Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 124 Hozzászólások
 1. Lakópark Arács írta

  tisztelt Somogyi úr, egy lakóparkban élünk itt nincs lehetőség komposztálásra. Miután megszünt a zöldhulladékszállitás hova tegyem a konyhai zöldhulladékot? Válaszát elöre is köszönöm

 2. már fázunk írta

  A Köztársaság úti lakótelepen egy ideje bajok vannak a meleg vízzel és a fűtéssel. A fűtéscsövek és fűtőtestek éppenhogy langyosak. Mi lesz itt mínusz 10 fokban? elmentem (elmentünk többen) a Füredhőhöz, valami gyenge magyarázkodásnál több nem volt. Kihez kell most fordulni? ki az aki meghallgat és csinál is valamit?

  1. FÜREDHŐ írta

   Kedves Hozzászóló! A “gyenge magyarázkodás”-t egy másik helyen hallhatta. A FÜREDHŐ már évek óta határozottan felhívja a kedves fogyasztók és közös képviselőik figyelmét, hogy a tulajdonosi jogokkal kötelezettségek is járnak. Kérésünk ellenére a lakógyűléseken rendre leszavazzák az épületeik csőrendszerének felújítását.
   Ebben az évben a sorozatos vízcsőtörések okozta szolgáltatáskiesés és az ezt követő, a szolgáltató által bevezetett hálózati víznyomás lecsökkentésnek a FÜREDHŐ ugyanúgy elszenvedője, mint a lakosság. A napi fogyasztási csúcsokban ezért nem megfelelő a használati melegvíz nyomása. Sajnálatos, hogy az elvett víznyomás további emelését a szolgáltató elutasította.
   Az épületek alagsorában ugyanúgy, mint eddig is, a megfelelő mennyiségű és hőfokú fűtési víz kering. Megállapítottuk, hogy egyes épületek pincéjében “véletlenül” elállítódnak a fűtés egyenletes elosztását szabályozó szelepek. Az épület megbízott karbantartója amint visszaállítja a megfelelő szelepállásokat, azok pár hét elteltével újra “véletlenül” elállítódnak. Ezeknek a visszaéléseknek a megakadályozása kizárólag a lakóközösség feladata.
   A közeljövőt illetően van okunk bizakodni, hogy annyi év elteltével végre ki lesz cserélve a fűtőműre kapcsolt minden lakóépületben az elöregedett csőhálózat. Ehhez az egyeztetéshez helyszínt biztosított legutóbb a FÜREDHŐ Kft., amin részt vettek önkormányzati-, és közös képviselők is.

   1. már fázunk írta

    T. Füredhő! Még jó a fülem, a “gyenge magyarázkodást” a Füredhő bejárati ablakánál hallottam, de ezt most felejtsük el. A mostani válaszuk ismeretében a “legnagyobb baj”, hogy a Füredhőnek nagyjából teljesen igaza van! A tulajdonosok legalább egynegyede hajmeresztő tájékozatlanságról tesz szert, és valamiért inkább mindenkinek hisz, mint a szakembereknek és mindent blokkolhatnak!!! Ez alól némely közös képviselő sem kivétel, nekik akárhol lenne a helyük, csak nem ebben a pozícióban. (az egyik azt ajánlotta, hogy aki fázik, vegyen föl pulóvert) Olyant is hallottam, hogy egy gyűlésen valami tudálékos alak felszólalt és kijelentette, hogy az egész csőrendszer csere ostobaság, mert a csövekre 100 év garancia van! Bocsánat a szóhasználatért, de ekkora ökörséget még nem hallottam. De a baj az, hogy nagyon sokan inkább ilyen alakoknak hisznek és ezért blokkolnak mindent. Ezután a hosszú bevezetés után a kérdésem. Van-e a Füredhőnek olyan lehetősége, illetve van-e olyan hatóság, aki egy bizonyos romlási szint elérése után kötelezheti a mindent blokkoló kisebbséget, hogy az ő ellenállásuk ellenére igenis elrendelik a csőrendszer cseréjét? mielőtt leáll a víz-vagy fűtésszolgáltatás?? és még nagyobb károk keletkeznek??? Itt már nem egyéni tulajdonjogokról van szó, hanem a közösséget fizikailag károsító magatartásról. Nagyon remélem, hogy van erre lehetőség! Tudomásunk van arról, hogy némely alakok rombolnak ezt-azt. Ennek a megoldása tehát a lakóközösség feladata, de hogyan? “beszélgessünk” velük egy kicsit a pincében? hallani ilyen hangokat is.
    Az utolsó fejezetben írt bizakodását sajnos nem tudom osztani, annyiszor csalódtunk már mindenféle ígéretekben, ezért ne haragudjanak meg.
    Csak TÉNYEKNEK tudunk hinni. Amúgy teljesen hihető, hogy a Füredhőnek is elege van az olyan panaszokból, amelyekért nem ő a felelős. Ezt a mostani válaszukat mindenhol terjeszteni fogom, hogy egyre nagyobb legyen az a tábor, aki először a saját közös képviselőjét, meg a gyengébb képességű lakótársait próbálja meggyőzni a tényekről. (hú de nehéz küzdelem lesz!)
    Akkor most nem tehetünk mást, hanem tovább fázunk és veszünk meleg pulóvert.
    Még egyszer nagyon köszönöm a tényfeltáró és logikus válaszukat!

 3. Kerékpározó hal írta

  Miért olyan fontos, hogy szezonon kívül a strandon lehessen kerékpározni? Miért jó az egy kerékpárosnak? Valaki kérem világosítson fel.

  1. kerékpáros írta

   Nem annyira fontos, lehet enélkül élni, de a jelenlegi tiltásnak sincs semmi értelme. Ha azt mondjuk és gondoljuk magunkról, hogy Füred egy élhető város, akkor szezonon kívül miért ne lehetne beengedni a kerékpárosokat a strandra? Ha az ember végig teker a parton adja magát, hogy bemenjen bicajjal a strandok területére is. Szép a víz, jó nézelődni, nyugalom, egy kis hangulatos kitérő, – minden, amit a sétálók csinálnak, de ezt lehet nyeregből is. Ennyi. De ez sem kevés 🙂

   1. Kerékpározó hal írta

    Rendszeresen járok én is a családdal kerékpárral a strandra ősszel és tavasszal. Betoljuk a játszótérig a bringát, lesétálunk a vízhez, átsétálunk a másik játszótérre… Én nem örülnék, ha a labdázó, szaladgáló gyerekek között sietős bringások suhannának. Meg ha a járdáról lecsilingelnének a bringások. Szóval nekem strandon biciklizők nélkül élhetőbb Füred. Akinek meg nincs plusz 5 perce áttolni a kerékpárt a strandon, annak miért nem jó a strand előtt végigtekerni? 🙂

   2. kerékpáros kutyabarát írta

    Füred attól még élhető város, hogy nem tesz plusz köröket a Tagore sétány vagy Aranyhíd sétányról leágazó strandokon a kerékpáros ill kutyatulajdonos. Azzal nem is lehet baj ha a kerékpáros végig teker, ahogy a kutya is örömében fut öt kört is és nem hagy szemetet egyik sem maga után. DE ez többnyire nem így történik. Akkor is érdemes időzni a strandon ha nem éppen örömteli pillanatokkal tarkított az amit körülöttünk látunk.. … A strand területe bármi okkal működik szezonon kívül az ott élők vagy turisták örömére azt fent kell tartani , tehát takarítani kell. Ennek pedig költsége van. Én kerékpározom és nagy testű kutyám is van. Ebbéli örömömet kiélem az udvaromon kívül a sétányokon, az azt övező kerékpárutakon , Kiserdőben kempingtől Tihanyig és azon túl.

 4. Rendet szeretnék írta

  Szeretném kérdezni az illetékesektől, Probió, vagy önkormányzati képviselő, – aki annak idején az itt élők bizalmara és szavazatára is számított, mi az oka, hogy a Noszlopy utca 16-18 körüli területet, bölcsödétől a volt kertészeti árudáig, miért nem kezelik egyenrangú közterületként a Köztarsaság úti lakóteleppel, közterület rendben tartás ,(fűnyírás, lomb eltakarítás) terén? Itt is van játszótér, homokozó , kavicsos felület, hónapok óta teljesen elhanyagolt állapotban. Meg lehet nézni a különbséget, és ez egész évben így volt.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Nagyon sajnálom, a terület gondozása valóban lehet jobb is, intézkedtem alvállalkozónk gondosabb munkavégzésére. Köszönöm szépen a jelzését.

   1. Névtelen írta

    Köszönöm szépen, ha intézkedik. Tavasszal remélem, lesz látható eredménye.

 5. Pumped Joska írta

  Szinten csatlakozni szeretnek a tiltó tábla levételéhez, illetve a varos futball szakosztálya megérdemelne egy bövitett – 3-4 ezer férőhelyes – fedett arénát, az idei teljesitményükön nagyot dobna! Köszönöm elöre is az epitö jellegü kritika átgondolását.Tisztelettel, Joska

 6. tiltó tábla írta

  Csatlakozom! Kérjük a Probiót vegyék le a tiltó táblát a strandon. Szezonon kívül lehessen kerékpárral bemenni a területre. Miért kellene ezt betiltani? Múltkor egy nagypapát láttam, aki két unokáját tanítgatta biciklizni. Nyilván mert teljesen biztonságos terep.

 7. csak füredi írta

  Hetente kétszer belenézek az Agora-ba, látom hogy zajlik a strandon piszkító kutya és biciklizés körüli háború. Ma többen megnéztük a Ki.strandot. A bejáratnál egy nagy kutyát bevinni tilos tábla van, alatta a szöveg, hogy aki ez ellen vét, az 30ezer Ft-ig büntethető. Ez gondolom mindenki számára világos kell, hogy legyen. Alatta van egy másik tábla is, ami a biciklizést tiltja, ez is teljesen érthető. Akkor mégis miről folyik itt a vita????

  1. kerékpáros írta

   Csakhogy a strandok szezonon kívül közparkként működnek. Egyszerűen nem értem, miért kardoskodik amellett, hogy ne lehessen kerékpárral bemenni a strand területére? Kinek árt az? Mi a baj ezzel? Kérjük a Probiót, szedje le szezonon kívül a tiltó táblát, ez egy élhető város, ennek a tiltásnak semmi értelme.

   1. csak füredi írta

    Elnézést kérek, hogy más véleményen vagyok, mint Ön. Jogom van hozzá. Ezért csinálták az Agórát. Ha ezt nem érti, nagy baj van. Azonkívül ne engem kérdezzen, miért vannak ott a tiltó táblák, hanem azokat, akik odarakták. Világos? És már Matula is megmondta: nem lesz abból semmi jó, ha a krumplifőzeléket összekeverik a tortával. Békés adventi időket kívánok!

    1. kerékpáros írta

     Igen, szuper, hogy van ez az Agora, éppen ezért jó lenne értelmes dolgokat ideírni! Én nem mondtam, hogy ne legyen véleménye, csak pár kérdést tettem fel arra vonatkozólag, hogy ugyan miért gondolja azt, amit. És tudja miért, mert nekem is van véleményem. A párbeszéd, vagy véleménycsere ezen alapszik. De magyarázatot nem írt, csak kioktatást, meg lesajnáló Matula idézetet. Kár érte.

     1. Topik írta

      Igaza van kedves Kerékpáros! Olyan kevés kerékpárút van a kőrnyéken, a Balaton körül, hogy igenis évente kétszer szereljenek a Probió Zrt munkatársai táblát le és fel, csak azért hogy ön még vagy 800 métert kerekezhessen a citált közparkban a járdán! Merthogy kerékpárút tábla sincs kitéve. Az ugyanis a strand előtt vezet. Sőt ezt a logikát követve az Eszterházy strandon is szereljék le a forgóvillákat a szezonon kívül, mert akadályozza a kerékpárközlekedést.
      Tudom, hogy a gyalogos-kerékpáros-kutyás szokásos (és szerintem röhelyes) háborúba mindenki csak a sajátját fújja és nem használja a fülét mert nem kíváncsi a másik véleményére. De egy kis önmérséklet esetleg önkritika nem árt meg senkinek. Kérem olvassa el “Kerékpározó hal” bejegyzését is. Vele pl. maximálisan egyetértek. Mérgeskedésmentes évvégét kívánok! Üdv!

     2. kerékpáros írta

      Kedves Topik. A cinizmus általában nem sokat segít a helyzeteken. Nem az én kényem kedvem miatt kellene leszerelni a tiltó táblákat, de kár, hogy erre a szintre vitte le a diskurzust. Két tábla le és felszerelése szerintem nem okoz problémát a Probiónak, de nem is erről van szó. Itt a szemléletről van szó. Szerintem, ha épeszűen gondolkodunk, akkor nem azt vizionáljuk, hogy a tiltás leszedése után, tömegesen jelennek majd meg a kerékpárosok és aszfaltversenyt rendeznek a strandi járdán. Arról van szó, kedves Topik, hogy legyen lehetőség arra, hogy ha ne adj isten, bicajjal közlekedek a parton, kimehessek az ilyenkor egyébként tökéletesen néptelen strandi részre anélkül, hogy ez büntetést vonna maga után. Továbbra sem értem, mit és kinek ártanánk ezzel? De, ha nem, akkor nem. Tiltsunk, az a legbiztosabb 🙂