Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 892 Hozzászólások
 1. füredi írta

  Látva a készülődést és a körvonalazódó pályákat, igazán jó lesz az új jégpálya. Öröm, hogy ezúttal a fürediekre is gondoltak.

 2. Hudak írta

  Tisztelt Bóka úr! Az összes fa nálunk még tele van levéllel. Ekkora mennyiséget nem lehet otthon komposztálni. Lesz-e még szállítás vagy visszajön a régi szokás, hogy az erdőbe viszik az emberek a lombhulladékot

  1. Balatonfured.hu írta

   Kedves Hudak! December 13-án, újra elszállítják a városban az ingatlanok elé, szokásos módon kihelyezett zöldhulladékot. A szerk

  2. nyitott szemmel járó írta

   Ha csak a lombhulladékot vinnék oda! Pár hete csináltunk direkt egy ilyen túrát a Balaton-felvidéken, mindent fotóztunk, hát könnyebb leírni, mi nem volt az erdőszéleken, mint azt, ami ott volt. A sorozatot elküldtük illetékes helyre, talán kiadják egy kötetben elrettentésül mindenkinek. Sajnos úgy látszik, hogy romlik a helyzet.

 3. sétáló írta

  Sokat írtak a Wesselényi szoborról, muszáj volt már megnézni. Hát van, nem is olyan rossz. És szerencse, hogy két alakos az alkotás, így a hölgy meg tudja tartani a kezével W.M.-t az orra eséstől. De a szobor anyaga nagyon furcsa. Laikus lévén, nem tudom elképzelni, hogy ez az anyag 100 évet ki fog-e bírni.
  (na jó, ettől még fogok tudni aludni)

  1. Wesselényi báró írta

   Főleg hogy a csónakban megáll a csapadék, így a beszivárgó, majd megfagyó víz lesz a kőveszte.

   1. Szobor írta

    „Főleg hogy a csónakban megáll a csapadék, így a beszivárgó, majd megfagyó víz lesz a kőveszte.” Fantasztikus. 53 millió forintért – még akkor is, ha nem a város, hanem maga a Miniszterelnökség (Úristen, ezt a megtiszteltetést) fizette. „– Úgy gondolom, hogy a város parti beruházásai közül a Brázay park kialakítása az egyik legkedveltebb, tökéletes helyszíne lesz a szobornak – tette hozzá Molnár Judit.” Én meg úgy gondolom, hogy mivel a Brázay park valóban kedvelt, pont ezért nem kellett volna ilyen hülyeséggel elrontani és 53 millió forintból inkább fákat kellett volna ültetni, virág- és fűmagot szórni. A hülye szobor helyett is. Mert amikor megnyitott a park, a szobor helyén is nagyon is zöld volt. Aztán jött ez. De hát én nem vagyok politikus, csak egy lakos… „a kézfogásuk a jelenünk és múltunk közötti kapcsolódást szimbolizálja” Ettől meg fáj az IQ-m.

 4. kiváncsi írta

  Csak kérdezek. Amióta hullanak a levelek, a Probio uralja a városi hangzavart az állandóan üzemelő levélszívó-fújó gépeivel. Még jó, hogy a munkásoknak is kell valamikor aludni. Tudja még valaki, vagy emlékszik rá, hogy ez néhány évtizeddel elöbb hogyan ment? sokkal több munkás állandóan lapátolt? vagy helyben elégettek mindent? vagy a lakóknak kellett ezt csinálni? mert hogy lombhullás akkor is volt, az biztos. Vagy mindenki térdig gázolt a levelekben? Én erre nem emlékezhetek, túl fiatal vagyok, akiket eddig kérdeztem, azok sem tudták.

  1. Öreg írta

   Nagyon nagy részét elégették. Akkor még szabad volt ilyet tenni, most már tilos.

 5. Erkel utcai lakos írta

  Az Erkel utca Deák F. u. és Szabadság utca közötti részén jó féltucatnyi fát megjelöltek. Jó lenne valami tájékoztatás arról, hogy mi fog történni velük és miért. Köszönnénk!

  1. cogito, ergo sum írta

   Dec. 4.-én közmeghallgatás, kérdezze meg. Szerencsés esetben kap rá választ.

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Erkel utcai lakos! Az ön utcájában a tulajdonos önkormányzat megbizást adott a fasor cseréjére. A fákat szakember megvizsgálta, és a veszélyes állapotban levő egyedeket kivágjuk és helyettük fiatal fákat ültetünk.

   1. Erkel utcai lakos írta

    T. Somogyi úr! Köszönöm a válaszát! Ezzel együtt a parkolást is rendezni kéne. Mivel az Esterházy strandhoz ez a legközelebbi ingyenes utca, így nyáron az utca mindkét oldalán parkolók miatt sokszor nem lehet eljutni a garázs bejáratáig, vagy onnan kihajtani. (Lévén ez egy zsákutca) A szemétszállítás is sokszor csak többszöri próbálkozás után sikerül a munkatársainak. A nyár közepén az egyik oldalra megállni tilos tábla került ki, de mint tudjuk a záróvonal nem betonfal, a tiltó tábla se hatja meg az autósokat. Legjobb lenne fizető parkoló kialakítása.

    1. Somogyi László Probio ZRT írta

     Tisztelt Erkel utcai lakos, javaslata ügyében egyeztetünk a tulajdonos önkormányzattal.

 6. eszenyi írta

  Ez a jégpálya nagy ötlet! Bár én magam nem korcsolyázom, de számos ismerősöm örül neki nagyon, én meg lemegyek forraltborozni. Biztos hangulatos lesz. Ilyenek kellenek a városba. Remélem lesz karácsonyi vásár is.

 7. Apuka írta

  Tisztelt Illetékesek! Mikortól lehet használatba venni a lakótelepen, a bicikli út mellett található új játszóteret. Szerencsére jól kivilágított, a többi lakótelepi játszótérrel ellentétben, de bezárt kapu mellet sajnos feleslegesen égetjük a lámpákat. Kérem legyenek kedvesek vválaszolni.

  1. 7 unokás nagypapa írta

   Ha jól emlékszem, ezen a játszótéren legalább 3, vagy 4? éve „tevékenykednek”, illetve legnagyobbrészt nem csinálnak semmit. Luca széke lett belőle. Már csak pár év türelem és kész lesz. Hetente arra járok.Van egy ötletem a felgyorsításra: tervezzenek bele egy konferencia központot, és karácsony előtt kész lesz. Ilyen példákon látszik, hogy a városvezetés hova is helyezi a súlypontokat. Család? gyerekek, akik a nemzet jövője? ugyan kérem, üres szöveg!

 8. Hudak írta

  Tisztelt Somogyi úr! Az összes fa nálunk még tele van levéllel. Ekkora mennyiséget nem lehet otthon komposztálni. Lesz-e még szállitás vagy visszajön a régi szokás, hogy az erdöbe viszik az emberek a lombhulladékot.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Hudak , társaságunk végzi a zöldhulladékok szállitását, jelenleg nincs megrendelésünk további szállitásra.

 9. Murakami írta

  Sajnos a Wesselényi szobor giccses lett, elnagyolt, tömegében is nagy oda, kár, hogy kortárs szoborként ilyet sikerült odatenni.

 10. Hudak Lajos írta

  Hudak Lajos Somogyi urnak (Probio) tisztelt Somogyi ur, 23.11.13-án 9 orakor az Aldibol jöttem kerékpárral a bicikliuton. A Noszlopy utcábol befordult a Probio tisztito jármüve, amely a kerékpárutrol a leveleket fujta le. Az ut keskeny ahhoz, hogy letérjek. A gép vezetöje sem nem tért le sem nem állitotta le a légfuvóját, hanem teljes erővel beterített a levelekkel. Ugyan ez történt a mögöttem halado gyalogossal is. Ez egy embertelen arrogáns viselkedés. Megkérem sziveskedjen az embereit eligazitani, hogy a jövöben ügyeljen más emberre is. Elöre is köszönöm

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Hudák Úr, túlbuzgó és körültekintés nélkül dolgozó kollágámat figyelmeztettem, egyben elnézését kérem a történtek miatt.

 11. Wesselényi Miklós szobra írta

  Áradjanak a felháborodások, de én akkor is leírom. Ronda. Abszolút nem illik a környezetbe. Sem értelme, sem haszna és még ronda is és nem illik a környezetbe. Ráadásul nem is egyedül van, hanem van ott még egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező néni. Szegény Miki nehogy féljen egyedül?

  1. Szobor írta

   Ja, egy homokozó, egy kötélmászóka, egy betonizé – vagy térkő, vagy tudom is én, milyen anyag. Tiszta hülyeség. Kábé annyira passzol, mint a másik irányban a legújabb luxusbetonszörny.

  2. nézelődő írta

   Ez a szobor nem inkább a pesti Dunapartra illett volna? hiszen ott mentette az embereket W.M. Persze itt is lehet szobra, miért ne. A mellette álló női szobor funkciója kissé talányos számomra, de túl fogom élni. De legalább ezeken a szobrokon föl lehet ismerni, hogy kit/mit akarnak ábrázolni, szemben sok füredi „képzőművészeti” alkotással, amiket itt nem akarok méltatni.

  3. Wesselényi báró írta

   Ismerve az Árvizi hajós erejét és hirtelen haragját, hát én nem lennék a szobrász helyében:)

 12. Jozsef A. utcai lako írta

  tisztelt Agora közösség. Tanácsot szeretnék kérn,i mit lehet a következö esetben tenni,: a szomszédomnak 2 nagy diofája van és olyan közel állnak a telekhatárhoz, hogy a szél a levelek nagy részét átfujja hozzám. Ö azt termászetesnek tartja, hogy ezt én takaritsam el. Mivel a töldhulladék szállitás erösen korlátozva lett alig tudom az én zöldhulladékomat is a kukába gyömöszölni. Csak az a lehetöség marad, ha az ember békét akar, hogy fuvarost fogad és kiviteti a szeméttelepre, ami jelentös költség a nyudjijambol sajnos erre a pluszra nem telik.

  1. falevél írta

   Én úgy tartom, mindent meg lehet beszélni. Én az Ön helyében a szomszéddal beszélnék és nem ideírnék bejegyzést. Mi is családiházas részen lakunk, szerencsére vannak nagyobb fák a mi és a szomszédok udvarában is. A szél bizony viszi a leveleket, de ezen eddig senki nem akadt fenn. Kell a fa, kell az árnyék.

  2. molnár írta

   Micsoda problémák! Nem hiszem el. Horgászoknak nem jut hely a látványstégen – szörnyű! Nem tetszik a még ki sem tett szobor – elképesztő! Állni kell a piros lámpánál az új körforgalomban – elviselhetetlen! Átfújja a szomszéd levelét a szél – maga a borzalom! Ez valami vicc itt? A szomszédban háború, a határon embertömegek vergődnek, a hazai életszínvonal mélyrepülésben, dagad az infláció, hiába tagadják, a közbeszéd tele van ostobaságokkal és indulattal, a gyerekeknek nem jut jó tanár az iskolákban, félni kell, ha az ember az egészségügyi rendszerbe kerül, a gyerekeink számára nincs itthon perspektíva. Ha tanácsot kér, azt mondom: gondolja át a diófalevél problémát.

   1. Problémák írta

    Kedves Molnár! Az, hogy valaki itt milyen problémát jelez, egyáltalán nem jelenti, hogy az Ön által felvázolt problémák nem foglalkoztatják. Vagy talán Ön ezt 100% tudja? Ezen kívül szerintem nem sok jelzett problémát lehet a vicc kategóriába sorolni. Szerintem sokkal inkább az a vicc, illetve pluszban szégyen, hogy az illetékesek kb. egyikre sem reagálnak. Ezen kívül ez az Agora a füredi – sajnos többek között – problémák felvetésének a helye és nem az országosoké; még akor is, ha a kettő között sok a hasonlóság, áthallás, átfedés stb.
    Amennyire tudom, itt nem lehet politizálni, így viszont elég nehéz lesz a kommentemet folytatni, meglátjuk, megjelenik-e. Arra gondolt már, hogy az Ön által leszólt kommentelők is esetleg Önnel együtt pontosan tisztában vannak az Ön által felvázolt országos problémákkal és lehet, akár még megoldásokat is tudnának ezekre, de ez az ország 12 éve és főleg az utóbbi pár évben valahogy máshogy működik? Hiszen Ön is megírta az egésznek az egyik lényegét: „tagadják”. Vagyis tehetetlenség sincs, mert probléma sincs, hiszen „tagadják”. Azt hiszem, ezzel megkapta a megoldásokat a problémákra, főleg, hogy nincs itt semmi probléma, hiszen „tagadják”.
    Ráadásul vannak itt néha olyanok, akik normálisan tudnak írni és problémákat felvetni, mint ahogy a diófás kommentelő is. Így aztán végképp nem kéne bántani.

    1. Molnár írta

     Köszönöm az eligazítást. Egyetértek azzal, amit írt. De megengedem magamnak, hogy továbbra is azt gondoljam, hogy a szomszédból átfújt falevél nem egy városi közösségre tartozik. Azt meg kell beszélni a szomszéddal, azt le kell tudni rendezni egymás között, hacsak nem egy gyakorló elmebeteg az egyik fél. Ennyi.

     1. Jozsef A. írta

      Sajnos a szomszeddal nem lehet beszelni. Mar akkor sem letett vele zöldagra vergödni, amikor a fat ültette. A telekhatartol kb. fel meterre ültette. A Problema elöre lathato volt. Mas orszagokban meg van adva, hogy mekkora fat a keritestöl hany meterre lehet ültetni. Sajnos nalunk ez a kertkultura idegen.

  3. Roast Pork írta

   én egyszerüen visszadobnám a telkére

   1. Murakami írta

    Én meg nagybetűvel kezdeném a mondatot és a végére pontot tennék! Peace!

  4. falevélhez írta

   Egyébként mi a gond a falevéllel? Ajánlom figyelmébe az ide vonatkozó számos szakirodalmat. A napokban olvastam Budapest főkertészével Bardóczi Sándorral egy beszélgetést, -akit szakmaiság miatt nagyra becsülök- hogy milyen téves hozzáállás ez itt nálunk. Összegyűjtjük műanyagzsákokba a falevelet, amit aztán a dízelmotoros szemétszállító elvisz, hogy aztán elégessék. Szuper! Nesze neked környezetvédelem. Ahelyett, hogy rajta hagynánk a földön és visszapótolná a földnek az elvesztett tápanyagokat.

   1. Tények írta

    Kedves „Falevélhez Írta”, ott a pont!

   2. Billi Rubin írta

    Ha Ön ennyire joinformalt, akkor tudnia kellene, hogy a diofa levele mergezöanyagtartalma miatt nem ajánlott komposztalasra.

    1. falevél írta

     Téved! Olvasson utána, de ne az agyhalottaknak való közösségi oldalakon tájékozódjon, hanem szakmai fórumokon. A diófalevél komposztálható. Az avarként hagyása pedig, ahogy itt már írták egyenesen jó cselekedet a földdel.

     1. Diófa levele írta

      Én meg szoktam jelölni a forrást, mert szerintem így a helyes; nem tudom, itt működik-e ez, hogy belinkelem az információt. Megpróbálom, különben nem tudom. Szóval én ezt találtam a diófa leveleivel kapcsolatban (szerintem ez az oldal nem agyhalott):

      https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2023/11/04/komposztalhato-diofa-level/

     2. Jozsef A. utcai lako írta

      Kivonaz a Mein Garten nemet szaklap cikkèböl:
      „Először is tudnod kell, hogy a diólevél tanninokat, úgynevezett tanninokat tartalmaz – ahogyan egyébként a tölgyek is. Ezek olyan illóolajok, amelyeket az emberek sokféleképpen használhatnak. Más növények azonban nem különösebben szeretik ezeket a tanninokat. A diófa leveleiben találhatók, és az esővel a talajba kerülnek. Ez az oka annak is, hogy a diófa körül alig fejlődik növény. Ha igen, akkor lényegesen kisebbek társaiknál.„

  5. MW írta

   Kedves József A. Utcai Lakó! Kérjen egy kis termést a falevelek mellé a szomszédtól.Ezzel rövidre zárhatnák az ügyet.

 13. Sétálgató írta

  A Brázay parkban a napozó stég elé és magára a stégre kihelyezésre került a „Horgászni tilos” tábla. Néhány hétig kitették alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát.” Miután méltatlankodtak egyesek, hogy milyen engedéllyel és ki adja azt ki (nyilván horgászengedéllyel és a nyilván a MOHOSZ, de mindegy) meg egyébként is a horgászok elfoglalnak minden helyet a parton, ami persze butaság, a kiegészítő táblát leszerelték.
  A park megnyitása óta nagy népszerűségnek örvend a napozóstég. Egy-egy horgász is megjelent rajta, de megfigyelésem szerint mindig csak egy, ugyanis a legbelső sarkáról, a legszélén érdemes horgászni rajta, onnan elérhető ugyanis a nádas, vagy a mélyvíz. Mellettük minden alkalommal, 10-20 napozó pihengetett, sosem zavarták egymást a napozók és az az egy-egy horgász, ellenben mindig azt láttam, szivélyesen beszélgettek egymással. A napozó szülők gyermekei örömmel ismerkedtek a horgászattal, a nyugdíjas bácsikák is örömmel tanítgatták őket. Sokszor megjelentek kisiskolás korú gyermekek gyermekbotjaikkal, zsebpecájukkal, de leginkább mindig csak egy-egy gyermek a napozó szüleivel.
  Na most se a nyugdíjas bácsikák nem horgászhatnak, sem a gyerekek nem lógathatják a kis pecájukat.
  Értem én, hogy napozóstég, meg minden, de valahogy mindig rosszul érzem magam, amikor egyesek jogosnak vélt felháborodására a hatóságok azonnal lépnek, és indokolatlan korlátozásokat tesznek, elrontva a nyugdíjas bácsikák, pláne a gyermekek szórakozását.
  Elgondolkodtam néhány megoldási lehetőségen, hogyan lakhatna jól a kecske és maradna meg a káposzta is. Csak úgy, az „élni és élni hagyni” szellemében.
  1. megoldás: „Kivéve 20.00 – 8.00 óra között.” kiegészítő tábla alkalmazása.
  Nappal zavartalanul lehetne napozni, este nyolc és reggel nyolc között meg horgászhatnának a nyugdíjas bácsikák. Úgyis este, meg hajnalban van kapás. Akkor meg ugye, nem süt a nap. Végül is éjszaka úgysem lehet napozni.
  2. megoldás: „Kivéve gyermek horgászengedéllyel.” kiegészítő tábla alkalmazása.
  A napozó szülők gyermekei (3-15 év között) nappal is horgászhatnának a rájuk vonatkozó szabályok szerint (egy bottal, felnőtt kíséretében).
  3. megoldás: Mindkét fent említett kiegészítő tábla alkalmazása.
  Ez lenne a legszebb. A nyugdíjas bácsikák éjjel horgászhatnának, mások nappal zavartalanul napozgathatnának, a gyerekek örömét sem vennénk el.
  Manapság divatosak a családbarát megoldások az élet minden területén. Szerintem a fenti ötleteim is azok. Javaslom ezeket megfontolásra az illetékeseknek!
  Görbüljön! 🙂

  1. murakami írta

   De, ha éjszaka horgászhatnak csak a nyugdíjas bácsik, akkor mi lesz szegény gyerekekkel, akik tőlük lesnék el a tudományt? Elnézést a szarkazmusért, de amikor én jártam ott többször is, szó sem volt szegény nyugdíjas bácsikról, meglett férfiak horgásztak, ahogy az szokás- kipakolva mindenféle cuccot szanaszét. Sajnos ismerjük a horgász társadalom azon részét, akik szemetet hagynak maguk után, leuralják maguk körül a területet és úgy viselkednek, mintha csak az övék lenne a tó és a stég. Tisztelet és elismerés a sok kivételnek, dehát horgász engedélyt sajnos nem a kulturált viselkedés mentén osztják. Szóval, én azt támogatom, az élni és élni hagyni szellemében, hogy ezen az árva Brázay napozóstégen ne a horgászok foglalják el a helyet. Tulajdonképpen miért is kellene minden stégen horgászni is? Én úgy tudom vannak horgászhelyek, csónakkikötők, ahol meg van erre a lehetőség, oda sem engedik be a napozókat, és ez rendben is van így. Peace

   1. Horgászok a napozóstégen írta

    Én is inkább Murakami által lerajzolt helyzettel találkoztam, találkozom döntő többségben. Én még annyit teszek hozzá, hogy nekem a napozóstég napozó részével annyi bajom van, hogy nem egyszer nem valami kulturáltan napozó emberek foglalták el (hát igen, és akkor itt megint szóljon a város mottója, mely szerint Balatonfüred a kultrúra városa…), ha valaki nem értené, segítek: majdnem teljesen pucérak voltak és ránézésre nem voltak olyanok, akiknek mert volna szólni az ember. Ráadásul azokon a napokon a strandokra már simán, hivatalos szezonon kívül, vagyis belépő nélkül be lehetett menni, de a kérdéses IQ bajnokok a Brázayt választották. Ezzel is kéne valamit csinálni, úgy, hogy működjön is.

    1. madár írta

     Ne legyenek horgászok a Brázay stégen! Nem gonoszságból, hanem azért, mert vannak számukra megfelelő horgász helyek. És egyetértek, kisgatyában se pöffeszkedjenek ott napozók. Ezek valahogy egyértelmű dolgok, mégsem mennek maguktól.

     1. HOHO írta

      Kedves Madár! Csak nagyon halkan szeretném jelezni, hogy strandszezonban Balatonfüreden a nyaraló családok horgász tagjainak a horgász egyesülethez nem lehet bemenni, kikötőkben nem lehet horgászni, a Tagore sétány mint vízpart pedig messze van a nyugodt, megfelelő horgászhelytől. Speciel engem nem zavartak a gyerekek amikor a kis zsebpecákkal próbáltak sneciket fogni a stégről.

     2. madár írta

      Kedves Hoho! Nem a zsebpecázó gyerekekről van szó, gondolom ezt Ön is tudja. Horgászokról, akik elhozzák magukkal a fél háztartást és kipakolják maguk mellé, leuralva a stéget, aztán a szemetüket ott hagyják maguk után. Ismerjük ezt a verziót mindannyian. (Tudom ez általánosítás, magam is ismerek környezetére figyelő, normális horgászt nem is egyet, de sajnos gyakori a rossz tapasztalat is.) A látványstég viszont nem arra van, hogy onnan horgásszanak, de szerintem a Tagore sétány sem. Amit említ, a nyaraló családok horgász tagjainak gondja, az valóban gond, erre megoldást kellene találni. Úgy tudtam, horgász engedéllyel a horgászhelyeken lehet pecázni, ha ezt nem tartják be, akkor az szomorú.

 14. Városbarát írta

  A nagyszerű élményt nyújtó Brázay parkban javaslok olyan táblát/táblákat elhelyezni, amelyek tájékoztatják a kutyatartókat arról, hogy tilos, vagy nem kutyával is besétálni, és mi az alapvető teendő a kutyájuk piszkával.

 15. csak biciklis, nem milliomos írta

  Pár napja újra bicikliztem Tihany felé, (hosszú térdsérülés után) és az út változatlanul rossz. Úgy rémlik, hogy néhány éve volt ezügyben valami tanácskozás, de láthatólag semmi eredménye. Vajon mikor lesz már itt valami javulás? vagy nem lesz soha, mert a terület már titokban arra vár, hogy újabb balatoni panorámás luxus lakások épüljenek ott? Sok hasonló kérdés jelenik meg itt, és úgy látszik, teljesen mindegy, hogy milyen irányzatú a politika, mindenhol a pénz dönt, az átlagember meg le van szarvasbőrrel takarva?? Nagyon szomorú dolgok ezek.

 16. Wesselényi a Brázayban írta

  Annyira örültem, amikor megnyitották a Brázay parkot, végre egy aranyos kis park, ahol ZÖLD is van. Azt az üres épületet mostanáig sem értem, minek kell, de még ennél is kevésbé értem a szobrot. Szerintem és számomra teljesen felesleges, semmi funkciója, csak megbontja a zöld összképet, főleg azon a helyen, ahova tervezik. Ha már mindenáron akart valaki egy ilyet – mert valaki valakijének kellett egy megbízás, hogy legyen bevétel -, akkor legalább tették volna közvetlenül amellé az épület mellé, vagy akár egyből bele és hagyták volna meg a tervezett sarkot ZÖLDnek. Kéretik több hülye szobrot nem elhelyezni a parkban.

  1. Sétálgató írta

   Kedves hozzászóló! Nem is értem, hogy lehet hülye szobornak nevezni egy műalkotást, amely báró Wesselényi Miklóst ábrázolja, pláne, hogy még fel sem állították. Azt a felvetését sem értem, hogy miért nem az épület mellé helyezik. Nem véletlenül állítják a szobrokat a terek közepére. Ugyanis ott érvényesülnek, ott jó a benapozásuk, ott lehet azokat körbejárni, megszemlélni, így lesznek az élő városi terek szerves részei. Szobor nélkül pedig nem is lenne a park valódi közpark, legfeljebb csak játszótér meg virágoskert.
   A műalkotás témaválasztása is Füredhez méltó, mondanivalója kifejezetten Füredhez köthető, megformálása képzőművészeti szempontból igényes és a közízlést pozitívan befolyásoló. Pont ilyen műalkotásokra van szükség a köztereken!

   Na persze, hogy az étterem épületére szükség van-e ezen a helyen már önmagában kérdéses. Zárva a Maurus, zárva a hol Neked főztem, hol Füred Bisztó, hol Mángold névre hallgató másik étterem, a Valami édes cukrászda hat év alatt, amióta a ház megépült, jóformán kis sem nyitott, az idén a Party csárda is zárva volt. Egész szezonban. Egész nyáron. Persze jó elképzelésnek tűnik egy, a partra nyíló, nagy teraszos, közvetlen vízparti étterem, de hát látni, hogy ezen a helyen nincs rá valódi igény, nincs rá bérlő, aki az épületet befejezné, belsőépítészetileg kialakítaná, konyháját felszerelné és az egész vendéglátóhelyet beüzemelné.
   Az étterem épülete kettészeli a teret, a Kagyló köz felől elfogja a kilátást. Az épület formájában és anyaghasználatában sem igényes, minőségi. Építészetileg semmit nem ad hozzá Füredhez, egy modern strandépületnek menne csak el legfeljebb.
   Legszerencsésebb lenne új funkciót kitalálni neki! Nekem lenne is egy ötletem!
   Elvileg Fürednek volt egy „Négyévszakos játszóház” projektötlete. Egy időben ki is volt táblázva az AURA HOTEL magasságában a Kisfaludy Strand parkolója melletti zöldterületen, hogy itt épül, aztán egyszer csak a tábla eltűnt és a játszóház nem épült meg sehol.
   A Brázay-park viszont életre kelt a gyerekektől, a leglátogatottabb a mini kalandpark, a partmenti hinták, a homokozó. Ha a vízjátékot is beüzemelnék, az meg aztán külön attrakciót jelentene és még nagyobb élményt nyújtana a gyerekeknek.
   LEGYEN A FÉLKÉSZ ÉPÜLETBEN A NÉGYÉVSZAKOS JÁTSZÓHÁZ!
   Nyáron kiegészítené a gyerekek játéklehetőségeit, télen pedig lehetőséget adna arra, hogy megtöltsük a teret és a környező üdülőterületet gyerekekkel, szülőkkel,
   a már megépült vendéglátóhelyeket pedig egész évben fizetőképes kereslettel!
   Nem hülyeség! Az egész projekt feléből, harmadából megvalósítható a már megépült, mégis belülről még alakítható, „félkész” épületben.
   A legjobb helyre kerülne. Egy parkba. A játszótér mellé. A vízparton. Szép, kulturált, egészséges, természetes, balatoni környezetben. Nem egy behemót nagy aszfaltos parkolóban.
   Merem remélni, hogy a „Négyévszakos játszóház” projektnek nem az a lényege, hogy építsünk valahová még egy jó nagy épületet és vegyünk bele három dobókockát.
   Épület már van. A pénzt, meg szó szerint a gyerekekre költhetjük. Adott a lehetőség a rendelkezésre álló források igazán céltudatos és hatékony felhasználására! Éljünk vele!

   1. Négyévszakos játszóház írta

    Könyörgöm, NE!! Van ott már több játéklehetőség a gyerekeknek, ha a felnőtteknek sikerül kifogniuk egy idősávot, amikor a szabadban éppen nincs gyerek, hadd vonuljanak el a felnőttek és örüljenek a gyerekmentességnek. Ha jól értem, akkor a most üresen álló épületet étteremnek szánták? Minek?? Nincs még elég?? Az én ötletem, hogy bontsák le és vessék be fűmaggal, virágmaggal! Ennyi. A szobor dicséretét én kicsit túlzásnak érzem, szerintem egy közpark nem egy (vagy ne adj’, Isten, több) szobortól lesz közpark, hanem hogy a köz – vagyis nem csak kivételezettek – számára elérhető. Amúgy én is fölöslegesnek gondolom.

    1. molnár írta

     Én sem lelkesedem különösebben a szoborért, mondjuk együtt is tudok élni azzal a tudattal hogy odakerül. Nem baj, ha egy parkban van szobor, inkább nekem a szobor jellegével van gondom. Nem igazán tetszik, avittas nekem, de elismerem ez szubjektív és nem is követem a kortárs szobrászművészetet.

 17. Illés József utcai lakos írta

  Kitörő örömmel olvastam, hogy az új ipari park kapott új vízcsöveket. Hát igen, mert új és mert ipari park és nem régi lakóépület. És mert állítólag majd bevételt fog hozni, míg néhány őslakos nyilván nem. Én szörnyen hülye mégis megint megkérdezem, hogy ha már erre az ipari parkra nem kis uniós összeget kapott a város, nem lehetne egyszerű őslakosokat szolgáló ÚJ vízcsövekre is kérni támogatást – ha már a város saját bevételeiből láthatóan valahogy évtizeked óta nem sikerül? Szerintem az elektromos vezetékekre, trafóra stb. is ugyanúgy ráférne már egy komplett csere, de hát ne legyek már telhetetlen, én már ÚJ vízcsöveknek is örülnék.

 18. Alfréd írta

  A tájékoztatás szerint november 15-én lesz az utolsó zöldhulladék elszállítás a városban. Tekintettel a meleg időre, a lombkoronák még épek, a falevelek várhatóan később hullanak majd le. Kérném az illetékeseket gondolják át a hulladékelszállítást és tolják ki legalább november végéig!

 19. Illés József-Bartók Béla "kereszteződése" írta

  Jó kis beszélgetés kerekedett az egészből, viszont még mindig nem tudom sajnos, mire gondolt a költő ezekkel a „munkálatokkal”. Erős a gyanúm, hogy maga a költő sem tudja. Gratulálok. Nem akarom tudni, mennyibe került és azt a pénzt mennyi minden más, valóban szükséges és hasznos dologra lehetett volna költeni. Mindenesetre gratulálok a költőnek.

 20. Tények írta

  Az árvizi hajós becsületes neve ifjabb báró hadadi Wesselényi Miklós. Gróf a barátja, a legnagyobb magyar volt.

 21. Városbarát írta

  A Balatonfüred Kongresszusi Központ tervezőinek és kivitelezőinek köszönhetően egy vízből kiemelkedő, nyitott halszájat utánzó csodálatos létesítménye lett városunknak.

 22. Illés József utcai lakos írta

  Kedves indiánnyár, bizonyos dolgokkal nem értek egyet én sem az Ön kommentjében, mert inkább magyarázkodásnak tűnik, mint magyarázatnak – és a kettő között nagy a szakadék -, illetve leginkább kifogásnak.
  A konferenciaközpontot elvből utálom, mert szerintem van ennél fontosabb dolog is Füreden és semmi szükség rá. És ha az megkapja az új vezetékeket, akkor a több évtizede fürediek miért nem érdemlik meg?? Ha valaki akarta volna, akarná, már meg lehetett volna szerezni rá a giga pénzeket. Például nem egy újabb átkozott szállodára kérek támogatást akárhonnan, hanem mondjuk ilyen badarságokra, mint új vízcsövekre. Csak hát igen, előbbiből egyeseknek többletbevétele származik, míg utóbbiból nem – bár nyilván ezt is meg lehet úgy oldani, hogy valakik jól járjanak. Az meg, hogy Tihanyban két éve csinálnak valamit, illetve, ahogy írja, leginkább semmit nem csinálnak, azt megint nem fogadom el, mert azért, mert Tihanyban valami rossz, az ne legyen indok, magyarázat arra, hogy akkor Füreden is lehet, legyen ugyanaz rossz; az előbbi ne jogosítsa fel az utóbbit. Füred pedig nem olyan nagy, hogy autóval, de akár gyalog is ne lehetne kerülni, szóval ezt megint nem fogadom el. Illetve az, hogy két éve áll valami, az megint csak az illetékesek szégyene, hogy nem találnak normális munkásokat, akik nem az autót támasztják és nyomkodják a telefonjukat (mint amikor csőtöréskor kijön hatszáz autó, benne hétszáz emberrel, abból 699 az autót támasztja, vagy konkrétan benne ül és a telefonját nyomkodja, egymással beszélget, vagy leginkább fejvesztve rohangál fel-alá), az megint csak az illetékesek szégyene, csak hát pont ők nem fogják magukat szégyellni és pont őket nem fogja érdekelni, mert ha érdekelte volna bármikor is, akkor ezt most nem kéne megírnom. A giga pénzekhez még annyit, hogy pár évvel, évtizeddel ezelőtt nem került volna giga pénzekbe, de hát akkor is az akkori újabb szállodák és luxusapartmanok voltak fontosabbak.
  Igen, ha valamit mesterségesen megnehezítünk, akkor az tényleg nem egyszerű. A fenti probléma azonban pofonegyszerű, ha valaki úgy akarja.

  1. indiánnyár írta

   Félreértett! Én nem azt írtam, hogy Tihanyban rossz amit csinálnak, csupán egy létező példával akartam illusztrálni mekkora munka egy elöregedett vízvezeték-rendszer csere. Ha csak mondom úgysem hiszi el, de látom így sem. Tihanyban jól csinálják, a DRV megfelelő munkatempóban végzi a teljes cserét illetve a házakhoz a bekötéseket, csakhogy ez ekkora meló és ilyen sokáig tart, és nem maradt pénz az út újraaszfaltozására, ami annyiba kerül, amit egy önkormányzat képtelen kifizetni önerőből. EZ nem akarat kérdése. Az önkormányzatok ki vannak véreztetve, a kormány elvesz mindent amit lehet. Tihany jó példa, a hazai turizmus egyik fellegvára, van ebből jócskán bevétel, mégsem olyan egyszerű a vezetékcsere, és csak egyetlen utcáról beszélünk!. Szíve-joga eleve utálni az új központot, bár szerintem sok értelme nincsen. A központra szükség volt, több szempontból is, de mindegy, utálja, ha akarja. Az viszont régi közhely, hogy az almát összehasonlítani a körtével nem szerencsés, mert nem vezet sehova sem. Az elöregedett városi vízvezetékrendszer és a központ között nincs összefüggés.

   1. Pénz, döntés kérdése mire van költve írta

    Nagyon is van összefüggés! Mindkettöhöz pénz kell, nagyon sok pénz!

    1. "Pénz, döntés kérdése mire van költve" írta

     A hozzászólás „címében” ott van a lényeg és még annál is több. Ha meg valami a hazai turizmus egyik fellegvára, akkor talán értelmes és valóban szükséges dolgokra kéne fordítani a befolyó pénzt. És akkor ismét lásd az első mondatot.

    2. Drv írta

     Mindenhez pénz kell. A kérdés az, ki mi felett diszponál. A vízvezeték rendszer cseréje a DRV feladata, az egész rendszer a cégé. A cég pedig arra nem hajlandó hogy a háznál lévő full régi bejövő csövet kicserélje. Azt mondják előre nem dolgoznak, csak hibát hárítanak. Nincs miről beszélni.

     1. Szkeptikus írta

      Állami cég…!

 23. KÖZTERÜLET írta

  Tisztelt Somogyi Úr! /Probio / Köszönöm szépen a levágott ágak elszállítását, gyors intézkedését. További jó munkát kívánok a közterületeken.

 24. Illés József-Bartók Béla "kereszteződése" írta

  2023. szeptember 28. Reggel fél 8 óta fúrják, bontják, szedik fel két, nagyjából tenyérnyi folton a felső burkolatot. 1 „munkás” az autó körül táncol, 2 másik „munkás” a másik autón támaszkodik és nézi a negyediket, aki ütvefúr. Valaki tudja, mi ez az egész?

  1. Aladar írta

   Kedves Kereszteződés, a kolléga eső táncot jár, igy nem ússzák meg szárazon. Az észrevételével egyetértek, ellenben szeretném megjegyezni, hogy a területen ha jól tudom körforgalom épül. Így a P. Horváth felől lecsordogáló forgalom biztonságosan tud az Arad utca irányába tovább haladni. Ez mindenki érdekét szolgálja majd.
   Üdv, Aladar

  2. Frissítés írta

   Péntek dél. Leszórtak mindegyik „téglalapra” egy adag murvát, vagy valami hasonlót. És éppen most kezdik lekátrányozni a téglalapokat. Illetve nem, mert hát negyed 1 van, vagyis ebédszünet. Vagyis: felszedték az aszfaltot 2-3 – számomra véletlenszerűen kiválasztott – négyzetméteren. odaszórtak egy adag murvát, majd leöntik egy adag kátránnyal. Aki tudja, hogy ennek mi a jó fene értelme, haszna, funkciója, bármi ehhez hasonló volt, az írja meg. Köszönöm. Végülis Füred a kultúra városa, nem az észé. Lehet, ezért nem értem én sem. Fékezhetetlen kíváncsisággal várom a válaszokat.

   1. Frissítés-nek írta

    Odamentem, megnéztem – mert kíváncsivá tett – és azt hiszem, valakinek sikerült felülmúlnia, ugyanis a Nádor utca és Csók utca találkozásánál van egy csatonafedél, ami körül szintén felszedték a burkolatot, nagyjából három centis szélességben és ott azt az egész nagy mindenséget öntötték le friss kátránnyal. Tehát ha a terület nagyságát nézzük, az Illés-Bartók nyert, viszont ha a nonszensz mértékét, akkor a Nádor-Csók.

   2. Útjavítás (javítás?) írta

    Ahelyett, hogy inkább a kétmillió éves vízcsöveket cserélték volna végre ki és nem csak azon az öt centiméteres darabon, ahol éppen eltörik, hanem az egészet, hogy ne legyen évente átlagban két csőtörés, a rohadt életbe!!

    1. Illés József utcai lakos írta

     Új vízvezetékeknek én is annyira örülnék, hogy arra nincs szó, mert az ismétlődő csőtörésekkel már az összes t*köm tele van! Lefogadom, hogy a nyamvadt kongresszusi központ és az átkozott százcsillagos szálloda vezetékei, csövei csillogóan újak. Annak kívánok folyamatos csőtörést, aki nem képes évtizedek óta kicserélni ezeket a rozsdákat – és azért tudom, hogy több évtizede, mert ott nőttem fel és azért tudom, hogy rozsda, mert nem egyszer láttam már, mikor nem egyszer eltört. És ha valaki azt meri mondani, hogy nincs rá pénz, azt kézenfogva viszem el olyan helyekre, ahol annyiszor szegnek meg különböző közlekedési szabályokat, hogy ha büntetnének, abból a csövek kicserélése után még maradna nyalókára is. Az átkozott százcsillagos szállodára kap a város 600 millió (!!!!) forint támogatást, de vízcsövekre nincs pénz. És úgy látszik, (állami) támogatás sem. Persze, hiszen az Illés József utca már a sorompó felett van, tehát már nem úri, sznob zóna, kit érdekel, hogy ott már mi van. És amit ezek után írnék, az itt biztos nem jelenne meg.

     1. indiánnyár írta

      Igaza van, a vízvezetékrendszer cseréje sok helyen aktuális lenne a városban. De néhány dolgot összekever a kommentjében. Az új építésű ingatlanoknál nyilván új vízvezetéket tesznek le, ennek semmi köze a régi úthálózatok alatt futó rendszer minőségéhez. Ezért kár azonnal utálni a „nyamvadt” konferencia központot. A közlekedési szabályok bírságolását önkormányzatok nem végezhetik, az a rendőrség dolga, tehát, ha bírságolnának az a rendőrség kasszáját növelné, ahogy ez meg is történik. Vagyis ezzel egy forinttal nem lenne több pénze az önkormányzatnak, ezt számonkérni fölösleges. És még valami, ha hiszi, ha nem, csak egyetlen utca vezetékrendszerének kicserélése giga pénzbe kerül. Tihanyban rohadt sok pénzből két éve(!) csinálják a fő utca vízvezetékének cseréjét, több ütemben, azaz több hónapokon át bosszúság, nem járnak a buszok, a lakásokban időnként nincs víz, kocsival nem lehet behajtani, a gyalogosoknak is kellemetlen, és még mindig nincs kész. Ja és ha kész lesz, akkor oké, hogy kicserélték a vezetéket, de már nincs pénz az utca teljes újra aszfaltozására, menjen végig rajta, brutál rossz minőségű, tudom, sajnos odajárok dolgozni. Szóval mint oly sok minden, ez sem olyan egyszerű.

 25. Szabályok írta

  Nincs már válaszolási lehetőség a kommentek alatt, ezért elindítok egy új szálat. Én „sétálunk, sétálunk”-kal vagyok, mert akkor vagy tényleg ne legyen tábla, de ha van, akkor viszont tényleg legyen is következménye. Mert az általa felvázolt helyzet a s.gget csinálunk a szánkból, illetve a hülyét csinálunk a másikból klasszikus példája. És abban is igaza van, hogy minden nagy baj kicsiben kezdődik, ami kicsire a legtöbben legyintenek, hogy „ó, nincs itt semmi baj”, aztán amikor már nagy, akkor már régen késő. És az sem elrugaszkodott párhuzam, hogy akkor tényleg mi van a többi „szabállyal”. És az „élni és élni hagyni”-ban pedig – megfelelően intelligens értelmezés esetében – pontosan ugyanúgy benne van, hogy mindenki betartja a szabályokat és ennek segítségével hagyja élni a másikat is. De sajnos túl sokak nem tudják megfelelően intelligensen értelmezni. Tudom, hogy ez pont azokat nem fogja vigasztalni, akik tényleg értik a problémát – sőt, érzésem szerint maguk is jól tudják -, de ez nemcsak Füred szintjén van így… Egyeseknek szabály, ketteseknek nem. De visszatérve Füred szintjére, ha rendőr nem is, de mondjuk lehetne ilyen feladatokra közterületfelügyelőt, vagy valami hasonló emberkét kitalálni, hiszen megint nem is olyan régen írták, hogy Füred mennyire népszerű megint, talán a dübőrgő turizmusból csurranó-cseppenő forintocskákból talán lehetne ilyen badarságokra is forrást felhasználni. Bár sajnos nekem is az az érzésem, hogy ezek az őstulkok még akár meg is lincselnék még a közterületfelügyelőt is. Hajrá Magyarország, hajrá Füred.

  1. Szabályokhoz írta

   Én ezt megfejelem azzal, hogy a Kerek Templom alatti utcába elvileg, legalábbis a tábla szerint nem lehet behajtani, kivéve „lakók, hotel, betegszállítás engedéllyel és kisvonat”. Nem egy, nem kettő, nem három autót láttam a mai napig, amely megáll a táblánál és a benne ülő(k) szinte mintha értelmezné(k) a szöveget. Nem is rövid ideig. Az autón és az utaso(ko)n még a hülye és vak is látja, hogy nem betegszállítók és nem kisvasút. Megkockáztatom, hogy lakók, illetve hotel sem, mert akkor már eleve tudnák, hogy behajthatnak-e, vagy sem és nem kellene megállni és megpróbálni értelmezni a szöveget – bár végül még az is lehet, hogy még értik is, de magasról tesznek rá. Tehát hivatalosan egyik kategóriába sem esik bele, vagyis behajtani tilos. Ennek ellenére úgy hajtanak be, mint ha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Most akkor ezt is engedjük el, mert hát végülis nem ütött el, vagyis – szó szerint és átvitt értelemben is – élni hagyott és hát nem olyan nagy dolog ez sem? Vagy akkor most mi a fene van? Olvastam itt többször, hogy kamerákat követelnek. És jogosan. Ennek a táblának a környékére is kéne.

 26. Városbarát írta

  Az illetékesek figyelmébe ajánlom a lámpás körforgalomnál tapasztaltakat, miszerint a hétvégi, viharos északi szél következtében néhány jelzőlámpatartó oszlop felső része elgörbült. A gyalogosforgalmat szabályozó 2-3 perces lámpaváltások lehetőséget adtak a nézelődésre.

 27. KÖZTERÜLET írta

  Tisztelt Somogyi Úr! /Probio/ Nagyon szépen kérem, legyen szíves a Noszlopy út 16. játszótér felőli oldaláról /közterület/ szeptember elején, az itt lakók által levágott bokrok ágait elszállíttatni. A levágásra azért volt szükség, mert a bokrok teljesen rátelepedtek a ház falára, illetve a járdára ami akadályozta a házba jutást. Legyen szíves a szállítást megoldani, mert ebben már nem tudunk segíteni. Egyébként ezen a területen még vannak félig száraz fák, amiknek gondozását figyelmükbe ajánlom. Köszönettel.

 28. Biciklis írta

  Szeretnénk Füredre is Pump-track pályát. Sokat segítene a gyerekek bicikli tudásának fejlesztésében. Köszönöm Sz

  1. Őslakos írta

   Én meg szeretnék magasabb nyugdíjat… – ha már kívánságműsort tartunk!

 29. Sétálgató írta

  Mi a fenének kell a Kisfaludy strandon a ping-pong asztalokat szeptember első felében beszedni? Tegyék vissza! Mindenszentekig simán kinn maradhatnának. Tavasszal is már húsvétra kitehetnék, nem csak május utolsó hetében, a strand indulásakor. A Brázay parkban sincs ping-pong asztal. Az ovisok jól el vannak látva mindkét helyen egész éves játékokkal, de tavasszal és ősszel, sem az iskolás korú gyerekek, sem a „felnőtt gyerekek” nem tudnak hol játszani, mozogni. A Balaton Bike 365 mellett van egy ovális zöld placc, annak a közepére is ki lehetne tenni egy kültéri ping-pong asztalt, akár 365 napra is.
  A környékbeli lakók, „nyaralók”, szívesen ping-pongoznának, jó kis versenyeket lehetne rendezni.
  Kiváló lehetőség lenne a helyiek és a „jöttmentek” összebarátkozására! Hétvégén a szabadidő jó levegőn, közösségben történő, aktív eltöltésére.
  Nemcsak kézilabda meg futball akadémiákban kellene gondolkodni! Nemcsak profi sportolók vannak, hanem amatőrök is! Pocakos apukák, örökifjú nagypapák, ők is szeretnék jól érezni magukat!
  Nemcsak milliárdokból lehet fejlődni, sportolni, szórakoztatni, közösséget építeni! Néha elég lenne csupán egy kis odafigyelés is!

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Sétálgató, a nyári strandüzem részeként több sportolási, kényelmi funkciót biztositó eszközt helyezünk el, szolgáltatást nyújtunk a strandjainkon, amelyek használata a belépőjegyet váltó vendégeknek áll rendelkezésére. Ezek természetesen pénzbe kerülnek akár megvásárolni, akár fenntartani. Téli megóvásuk szükségszerű, hiszen például a ping-pong asztalunk nem vandálbiztos, és nem un. négy évszakos – de igy sem olcsó. Mindenesetre az egyik asztalt még október végéig kihelyezzük és tavasszal is korábban ott lesz.

   1. Sétálgató írta

    Nagyon szépen köszönöm! Továbbá pedig gratuláció és köszönet az egész éves munkájukért a strandokon és minden egyéb közterületen! 🙂

   2. sétálunk, sétálunk írta

    Ha bemegy az ember a Kisfaludy strandra, ott van két tábla: biciklizni tilos és kutyát bevinni szintén. Szombaton többen is semmibe vették ezt. Udvarias figyelmeztetésünkre pimasz és szemtelen válasz jött. Ilyenkor mi a teendő? (azért lenne pár ötletem) Rendőr ezért oda nem megy, betartatni nem lehet. Akkor meg minek a tábla? Ez az egész egy rossz vicc. Ha az ember keményebben lép föl, akkor meg nem a vétkest, hanem a figyelmeztetőt büntetik meg. Hasonló zseniális megoldások máshol is léteznek. Tehát: éljen a bunkó, meg az erőszakosabb népség? meg a minden helyzetre törvényt alkotó, de azt betartatni képtelen törvényhozás?? vagy fogadjuk el, hogy a lakosság (emberiség?) legalább fele emberformájú valami, amikkel semmit sem lehet kezdeni?

    1. molnár írta

     Próbálja ki azt, hogy nem szól be a biciklisnek és a kutyáját sétáltatónak sem! Ha a biciklis nem veszélyeztet senkit, egyszerűen csak ő is meg akarta nézni a partot, a kutyás pedig összeszedi a piszkot a kutya után, akkor nem kell önhatalmúlag rendet tenni. Élni és élni hagyni. Biztos előfordult már önnel is, hogy figyelmeztető tábla ellenében tett valamit. Nyugalom. Éljünk amíg lehet.

     1. sétálunk, sétálunk írta

      „Molnár” válasza az én értelmezésem szerint annyit jelent, hogy az erősebbnek áll a világ, és kész, a gyengébb meg húzza össze magát, és a táblákat nem is kell annyira komolyan venni. Hogy a táblákat akkor minek tették oda, erre nincs javaslata, illetve akik odatették, akkor azok csak pénzkidobósdit játszottak? És ezen az alapon akkor pl. mi van a sebességkorlátozó táblákkal? És ha ezt átviszem más területekre is, akkor máris a középkorban vagyunk, vagy egy Dél-Amerikai maffia-államban.. Ez a típusú „szeressük egymást gyerekek”mentalitás vezetett oda, ahol most vagyunk. Ezek a kutyás típusok szállnak be esetleg később egy 50 milliós autócsodába és gázolnak halálra valakit, aki előttük merészelt átmenni a zebrán, mert hát a zebra tábla őket nem érdekli. Vagy vannak táblák és törvények és azokat be kell tartani!!!!, vagy megette a fene azt, amit jogállamnak és rendnek hívunk. Középút nincs, ahol mégis van, azt anarchiának hívják!!!! (de nem vagyok magára most mérges, hozzászólásának van egy csipet fanyar logikája)

     2. nemecsek írta

      Sétálunk – azt hiszem félrement az értelmezése! De sebaj, legalább kiadta magából. Peace!

 30. Séta utca kereszteződés írta

  Amennyi düh van bennem, előre szólok, hogy nem fogom tűrtőztetni magam, legfeljebb nem jelenik meg, de megadom magamnak, hogy úgy adom ki magamból, ahogy. KÖVETELEK LÁMPÁKAT ÉS KAMERÁKAT, mert ha mégegyszer a bokámnál áll meg bárki is és még ő szól ki az autóból, hogy a k… anyámat, én ott nagyon rövid idő alatt nagyon csúnya dolgokat fogok az illetővel csinálni. Akkora sokkot kaptam, hogy nem jutott el az agyamig, hogy lefényképezzem, de tudom, hogy a szomorú valóság, hogy úgysem csinált volna vele senki semmit, hiszen Füred a kultúra városa, csak hát nem a közlekedés kultúráé. De térjünk vissza a második mondatra.

  1. nagyon dühös füredi írta

   Próbálok rövid lenni. Séta utcai kereszteződés ügyében már két éve rengeteg felszólalás volt. 99%-ban elítélő. Ennyi ember nem tévedhet! tehát ha lenne becsület a Hatóságokban (mindegy hogy helyi vagy országos) akkor tartottak volna egy meghallgatást ez ügyben és a lakosság döntése alapján, mindenki számára érthetően elmagyarázva meghozták volna a DÖNTÉST!!!! Ami ellen aztán nem lehetett volna panaszkodni, kivéve a kekeckedő elvtársakat, de ezek nem számítanak. De úgy látszik, hogy akik ezt így eldöntötték, nem merik vállalni a nyílt vitát, még ennyi becsület sincs bennük, vagy hiányzik hozzá a szakértelmük.
   Ennek oka lehet egy gyorstalpaló egyetem, vagy tombolán nyert diploma. Vajon megjelenik-e ezen írásom? ha nem, már tudom is a választ.

 31. fürediek írta

  Az új Brázay-park nagyon szépen elkészült, csak dicsérni lehet mindent. Egy óvatos megjegyzés (nem kekeckedés céljából!) a stég végén lévő padok 80%-a eléggé kényelmetlen, csak feküdni lehet rajtuk. Nem lehetne néhányat normális padokra kicserélni? ahol deréktörés nélkül lehet kényelmesen ülni? Feleségem és én (72/75 év) és biztos mások is örülnének ennek. Nem tudom, ezt a kérést kinek kell címezni. Somogyi urat nem merem ezzel terhelni, mert a hozzászólásokból ítélve már úgyis napi 30órát dolgozik.

 32. Tagore írta

  Tisztelt Somogyi Úr! Dicséretes ahogy mindenkinek válaszol, követendö lenne a városvezetésétöl is az Ön példája! A reggeli sétáimat a Tagórén tehettem füredi tartózkodásom alatt. Szeretném megköszönni a „hölgyeknek” akik a rengeteg virágot gondozták, a kavicsot minden reggel megtisztitották az otthagyott rengeteg cigaretta maradványoktól, gereblyével „áthúzták” az egész sétányt. Minden reggel láttam a munkát és az eredményt, amit mindenkiért megtettek. Ezért van az, hogy az ideérkezö ismeröseim a füredi part részt tartják Füred legértékesebb részének és erről beszélnek máshol is. Jöhetünk az év minden szakában, vár bennünket a legszebb pompájában. Voltak fiúk és férfiak is őket is köszönet érdemli. Kapnak ök valaha dícséretet vagy borítékot a munkáért amit mindenki lát?

  1. junior írta

   Igen, ez a munkájuk, ezért kapják a fizetésüket. Dicséretet itt senki nem kap, ez nem szokás sem a városban, sem az országban. Itt csak a kritika fejlett, a másik leugatása.

   1. Tagore írta

    Szomorú ha ez az igazság! Úgy olvastam, hogy a legszebb virágos kertnek dijat és jutalmat adnak Balatonfüreden. A Tagore a legszebb mindenki kertje egész évben, akik ezt gondozzák és tervezik a közért ök mit kapnak?

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Tagore, köszönjük az elismerést, továbbitom a kollégáknak!

   1. Tagore és Brázay írta

    Ezt én is osztom, hosszú idő után végre ismét sétáltam mindkettőn és nagyon szép! Hát még az milyen szép lenne, ha az újabb betonszönyek helyett is ilyen zöldek lennének, mert a francia riviérát és az olasz dolce vitát idéző balaporttól sugárban há…ok. Arról nem is beszélve, hogy a magyar „sétány” szó már smafu, ide már az idegen „promenád” dívik… A gyomrom meg nem érzi jól magát… Csak hát igen, a zöld az egyszerű embert is szolgálja, illetve abból sajnos nemigen lesz pénze bizonyos embereknek… Két apró dolog a Tagoréhoz és a Brázayhoz, tőlem sem a kekeckedés miatt: a Brázayn szerintem jó lenne a padokat valami lakkal felületkezelni, illetve a Tagorén nagyon sokat ront az érzésen az a kő és a rajta lévő rengeteg madárpiszok, ezzel valamit nagyon kéne kezdeni. De ezeket leszámítva tényleg nagyon szép, gratulálok hozzá és köszönet azoknak, akik foglalkoznak vele!

 33. Tibor írta

  Tisztelt Somogyi Úr! A Brázay strand helyén épült stégre a héten kiraktak egy táblát, miszerint horgászni tilos kivétel engedéllyel. Kérdésem milyen engedéllyel és kitől lehet engedélyt kérni?
  Köszönettel: Tibor

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Tibor, a jelzett stégre a Polgármesteri Hivatal megbizásából raktuk ki a táblákat, tudomásom szerint a hivatalban kell az engedély felől érdeklődni.

   1. füredi pecás írta

    Engem telefonon arról tájékoztatott a probio, hogy horgászengedéllyel lehet. kérdésemre, hogy ezt miért kell külön kiírni, azt mondta, mert ez a szabály.

    1. Tények írta

     Nem igazán örülnénk, ha ezt a szép kilátóhelyen is a horgászok által otthagyott gányt kellene „élveznünk”

     1. füredi pecás írta

      Nem az van kiírva, hogy szemetelni lehet engedéllyel, hanem az, hogy horgászni, kedves mindent belepő turista és a horgász is el kell férjen azon a kevés partszakaszon, ami a köz száméra elérhető, és ez most bővült szerencsére.