Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 326 Hozzászólások
 1. érdeklődő írta

  Jó ideje nem tartózkodtam huzamosabb ideig a városban, de most szerencsére sikerült egy pár napot. A megvásárolt méteres magasságú szép nagy PROBIO zsákot telerakom a szeméttel, a zsák szép zöld. Európai ember lévén autóval elviszem a tele zsákot, ahová kell. Itt szólítanám meg a kompetens cég régebben itt is állást foglaló vezetőjét….. Végülis hová kell vinni a házzal nem rendelkező polgárnak, turistának, bárkinek ezt a tele zsákot? Letenni bárhová nem logikus, hiszen a kutyák, rókák, északabbra vaddisznók reggelre nem ritkán világossá teszik, nem érdekli őket a zöld zsákon a PROBIO felirat. Szerintem nem keveseket igenis érdekelne a hivatalos válasz…. hová????

 2. m.e. írta

  Szeretnék érdeklődni, hogy ez évtől ingyenes e a víz és csatorna díj a városba? Nos azért érdeklődöm, mert három hete folyik a víz a Németh L. és Táncsics M. utcák kereszteződésében! A DRV szakemberei biztos tudnak róla mert hol oda teszik a táblákat, hol elveszik azokat! Az utat már felbontották! Többször is. Szóval arra gondoltam olyan olcsó lett a víz, hogy nem érdemes ezzel a csőtöréssel foglalkozni! Persze, ha új forrásunk van az még jobb. Várom valami illetékes válaszát!

 3. Attila írta

  A Telekom által feltúrt tönkretett területet ki és mikor fogja helyre állítani ? Telekom munkásai szerint ezért a cég elég sokat fizetett! Lakótelepen elég sok helyen a még megmaradt fú helyett most csak gaz és tarack nő! Esős időben meg csupa sár minden.

 4. Füredi Lakos írta

  Kedves Probio! A Köztársaság lakótelep patak felőli oldalán végig ottmaradt a lekaszált fű mindenhol. Érdeklődnék, hogy számíthatunk-e arra, hogy elviszik? Köszönettel, helyi lakos

 5. Balatoni vitorláskultúra írta

  Gerendy Zoltán azt mondja a vitorlabontóról készült videóban, hogy a kishajózást szeretnék visszahozni és azzal együtt a régi (szép – ez a szó a saját adalékom) idők balatoni vitorláskultúráját. Ennek egy akadálya biztosan van: az árak – és emellett még az is, hogy kikötőkből is már csak luxusok épülnek, amelyeket nem az IGAZI kishajósoknak szánnak (mint ahogy a luxusapartmanokat sem a kétkezi munkásoknak). Pedig a gondolat nagyon szép, nemes, támogatandó és csak szurkolni tudok, hogy minél hamarabb megvalósuljon, mert a kultúra a vitorlázásból is eltűnt már jó ideje, már az is a státuszmutogatásról szól. És ezt már Király Zsolt is megmondta, egy hírportállal készült interjúban, aki azért nem kis vitorlázó. De visszatérve a gondolatmenet közepére: nagyon drukkolok, hogy Gerendy úr elképzelései minél hamarabb valóra váljanak és tényleg visszatérjen az IGAZI vitorlázás és a KULTÚRA!

  1. Őslakos írta

   Még sohasem mondták önnek, hogy roppant naiv? Mondja, hol él? Pénz beszél, kutya ugat. Írdogálhatunk mi itt bármit is (ez természetesen rám is vonatkozik!), legföljebb arra jó, hogy kieresztjük a gőzt, aztán megnyugszunk a következő fölháborodásig. Itt arat a pénz, a gazdagság, a sznobizmus – ahogy ezt alább már valaki megírta. Füred divat lett, jönnek az újgazdagok, nem számít a 2 vagy 3 milliós négyzetméterár, a luxusautó meg a luxusjacht a luxuskikötőben. Csak legyen mit mutogatni, legyen mivel hencegni meg heccelni az ittenieket. Ez a legnagyobb örömük. Ezt vagy benyeli a nép, vagy dühöng és saját magát emészti. Mit gondol, mitől fog ez megváltozni úgy, ahogy ön szeretné? De most őszintén: mitől? Ha esetleg nem tud válaszolni a kérdésemre, válaszolok én ön helyett: semmitől. Oszt jónapot!

 6. LUA Resort írta

  Még, még, még, még!!!!

 7. füredi lakos írta

  Egy érdekes észrevétel,nincsen Füreden felnőtt játszótér,illetve olyan park,ahol esetleg lenne asztal,pad,ahol sakkozni,kártyázni lehetne szabad levegőn felnőtteknek,vagy fiataloknak.Sok nagyvárosban ez már működik,sajnos a strandokon sincsen ilyen lehetőség.

  1. Felnőtt játszótér és ötcsillagos szálloda írta

   Sajnos mivel mindent luxusapartmanok és luxusszállodák borítanak be, az Ön, egyébként szerintem is nagyon jó, ötletére nincs hely – és sajnos sosem lesz. És itt rá is térek a másik témára: ötcsillagos szálloda. Mert Füreden még nincs elég sznobizmus, sznob szálloda (mert nyilván ez sem a füredieknek épült megint és a bevételből nyilván most sem közlekedési kamerákat fognak venni és felszerelni, hogy a még több még inkább idióta végre meg legyen már büntetve), sznob vendég, sznob betolakodó. Annyira kellett ez is megint, mint az Ördög Nóra boltja. Egy kommentelő régebben írta, hogy el lehet menni. Füreden nőttem fel, legoldoztam több évtizedet, megszakad a szívem, de eljött az idő. Megyek, mert ezt a gyomrom és a lelkem már nem bírja. Köszönöm – illetve nem.

  2. Füredi lakosnak írta

   A Kiserdőben van felnőtt játszótér, sakk táblás asztal, stb.

 8. kié a pad? írta

  Ki tud itt okos lenni? Pár napja d.u. a Kisfaludy strandon szerettem volna napozni, már csak a vízparton volt nap. Két padon többen ültek, az összes többi padon a pecások cuccai voltak kiteregetve. Ők maguk a pad mellett a székükön ültek. Akkor ott most nem szabad másnak ülni? Megkértem egyet, hogy odébb tudná-e egy kicsit tolni a cuccait, mérgesen közölte, hogy nem látom, hogy a pad tele van? Nem akartam veszekedni és odébb tolni a holmit, 3 paddal odébb újra próbálkoztam, ott azt ajánlotta a nagyhasú alak, hogy csináltassak szemüveget, ha nem látom, hogy a pad már foglalt. Békés természetű vagyok, tovább álltam. Most akkor mi ilyenkor a megoldás? Egyik ismerősöm később azt mondta, hogy az összes cuccot a pecással együtt a vízbe kellett volna hajítanom. Van itt arany középút? illetve joguk van erre a pecásoknak? ha nem, jöjjön a nyers erőszak? Ez már a feleségemmel is megtörtént és másokkal is. (vagy csak rossz napot fogtam ki?) Lehet, hogy fogott az átkom, mert halat egyiknél sem láttam.

  1. Sétáló írta

   Ezek az emberek csak és kizárólag a saját nyelvükön értenek, és a jelek szerint az udvarias megszólítás nem tartozik ebbe. Én az ön helyében egyszerűen leszedtem volna a cuccokat és leraktam volna a földre és leültem volna a padra. S ha az illető reklamál, hogy foglalt a pad, mosolyogva csak annyit kellett volna válaszolni: Most már igen. Jó, tudom, ilyesmi csak a mesében létezik. Az agresszív, önző magatartás a 21. század kísérőjelensége, nem mostanában fog megváltozni. Hogy mi a megoldás? Egyelőre nincs ilyen. Az ember megszégyenülve elkullog, ha nem akar balhét.

   1. édes élet írta

    Igaz történet, pecás ügyben, 5-6 éve történt, a déli parton. Minden így volt, de egy kivétellel. Én 15 m-re lehettem a történéstől. Aki nem kapott helyet a padon, az a vízbe szórta a horgász cuccait. A horgász nekirontott az illetőnek, de a dühtől nem vette észre a kissé távolabb álló 2 fiatalembert, akik nem késlekedtek és a horgászt belehajították a vízbe, a botjai mellé. Akkor megnyugodott. Mit szólnak ehhez a megoldáshoz? életemben ritkán éreztem magam ilyen jól. Ugyan nem a jog(?) győzött, hanem az igazság. Ritkán, de ez is előfordul.

    1. egy lakos írta

     Az a helyzet, hogy ennyi erővel a kutyást, aki odapisikailtatja a kutyusát, a biciklist, aki bemegy a strandra, a gyerekeket, akik követ dobálnak a vízbe… stb be lehetne dobálni… de inkább egy normális társadalmat kellene valahogy létrehozni, a józan ész, tisztesség, tisztelet, becsület és megbecsülés sarokkövein. Ennek vagyunk híjján…DE nagyon.

     1. Szkeptikus írta

      Azt írja, hogy “inkább egy normális társadalmat kellene valahogy létrehozni”. Nem hiszem, hogy van ember, aki ebben nem értene egyet önnel. A gond csak az, hogy jön a következő kérdés: Hogy csináljuk? Min változtassunk? És ki? Van-e olyan szinten a társadalom tudata, mentalitása, erkölcse, hogy az ön megállapítását ne csak helyeselje, hanem az önös érdekek feladásával tegyen is érte? Szerintem itt van a kutya elásva. (Jó mélyre.)

 9. Vadvirág utca írta

  Szeretnék érdeklődni, hogy a Vadvirág utca és a vasúti sínek közötti területen a jelek szerint hamarosan megkezdődő építkezésről hol lehet látványtervet megtekinteni (az ÉTDR honlapján sajnos nem jártam sikerrel)?
  Továbbá szeretném kérdezni, hogy a (szóbeszéd szerint) az építendő számos emeletes házhoz hogyan tervezik megoldani a bejutást? Szükséges lesz a Vadvirág utca (jelenleg zsákutca) gyűjtőúttá alakítása?

 10. Futóverseny írta

  A felső városrész ma 6:15-kor ébredt a futóverseny kihangosított műsorának köszönhetően. Köztük vagyok én is sajnos. Nem vagyok nagy igényű, hétközben dolgozom kelek korán, hétvégén szeretnék 7-ig aludni. Nem sikerült, köszönet érte.
  Miért van csendrendelet, ha még az itt tartott rendezvények sem tartják be?

  1. Vasárnap írta

   Éljen, ma reggel 5:55-kor keltünk a hangszórókkal kihangosított éljenzésre, amivel a futókat bátorították. A görög falu fényesebb napjaira emlékeztet. Felháborító.

 11. Részvénytársaság írta

  Már mások is kérdezték, de nem érkezett válasz: vajon miért tették lehetetlenné a Germering utca használatát a gyalogosok számára?!

  1. füredi lakos írta

   Ez engem is érdekel,a buszmegállótól a strand bejáratig csak az autó úton lehet közlekedni gyalogosan,elég veszélyes

 12. Turizmus írta

  Hollókőn úgy tudom csak húsvétkor volt belépő és cserébe programok voltak. Egész évben mehet bárki ingyen. Velencében pedig évi 30 millióan fordultak meg a covid előtti évben. Azért az már más lépték, mint ami a városunkban van. Egyébként kinek mi az idegesítő a sok turistában? Engem csak az éjszakai hangoskodás zavar a közeli apartmanokban, semmi más.

  1. Turisták írta

   Engem mindössze 2 dolog zavar a turistákban: a mennyiségük és a minőségük (az egyik abnormálisan sok, a másik abnormálisan alacsony; ráadásul sajnos mindkettő folyamatosan ugyanazt az irányt tartja…)

  2. Velencei matek írta

   Velence területe 414,57 km2. Balatonfüredé 46,45 km2. Vagyis Velence 8,9-szer nagyobb, mint Balatonfüred. Ha Velencében 30 millió turista járt a COVID előtti évben (gondolom, itt 2019-re gondol a kommentelő), az Balatonfüredre kiszámítva 3.370.786 turistát jelentene, területarányosan. Hozzátartozik, hogy a turisták száma és a vendégéjszakák száma nem összekeverendő. Nem találtam hivatalos adatatot a turisták számáról Balatonfüredre nézve, viszont a statista.com oldal szerint Velencében 2019-ben 5,5 millió turista járt. Az azért valamivel kevesebb, mint a 30 millió. És ez Balatonfüredre nézve 561.797-et jelentene, ennyi meg szerintem bőven volt is… Szóval ha stimmel a matek, akkor Balatonfürednek is járna a sarcolás lehetősége…

   1. Turizmus írta

    Mateknak. Az éves 30 millió velencei turistát a rádióban hallottam. Igaza van, utána olvasva erősen túlzónak tűnik a szám. Rengeteg szám kering a neten, napi 120 ezer látogatói csúcs, 5,5 millió vendég, 13 millió vendégéjszaka tűnik a leghihetőbb adatnak. Füredről 733 ezer vendégéjszakát írnak.
    A városok területét én nem hasonlítanám össze, mivel azok nagy része senkit se érdekel. Viszont a Szent Márk teret feltehetőleg ugyanúgy minden Velencébe látogató megnézi, mint nálunk a hasonló méretű Vitorlás teret. És előbbiek a fenti számok alapján minimum 10x annyian vannak. Szóval továbbra is azt gondolom, hogy nagyon messze vagyunk attól, ami ott megy. És valószínűleg sohasem jutunk el arra a szintre.
    Továbbra is őszintén érdekelne, hogy konkrétan kit mi zavar a turistákban.

    1. Szkeptikus írta

     Csodálkozom a kérdésén. Talán ön is turista? Persze, nem illik általánosítani, de azért néhány dolog leszűrhető. Aki nyaralni/kirándulni megy, az jól akarja érezni magát. Azt most hagyjuk, hogy ez alatt ki mit ért, mert elkeserítő következtetésre jutnánk. Szóval jól akarja érezni magát, mert ennek – úgy véli – megfizette az árát. Ennek következtében olyasmiket is megenged magának, amit a hétköznapi életben, a megszokott, otthoni viszonyok között nem. Na, ebből már lehet következtetni bizonyos dolgokra. A legkirívóbb, hogy egyáltalán nincsenek tekintettel a környezetükre, mert ők most nyaralnak. Ennek egyik bántó megnyilvánulása a hangoskodás. Ennek az eredete gyakran a magas maligán, ilyenkor rendesen ki tudnak vetkőzni magukból a “hölgyek” és az “urak”. Baromira nem érdekli őket, hogy ezzel másokat zavarnak. Önzés, egoizmus, primitívség. Nem számít, én fizetem a zenészt, én rendelem a nótát – ismerjük, ugye? Ez egy antagonisztikus ellentét, még soha senkinek nem sikerült áthidalni. A viselkedéskultúránkon (van ilyen?) kellene alapvetően változtatnunk. De amíg ennyi feszültség van az emberekben, addig erre nem sok az esély. A nyaralók, üdülők ki akarják tombolni magukat, ki akarják engedni a gőzt (tisztelet a kivételnek!!!), s fütyülnek rá – már majdnem mást írtam -, hogy ez másokra miként hat.

    2. mindenre van megoldás írta

     Nagyjából 2 évig Treviso-ban éltem, nem messze Velencétől, rengetegszer voltam ott, de hogy a Szt. Márk tér akkora lenne, mint a mi Vitorlás terünk? Durván megsaccolva 40-80-szor akkora. Vagy itt valami félrecsúszott? Magánvélemény turista ügyben: engem nem az zavar, hogy vannak, hanem az arányuk a helyi lakosokhoz képest, de főleg a lehetetlen viselkedésük és hangosságuk. ´Nagyon sokszor láttam tengerjárókról lezúduló többezres amerikai népséget, hátha ez az emberi kultúra csúcsa és jövője, akkor jaj nekünk. Az ottani turizmusból élőknek van ezekre egy külön szavuk, de ez nem szalonképes. Persze az igazság másik oldala, hogy a pénzük az jól jön. Itt igazat tenni lehetetlen. Amúgy a helyiek szerint rengeteg épület áll üresen, tehát ott nem számít a zaj, és a nagyokosok amúgyis csak 20-40 évet adnak a városnak, aztán elnyeli az iszap. Ennyi idő múlva Füredet nem nyeli el a Balaton, mert akkor az már be lesz vetve kukoricával. Tehát nálunk is helyreáll a világ rendje. Még egy kis türelem.

     1. Matek 2 és kukorica írta

      A lakosságot alapul venni is jó ötlet, legyen – szeretem a matekot. Velence lakossága, ha lehet hinni az internetnek (és hát miért ne lehetne), 2021-ben 254.850 volt, Balatonfüredé 13.508. Itt meg az a probléma, hogy lehet, hogy valakinek balatonfüredi állandó bejelentett lakcíme van papíron, aztán mégsem lakosa a városnak, a szónak annak az értelmében, amit legalábbis szerintem jelentenie kéne – vagyis “a papíron túl”… De vegyük mégis ezeket a számokat. 254.850 velencei lakosra jutó 5,5 millió turista = 1 velencei lakosra 21,58 turista jut // 13.508 füredi lakosra jutó 561.797 turista = 1 füredi lakosra 41,58 turista jut. Ha tényleg stimmel ez a matek, akkor elvileg nincs miről tovább beszélni. És mielőtt ezt bárki úgy értelmezné, hogy leköröztük Velencét és ez mennyire tuti már, arra már tényleg csak olyat tudok mondani, amit itt biztosan nem látok viszont.
      Hát még ha kukoricával lenne bevetve és nem luxusvitorláskikötővel (szándékosan írtam így…) és luxusapartmannal…

   2. Matekhoz írta

    Tetszik a matek. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nem ez alapján kéne eldönteni, hanem az egész évben ottlakók véleménye alapján – az meg szerintem elég egyértelműen kiderül “néhány”, itteni kommentből. És most felébredek álmomból… Abba már nem is akarok belegondolni, mi lesz, ha Nórikának megnyílik a boltja – mert hát nem a pénz miatt csinálják, hanem mert (ez is) szerelemgyerek, ahogy mondta. Kell Fürednek az a bolt, mint egy falat kenyér, amelyből abban a boltban kb. 2 ezer forint lesz egy falat… Ami pénz abból bejön, talán lehetne költeni a padok és a sétány tisztítására (alig sz.rosak) (ha már idén sem sikerült a varjúproblémát megoldani…), hogy aki nem a bolt irányába akar menni (érthető okokból), az esetleg leülhessen, vagy haladhasson (már ha el lehet férni…). Úgy várom már az egészet.

  3. Molnár írta

   Már 2013-ban is volt belépőjegy, 3000.-Ft

 13. Ohr Gábor írta

  Szeretném jelezni a Fáy András – Petőfi Sándor utca kereszteződésénél egyre több úthiba, kátyú található. A parkolási lehetőség miatt, sok teherautó, munkagép használja azt a részt. Mi akik ott élünk és naponta használjuk sajnos csak a rosszabb állapotokat látjuk. Ha jól tudom a héten a Fáy András utcában közmű javítás miatt lezárás lesz, bízom benne a helyreállításnál lesz mód azt a 10 méteres kátyús részt kijavítani!
  Nem új utat kérünk csak egy kis “foltozást”! Köszönettel O. Gábor

 14. Hertelendy Krisztina írta

  Senkit sem érdekel rajtam kívül,hogy hova tűnt a kikötőből a webkamera, vagy is a képe? Ha valaki illetékes érdemben tud intézkedni az nagyon jó lenne! Előre is kösz.

 15. (az olasz) Velence írta

  Velence júniustól tervezi, hogy belépődíjat szed az “egynapos” turistáktól. Csak szólok, hogy itt egy ötlet… (mint ahogy a közlekedési kameráknak köszönhetően kiszabott büntetésekből, ebből is lehetne bevétele a városnak és még egyéb, “járulékos hasznokkal” is járna…)
  Vagy marad a reménykedés, hogy az árak végre már tényleg elriasztják a tömeg legalább egy részét – bár az a baj, hogy inkább a normális, de szegény részét fogja elriasztani, a sok burzsuj sznob meg marad…

  1. Molnár írta

   Nincs új a nap alatt. Hollókőn már bevezették, napi 5000.-Ft/fő.

   1. Molnárnak írta

    Ezt nem tudtam, köszönöm az információt. És gratulálok Hollókőnek! – hátha valaki olvassa, aki továbbadja.

   2. turista írta

    Elnézést, stimmel ez a napi 5000 Ft belépő Hollókőn? Velencében csak napi 3-10 €, ha jól tudom.

    1. Szkeptikus írta

     Hát persze! Az Velence! Ez meg Hollókő! Egyébként – sajnos – stimmel. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy a mérhetetlen turistainvázió pokollá tudja tenni a helyiek életét. Tudom, ilyenkor jön a szokásos szöveg, hogy a turisták hozzák a pénzt, de aki nem ebből akar megélni… ja, igen, a másik szöveg, hallottuk már: el is lehet költözni. Milyen világ ez?

     1. a sok turista meg a sok pénz írta

      Az a nagyon “érdekes” (többek között), hogy ha tényleg ennyi sok pénzt hoznak a turisták, akkor a valóban értelmes és szükséges fejlesztések miért támogatási pénzekből valósulnak meg. Vajon hova megy akkor a sok turista-pénz? Nyilván én vagyok a hibás, hogy nem tudom, nem értem és hát nyilván költői kérdés az egész amúgy is. Meg hát leginkább amúgy is költözzek el, ha már egyszer még létezem.

   3. Magdus írta

    Úgy tudom, csak Húsvétkor volt érvényben az 5000 Ft-os belépő Hollókőn-

 16. Csendrendelet írta

  Tiszteletem, szeretnék érdeklődni, hogy az Önkormányzat mit tervez tenni idén a csendrendelet megismertetésének, elfogadtatásának és betartatásának érdekében? Indul a szezon…
  Amióta létezik, azóta vita van a szomszédok közt, kinek van igaza, mit lehet és mit nem.
  Hiába létezik a rendelet évek óta, a lakosok vagy nem tudnak róla vagy nem akarnak róla tudomást venni

  1. Lucifer írta

   Örökzöld téma, megoldás nélkül. Mindenki úgy gondolja, hogy rá nem érvényesek az előírások, csak a szomszédjára. Sajnos, erre a kérdésre jogi/rendészeti megoldás nincs! Amíg egyes emberek zajkeltéssel próbálják levezetni lelki frusztráltságukat vagy kisebbségi komplexusukat, addig a hatóságok tehetetlenek. Mi a megoldás pl. arra, ha csöndes, nyári éjszakán elmeháborodott motoros bömbölő járművével rohangászik a városban, tudatva mindenkivel, hogy ő a legény a gáton, ő is valaki, és mindenki figyeljen rá – mert csak így képes fölhívni jelentéktelen és színtelen egyéniségére a figyelmet? Amíg tudatilag nem jutunk el arra szintre, hogy közösségben élünk, és ahogy elvárjuk a másiktól, hogy figyeljen a mi igényeinkre, úgy figyeljünk mi is a másikéra, addig ez egy reménytelen ügy, s csak generálja a további agressziót. Tudom, nehéz ezzel együtt élni, de muszáj!

  2. csend írta

   A csendrendeletről mindenki tud, kivéve aki direkt nem akar tudomást szerezni róla. Nem a kommunikációjával van a baj, hanem azzal, hogy sokan nem akarják betartani. Tesznek rá. Sokan vagyunk úgy, hogy nem fogjuk feljelenteni a szomszédot azért, mert nem tartja be az alapvető szabályokat. Nem veszi be a gyomrom, hogy feljelentsek valakit. De szólni azért lehet, igaz, aki vasárnap délben flexel vagy füvetnyír, annak általában hiába szól az ember, csak sértődés és méltatlankodás van belőle.

   1. Fűnyíró írta

    Azért nem árt megpróbálni. Én – igaz, még tavaly történt – rászóltam a szomszédra, hogy bocs’ de nem most kellene nyírni a füvet. És abbahagyta! Sajnos, nem ez a jellemző.

   2. gyáva népnek nincs nyugalma írta

    Kettőn áll a vásár. Ha nem veszi be a gyomra a feljelentést, akkor ne tessék panaszkodni, hanem tovább szenvedni. Így milyen alapon büntessen a hivatal? Mi is undok szomszédokkal voltunk megáldva, ment a följelentés többször, mert a jó szóból nem értettek, aztán undokék hirtelen elköltöztek. És van egy fontos dolog: azért a szenvedő fél is elmehet egy bizonyos határig a válasszal az undok viselkedésre, ismétlem, egy bizonyos határig, tetszik érteni? Ez általában hatni szokott.

 17. Virágos füredi írta

  2órája próbálok jelentkezni a Virágos Balatonfüredért versenyre, de továbbra is csak a kiírás található meg a honlapon, ha az” itt a honlapon”lehet jelentkezni linkre kattintok. Mikor lesz elérhető a jelentkezési lap?

  1. Balatonfured.hu írta

   Tisztelt Virágos füredi, működik az oldalon a jelentkezési link. Üdv A szerk.

 18. Füredi írta

  Gondolom az arácsi lámpás kereszteződésnél valószínűleg járdát csinálnak és kérdezném a lépcső vissza lesz e építve a Táncsics Mihály utcára?

  1. m.e. írta

   Lépcső van korlát a lépcsőhöz nincs! Ez már nagyon drága lenne? A környék rendezetlen az építkezés után!

 19. Herpai Lajosné írta

  Érdeklődnék ,hogy lehetséges az ,hogy április 7 től lehetett regisztrálni a virágos füredért akcióhoz. Reggel 6 órakor a honlapon az jelent meg sajnos a regisztrációra nincs lehetőség, megtelt?

  1. Balatonfured.hu írta

   Kedves Herpai Lajosné, az egy évvel ezelőtti cikket olvasta, azért volt a félreértés. Az idei Virágos Balatonfüredért felhívást most tettük közzé a címoldalon, abban minden fontos információt megtalál. Üdv A szerk

 20. Szászné Edit írta

  Zorán honlapján látom, hogy 2022.08.17-én Balatonfüreden lesz koncertje. Más koncertjére (akár októberre) már lehet vásárolni jegyet. Érdeklődöm, hogy a balatonfüredire hol és mikortól lehet jegyet venni az előadására?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 21. Lucifer írta

  Nemrég lent sétáltam a Kisfaludy-strand környékén. A Koloska-patak mellett kiköveztek egy sétányt, ahol végigjárva lelket szomorító a patakmeder látványa. Egy betonlapokkal kikövezett, 3-4 méter mély, nyílegyenes árok alján csordogál némi víz. (Sörözés után még én is többet produkálok…) Emellett a repedésekből kinövő gaz miatt a víz helyenként már nem is látható. Nem kívánok jelzőket írni ide arra a személyre vonatkozóan, aki ezt kitalálta és megterveztette. Katasztrófa! A város egyik exkluzív helyén miként engedhető meg ilyesmi? Legalább iktatnának közbe gátakat, ami földuzzasztaná a patakot és vízesések lennének + nagyobb víztömeg. Igaz, amennyi víz most ott csordogál… Az is sokkal jobb megoldás lenne, ha a vizet egy nagy átmérőjű betoncsőben vezetnék el, az egész árkot betemetnék és parkosítanák a helyét, mert ez így a város (egyik) szégyene!

 22. Dr Barcza István a Petőfi Teniszklub Örökös tagja írta

  Tisztelt Városvezetés! Mintegy 50 éve teniszezünk a kiserdei teniszpályákon. A pályák mellett lévő szabadtéri szinpadot már évtizedekkel ezelőtt felszámolták. Maradt a helyén az erdő közepén egy elhanyagolt , üres terület. Már legalább 25 éve kértük az akkori Önkormányzatot,hogy ezt a gondozatlan,üres területet fásitsák be. Azóta állitólag rehabilitálták a kiserdőt. Tény,hogy egy szép játszóteret hoztak létre – sok egyéb mellett -,de ez a csufság a mai napig ött éktelenkedik az erdő közepén.
  Mikor jut már végre valakinek eszébe ennek a megszüntetése,különös tekintettel a mai zöld kurzusra.

  1. sétáló írta

   Kedves Barcza dr., elmentem a területre. Nem elhanyagolt. Egy kellemes füves tisztás, ami minden erdőben van. Az egykori nézőtér megmaradt kövei is inkább romantikus romoknak tűnnek, nem zavaróak. Engem inkább zavarnak azok, akik a pályáig se tudnak a parkolókból elsétálni, hanem autóval jönnek a klubházig.

 23. Névtelen írta

  Tisztelt Fürediek! Egyre több finnyogást lehet olvasni itt és a közösségi oldalakon is hogy ez nem tetszik Füreden, az nem tetszik Füreden, ez rossz az rossz, csak a rosszat jegyezzük meg Emberek, sok az építkezés, túl sok a fejlesztés! Szerintem meg csodás a haladási irány! Ez a város népszerű üdülőváros. És igen Magyarország kiemelt helye lett Balatonfüred, bőven lepipálva Siófokot. Akinek nem tetszik, tessék elmenni más irányba, és még finoman szóltam, de most komolyan: Kishazánkban van nagyon sok, szép csendes falu és község is. Aki csendre vágyik és nem fejlődésre hanem stagnálásra, miért nem adja el nagyértékű ingatlanján és költözik el? Miért nem jó egy fejlődő, üdülővárosban élni, hiszen minden értünk is van, Fürediekért. Csodás, tiszta városban élhetünk! Köszönet a Városvezetésnek és a PROBIO munkatársainak!

  1. másik füredi írta

   Ezért a “finnyogás”-ért minimum egy Kazinczy-díj megjár, a megfogalmazott mondanivalóért már annál kevésbé. Ha nem tetszik, hogy mi itt finnyogunk, akkor ne olvassa! Ez ilyen egyszerű!

  2. Egy hozzászóló írta

   “Akinek nem tetszik, tessék elmenni más irányba, és még finoman szóltam” – hogy önt idézzem! Szóval jó lenne, ha saját maga számára is komolyan venné lekezelő kinyilatkoztatását, és elmenne más irányba, nem ezt a fórumot olvasgatná. És még finoman szóltam.

  3. sokadik füredi írta

   Fordítsunk a dolgon. Ön itt elmond(hat)ja a véleményét és az rendben van. Ha mi elmondjuk, az nincs rendben. Ez is egy vélemény. Már csak azt szeretném tudni, hogy Őfőméltósága melyik irányból közelített meg minket, mert az remélhetőleg kétirányú utca. Mondjuk egy szép, csendes falu felé.

  4. mellékutca írta

   Ha maga is olyan utcában lakna, ahol egymást érik a tengelytörő kátyúk, maga se lelkesedne a többszázmilliós parti nyaralókért meg az urizálásért. Vagy talán maga is a villatulajdonosok közé tartozik? Ja, akkor megértem, hogy zavarja a reklamálás. Csak jobb lenne, ha nem itt rontaná a levegőt.

 24. Sentinel írta

  Germering- Ez jó hír, nagyon sokat jelent a város biztonságos közlekedésében! Minden közlekedő biztonsága megoldódik, az arácsiak is remélhetőleg örülnek. Az meg különösen pozitív, hogy ezt most végre a hivatalos, városi hírcsatorna közölte.

  1. Őslakos írta

   Abban nincs vita, hogy a csomópont rekonstrukciója igen hasznos. Az a kérdés viszont fölmerült bennem, hogy miért volt olyan sürgős bejelenteni mindezt éppen most, amikor az engedélyezési tervek is csak jövő év elejére készülnek el. (Tudom, sokan most kinevetnek a naivitásom miatt, nekik üzenem, hogy a kérdés költői.) S ha valaki elmagyarázná nekem, hogy ez mi módon “élénkítheti a térség gazdasági fejlődését”, azt nagyon megköszönném – mert enélkül mindezt üres frázisnak gondolom! Bocsánat, még egy kérdés: milyen az a lámpás körforgalom? Eddig úgy tudtam, hogy a körforgalomnak épp az az egyik előnye, hogy nem kell hozzá közlekedési lámpa, de talán rosszul tudtam.

   1. Őslakosnak írta

    Nyilvánvaló kampány rendezvény, ezen nincs mit magyarázni. Annyi előnye viszont van, hogy így számonkérhető, és biztos elkészül, ha 2024-re is de meglesz. A lámpás körforgalom egy új, modern közlekedésirányítás, elsősorban a közlekedésbiztonságban van szerepe. Elsőként Németországban használták, előnye, hogy a többsávos körforgalmakban, különösen a balra kanyarodó, azaz több kihajtón is áthaladó járművezetők helyzetét könnyítheti meg, akiknek a jelenlegi jelzőlámpa nélküli körforgalmakban szine mindig nehézségekkel kell megküzdeniük.

    1. Őslakos írta

     Köszönöm, megint tanultam valamit. És kíváncsian várom, hogy 2024-ben vajon kitől kérhetjük majd számon, ha esetleg mégsem… de legyünk optimisták, mást úgysem tehetünk!

  2. cinikus írta

   Állami beruházásban vasútvillamosítás. Most állami beruházásban csomópont építés, ami miatt hozzányúlnak a vasúti pályához. Van itt előrelátás, tervezés, vagy csak lobbizás, propaganda?

 25. Roast Pork írta

  Mér. 15-én ellátogattunk a Lóczy Barlanghoz. Az oda vezetö út a Rizling utcai kereszteződéstől egy horror. Ha egy autó jön az embernek a kerítésre kell felmászni, mert nincs hely, az ut állapotát meg nem is kell említeni. Lyuk lyuk hátán ha nem figyelsz kibicsaklik a lábad. Ugy emlékszem be lett harangozva, hogy Lóczy Barlang megnyitására felújítják az utat is. Igérni persze mindenki tud.

  1. Lóczy-horror írta

   Tisztelt Roast Pork! Vagy el tetszett lopni a tavaly írt hozzászólásomat, és akkor ez csúnya dolog. Ha nem ez történt, akkor a valóság sokkal csúnyább dolog.

   1. szégyen írta

    Mi is voltunk tavaly a barlangnál. Tehát az új fogadó épülethez vezető és nagyon rossz állapotban lévő út még mindig olyan, mint akkor? semmi javulás? a Kultúra városában? hol élünk? ki ezért a felelős?

   2. Roast Pork írta

    Nem loptam semmit ez a szomoru valoság

 26. Use Brain írta

  Tisztelt Somogyi úr. Ma voltam a zölhulladékot leadni az aszoföi uti telepen. Hegyekben áll rengeteg zöldhulladék és a baggerek egyik sarokból a másikba tologatják, mivel a lebomlás évek is eltart.Szerintem a hulladékot le kellene szecskázni és erőműben elégetni, igy villamos vagy hőenergia termelésre lehetne hasznosítani. Ès a CO2 szennyezés is csökkenne.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Use Brain, a komposztálót nem társaságunk üzemelteti, hanem az ÉBH Nonprofit KFT.

 27. B.T. írta

  Lent jártam a Varjú sétányon. Régi nevén Tagore sétány. Fantasztikus látvány volt a sok sz@ró varjú! Először nem értettem miért néz mindenki felfelé. Rájöttem mindenki próbál kitérni a kellemetlenül hangos, ürítő varjak végterméke elől! Egy jó darabig megint nem megyek eme “csodálatos” helyre! Milliárdokat költenek a város fejlesztésére, ilyen egyszerű dolgot meg képtelenek megoldani.

 28. mi jöhet még írta

  Szkeptikusnak. Nagyon szomorú az egész. És sokágú. Csak egy kérdés: hogy lehetne rávenni a multikat arra, hogy pl. olyan háztartási gépeket gyártsanak, ahol nincs beprogramozva, hogy 5-7 év múlva tönkremennek és javíthatatlanok? hanem 30 évig futnak? A Lehel ezt már tudta, azokból a gépekből most is fut nagyon sok. És akkor csak 30 évenként kellene nyersanyagot bányászni, szörnyűséges környezetszennyezés árán. És ez csak egy dolog a sok közül. És erről SENKI sem beszél, hadoválnak minden másról a nagy nevű és a multiktól kilóra megvett ENSZ meg EU és hasonló egyesületek. Szégyen, hogy az emberiséget ilyen könnyen meg lehet vezetni.
  Koloska-forrás miatt csak sírni tudok.

  1. Szkeptikus írta

   A tömör válasz a kérdésére: sehogy! A jelek szerint itt már csak egyetlen megoldás létezik: egy áldott éjszaka leszáll egy jótékony angyal a Földre, és átprogramozza az emberiség gondolkodásmódját. S másnap az emberek nem soppingolni (= szemetet gyártani, környezetet pusztítani) mennek, hanem mondjuk kirándulni, vagy színházba, esetleg otthon a karosszékben elővesznek egy klasszikust (vannak ötleteim!) és azt olvassák. Ha mégsem így fog történni, akkor meg belepusztulunk. Ez ilyen egyszerű! Számomra ebben az egészben az a legmegdöbbentőbb, hogy még ilyen egyértelmű jelzések nyomán sem hisszük el, hogy ez így tarthatatlan! Tipikus struccpolitika.

 29. kutyabarát írta

  kutyabarát írta válasz remélem jól alszik a kutya már nem ugat, de nagyon sok embernek okozott fájdalmat

 30. Szkeptikus írta

  Az ön- és környezetpusztítás újabb ékes példája, hogy a Koloska-forrás elapadása után a közkedvelt és sokak által használt Berzsenyi-forrás vize – finoman fogalmazva – fogyasztásra nem ajánlott. Megmérgezzük, élhetetlenné tesszük a saját életterünket. Az a gyanúm, hogy pocsék a bizonyítványunk, bukásra állunk. Önmagunknak csináljuk!