulturáltan vitatkozni és tiszteletben tartani a másik nézőpontját! Tudom, ez sokaknak nehezére esik, sajnos azért tartunk ott, ahol. Nem lenne sokkal jobb elindulni végre fölfelé? Próbáljuk meg!

          • Köszönöm méltányló szavait. Csak hogy tovább semmit ne értsen félre, egy merengésem van még: Ugye tudja hogy ez a fórum arra van hogy elmondhassuk a gondolatainkat és nem arra hogy ráerőltesse a véleményét a másikra? Ne válaszoljon, csak gondolja át kérem. Üdv!

          • Hogy elejét vegyem esetleges félreértéseknek: szerintem. Szerintem. Egyetértek Merengővel. Szerintem az újonnan ültetett fák mennyisége a … életben nem lesz elég, hogy a már meglévő betontömeg plusz az új konferenciaközpont, az új sokcsillagos szálloda stb. stb. stb. káros hatásait kompenzálja. Megköszönném, ha valaki valóban hozzáértő kiszámolná, hogy egy betonkocka káros hatásainak kompenzálásához hány fa kell. Mert szerintem annyi, amennyinek Füreden nincs hely. És hogy miért nincs hely? Mert valami betontömeggel építik be az adott területet. Szerintem. De ha valaki ezzel nem ért egyet, azt megkérem, álljon ki a jövő héttől – amikor kb. 35 fok lesz – bármelyik új, de akár régi betonszörny mellé étlen és leginkább szomjan A NAPRA és élvezze a klímát.
            Hogy mindenben javultak volna a körülmények, az elérhető szolgáltatások? Hát szerintem pl. az egészségügyben nem. És az most ne legyen a kifogás, hogy de hát az egész országban sz.r a helyzet. Az, hogy magánpraxis nyílk, az nem jelenti a körülmények, szolgáltatások javulását. Szerintem. Az szerintem működő közegészségügy lenne. De hát nyilván itt is vannak okosok, akik szerint büszkének kellene lenni arra, hogy már Füreden is vannak magánpraxisok – ahelyett, hogy a föld mélyére szégyellnék magukat, hogy nincs rendes közellátás; de hát aki a közellátásról dönt, az nyilván nem oda jár.
            A szolgáltatói kínálat? Szerintem a kismilliomodik központ, apartman, szálloda valahogy nem szolgáltatás. Legalábbis a szó nemes értelmében „átlag” füredinek nem. Szerintem. Meg ahogy már mások is írták, a folyamatosan ismétlődő, már a csonton túl is lerágott „programok”. És itt most nem pl. a Kékszalagra gondolok, hanem ahogy a komment elindult, pl. Zoránra. Szerintem.
            A milliárdokhoz annyit, hogy pontos számokat nem látok – és szerintem azt nagyjából 1 ember látja -, de valahogy szerintem ezeket az állítólagos milliárdokat sem igazán arra fordítja a város, amire tényleg kéne. Szerintem a kismilliomodik központ, apartman, szálloda helyett egy-két-három-négy park kéne (csak hát az utóbbi nyilván nem hozna egyeseknek profitot, csak a szegény átlag ketteseknek, de azok meg aztán kit érdekelnek), vagy pl., ha már fent említettem, a közellátás tőkeinjekciózása.
            Szerintem.

  93. Ki tudja az okát annak, hogy sohasem egyezik a rádióban bemondott Balaton-víz hőmérséklete a valósággal? Tegnap a Gödrösben fürödtünk, a rádió 23 fokot mondott, (14 órakor?) a víz 26 fok volt! A nagylábujjam pontosan érezte, hogy ez több 23-nál. Valakinek volt egy drága, többfunkciós vízhőmérője; 0,2 fok pontosságú, mellmagasságban 25,8 fokot mutatott. Tavaly Füreden ugyanez. Egyszer a Kisfaludy strandon a táblán 21fok volt kiírva, valakinek ott is volt víz- hőmérője, az 25-t mutatott. És ez kivétel nélkül mindig így volt–van. Milyen társaság, hol és mivel és miért méri ezt az örökké hamis értéket? Mert ha én egy privát strandtulajdonos lennék, biztosan fordítva csinálnám, hogy minél több vendégem legyen.(kegyes csalás, de nem fáj) Na jó, sose legyen senkinek nagyobb problémája, de ha már mondok valamit, az legyen rendben. Picit rokon téma: ilyen módon lesznek pl. hiteltelenek a „hivatalok” által elrendelt dolgok. Komárom megyében ismerek egy falut, ahol már vagy 6-8 éve a falu szélén van egy zebra, ahol naponta egy ember megy át reggel oda és este vissza, ezért előtte mindkét irányból 30 km/h a max. Mindenki sejti, hogy ott hányan tartják ezt be: a pontos számuk nulla-zéró, mennek nyugodt 50-el. Már aki. Jó lubickolást mindenkinek!

    Válasz
  94. Dél-franciaországi mediterrán hangulat, olasz életérzés? Ez a Balaton, nem a Riviéra. Ezért nem szeretek már hazajárni.

    Válasz
    • Pontosan így gondolkozom, de nem mertem volna leírni, félve a megkövezéstől. (most családi okok miatt vagyok Veszprémben, 40 éve választott hazámból, Andalucia-ból) A Balaton az legyen egy magyar tenger, maradjon meg annak, minden sajátosságával és szépségével. A Riviera ezt tudja, nem kell félteni., sosem akar Balaton lenni. A baj csak a magyarok velük született(?) örök kisebbségi érzésével és idegen majmolásával van. Minden jó nekik, a mi nem magyar. Legjobb példa erre az évtizedek óta Füreden vegetáló „görög falu” nevü düledezö szörnyüség. El tud valaki képzelni Görögországban valahol egy magyar „pusztai tanyát”? Vagy a Costa Brava-n? Több eszük van annál, hogy ilyesmi egyáltalán eszükbe jusson!! Ha ott egy vezetönek hasonló ötlete támadna, mentö vinné a zárt osztályra! és soha többet ki nem engednék. Ismerik és védik az értékeiket. NAGYON FÁJ, hogy ez M.o.-on nem így van. (elnézést, nem magyar a tastaturám.)
      megjegyzés: érdekes módon több latin ismerösömnek is föltünt a magyarok csökkent önbizalma, úgy általában. Mi lehet az oka???

      Válasz
      • Hogy a magyaroknak kisebbségi érzése és csökkent önbizalma lenne? Lehet, tényleg erre lenne szükség, hogy ebből valahogy szerénység és ezzel együtt normális gondolkodás alakuljon. Én sajnos mind a kisebbségi érzésnek, mind pedig a csökkent önbizalomnak pont az ellenkezőjét látom. Mégpedig pont azoknál, akiknek mindkettőre a legkevesebb oka van. Még nem döntöttem el, hogy hogyan nevezzem el, hülyeségi vagy okossági paradoxonnak. Értem ezalatt, hogy aki okos, pont az gondolja a legtöbbször magáról, hogy „Ezt sem tudom (még), azt sem tudom (még) stb. stb.”, miközben ő tényleg okos. Ezzel ellentétben a hülyék, akiknek fogalmuk sincs arról, mi van körülöttük és mindez mit jelent – megjegyzem, ettől sokkal boldogabbak is és ezért mérhetetlenül irigylem is őket -, azt gondolják, ők mindent tudnak és ők már készek, készen vannak és majd ők jól megmondják és megmutatják és megcsinálják És sajnos meg is mondják, meg is mutatják és meg is csinálják. Csak 1 példát említek, ami nagyon nehéz, de ha elkezdeném, soha nem érne véget. Volt egy videó egy hírportálon, ahol az utca emberét kérdezték Svédország NATO-csatlakozásáról. Az utca ember önmagában nem támogatta, de ha az ABBA kérte volna, akkor igen. Mi ez, ha nem hülyeség? És mit várjunk az ilyenektől? Arról nem is beszélve, hogy arra sem egy példát tudnék mondani, hogy elég 1 hülye ahhoz, hogy több millió okos szenvedjen – és sajnos mindig az első kategóriából lesznek többen, mert azt egyszerűbb megvalósítani és fenntartani. És ha valaki esetleg rá mer világítani a hülyeségre, még ha intelligens módon is, pont még szegény „áldozatoknak” áll feljebb és támadnak pusztító erővel, mert hát lásd a kommentem eddigi érvelését. És az a legnagyobb baj, hogy az ilyenekkel nem lehet mit kezdeni, mert ahogy sajnos szokták volt mondani „Ne ereszkedj le a hülyék szintjére, mert legyőznek a rutinjukkal.”
        Bocsánat, ha elvettem bárkitől az életkedvet, de mint ahogy páran előttem, én is kiírtam magamból – meglátjuk, ki is kerül-e az üzenőfalra.

        Válasz
        • Ügyes megfigyelés, de nem szükséges elneveznie: Dunning-Kruger hatásnak hívják. Talán az az oka, hogy a saját tudatlanságunk felismeréséhez is tudásra van szükség az adott területen. A politikusainkon (és elvakult híveiken) nagyon jól megfigyelhető sajnos.

          Válasz
          • Kedves Tősgyökeres Füredi, köszönöm, most már ezt is tudom.

      • Talán tudom az okát: több évszázados Habsburg-török-rabság, aztán két elvesztett világháború, TRIANON, aztán szovjet-orosz rabság. Ennyi elég? ezek a dolgok még a legerősebb francia vagy angol derekakat is megtörték volna. És most az újabb, cinikusabb EU rabság. Rossz helyre hozott minket Árpád apánk.

        Válasz
        • Baromi egyszerű mindig másokra mutogatni a problémák miatt, ebben is világbajnokok vagyunk. Talán egyszer tükörbe kellene végre nézni, csak az roppant kínos lenne, mert akkor kiderülne: ennyi telik tőlünk. Oszt jónapot!

          Válasz
        • Ez alapvető tévedés, a Kárpát-medence csodálatos hely. Ne kifelé mutogassunk, nem a hellyel van baj, hanem velünk – ha van egyáltalán. Az EU-rabság meg egy beteges szlogen, nincs mögötte semmi, de jól hangzik.

          Válasz
        • Nincs itt semmi baj! mint tudjuk–már aki–. 1870 körül teljesen kiszáradt a Fertő-tó, Aztán bevetették kukoricával—ez nem vicc!!!!!– tudtommal nagyon jók voltak a termések, aztán egyszer csak újra elindultak a patakok és most víz van a tóban. Majd ez lesz a Balatonnal is. A rengeteg hotel és kiadó szoba meg kukorica-raktárként üzemel tovább. Nem látok semmilyen problémát. Az éttermek meg meghosszabbított szünetet tartanak, a pincérek meg kiveszik a 20 év alatt felgyülemlett túlóráikat. Sehol semmi gond, pragmatikusan kell élni és az élet által felkínált lehetőségeket okosan felhasználni. A panaszkodás és aggódás az örökös vesztes típus tulajdonsága. Nem követendő.

          Válasz
          • Nem tudom eldönteni, hogy a hozzászólás ironikus-e, vagy komolyan gondolt. De bármelyik is, én azt gondolom, hogy nem biztos, hogy jó ötlet mindig arra apellálni, hogy egyszer (kétszer, háromszor) régen már megoldódott, ez után is meg fog. Rohadtul nem biztos. Rohadtul nem biztos, hogy huszadszorra is vissza fog duzzadni egy adott patak és hasonlók. Én egyértelműen a természetnek drukkolok, de egyre inkább azt érzem, hogy nem lesz a végtelenségi erősebb, mert van valami, ami még annál is erősebb. Igen, az emberi hülyeség, amelynek egyik megnyilvánulási formája az a gondolkodás, mely szerint a természet van az emberért és nem az ember a természetért. És a kérdés nem az, hogy tudok-e erre példát mondani, hanem hogy hányat. Vagy ha mégis a természet lesz az erősebb, akkor abban nem lesz köszönet, de azt is egyre inkább érzem, hogy szükség is van erre – miközben pontosan tudom, hogy pl. egy természeti katasztrófának a legritkább esetben az effektív okozói az áldozatai. Viszont azt is pontosan tudom, hogy ha ez be is következik, lesz nem egy, aki még akkor sem fogja fel. Vagy mert nincs meg hozzá a szükséges „eszköztára,” vagy mert nem áll érdekében, vagy mert „valahogy” meggyőzték, hogy nincs itt semmi baj. Vagy ezek tetszőleges kombinációja.

          • A legnagyobb baj – amint említettem – az időbeni eltolódás. Aki pusztítja a környezetét (lényegében a saját életterét – nincs még egy ilyen állatfaj a glóbuszon), az még nem érzékeli a katasztrofális következményeket, mert azok csak később következnek be. Épp ezért lesz@rja az egészet, rohadtul nem érdekli semmi, csak a saját, önző érdekei. Sajnos a természet újjászületése – biztos vagyok benne, hogy lesz ilyen (apró példa erre a Koloska-forrás) – ugyanígy lassan, fokozatosan valósul meg. Addigra az emberiség jelenléte a Föld nevű bolygón már csak egy horrorisztikus rémálom lesz a minket követők részére.

          • Örülök neki hogy páran elolvasták a merengésemet és megosztották e fórumon a gondolataikat velem/velünk. Kedves Lucifer teljesen igaza van amikor az emberek mohóságáról, gátlástalanságáról ír. Ezért vesztettük el Füredet mi, itt élők. A rengeteg térburkolat, szálloda-ingatlanáradat miatt emelkedő hőmérséklet, az építkezések miatt kivágott és nem pótolt famenniség miatt elveszett mikroklímánkat, levegőnket, a túlméretes vendégjárás miatt elveszett nyugalmunkat, az élhető városunkat. Miközben hivatalosan milliárdokat kapunk, egyáltalán nem javulnak szerintem az itt élők körülményei. És bizony ezt siratni lehet. Visszahozni már talán lehetetlen. Unokáinknak már esélye sem lesz a sáskajárás után látni a mi régi, gyönyörű Füredünket.

          • Itt Már Nincs Jövőnk-nek,
            „Talán tudom az okát: több évszázados Habsburg-török-rabság, aztán két elvesztett világháború, TRIANON, aztán szovjet-orosz rabság. Ennyi elég? ezek a dolgok még a legerősebb francia vagy angol derekakat is megtörték volna. És most az újabb, cinikusabb EU rabság. Rossz helyre hozott minket Árpád apánk.”
            Nagyon furcsa, hogy rabságol beszél, de Füreden a felujiott épületek 90%-án ( szivkorház, anna grandhotel, felsö városközpont, könyvtár, Loczy barlang stb.) ott log a tábla „A felujitás az Europai Unio támogatásával valosult meg”. Mit adtak a Habsburgok a törökok, a szovjetek? Ezek csak mind kizsákmányoltak az országot. A trianon egyenes következménye volt az akkori föuri, kekeckedö fellépésének. A mostani körülmények nagyon hasolitanak arra. A trianon elötti magyaroszágnek kb 50% volt magyar nemzetiségü. Én 1990 ben az elsö adando alkalommal elhagytam az országot, ami visszatekintve az egyedüli helyes lépés volt. A magyar sajnos egy buta nemzet nem tanul a multbol. Bár a jelszo „elöre megyünk nem hàtra”, mégis a multat sirják vissza. Egy rokonom, aki már meghalt mesélte, hogy a háboru elött csak az mehetett le a Telepre (terület a vasutvonaltol a partig) aki ott dolgozott (szolgálta az urakat). Ezt kell visszasirni? A korral kéne haladni, a jövöt tervezni, nem a mult századi idillben álmodozni. Nem hiszem, hogy a nagy reformkor olyan rószás volt mint ahogy most beállitják.

          • Én már nagyon rég óta mondom, hogy a szavazati jogot nem az életkorhoz, hanem az IQ-hoz (mondjuk egy laza 120 pont) kéne kötni, illetve ahhoz, hogy ki hol adózik (és nem, hogy ki hova van bejelentve, vagy akár milyen állampolgársága van). Nemcsak, hogy csuda gyorsan vége lenne a számolásnak, de még akár használható eredmény is születne. De amíg egy országban akár halottak is szerepelhetnek egy ajánlószelvényen, addig semmi jót ne várjunk…

          • „A tó vízhőmérsékletét Siófoknál, az OMSZ Viharjelző Obszervatóriumánál mérik, a parttól 30 méterre lévő bójánál, a vízszint alatt egy méter mélyen. Ez a hivatalos adat, ehhez képest azonban elég nagy a szórás attól függően, hogy hol mérünk: 25 centiméter mélységben például ugyanekkor már 30,7 fokos volt a víz, 3 méteren, a fenéknél viszont csak 28,9. A sekélyebb, parti vizekben ennél több fokkal is melegebb lehet a víz, míg a mélyebb, belső vizeken a tófenék közelében 2-3 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet …”

          • Köszönöm a precíz választ. Csak azt nem értem, hogy akkor mit keres ez az adat a Kisfaludy pénztár melletti víz-hőmérséklet tábláján? miért nem írják oda, hogy ez nem itt van, hanem Siófokon? mert ugye az itt a kutyát se érdekli. De van még remény: az Esterházy strand illetékesei felismerték ezt az anakronisztikus ellentétet, és feltehetőleg saját szakállukra vállalták a népbutítás helyett a nép-felvilágosítást. Tessék megnézni a digitális kijelzőjüket!! És arra is rájöttek, hogy itt minket nem Siófok, vagy Fonyód vagy pláne Keszthely érdekel. Gratulálok nekik ezért a merészségért, bátorságért, és intelligens döntésért!! Sok ilyen emberre van szüksége az országnak!!!! Meg Fürednek is……Mottó: ha itt szabad a rossz miatt panaszkodni, akkor legyen szabad a jót dicsérni.

          • Kedves Precíziós Füredi, irígylem a problémájáért.

  95. Ki tudja? Hol van a Malomvölgy Kirándulóközpont? Többen is emlegetik, de senki ismerős sem tudja. Térképen nem találtam. (öreg a térképem?) Valami azt súgja, hogy a Füred-Aszófő közti fölső út környékén? de hol? Próbáltam új Füred térképet venni, de a boltokban szánakozva néztek rám, hogy hol élek? az már évek óta hiánycikk, de Madrid, Dublin, Kairó, Tirol térkép kapható. (hát ehhez a kommentem itt biztos nem jelenne meg)

    Válasz
  96. Tisztelt Somogyi úr, a Kisfaludy strand keleti bejáratánál a parkolási információ nem egyértelmű. Tegnap a strandon voltam a bérletemet meghosszabbítani. A parkolóban informálódtam a parkolási díjszabásról, a parkoló órán az látható, hogy az első 2 óra ingyenes. valamint 1 óra 200 Ft-ba kelül.
    Mivel én csak a délelőtti órákban szoktam kb. 2,5 – 3 órát uszni, ugy gondoltam ha 200 Ft-ért egy órára jegyet váltok, akkor a 3 órára fedezve van a parkolásidijam. Csak azt nem lehet tudni mikortol, számit a 2 ingyenes ora. Ezért felhívtam a Probiot az ügyfélszolgálatát. A telefonon egy hölggyel beszéltem, aki rendkívül kioktató volt és nem akarta akceptálni, amit az órán látható információról mondtam. Egyfolytában azt mondta, miszerint nincs ingyenes parkolás, hanem egy óra 240 Ft-ba kerül stb. Végül is egyszerűen letette a telefont. Ez nem ügyfélszolgálat, hanem ügyfél átverés, hülyének nézik az ügyfelet.
    A Probio honlapon a parkolás menüben a következő áll:
    Kisfaludy strandi parkoló
    leírás
    “A” díjosztály
    100,- Ft/óra
    400,- Ft/nap
    “B” díjosztály
    300,- Ft/óra
    8-17 06.01-08.31 között
    Más érték van magán a parkoloórán, a Probio honlapon és egy harmadik az ügyfélszolgálat ügyintézőjénél. Jó lenne, ha végre egyértelmű információ állna rendelkezésre.

    Válasz
    • Tisztelt Pali.Sander, elnézését kérem a helytelen információkból eredő kellemetlenségekért. Sajnos a Kisfaludy parkolóban levő automatánkat cserélni kellett , egy felső városban használt automata került oda, és sajnos nem került törlésra a két órás ingyenesség. Levele alapján a hibát javitottuk.
      Köszönöm szépen a jelzését a problémára.

      Válasz
  97. Csendrendelet. Tisztelt Városvezetés örvendetes, hogy felismeték a zaj egeszségkárositó hatását. Sajnos a zajforrások emlitésénél elfelejtettek egy fontos zajforrást. A kutyaugatásrol van szó. Ez a mi utcánkban olyan mértékű lett, hogy elviselhetetlen. A nap minden szakában halljuk az ebek koncertjét. Éjjel lehetetlen nyitott ablaknál aludni. A leghangosabb gazdáját megkértem csillapitsa az ebet, amire azt felelte a kutya azért van, hogy ugasson. A kutyatartókat, akik nem foglalkoznak, nem törődnek az ebjeikkel szintén szankcionálni kellene.

    Válasz
    • Sajnos nagyon igaza van. Vagy 50 éve van kutyánk, egyikkel sem volt semmi baj, megneveltük őket, amit igenis lehet és kell. De itt nem a kutyákkal, hanem a tartóikkal van baj, akiket nem lehet megnevelni, és ez a baj. Náluk már nem normális állattartásról van szó, hanem státusz-szimbólumról, ami semmilyen téren nem helyes. Arról nem is szólva, hogy némely, az elmúlt időkben kitenyésztett, még csak kutyának sem kinéző, röfögő töltött hurka-formájú négylábú valamiket minek kéne nevezni. De ezek legalább már ugatni sem tudnak, ez egy nagy előnyük. Lehet ilyenkor csendbontás miatt valamit elindítani? mert az éjszaka meg arra való, hogy aludjunk.

      Válasz
  98. Komoly figyelmeztetést szeretnék kiadni a város játszóterein mozgó gyereknépség ügyében. Gyakorló nagyapa vagyok, ezért nagyon illetékes. Az elmúlt hetekben sok játszótérről hazamenő gyerekből kellett több kullancsot kiszedni. A szomszéd 4 éves Gabikájából egy alkalommal hármat!!! Vigyázzatok szülők, nagyszülők! Az csak egy tévhit, hogy ezek a rondaságok csak az erdők-mezőkön másznak ránk és a kutyákra. És kéretik szakszerűen kiszedni őket az utódokból, de a legfontosabb a megelőzés és befújni minden részüket.

    Válasz
  99. Jó érzés egyszer jót is írni. Amikor elkezdték a volt Füred áruház előtti körforgalom építését és lett ami lett, fölkészültem egy jó magyaros tempóra és hogy karácsonyig most kerülni kell a környéket. Tegnap voltam ott, és csodát láttam: nagy tempóban, szépen haladnak. Ha ez mindenhol és mindig így lehetne! Most már csak egy kisebb csoda kéne: megszüntetni a Séta utcai szűkítést és visszatérni a normális 2×2 sávra. Vagy ne legyek telhetetlen?

    Válasz
  100. Vajon mi történne a kultúra városában, ha egyszer a nyári nagy koncert augusztusban nem Zorán lenne? Semmi bajom az énekessel, de annyi más jó előadó és zenekar van, egyszerűen nem tudom értelmezni, miért kell minden évben ugyanazt meghívni! Szegénységi bizonyítvány.

    Válasz
    • Szegénységi bizonyítvány? Egy városban ahol 1825 óta rendezik az Anna-bált minden évben?/néhány év kimaradt a háboruk miatt/ Abban a városban ahol a gasztronómiai fesztivál „Borhetek” csaknem 90 éve megrendezésre kerül és a Kékszalag 1934 jul.27 óta szélnek engedik minden évben? Ez Ön szerint szegénységi bizonyítvány? Tudjon róla ! A Zoránt már a Kiserdöben hallgattuk amikor a „Fehér sziklákat” énekelte ott azon a színpadon ami már nem létezik. Nagyon jó, hogy eljön és nagyon sokunk örömére énekli a dalait amitöl jobban érezzük magunkat mi fürediek mert a müvészete a lelkünket érinti meg. Kívánom jöhessen még nagyon sokáig jó egészségben, Neki is sikerült tradiciót alkotnia Balatonfüreden, mert várjuk a koncertjét. Igen a Zorán nagy koncertjétöl is gazdagabb a városunk nyaranta!

      Válasz
      • Én az eredeti hozzászólást támogatom. Abban több igazság van, mint Örök Fürediében.
        A tradíciókról meg annyit, hogy sem az Anna-bál, sem a Borhetek, sem a Kékszalag nem arról szól már rég óta, amiről régen szólt és amiről még ma is szólnia kellene. Az Anna-bál arról szól, hogy melyik burzsuj veszi meg a ballagó lányának az első helyezést és a sznobizmusról és rongyrázásról, a Borhetek az elviselhetetlen és minősíthetetlen tömegről szól. Talán még a Kékszalag tudja picit megszűrni a sznobokat, mert technikai tudás hiányában jó esetben nem jutnak be a mezőnybe, de már a vitorlázás sem arról szól már néhány éve, amiről régen szólt és amiről szólnia kellene, hanem az is a sznobizmusról, a rongyrázásról, hogy kinek hány százmilliós hajója van, de azt meg nem tudja mondani, mi a lee és a luv, mert nyilván a jogosítványt is a pénzével, összeköttetéseivel szerezte meg és nem a tudásával.
        Attól, hogy valami hosszú ideje ugyanolyan, van, hogy jó (például ha meghagyom az erdőt és nem építek a helyére … luxusszállodát), de van, hogy igenis rossz (amikor a tradíció már inkább megkövesedés, például a dohszagú molylepkés reformkor). Van, hogy igenis kell a változás, haladni kell a korral. De csak akkor, ha az jó irányba viszi a dolgokat.

        Válasz
      • Könnyen lehet, jönne más is, csak ahhoz meg kéne mozdulni, azt meg kéne szervezni és nyilván könnyebb, egyszerűbb, kényelmesebb a már ismert, kitaposott utat járni, ahhoz nem kell annyit megmozdulni. De az is lehet, hogy más fellépők annyit kérnének, hogy azt már inkább nem fizetik ki, mert különben nem maradna város”fejlesztés”re.

        Válasz
      • Nem akarok vitatkozni, se senkit megbántani, de most már annyira gazdagodunk és nem csak nyaranta, hogy nem ártana egy kis szegénység sem. Igencsak elkelne már kicsit több nyugalom, kevesebb autó és forgalom, több szabad terület és csönd. Vannak értékek és szükségletek, amiket nem lehet pénzben meg az eladott belépőjegyek számában mérni. Akármilyen koncertről csak azt tudom mondani, hogy zajosabb is tőle a város, kérdezze meg a közelben lakókat. Mi 6 éve menekültünk el arról a környékről, dehát kit érdekel, hogy az emberek tudnak-e aludni, stb.

        Válasz
        • Ó, igen. Be kellene vezetni a „Tetszik” és „Nem tetszik” gombokat a kommentek alatt. Ez alatt annyit nyomnám a „Tetszik”-et, hogy kiakadna a mérő.

          Válasz
        • Volt régebben egy hozzászólás, amiben valaki azt írta, hogy attól, hogy a konferenciaturizmus megint plusz 3-4 százalék vendéget hoz, nem lesz vége a világnak. Vajon még mindig így látja, most, hogy jön a következő komplexum?? Szokták volt mondani, hogy a sok kicsi sokra megy. Na most Füred esetében már rég nem sok kicsiről van szó, hanem sok SOKról!!

          Válasz
        • Köszönöm, hogy mindezt megírta, nagyon egyetértek a véleményével. Sajnos a világ rossz irányban halad, ezzel semmi újat nem mondok, föléljük, elpusztítjuk az életterünket, egyes szakemberek véleménye szerint a folyamat már megállíthatatlan. Magunk is tapasztalhatjuk ennek számos üzenetét, mégsem vagyunk hajlandók magunkhoz térni és lemondani eddig megszerzett, kényelmes, önző, gyakran másokon keresztülgázoló életmódunkról. Hát, lelkünk rajta! Sajnos mind ennek a következményeit majd a gyerekeinknek, unokáinknak kell viselni. Ennek a folyamatnak a része az is, amit Ön fölsorolt; a megkövesedett, ugyanakkor magából kifordult hagyományok pánikszerű erőltetése. Én még jól emlékszem az 1960-as 70-es évek Anna-báljainak a hangulatára… Nem, nem nosztalgiázni akarok, de ezek tények. A reformkor majmolása meg egyszerűen nevetséges, ugyanakkor meg kiábrándító. Ne más korok szokásai, ruhái mögé akarjunk elbújni, hanem vállaljuk föl a mai kor igenis létező, súlyos problémáit!

          Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004