Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 892 Hozzászólások
 1. Fibi írta

  Dec. 18. Ma délután, amit a tesconál láttam, nagyon megrendített. Biztos más is látta. Többen jöttünk le mozgólépcsőn, ahonnan ki lehetett látni a park részre. Így karácsony előtt, még szomorúbb.

  1. ne hagyd magad, légy mindig vidám írta

   Fibinek segítség. (úgy hiszem, a pocsék időre gondolt) Vagy 10 éve fölmentünk (nyáron) Norvégia közepéig. Ott hallottuk, hogyan segítenek a norvégok az ott télen sokkal tovább tartó sötétség és rossz idő miatt magukon. Sokuknak van saját maguk által, a nyaralásukról forgatott videójuk, illetve az interneten százával találni szép nyári időben készült, pálmafás strandos filmeket, ahol a hullámzó tengerben fürdenek a bikinis csajok, (aztán ki is jönnek a vízből) és a pincér tálcán hozza a habzó söröket. És minden nap megnéznek egy videót. Próbálja meg ezt a módszert, be fog válni. És sose nézzen ki az ablakon, inkább húzza le a rolót. És akkor teljes lesz az illúzió. Mi azóta gyakran használjuk ezt a hangulatvidámító „gyógyszert”, vény nélkül kapható, ingyen van, és hatásos. Karácsony előtt is. Boldog és vidám Karácsonyt kívánok!

   1. Örök füredi írta

    Fibi, azt is ird le, hogy mit láttál mi az ami megrenditett? Vagy mire gondoltál a látvány után? Olvassuk amit írsz. Sokan voltak a parkolóban? stb? Amit ajánlok, a Dvitamin szedése kapszulában és mellé magnézium tabletta./ Mennyiség a dobozon!/ Nem tudják miért mint ahogy mást sem, de sok a halott akiknél a D vitamin nagyon alacsony volt.
    Nagyon sok mindenre nem tudják a választ a kutatók. Vigyázzatok magatokra, betartani amit mondanak!

   2. Szkeptikus írta

    Szerintem amit „Ne hagyd magad” megfogalmaz, az az önáltatás, önbecsapás tipikus esete! Miért nem vagyunk képesek elfogadni, hogy télen pocsék, ködös-nyálas az időjárás? Ez van, és kész! És ez a klímaválság folytán egyre inkább így lesz, hónak, igazi télnek, komoly, kártevő-pusztító mínuszoknak se híre, se hamva.

 2. realista közgazdász írta

  Tünetek-nek Írta számára: nagyon jó kérdést tett fel, de rossz helyen. A választ csak azok tudják, akik ezt a vírust megkomponálták, legyártották és elszórták a világban. Az öregek már csak terhet jelentenek a gazdaságokra? adjunk nekik egy adaggal, majd több pénz marad a nyugdíj kasszában. A nagyvállalatok raktárai dugig vannak eladhatatlan és szükségtelen mütyürökkel? állítsuk le a gyárakat mindenféle tilalmakkal, akik nem tudnak emiatt dolgozni, azok majd segélyekkel csapolják az állami tartalékokat. És ha újra indulnak a gyárak, akkor a haszon persze a tulajok zsebében landol, nem ám az államnál! Ezt a sort soká lehetne folytatni, ez világos, mint a nap. És ez nem összeesküvés elmélet, ez a mai valóság. Sajnos.

  1. cinikus írta

   Nagyon jó szert használhat. Megosztaná velünk szürke hétköznapjaink feldobására, kedves realista Gőzkanász

  2. Szkeptikus írta

   Ez a nevetséges, primitív logikára épülő gondolkodásmód sajnos egyre elterjedtebb a csak kétbites gondolkodásmódra képesek között. Azért népszerű, mert a megértéséhez nem szükséges semmiféle szellemi erőfeszítés, készen tálalva van minden, csak fogyasztani kell. S hogy milyen veszélyeket rejt magába, azt a terjesztői szintén nem képesek fölfogni, de ezt ne is várjuk tőlük! (Kiegészítésül még csak annyit: a vírus nem kukorica, hogy csak úgy szétszórjuk, amerre járunk, ezt nem árt, ha tudja.)

   1. realista közgazdász írta

    Szkeptikusnak: tudom, hogy a vírus nem kukorica, amit csak úgy szétszórnak. Ez természetesen csak szimbolikusan volt értve. Ha ez a fogalom az Ön számára nem lenne teljesen világos, kérdezze meg valamelyik 2 bites szomszédját, biztosan tud segíteni. Amúgy sokban igaza volt és indirekt módon, akaratlanul is, de megnövelte a 2bitesek táborát. Találja ki, hogyan? (nem fogok segíteni) Ha csak egy icipici önuralma is van, akkor ugye nem fog válaszolni. Nagyon örülök, hogy végülis mindenben sikerült egyetértenünk. Tisztelettel

 3. Oltás írta

  Nem találtam az adott hozzászólás alatt válasz funkciót, ezért új hozzászólást írok.
  Nyilván nem úgy gondoltam, hogy az oltás egy csapásra, örökre és maradéktalanul megold mindent. Ezt hinni tényleg hülyeség lenne. De azt írni, hogy nem fog segíteni, azért szerintem kicsit erős. Nyilván az okot kell felderíteni, illetve nem, mert akiknek elegendő az IQ-juk, azok ezt már rég tudják, illetve Ön is említi: az életmód. De ez sajnos nem fog változni, mert sajnos mindig is azok voltak és lesznek többségben, akiknek nemigen elegendő az IQ-juk, ezeknek meg aztán mondhat bárki bármit. És hogy egyesek miért nevetnek még mindig? Nevezhetjük ezt is IQ-hiánynak, de akár csak simán hülyeségnek is – és ne mondja nekem senki, hogy nincs igazam, mert ha nem lenne, eleve nem lenne COVID sem… Azt meg elég egyértelműnek tartom, hogy a tudósok, kutatók igencsak dolgoznak azon, hogy még jobban megismerjék a vírus működését, de attól még szerintem igenis szurkoljunk az oltásnak, mert azért az sem kis teljesítmény, még akkor sem, ha sokan úgy gondolják, hogy de hát ez a dolguk…

  1. Válasz Oltás-nak írta

   Feltűnhetett volna, hogy a „csak nevetnek az egészen”-t szimbolikus jelentéssel írtam. Tisztában vagyok vele, hogy nincs ebben semmi mulatságos. És hadd emlékeztessem még valamire, amit nálam sokkal okosabb kutatók és tudósok prognosztizálnak: jelen körülményein között (életvitel, környezetszennyezés, energiapazarlás, túlnépesedés – hadd ne soroljam!) nagy esélyünk van arra, hogy belátható időn belül ki fog törni egy újabb járvány, amiről jelenleg még az égvilágon semmit nem tudhatunk. Ami a 21. században világszerte van, melegágya ennek. És akkor kezdhetünk mindent előről. Fogjuk már föl, hogy a probléma nem a járvánnyal van, hanem velünk! Azzal a mentalitással és életvitellel, ami idáig vezetett bennünket!

   1. Veszélyes gondolatok írta

    ” Válasz Oltás-nak” menjünk végre tovább egy lépéssel, mert mindenki csak kerülgeti a lényeget. Amit írok, nem én találtam ki, nagy koponyák már vagy 60 éve kongatják a vészharangot. ( nagy ennek az irodalma) Túl van népesedve a Föld. Ennyi embert nem bír el, kész. Sokan azt tartják közülük, hogy 500 millió, max. 1 milliárd ember elég. De ezt magyarázza meg valaki bizonyos népcsoportoknak, leginkább pedig azt, hogy hogyan kéne a jelenlegi népesség számát „redukálni”. Atomháborúval? gazdasági tönkretétellel? élelmiszerhiánnyal? de miután önmagától egyetlen nép sem képes ezen folyamat beindítására, (élni akarnak) „rá” kell segíteni kívülről. Ez történik 2020-ban, ez történik MA. A „végrehajtók” a Covid-19-et választották. Ez megy most. Kész. Biztosan lesz még folytatása, ha majd elemezték a „sikert”, utána.
    Ismétlem, ezt a gondolatmenetet több helyen is olvastam, senki sem szidjon emiatt. Aki tagadni próbálja ennek a rettenetes logikának létezését és hatásait , az vagy vak, vagy önmagát próbálja becsapni. Nem fog menni. Mindenki gondoljon, amit akar, vagy tud.
    Nagyon kérem a szerkesztőséget, hogy ne cenzúrával reagáljanak egyes gondolatmenetekre. Nem elegáns dolog. Ezek a gondolatok már bejárták az egész világot, és azért még élünk. Füred is. Ez csak figyelmeztetés.

    1. Lucifer írta

     Hogy a glóbusz túlnépesedett, az tény. Hogy klímakatasztrófa fenyeget, az is tény. Hogy mérhetetlen környezetpusztítás és energiapazarlás folyik, az sem lehet vita tárgya. De emögött valamiféle összeesküvést vizionálni szerintem erősen kérdéses (ez most eufemizmus, írhattam volna csúnyábbat is). Mindennek az oka az emberi önzés, birtoklási vágy, hatalmi mánia, elképesztő szintű tudatlanság – soroljam még? Majd ha elértük azt a tudati szintet, hogy lekapcsoljuk otthon a lámpát, ha nem szükséges, csak addig folyatjuk a vizet a csapból, amíg tényleg kell, leállítjuk az autó motorját, ha várakozunk a parkolóban stb., nos, akkor köszönt ránk majd valami más, élhetőbb világ. De addig fölösleges bármiben reménykedni!

   2. oltás írta

    Kedves Hozzászóló, eddig úgy gondoltam magamról, hogy abba a szörnyen kis táborba tartozom, amelynek tagjai tudják és értik a problémát (sőt, annak megfelelően viselkednek is). És ezt most nem(csak) azért írom, mert Önhöz hasonlóan jómagam is írtam az „éledmódot” – ugyan nem fejtettem ki és gondoltam tovább, mint Ön, mert úgy gondolom, hogy aki már tudja és érti, az amúgy is annak megfelelően viselkedik, aki meg nem tudja, nem érti, annak meg teljesen felesleges. Ezek szerint rosszul gondoltam és az Ön emlékeztetésére volt szükség(em). Köszönöm.

 4. Tűzijáték és stratégiai csarnok írta

  Elvileg idén már tűzijátékot sem lehet használni. Aha, persze… A kézicsarnokhoz meg annyit, hogy egyrészt van már nem egy lehetőség Füreden kézizni (mondjuk luxusapartmanból sem egy van, mégis valahogy mindig épülnek újak…), másrészt meg egy defibrillátorra viszont külön gyűjteni kell (a kultúra városában…)…

  1. Kézicsarnok írta

   Ugyanez… Mennyi minden más, valóban szükséges és fontos dologra lehetne fordítani azt a pénzt…

   1. Névtelen írta

    Mondjuk munkahelyek teremtésére. Meg a helyi lakosok számára élhetővé tenni a várost…. hogy messzebb ne menjek.

   2. Kézicsarnok írta

    És akkor azt még nem is írtuk, hogy a jelenleg „nyilvánosságra” hozott összeg nyilván még nem is az abszolút végösszeg, amit nyilván soha senki nem is fog megtudni. Helyiek? Azok kik? És hogy kezdünk látszatvárossá válni? Nem hogy kezdünk, már egy ideje az vagyunk. Egy új sznob koltélbár és/vagy étterem és/vagy szökőkút és/vagy szálloda majd eltakarja a gondokat, sőt, meg is oldja azokat. Egyrészt szurkolok, hogy durranjon már ki a lufi – leginkább az elviselhetetlen turizmus és annak összes kísérőjelensége miatt -, másrészt egyidejűleg sajnálom azokat, akiket a durranás adott esetben magával ránt, noha ők nem tehetnek erről az őrületről. Sajnos itt egy szörnyen nagy durranásra van szükség.

  2. Névtelen írta

   Remek meglátások! Ideje lenne munkahelyeket is teremteni! Például. Mert az Ön által is említett új beruházásoknál, pontosan ugyanaz a 25 ember és családtagjaik fognak harmadik, negyedik munkahelyként dolgozni. Marketingesként, prohektmenedzserként, egyesület elnökként, fotósként, tanácsadóként stb… Kezdünk látszatvárossá válni!

  3. Tűzijáték írta

   Sajnos magánterületen mégis lehet tűzijátékozni. Hurrá.

 5. Korona virus írta

  Elolvastam a „Koronavírus: a túlélés záloga…….” hírt. Kívánom, hogy mindenki olvassa el. Nagyon jól érthetően van leírva kezdetétől végéig. Hiányoltam ezt az információt itt külföldön ahol élek, köszönöm Füred honlap, hogy itt megkaptam!Biztos vagyok abban, hogy ezt orvos írta és valószínű átesett ezen a borzalmon. Annyit tennék még hozzá, hogy nem megbízhatóak a gyors tesztek. Családunkban történt, hogy több negatív gyors teszt után a vérvételes teszt antitesteket mutatott ki, tehát volt korona fertőzés. Vigyázzanak magukra!

  1. minden érdekel írta

   Én is elolvastam ezt a cikket, nagyon tetszett, nyilván megalapozott, és komolynak látszó közlemény. De egy fontos dolog nem világos: kinek kell ezért fizetni és ha igen, akkor mennyit? Mert amit rebesgetnek, hogy 10-és 30 ezer között van a”szolgáltatás”, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Ezt inkább a családra fogják költeni és közben reménykednek, hogy nem kapják el a vírust. Van ugyan egy állami maximum, de ugye azért senki sem olyan naiv, hogy ne tudná, hogy mi világbajnokok vagyunk ezeknek a „megkerülésében”. (hangsúlyozottan nem akarok cinikusnak látszani)

  2. Tünetek írta

   Én itt pontosítanék: „A koronavírus fertőzés során néhány tünetmentes lappangási napot követően változó súlyosságú tünetek jelentkeznek:”. Hát nem mindig. Ahogy a gyorstesztek sem 100%-osak, úgy ez a mondat sem 100%-ban igaz. Közvetlen közelemben nem egy ember van, aki annak ellenére, hogy minden szabályt 200%-ban betartott, sajnos mégis elkapta, de egyet nem szipogott. Szóval nem mindig és nem mindenkinél jelentkeznek tünetek.

   1. csak jó legyen, semmi más írta

    Tüneteknek: ha ez a helyzet, akkor ez az egész leginkább egy szélmalomharchoz hasonlít, kombinálna egy egy hatoslottón való telitalálat esélyével. Csupán a százalékos megoszlás változik. Hát nagyon nem irigylem az egészségügyben dolgozókat és kívánok nekik rengeteg lottó „telitalálatot”, meg kitartást és ha lehet, már most Boldog Karácsonyt és hogy inkább a kórházból kifelé nyíló ajtó nyikorogjon és a befelé nyíló álljon.

    1. Tünetek írta

     Sajnos kezdettől fogva ez a helyzet és sajnos még mindig az és sajnos az is marad. És ezt kezdettől fogva minden normális helyen, több nyelven is lehet olvasni. Nagyon sz.r ez az egész. Én is csatlakozom kívánságához, hogy az világ összes ereje és még annál is több legyen az egészségügyi dolgozókkal! Reméljük, az oltások segíteni fognak.

     1. Tünetek-nek írta

      Nem! Az oltások nem fognak segíteni. Ez megint önáltatás! Az oltás nem több lázcsillapításnál. A betegség OKÁT kell felderíteni, s arra kell(ene) törekedni, hogy ez az elképesztően gyors terjedés a glóbuszon ne fordulhasson elő újra, mert még egy ilyenbe belerokkanunk mindnyájan. Igen, az életmódunkon kell(ene) alapvetően változtatnunk. Én arra szeretnék már végre választ kapni, mi az oka annak, hogy sokan, annak ellenére, hogy megfertőződtek, csak nevetnek az egészen, mások meg belehalnak. Most ne a krónikus betegekre gondoljunk, mert nyilvánvaló, hogy a legyengült szervezet nem tud ellenállni. De miért „válogat” a vírus az egészségesek között? Miért tud egyeseket legyőzni, másokat meg nem? Ha erre választ kapunk, sokkal előrébb leszünk!

 6. Kínlódás az élet írta

  Tegnap, szerdán d.e. sokan vártunk a Postánál, kint, csak ha egy kijött, mehetett be egy másik. Szerencsénk volt, csak mínusz 2 fok volt, nem fújt a szél, nem esett, nem havazott. De mi lesz akkor, ha nagyon hideg lesz, és még hozzá viharos szél vagy hóesés? Akkor is kint kell majd várnunk, mert valakik a meleg hivatali asztalnál így döntöttek? Szégyen az egész! 63 éves, fájós lábú nyugdíjas vagyok.

  1. várakozás írta

   Valóban sokszor nehéz, de az ilyen intézkedések nem ok nélküliek és van értelmük, alapjuk, logikájuk. A kérdéses belső térnek megfelelően kell szellőznie, ha bent sokan vannak, fennáll a veszélye, hogy az emberek nem tartják a távolságot (már csak a helyhiányból adódóan is) és egyik maszk sem véd 100%-osan, főleg nem zárt térben.

  2. Posta írta

   Nem bántás, de azért ezt meg lehet oldani, szerintem. Meg kell próbálni segítséget kérni, szomszédtól, baráttól, önkormányzattól, hogy valaki elmenjen az érintett helyett a postára; ha ez nem megy, oda kell menni vagy nyitás előtt, vagy zárás előtt, vagy ebédidőben – talán nyugdíjasnként rugalmasabban lehet az idót kezelni.

   1. fejreállt ez a világ írta

    Hogy lehet nyugdíjasként az idöt rugalmasabban kezelni? itt az idöjárásról van szó, és az esö esik mindenkinek, akárhány éves, még akkor is, ha valakin segíteni akar. Vagy megvárni, amíg nem esik?? EZ teljesen abszurd ötlet! Aki nem nyugdíjas és ott ázik, annak se jó ez az állapot. Nem kerülgetni kell jótékonysággal a forró kását, hanem gyorsan csinálni valamit.

    1. "fejreállt világ" írta

     Nyugdíjasként talán úgy lehet rugalmasabban kezelni az időt, hogy nem kell sem home, sem valódi office-ban ülni reggel 8/9-től délután 5/6-ig, különböző online meetingek miatt, vagy azért, mert a főnök éppen olyan, hogy előzetes bejelentés nélkül egyszer csak bejelentkezik, mert olyanja van, vagy csak egyszerűen munka miatt. Vagy tévedne ebben a „fejreállt” hozzászóló?? És a nyugdíjas talán tényleg jobban meg tudja várni, hogy elálljon az eső – hogy miért, az az elején olvasható. Én is a „fejreállt” hozzászólónak adok igazat.

    2. Rugalmas idő írta

     Kedves Hozzászóló, nem értem, ez miért lenne a forró kása jótékony kerülgetése. A postának talán sátrakat és/vagy ponyvákat és/vagy hasonlót kellene az épület köré felállítania? A nyugdíjas illető pedig valószínű, már nem dolgozik, vagy ha mégis, valószínű, nem teljes munkaidőben, így tud „rugalmasabban bánni az idővel”. Ez tényleg annyira nehezen érthető?

 7. másik füredi írta

  Az Arácsért Alapítvány kezdeményezi, hogy szilveszterkor, a háziállatok védelme érdekében, ne tűzijátékkal, hanem pezsgővel ünnepeljünk (ha erre lesz majd mód egyáltalán). Minden tiszteletem az Alapítványé, de attól tartok, hogy mindössze pusztába kiáltott szó marad a kezdeményezésük. A házi kedvenceket egyébként sem a tűzijáték zavarja annyira, hanem a petárdadurrogtatás, ami elvileg amúgy is tilos. Azért írom, hogy elvileg, mert azt hiszem, mindnyájan tapasztaljuk, hogy ezt hányan tartják be. Éjfélkor brutális durrogtatás kezdődik, de nem ritkák a másnap reggeli robbantások sem, hogy elfogyjon minden, ha már pénzt adtak érte.
  Az égvilágon semmi értelme az olyan szabályozásnak, amit nem lehet betartatni. A megoldás pedig roppant egyszerű lenne: néhány szabálysértőt úgy megbüntetni, hogy belerokkanjon – garantálom, utána csönd lenne, mert a pénz (sajnos) a leghatásosabb eszköz erre. De „áldott” jogrendünk erre sem ad lehetőséget, az a pár ezer forint büntetés meg kit érdekel? Úgyhogy marad továbbra is a szilveszteri eszement petárdázás, aki meg pihenni szeretne, javasolom erre az egy éjszakára a füldugó használatát.

  1. Tűzijáték és petárda írta

   Megelőztek. De mégis szeretném én is leírni, hogy én is nagyon szurkolok az Alapítványnak, hogy sikeres legyen a kezdeményezés. A petárdához annyit, hogy a jogszabály (elvileg) már a (z engedély nélküli) birtoklását is tiltja és a büntetés akár 150.000 forint is lehet, ami viszont azért nem pár ezer forint. Igen, ahogy sok más szabálysértés esetében, itt is tényleg eleve meg kéne büntetni az idiótákat, méghozzá úgy, hogy egy életre szédüljön tőle. És szépen ki is kéne tenni hírben, hogy ennyi és ennyi büntetés volt és talán akkor néhány idióta meggondolná… Arról meg nem is beszélve megint, hogy a büntetésekből befolyt pénzt mennyi minden jóra lehetne fordítani (főleg most, hogy elvileg nem emelhet adót az önkormányzat, nem jönne jól egy kis plusz pénz, amit ráadásul legális úton szereznének? A másik bevételi forrást (igen, kamerák a kereszteződésben) most nem is kezdem el.). Egy a lényeg: Füred a kultúra városa! Éljen!

   1. NO NO petárda írta

    Itt a rendőrségnek kellene lépni! Felhívni a polgárok figyelmét a rendeletre és kérni a polgárok segítségét ennek betartására. A mobilokon van kamera, aki tüzijátékot lát küldje el a rendőrségnek a többi az ő dolguk, ki és hol.
    Talán így lehetne lecsökkenteni a durrogást amitől valóban szenvednek az állatok.

    1. Petárda még mindig írta

     Kedves Hozzászóló, igaza van, de sajnos jól láthatóan nem működik sem a rendőrség, sem a figyelmeztetés. Hiába mondják be minden évben a tv-ben, hogy tilos az egész és mégis minden évben ugyanúgy petárdáznak. Egyszerre röhejes és szomorú az egész. A jópolgári segítséggel az a fenntartásom, hogy ha a petárdázó meglátja, hogy valaki kamerázza, félő, hogy a jópolgárt meglincselik és annyit viszont nem ér az egész, illetve elsősorban nem a jópolgár feladata az egész. Jól láthatóan nem beszélni kéne, hanem cselekedni és nem 150e, hanem 250e forintra büntetni, a különbséget meg akár tegye el magának, az sem baj, a lényeg, hogy büntessen. És utána szépen nagy nyilvánosságra kell hozni a büntetéseket, hogy tessék, nemcsak beszélünk, hanem igenis cselekszünk is és itt az eredménye. Lehet, ez is túl nagy elvárás a kultúra városában.

 8. Fibi írta

  Arácson a rendelőknél nagyon aranyos, barátságosnak tűnő az a szép barna kutya, aminek a bejárathoz tették kenelt. A gond csak az, hogy már többször voltam ott, amikor a kutyus kint volt. Azt gondolom, hogy éppen elég nagy a templom udvar, oda szíveskedjenek bezárni. Köszönöm!

 9. Faültetés írta

  Szarkazmus nélkül: a faültetés nagyon jó! Nyilván inkább fák nőjenek, mint apartmanok/szállodák/bármi-ami-nem-zöld. Ami viszont sajnos egészen biztos, hogy egy szempontból Füred sajnos 400 fa segítségével sem lesz fenntartható: turizmus. A füredi turizmus hosszú évek óta sajnos minden, csak nem fenntartható. Bár milyen jó lenne, ha 400 fa örökre megoldaná a problémát és a fák körül lehetne sétálni, ahelyett, hogy az emberhömpöly és -undor miatt inkább ki sem megy az ember. Igen, tudom, hogy most tél van, de akkor is.

 10. Tallózó írta

  Megpróbálok egy kis változatosságot vinni az előző, vírusos kolbász– B. Pásztor–szépkorúak idősávja által uralt témakörbe. Miért van az, hogy amikor a hőmérséklet eléri a nulla fok környékét, a naptár pedig a november végét, akkor az itt telelő vízimadarak nagy csapatokba verődve úszkálnak a vízen, de nem a part közelében? És úgy látszik, hogy a kacsák a kacsákkal, a szárcsák szintén a társaikkal? Van ennek valami oka? Van ornitológus is a tisztelt olvasók között? úszkál ugyan néhány darab a part mellett is, de csak alig. Több éve figyelem ezt a dolgot, és eddig senki sem tudta a választ, legföljebb csak annyit mondtak, hogy fene jó dolgod van neked, hogy nincs ennél nagyobb problémád. Wikipedia és Google sem volt képben. Remélem senkit sem zavar ez a „komolytalan” kérdés ebben a komoly időben. Azért írtam most le, mert tegnap este valaki pont ezt a kérdést szegezte nekem, és akkor most és itt továbbadom.

 11. Adománygyűjtés írta

  Egyrészt nagyon nagy köszönet a Lions Clubnak! Másrészt nem tudott nem eszembe jutni, hogy ha pl. lenne a kereszteződésben néhány kamera (mondjuk már hosszú évek óta) és büntetnék az idiótákat (mert nekem senki ne mondja, hogy Füred nem volt tele idén is, pandémia ide, vagy oda és ott bőven volt büntetendő idióta is), mennyi pénz lenne abból, amit akár – színes-szagos szökőkút és egyéb hasznos, turistacsalogató akármi és a századik luxusapartman helyett – ilyen lényegtelen célokra is lehetne fordítani.

 12. Magdus írta

  A maszk viselési kötelezettséget jórészt betartják a polgárok. Azért a vásárcsarnok melletti kolbász sütőnél nem ártana néha ellenőrizni, mivel az eladók fittyet hánynak az előírásra. Teljesen maszk nélkül vagy letolt maszkban dolgoznak…

  1. Cogito ergo sum, de minek írta

   Már az általános iskolában is tanították, hogy valakit besúgni az csúnya dolog. Azonkívül sült kolbászt maszkban szagolni nem lehet. Az olyan, mint gázálarcban virágot szagolni. Tehát kell lenni kivételeknek is. Más kérdés, hogy a forgalomban lévő maszkok vírus elleni hatásossága mekkora és hányszor kéne (lehet) őket mosni, mellesleg a lakosság legalább a fele!!! rosszul hordja, de ezzel senki sem foglalkozik. Történt már ezen az alapon valamilyen osztályozás? ezt vegyétek, ezt ne? Lényeg: betarta(t)ni a szabályokat, mert a látszat mindig fontosabb, mint amiért a szabály született. Dehát ez már így van több ezer éve. Figyelem: ezért most ne tépjetek virtuálisan ízekre, én is azt mondom, tegyünk meg mindent, ami hatásos a vírus ellen, de maradjunk kőkeményen a valóság talaján és akkor talán kigyullad a vészlámpa, hogy az egyre nagyobb szigorúság ellenére miért nő a betegek száma. És csak az oktasson, aki tudja hogy mi az IGAZSÁG.

   1. cinikus írta

    Mindenesetre az én sült kolbászomat ne szagolgassa az eladó, mert akár a Covid mentes lehelet helyett a mustárt kedvelem rajta

    1. Nem értem írta

     Szeretném megkérdezni, hogy az általános iskolában hányasa volt fogalmazásból? Vagy csak felejtett azóta? Mert a hozzászólásának se füle, se farka.

     1. cinikus írta

      Akkor póriasan, hogy Ön is értse: nem szeretem a sült kolbászon a covid mentes nyálcseppeket (sem)

   2. Igazság írta

    Nem oktatok, csak véleményt írok – bár tudom az igazságot: az emberek nagy többsége hü.e és mindig is az marad, sőt, egyre csak több lesz belőlük. Amit Magdus ír, az szerintem nem árulkodás, szerintem jogos észrevétel (ennyi erővel semmilyen szabályt se tartsunk be, bár ugye Füreden ez röhögve megy). Az sajnos igaz, hogy nemcsak ez az egy problémás pont, de ha egyet sem teszünk szóvá, annak sincs sok értelme (igen, hallom, ahogy most páran mondják, hogy sok szabálynak sincs értelme, pont azért, mert nem tartják be; igen, értem én a csapdát). Amúgy Magdus a dolgozókat említette, nem hiszem, hogy nekik nagyon kellene szagolniuk a sült kolbászt. Az illat pedig még az orvosi maszkon keresztül is „közlekedik”, hiszen levegőt még az orvosi maszkon keresztül is kell kapni, így pedig az illatok sem „akadnak fent”. És hogy miért nőnek a számok az elvileg szigor ellenére is? Lásd a hozzászólás elejét. Ez sajnos az igazság.

 13. Nomen est omen írta

  Birka (Pásztornak) Nagyon melléfogok, ha nagy tisztelettel megkérdezem Öntől, hogy nem volt-e azok között, akik nem olyan régen azt követelték, hogy nyissanak meg mindent, ahol parkolni lehet, és legyen minden ingyenes?? Ha zárva van, az a baj, ha nyitva van, az a baj, ember legyen a talpán, aki ilyen maximalista igényeket ki tud elégíteni. Szegény városvezetés, most aztán főhet a fejük az ilyen igényes választópolgárok miatt.

  1. Birka pásztor írta

   Nomen est omen! Én nem követelek semmit! Egy országos rendeletröl van szó! Többen írtak itt Füreden is a parkolás összekeveredettségéröl. Szabad a parkolás országszerte aztán jött a mikuláscsomag. A felháborodás után olvastam / és ezért is nagyon jó ez a honlap/ hogy a Probio érvényes táblával jelzi a betartandót a parkolókban. AMEN!

 14. egy ott lakó írta

  Végre kellő ütemben folytatódik a felújítási munka a Horvát Ádám utcában. A Spartól az Illés József utcáig már le is aszfaltozták az úttestet, és az Ibolya utcáig építik a járdát – amit remélhetőleg a kerékpárosok is használhatnak majd! Tisztítják az árkokat az úttest és a járda között. Nagy öröm ezt látni több hét semmittevés után!

  1. sétáló! írta

   Majd ha kész lesz akkor örüljünk! A parkolási gondok meg majd megoldódnak maguktól! Arra senki nem gondolt! De semmi baj, marad a járda,vagy az úttest ahogy máshol is!

   1. Krónikás írta

    Kedves sétáló! Alapvetően nem a közterület az autók parkolója egy olyan városban, ahol többségében kertes házak vannak. Ott mindenki beállhat a saját telkére. Sajnos az út kezelője – pld. az Arácsi út tekintetében az Önkormányzat – nem tesz érte semmit, pedig egy várakozni tilos tábla elkéne. Ahol meg a közútkezelő kiteszi – pld. a Lóczy utcában – ott sokan tojnak rá. Rendőreink meg ezért a kis szabálysértésért nem szállnak ki a jó meleg járőrkocsiból:-(

    1. Sétáló! írta

     Igazat kell, hogy adjak! Tényleg sok a kertes ház ahova be lehetne parkolni. De majd figyelje meg mit hoznak a következő hónapok! Bár akkor már meleg lesz,és a rendőr is ki tud szállni az autóból!

   2. eg írta

    Egy ilyen keskeny, egyirányú utcában nyilván nem lehet parkolni. Erre egyszerűen nincs hely, ezt mindenki láthatja. Ön mit javasolna, hogy oldaná meg? Ha parkolót is akartak volna, akkor még többet kellett volna hasítani a magánterületekből. Nem hiszem, hogy abba – teljesen érthető módon – bárki is beleegyezett volna.

  2. SÉTÁLÓ írta

   Sajnos a P.Horváth Ádám utcát ismét a semmittevés jellemzi!Néhány napig ott voltak a munkások(sok szemetet hagyva maguk után),majd ismét eltűntek!Lehet a városnak olyan vállalkozókkal kellene szerződnie,akik képesek lassan 1 év alatt elkészülni 1 km út és járdával!Kicsit már vicces a dolog!Persze gondolom a körzet képviselője szerint jó ütemben haladnak!Lesz majd pezsgő az átadáskor!!2022 ben!

 15. nyugdíjas füredi írta

  Nyugdíjas vagyok, kellett mennem ma vásárolni, de a szomszéd autójával baj volt, segítettem neki, így csak 11óra 20-kor értem a boltba. Ezt ugye tegnap óta is szabad, ilyen az új rendelet, de hogy mit kaptam én ezért! szégyelljem magamat, nem hallottam, hogy ez tegnap óta tilos?? takarodjak haza, csak útban vagyok, stb. Ketten estek nekem, olyan 40 év körüli, mínusz 200 IQ-val ellátott házaspár. Vajon így fog ez most továbbmenni? Sok van még ebből a fajtából? Most újra jön majd a tavaszi undorító, idősek elleni kampány, (a mínusz 200 IQ-s bandától) hogy pl. mi terjesztjük a vírust, meg hogy ne zavarjuk a többieket, és menjünk a temetőbe és ássuk meg a sírunkat, stb.? (egy ismerős nagymama jött akkor emiatt sírva haza) csak bizakodni tudok, hogy a fürediek nagyon nagy része nem ezen a nívón áll. És abban is bizakodok, hogy olyanok, mint ahogy ez történet véget ért: messzebb állt két 25 év körüli fiatal, aztán odajöttek és úgy elzavarták szép népies kifejezésekkel a két ökröt, hogy azok majdnem futva menekültek. Utólag is nagyon szépen köszönöm nekik.
  Kíváncsi vagyok a folytatásra és fülelni fogok minden irányba. Amúgy lehet élni ezzel a rendelettel, egyszerűen a józan észre céloz, csak lehet, hogy kevés a címzett? Persze reménykedem, hogy a szomszéd autója most sokáig jó lesz.

  1. másik füredi írta

   Több helyről is elhangzott az a javaslat, hogy jobb megoldás lett volna, ha az áruházak méretei alapján meghatároznak egy beengedhető létszámot, s ha az üzlet „megtelt”, akkor csak abban az esetben mehet be a következő, ha valaki kijött. Ezt egyszerű módon meg lehetne oldani: csak annyi kosarat tesznek ki, ahány ember bemehet. Azt nem túl bonyolult ellenőrizni, hogy mindenkinél van-e kosár.
   Sok más helyen ezt teszik, pl. holnaptól a postára is csak annyi embert engednek be, ahány ügyfélszolgálatos ablak nyitva lesz. Az persze más kérdés, hogy esőben-hóban-szélben kint tipródni nem túl vidám dolog. De MUSZÁJ LESZ sok mindenről lemondanunk, ami eddig természetes volt!

  2. Gilmour írta

   Ne tessék aggódni! Ilyen zakkant emberek mindenhol vannak! De ön 11 után is vásárolhat! Át kell olvasni a rendeletet! Jó egészséget kívánok!

 16. Birka pásztor írta

  Ki érti ezt? Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, csak igazolással lehet kintlenni. Óriás kedvezmény ez idö alatt az éjszakai parkolás nov. 23- dec 11 között este 7 és reggel 07 között ingyenes. Ez kinek szól??? Minösiti azt aki ezt a rendeletet hozta!

  1. világot látott írta

   Segítek megérteni: ez azoknak szól, akik este 7 után leteszik az autójukat, aztán 8 elött vidáman otthon vannak, és másnap 5és 7 között elhagyják a parkolót. Sokan vannak és jó nekik, én is közéjük tartozom. Köszönet a rendeletért! Amúgy nem irigylem ezért a hozzáállásért, biztos rosszul alszik, mint azok, akik éjfélkor a holdra néznek és mérgesek, mert nem süt a nap. Thaiföldön mondják ezt azokra az emberekre, akiknek semmi se jó, és örökké elégedetlenek. Írása megerősíteni látszik ezt a kb. háromezer éves bölcsességet. Nem irigylem.

   1. Birka pásztor írta

    Világot látott! Köszönöm jól alszom éjszaka. A hozzáálásom annyi volt, hogy elolvastam valamit és nem értettem. A buddhismusból idehozott bölcsessége eléggé mellé talált. Azt hiszem az embereknek ezekben a nehéz idökben nem holmiféle bölcsességekre van szüksége, hanem döntésekre ami megkönnyiti az életüket világszerte!

  2. Óvárosi írta

   Kedves Birka Pásztor! Kinek jó az esti mélygarázs? Pl. nekem, aki a felsővárosrészben élek és este 7-kor leviszem az autómat. Miért? Mert reggel nem kell jeget vakarnom a kocsiról. A motornak is jobb egy 12 fokban történő indítás, mint ugyanez -4 fokban. Bárcsak maradna az örök éjszakai ingyenesség, ahogy volt is korábban. Valakinek fájt, elvették.

   1. Birka pásztor írta

    Kedves Óvárosi! Köszönöm a válaszát! Nem értettem a logikát a pandemi alatt, kijárási tilalom alatti ingyen parkolást ami országos rendelet. Tehát aki közel lakik egy mélygarázshoz este 7-8 között leparkolhat és reggel 7 elött távozhat. Tehát ez a rendelet egy nagyos kis rétegnek szól. Megértettem, hogy van akinek ez is segítség , nem sok de nehéz idöket élünk ha csak ennyi segítségre voltak képesek, hát bizony ennek is örülni kell.
    Vigyázzanak magukra!

  3. autós írta

   Birka Pásztornak. Nem értem a felháborodását, ha nem kell a garázs, akkor ne parkoljon ott. Nekem kell, ott parkolok. Amúgy az autósokon kívül még biztosan a Birkák is örülnének ennek.

 17. Sok hűhó semmiért írta

  Örök Lóczys-nak. Azt írja, hiba történt, kijavították, miért rugózunk rajta? 1. Nem javították ki. Félmegoldás született. 2. Ha már a hibákat sem tesszük szóvá, akkor nagy a baj.

 18. sétáló írta

  Maszk és dohányzás. A nagy füredi bevásárlóközpontok környékén kötelező a maszk viselése. Ez alólnem mentesíthet a dohányzás. Ma viszont három helyen – Vásárcsarnok, Tesco, a Deltánál lévő Aldi – a bejáratok előtt csoportosulnak a dohányzók. Se maszk, se távolság tartás.

 19. Arácsi Miki írta

  Áll a levegő, szél sem mozdul, az egész ország küzd a szmog ellen. Jogszabály szerint országos szemét, zöldhulladék égetési tilalom van. A sajtó azt szajkózza, hogy a tiszta levegő fontos a vírus elleni küzdelemben. Ennek elléner Füreden , Csopakon dől a füst a kertekből, aki csak akarja égeti a zöldhulladékot- úgyse szól senki. Játszuk mi a rendőrt és menjünk oda hogy , talán ezt nem kellene ? Nem lehetne a város közterület védőinek egyszer-kétszer felnézni az égre, észrevenni és szólni ?

  1. Névtelen írta

   Nyaralós szomszédomban naponta égetik a lehullott leveletek. Hogy nem ég a vizes levél? Önt rá némi gázolajat. Ezt még übereli az építkezésből kikerülő zsugorfóliával, lécdarabokkal, szeméttel, stb…Irgalmatlan füst és bűz az egész környéken!

 20. Nem értem írta

  A legújabb hírrel kapcsolatban, hogy már Füreden is járőröznek katonák a rendőrökkel, mindössze egyetlen kérdés merül föl bennem: a katonáknál miért van géppisztoly? Kire akarnak lőni? Maradok tisztelettel: egy füredi polgár

  1. cinikus írta

   Talán a vírusra vadásznak. A viccet félretéve, ez túlmozgásos látszatkormányzás.

  2. vidám törvénytisztelő írta

   Tisztelt Nem Értem! gratulálok! Ön az első egy hivatalos magyar médiában már hosszú évek óta, aki helyesen fogalmaz, miszerint a katonák mindenhol géppisztollyal járőröznek és nem géppuskával. Hogy az utóbbi hogyan terjedhetett el, az egy rejtély, főleg azért, mert gondolom van elég tábornok meg tiszt, akik ezt talán tudják és korrigálhatták volna számtalanszor. Válasz a kérdésre: azért, mert géppisztoly nélkül rajtuk nevetne az egész ország! főleg a törvénykerülő része. Ez hasonló dimenzió, mintha egy rendőr gyalog futna a Ferrari-s bankrabló után. Katona géppisztoly nélkül csak egy féllábú focista.
   Tehát összetartoznak és kész és így sokkal jobban is mutatnak. Senkire sem akarnak lőni, csak ha nagyon muszály és akkor is mellé céloznak.
   Tehát becsülje és tisztelje őket és addig örüljön, amíg ők védenek minket és nem nekünk kell fegyvert fogni a magunk védelmére.
   Vagyis semmi ok az enyhe gyomorharmonikázásra, ha találkozik velük. Már elmúltak azok az idők, amikor géppuskával is járőröztek!

   1. cinikus írta

    Ha már ennyire örül, akkor lelohasztom, mert az bizony döntően gépkarabély, amivel járnak:-))

   2. Nem értem írta

    Én sokkal inkább valamiféle félelemkeltést érzek mögötte, de hát nem feltétlenül kell mindenben egyetértenünk. Szerintem senki nem akar itt balhét, főleg egy ilyen tomboló járvány idején. Olyat meg egyáltalán nem, ami ellen géppisztollyal kellene fellépni. Gondolom, a tilos helyen dohányzók vagy maszkot nem viselők ellen nem ez a megfelelő megoldás.
    Amúgy meg annyit még: én is voltam katona. Két évig.

   3. Muszáj írta

    Nem bántás, de a „muszáj” pontos „j”. És tényleg nem bántás, már csak azért sem, mert a többi hozzászólásban is bőven van javítanivaló, de ezt most szeretném kijavítani.

  3. ballag a katona írta

   Fölösleges a katonákon rugózni. Minden városba országosan kivezényelték őket. Nem volt mérlegelési lehetőség. Véleményem szerint egy túldimenzionált, militáns akció ez, de ezzel együtt nem gondolom, hogy ebből ügyet kellene csinálni. Az meg, hogy egy katonánál fegyver van, még a kisiskolás gyerekemnek sem volt hír.

   1. Öreg füredi írta

    Azért ennek van egy olyan üzenete, ami nem vált ki feltétlen örömujjongást az emberből. Amúgy meg igaza van, ők parancsra cselekednek. A többit meg majd meglátjuk.

 21. Sok hűhó semmiért írta

  Heves tiltakozások következtében lebontották azt a falat, ami részben eltakarta a gimnázium falán lévő műalkotást. (Sokan domborműnek nevezik, szerintem nem az, de ez most mindegy.) Nos, ha valaki arra jár, láthatja a szomorú eredményt: a műalkotásnak jelentős része továbbra is takarásban van. A feljáró fémkorlátja és a mögötte lévő fal továbbra is csúnyán belóg a képbe. Nem hiszem, hogy ennek így bármi értelme volt, ráadásul sok tízezer forint ment a kukába.
  Nem lehetett volna értelmesen elmagyarázni a tiltakozóknak, hogy a félmegoldás senkinek sem jó? Vagy nem kellett volna csinálni semmit, vagy másfél méterrel följebb helyezni az ominózus műalkotást annak a költségén, aki „elnézte” ezt az állapotot.

  1. füredi a hegyről írta

   Az alkotás olyan állapotban van, hogy nem lehet elmozdítani a jelenlegi helyéről. Épp ez volt a lényeg, ezért volt ez az egész hajcihő. Tehát másfél méterrel sem lehetett volna feljebb tenni. Jelenleg látszik a mű, ha valaki akarja közelebbről a teljes valójában megcsodálhatja, bár az elmúlt uszkve harminc évben se látszott belőle még ennyi sem. Én egyébként az ilyen esetekben inkább a szakma véleményére támaszkodnék, mert a köz ízlésének soha nem lehet megfelelni, mindig lesz ilyen-meg olyan vélemény és mindig lesz, aki elégedetlen. Emlékszem mekkora ügy volt abból amikor a Tagore sétányon leszedték a láncokat, hogy majd itt tömkelegével esnek bele az emberek a Balatonba, életveszélyes meg hasonlók. Tudjuk, senki nem esett be. Szép a sétány, nem hiányoznak egyáltalán a sirályszaros láncok. Helytörténeti érdekessége volt, az meg jól van dokumentálva.

   1. Sok hűhó semmiért írta

    Két megjegyzést tennék: számomra az, hogy nem lehet, ismeretlen. Minden akarat kérdése. Ha a felújítás előtt azzal kezdték volna, hogy magasabbra helyezik az egyébként nekem tetsző műalkotást, akkor a kérdés egyszer s mindenkorra rendeződik. Nyilvánvaló, hogy miután elvégezték a szigetelést, már bajos ilyesmivel foglalkozni. Itt az a probléma, hogy erre korábban senki nem gondolt, aztán utólag meg magyarázkodnak. A másik: igen, ha odamegyek a feljáróra, valóban látszik az egész. Csakhogy ez nem erre a célra készült, hanem azért, hogy a gimnázium előtt elhaladók arra nézve részesüljenek egy vizuális élményben. (Hogy ki milyenben, ez már abszolút szubjektív.) Azért senki nem fog direkt odamenni a feljáróra, hogy megnézhesse. S az, hogy régen sem volt jól látható a növényzet miatt, meglehetősen lehangoló érvelés…

    1. füredi a hegyről írta

     Akkor ezekszerint nem fogalmaztam egyértelműen. Az alkotás olyan állapotban van, hogy az eredeti helyéről nem lehet elmozdítani, mert darabjaira hullana. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mikor szigetelnek és hol. Ha közelebb megy hozzá, én megtettem, laikus szemmel is látni, hogy számos helyen durván be van töredezve, repedezve. Ha érdekli a téma, akkor érdemes utánaolvasni. Az meg, hogy nincs olyan, hogy nem lehet… hát nem tudom. Szerintem van ilyen, nem is ritkán, legfeljebb a szavak csűrésével csavarásával lehet kiiktatni.

     1. Örök Lóczys írta

      Ez a mi problémánk. Szeretjük rágni a lerágott csontot mi magyarok. Hiba történt, kijavították, miért nem tudunk tovább lépni? A műalkotás hozzátartozik az épület történelméhez, vigyázni kell rá nem eltüntetni! A tolókocsiban ülőknek is ott kell bemenni ahol a többi bemehet, nagyon jó a rámpa megoldása. Az eltakaró falat lebontották akkor mi is a probléma? Egy művészeti alkotás feladata, hogy véleményt alkossanak róla. Nem kell mindenki tetszését elnyerni! Ez bizony így van rendjén.

 22. másik füredi írta

  Mindenkinek tisztelettel ajánlom elolvasásra, csak hogy képben legyünk, hogy is áll a helyzet manapság ezen a Glóbuszon!
  https://24.hu/tudomany/2020/11/17/daniel-brooks-interju-stockholm-paradigma-klimavaltozas-technologiai-civilizacio-emberiseg-biodiverzitas-koronavirus-jarvanyok/

  1. Realista szkeptikus írta

   Másik Füredi-nek tisztelettel: nem tudom a Glóbusz pillanatnyi állását, nem is érdekel, mert ahány nagytudású szakértő már hozzászólt ehhez a témához, annyi különböző vélemény önti el a világ összes médiáját. Némelyek hajba is kaptak egymással, stb. tehát ezeket nem tudom komolyan venni. Csak a kis hazám állapota izgat, de ott is talán van javulás. Miért? 3-6 napja a Kossuth Rádióban hallottam a megnyugtató hírt, miszerint tavaly okt. 31.-ig kissé többen haltak meg itthon mint idén okt. 31.-ig. Ezek szerint a világjárvány ellenére kevesebb a halott???? Értik a kérdésem lényegét? Se nem tagadok, se nem pánikolok, csak kérdezek. Ezen adat interpretálását az önök képzelőerejére bízom. (ha ez egy álhír volt, mosom kezeimet és adót váltok)

   1. Kossuth Rádió írta

    Hát igen, a maga nemében sokszor a „köz””szolgálati” média sem jobb, mint a kereskedelmi.

   2. másik füredi írta

    Remélem, nem gondolja komolyan, hogy Magyarország helyzete függetleníthető azoktól a folyamatoktól, amelyek a világban zajlanak? – mert hogy önt csak ez érdekli. Sajnos, ilyen nézet is dívik, aminek igen komoly következményei lesznek. Az interjú egyébként pontosan elmagyarázza, hogy ez a járvány nem betegség, hanem tünet. Következménye annak az életmódnak és környezetpusztításnak, ami ma a világban folyik. Egyetlen olyan élőlény nincs az emberen kívül, amely tönkreteszi a saját életterét. Olyanok vagyunk, mint a béka, amely alatt lassan melegítik a vizet, ezért nem ugrik ki, mert mindig csak egy kicsit lesz melegebb. Csakhogy a gondolkodó embereknek észre kellene venni, hogy ez a folyamat a környezetpusztítással lassan visszafordíthatatlanná válik. Az, hogy tavaly meg idén hányan haltak meg Magyarországon, ebben a relációban teljességgel irreleváns.

    1. Realista szkeptikus írta

     Másik Füredinek újra: megint csak kérdezek: ha a halottak számának nincs jelentősége, akkor minek naponta legalább 15-22-szer ezt bemondani a rádióban? Ki kell tölteni az adási időt? És a lényeg: tisztelettel kérdezem a környezetvédelem aktív megvalósítása során, hogy ÖN Személyesen gyalog vagy lóháton, vagy biciklivel, busszal vagy netán mégis autóval megy dolgozni, bevásárolni, rokont látogatni? mert a szép prédikációkat lassan már azok is unják, akik írják. (hát még én)

     1. másik füredi írta

      Sok mindent elmond, hogy az általam leírtakat prédikációnak titulálja. Talán jobb lett volna érvelnie valamivel, megcáfolni azt, amit leírtam. Sajnálom, hogy ezt nem tette meg, így nincs több hozzáfűznivalóm.
      A személyeskedésére nem kívánok reagálni!

  2. Daniel Brooks interjú írta

   Ez egy nagyon jó interjú, szerintem. Érzésem szerint azonban sajnos nem túl sokan olvasták el, mert hosszú és szintén érzésem szerint még kevesebben értették, mit olvasnak/olvastak (mert volt benne azért összetett és idegen szó és összetett mondat is, illetve mert az olvasás és az értő olvasás nem ugyanaz). Aki elolvasta és meg is értette, szerintem az már eleve úgy viselkedik, ahogy kéne, aki meg nem úgy viselkedik, az nem is fog, mert vagy el sem olvassa, vagy nem érti. Sokszor sajnos elég egy nem normális, hogy világméretű baj legyen és egy nem normális sajnos mindig lesz, ha nem több. És sajnos a – szó nemes értelmében – egyszerű emberek hiába viselkednek helyesen, ha a felettük lévők nem normálisak és ráadásul pont ott dőlnek el a dolgok (amiről sokszor ugye el sem mondják az igazságot, hogy hogyan is dőlt el igazából).

 23. Tények írta

  Már nem kötelező a karantén jelzés kirakása a fertőzöttek otthonán? Mert nem látom.

 24. másik füredi írta

  A másik abszurdum az idősek számára vásárlási idősáv bevezetése. Önmagában a gondolat nem rossz, a megvalósítás viszont gyakorlatilag lehetetlen. A nevezett korúak 9-ig ott tipródnak az üzletek bejáratánál, aztán 9-kor ráengedik őket a még boltban vásárlókra. Azokra, akiktől védeni akarják őket. Senki nem veszi észre, hogy ez mennyire értelmetlen és fölösleges? Remélem, nem fogják ismételten bevezetni, vagy ha mégis, akkor oldják meg, hogy 9-kor úgy engedik be a szépkorúakat, hogy onnan az utolsó korábbi vásárló is távozott.

 25. figyelmes vásárló írta

  Ma, szombat d.u. 4 óra körül, a csarnok melletti Spar ablakán (kívül) láttam egy hivatalos nyomtatványt az időseknek címezve, miszerint maradjanak otthon, a lakásukban, a saját érdekükben, stb. Úgy látszik, a Spar illetékesei lemaradtak egypár fejtágításról, ahol az összes orvos azt tanácsolja, hogy mindenki, aki bírja, annyit legyen kint a jó levegőn, amennyit csak tud, mert a bezártság beteggé tesz. Az ilyen akciók nagyon nem tesznek jót az egész vírus ügynek, sőt, károsítják azt.

 26. nagyon pesszimista írta

  Emberi Hülyeség és „Elvárások” -nak válasz. Ha az Önök számára számít az olvasókban keltett „visszhang”, akkor én válaszolok, de most csak sírni tudnék, talán még a fejemet is verném a falba, hogy mennyire igazuk van. Ehhez nem lehet semmit hozzátenni, amit leírtak, minden fájdalmasan igaz. De akkor minden fölösleges és hiábavaló? Nincs remény? vagy sokadjára is Darwinnak van igaza, hogy csak az életrevalónak van joga továbbmenni? (viszont egész biztosan senki sem „akart” megbetegedni) aki nem akarja, hogy segítsenek neki, annak meg annyi? ne is engedjük ezeket a kórházba? akkor meg minek annyi orvos, ápoló és drága gépek, karantén, mindenki mehet haza, ha tud (vagy viszik máshova) és a sírásók majd 10-20 év múlva könnyes szemekkel, sóhajtozva emlegetik a 2020-21-es „éveket” ? ( senkit sem akartam megbántani, tudatában vagyok a dolog komolyságának, már most bocsánatot kérek ezekért a sötét gondolatokért!) TÉNYLEG MINDEN HIÁBAVALÓ??

  1. Lucifer írta

   Nem! Egyáltalán nem hiábavaló minden! Vegyük észre, hogy most vizsgázunk. Kaptunk egy komoly figyelmeztetést (amit természetesen mi provokáltunk ki az eddigi tevékenységünkkel), és most eldől, hogy képesek vagyunk-e változtatni a korábbi, megrögzött szokásainkon, hajlandók vagyunk-e föladni valamennyit a kényelmünkből, vissza tudjuk-e fogni magunkat az anyagi javak hajszolása terén. Ha nem, akkor majd jön ennél sokkal súlyosabb figyelmeztetés is, amit már nem valószínű, hogy túlélünk.
   Ha képesek vagyunk átírni a korábbi gondolkodásmódunkat, minden rendben lesz. De ez a létező legnehezebb feladat: megváltozni. Nem másik ruhát venni, mert az csak a felszín. Itt sokkal mélyebb váltásra van szükség. Rajtunk múlik, kizárólag rajtunk, hogy sikerül-e. Ne a másikra mutogassunk, mert akkor minden marad a régiben.

 27. négy nyugdíjas írta

  Teljesen magánszorgalomból, meg kíváncsiságból is privát „közvélemény kutatást” tartottunk az ismerősök, rokonok körében, boltokban, a maszkviseléssel kapcsolatban. Négy időmilliomos nyugdíjas. Helyszínek: Füred, Veszprém, Almádi. (persze nem füzettel, meg tollal és mikrofonnal, csak egészen „lezser” formában) Kb. egy hét után tegnap befejeztük, teljesen föltűnés mentesen érdeklődtünk. Az eredmény egy rémálom! Az „alanyok” több mint fele a maszkviselést nem hogy fölöslegesnek, hanem egyenesen ökörségnek tartotta, többen úgy gondolták, hogy meg lehet tőle betegedni. Ehhez nem kell semmit hozzátenni! Ez a teljes csődje a kb. fél éves, vírussal kapcsolatos információ kampánynak. Mit lehet ezután még csinálni?? Érdemes egyáltalán a témával foglalkozni, vagy lesz aki túléli, lesz aki nem és kész? Aztán egy -két év múlva a megmaradtak népszámlálást tartanak, legyintenek és megy a szekér tovább? Ha ezt nekünk más mondja, nem hisszük el, de saját magunkat azért nem csapjuk be.

 28. Preventív + írta

  A járvány tipikusan társadalmi probléma, aminek a negatív hatásait csak közösen lehet csökkenteni, határozott vezetőkkel és szófogadó, együttműködő emberekkel. Családi, baráti környezetemben vannak covidon átesett már negatívok akiknek a közvetlen hozzátartozói tünetmentesek mégis pozitív eredményt hoztak. 30-40-50 évesen más és más tüneteket produkálnak. Családban munkahelyen betartjuk az ésszerű higiénés szabályokat a többi a véletlen műve. Mai interjúban az egészségügyi miniszter december elejére már huszonötezer kórházi ágy szükségességéről beszél a covidos fertőzöttek számára. Ez mintegy négyszerese a mai számnak!

 29. Lucifer írta

  Tegnap két helyen is jártam, ahol szolgáltató tevékenység folyik, nem kívánom megnevezni őket. Azt viszont mindenképp szóvá kell tennem, hogy az egyik helyen a szolgáltatást végzők egyáltalán nem viseltek maszkot, jöttek-mentek a haverok, ismerősök, „kellemes” cseverészés folyt. A másik helyen egy fokkal jobb volt a helyzet, néhányan viseltek maszkot. Nos, ha ilyen felelőtlen és nemtörődöm a hozzáállás az emberek részéről, akkor egy pillanatig se csodálkozzunk, hogy arat a járvány. Azt kell mondanom, megérdemeljük, amit kapunk.
  Talán hatásos lenne, ha a médiumok segítségével több alkalommal és mélyebben bepillanthatnák abba az emberfeletti küzdelembe, ami jelenleg a covidos betegeket ápoló kórházakban folyik. Hogy mivel jár a fertőzöttek kezelése, mit jelent végigdolgozni egy napot tetőtől talpig „becsomagolva”. Ezek a felvételek talán elgondolkodtatnának többeket is, és azt is láthatnák, mi vár rájuk, ha odakerülnek. Senkinek nem kívánom!

  1. Az emberi hülyeség írta

   Általánosítani fogok, mert így egyszerűbb, illetve mert sajnos tényleg a döntő többségre igaz: az ember a legnagyobb állat, amely a legkevesebbet tanulja mind a más, mind a saját hibájából. Konkrétan semmit, nullát. A teremtés koronájának képzeli magát, miközben saját magát teszi tönkre (közben persze másra mutogat). És az is nagyon igaz, hogy mindig annak a legnagyobb az egoja és képzeli magát a legokosabbnak, akinek objektívan a legkevesebb oka van rá. Az a fajta, amelyiket Lucifer említi, annak hiába mutat bárki bármilyen rothadó hullát, összeeső egészségügyi dolgozót, azt sem érti meg, mert nincs mivel. És arra is visszakanyarodunk sajnos megint, amit már többen írtak itt, hogy minden szabály annyit ér, amennyit betarta(t)nak belőle. Úgy meg kell büntetni az ilyet, hogy azt se tudja, hogy a fal adja a másikat (sajnos úgy érzem, van, aki még ezt sem fogná fel…). A pénzbírságokból befolyó összeget meg mondjuk oda lehetne adni az egészségügynek. A KULTÚRA városa…

  2. "Elvárások" írta

   Amíg ilyen sok magyar a kereskedelmi tévét fogyasztja, sajnos elég irreális elvárás, hogy ilyen bonyolult dolgokat, mint maszkhordás, megértsenek. Számokkal, matematikai modellekkel meg aztán már végképp ne próbálkozzunk. Igen, egy kép elvileg többet mond ezer szónál, csak vakból is túl sok van.

 30. maszkviselő preventív írta

  Napi tapasztalatom, hogy az általános iskolák környéke a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak. A biztonságos távolságtartás szinte lehetetlen. Az intézmények közvetlen környezetében a gyermek /felnőtt egészségvédelme érdekében maszkviselés szabályait talán időkorláttal de kiterjeszteni javasolnám. Köszönöm.

 31. felháborodott füredi írta

  2 nap és 2 éjjel voltunk a Bakonyban, élveztük a friss erdei levegőt. Szombat este 7 felé hazajöttünk és ajtónyitáskor majd kiestünk az autóból, olyan bűz csapott meg, förtelmes volt! (Zrínyi utca környékén, de ez másfelé is van) Mivel fűtenek ott? olajos ronggyal és gumicsizmával?? És ezt csak mi vettük észre? nincs valaki, aki ezt ellenőrzi és keményen megbünteti? Mi van a híres kultúra városával? És ez lesz most négy hónapig? Ez nem tartozik a klímavédelemhez?

  1. Bakony és más gondolatok írta

   Kedves Hozzászóló, ne lepődjön meg, ha esetleg kisebb „népharag” zúdul Önre a bakonyi kirándulása miatt – pandémia idején nem biztos, hogy ez jó ötlet, illetve ha más nem, legalább nem kéne „nagy dobra verni”. Csak szólok. Persze, jöhet az érvelés, hogy magánügy (bár, ha ideírja, akkor már nem), viszont meg kéne már érteni, hogy a sok kis magánügy nagyon is összeadódik és azt, hogy most aztán tényleg igaz, hogy mindenki viselkedése hatással van a másikra. Viszont a „kultúra városa” kritikával nagyon is igaza van – bár sajnos lehet, az illetőknek nincs pénze rendes tüzelőre; ez esetben viszont büntetés helyett talán segíteni kéne az „illetékeseknek”. De igen, hangsúlyozom én is, mint oly sokszor: a kultúra városa – bele sem merek gondolni, mi lenne, ha a kultúra nélküli város lennénk… Bár lehet, pont akkor működnének a dolgok, mert a kultúra helyett a valóban fontos dolgokkal foglalkoznának nem az „illetékesek”, hanem a lakosok.

   1. felháborodott füredi írta

    (A BAKONY VÉDELMÉBEN) A bakonyi kirándulás miatt miért kéne félnünk a „népharagtól”? Nincs megtiltva, sőt sok orvos ajánlja is, jót tesz az egészségnek, a hangulatunknak. Se a fák, se az őzek, meg a vaddisznók és a varjak se terjesztik a vírust, (repülni még nem tudnak) nem társasutazással mentünk, csak a saját autónkkal, akkor meg mi itt a baj? kit veszélyeztettünk? nem is autóbusszal mentünk, ahol a sofőr szája alatt lógott a szájkosár (én láttam! egy busznál)) ki tilthatja meg nekünk, hogy meglátogassuk a rokonainkat? milyen szabály ellen vétettünk? ha valaki elmegy a Marina központba, akkor 15 perc alatt több lehetséges fertőzöttel találkozik, mint mi az egész idő alatt, akkor őket nem sújtja a „népharag”? Nem ártana ezt az egész témakört legalább félig-meddig valami megmaradt logikus és józan gondolkodással kezelni. Most pedig legyen szíves sorolja föl, mit csináltunk rosszul és milyen szabályt szegtünk meg. Várom a feltételes módtól mentes, vaslogika szülte, csak a tárggyal foglalkozó, megtámadhatatlan érvekkel alátámasztott, minket talán életben hagyó válaszát. Mellesleg érdekelne, hogy mit vertem én itt nagy dobra?? leírtam valamit és kész, már ezt sem szabad? amúgy boldog vagyok, hogy a hozzászólásom második felével egyetért, és nagyon örülnék, ha mások is így gondolkodnák-most tudatosan provokálok: hivatali múltamból és ismeretségi körömből kifolyólag nagyon sok konkrét esetet ismerek, ahol ugyan tiltott eszközökkel fűtenek, de alkoholra, kocsmára és dohányra mindig van elég pénz, akkor itt hogyan tovább? belső, vagy külső fűtés?

    1. A második hozzászóló védelmében írta

     Nem én vagyok a második hozzászóló, de hú, ez azért nem semmi. Lehet, hogy a második hozzászóló pont arra a stílusra, tartalomra gondolt „népharag” alatt, ami éppen a harmadik hozzászólás? Mellesleg idézőjelbe tette – mint ahogy a „nagy dobra verést” is -, szerintem azért ennek volt oka. Szavaim nem fognak szerintem a vaslogika kategóriába tartozni, de megkockáztatom, hogy arra gondolt, hogy akik tényleg nem mennek sehova, azok egy ilyen poszt láttán talán akár még irigyek is lehetnek és az irigységüket, haragukat, fáradtságukat stb. „népharag” formájában posztolják. Valljuk be, az azért nem ritka, főleg a magyar fórumkultúrában – valahogy a „kultúra” szó kezd mumussá válni, sajnos okkal… Mondjuk én abban egyetértek a második hozzászólóval, hogy a sok kicsi tényleg összeadódik. És sajnos az is igaz, amit egy korábbi hozzászóló írt, hogy minden szabály annyit ér, amennyit betartanak, betartatnak belőle. Egy a lényeg: kultúra – ja, és turizmus, szóval kettő.

   2. sétáló írta

    Most komolyan, de mi a baj a bakonyi túrázással. Nem egy luxusút, saját gépkocsival pár ezres benzinköltség. A jó levegőn, a családdal sétálni meg kimondottan egészséges. Akinek meg nem telik egy bakonyi autóútra, az Füreden és környékén csak úgy bakancsosan egy jót sétálhat. A vírus ellen – többek között – távolságtartással védekezhetünk .Erre a túrázás kiváló eszköz.

    1. Csak füredi írta

     Hogy van a közmondás? A sok makk között elveszett a disznó? Friss levegö, talán ez volt az indító ok? Egy erdei kirándulás ami jót tesz mindenkinek? Még mindig a kinti levegön találkozást javasolják a családtagoknak világszerte a covid-19 miatt.
     Igen, a levegö terjeszt nagyon sok mindent, így a virusokat de a szagokat is. Védekezni kell de én a büntetést csak rövidtávunak tartom a szagok miatt. A dohány, a parfüm, egy étterem szomszéd stb is zavaró sokaknak. A téli fütés még továbbra is probléma sok családnak Magyarországon, én is úgy látom a segítségre nagyobb szükség lenne mint a büntetésre 2020 évében. A megélhetés és a téli meleg lakás nem kultúra kérdése még akkor sem ha ez Balatonfüreden van.

 32. füredi autós írta

  Minden rendelkezés annyit ér, amennyit végre lehet belőle hajtani és amennyire mindenki számára érthető. Nyíregyházi ismerősök is kaptak mikuláscsomagot, pedig tudnak írni-olvasni, sikerrel elvégezték az egyetemet, de ez nem volt elég. Tehát ez a rendelkezés annyit ér, mint halottnak a pofon. Nem lenne egyszerűbb az illetékes bejárathoz egy jól látható táblát kitenni, hogy ez magánparkoló??? Ha már ilyen sok probléma merült fel ez ügyben, akkor itt valami nagyon mellésikerült, a jó szándék ellenére is. Nagy kár. A Borcsa előtti akkor magánparkoló, vagy nem? és ez hol és hogyan látszik?

  1. sírva vígadunk írta

   Füredi Autósnak: ne adja föl, mindennek van értelme, ennek az ügynek is. Egy ügyvéd rokonom csavarta ki az agyából, talán igaza van? Senki nem tud semmi biztosat, nagy a káosz, és ez volt az igazi cél, mert ott lehet csak igazán „halászni”, ugye érti?? ma vemhes, holnap cukorbajos, holnapután fizető, stb.

 33. Balatonfüred a legnépszerűbb városok között írta

  Hú, de jó…

 34. programok írta

  Végre döntöttek a programokról, hacsak részlegesen is. Helyes! Maradjanak el a koncertek, fesztiválok, ebben a helyzetben nincs sok mérlegelni való ezen. Nagyon aggasztó véleményeket lehet olvasni orvosoktól, szakemberektől a vírussal kapcsolatban, remélem megússzuk a komolyabb következményeket, de az a minimum, hogy amit lehet azt elővigyázatosságból megtesszük. A programok lefújása ez.

 35. Szintén parkolás írta

  Mi pont tegnap jártunk így, a Borcsával szembeni Eszterházy parkolóban. Családi eseményt ünnepeltünk, 4 autóval mentünk, egyetlen egy autónkon volt mikuláscsomag. Próbáltunk illetékest találni, a Probio csak azt hajtogatja, hogy be kell fizetni, mert ez magánparkoló (?!). Kinek a tulajdona, és ezt egy halandó embernek honnan kellene tudnia? Nincsen sorompóval lezárva, nincsen jegyszedő, pont olyan automata van mint bárhol máshol a városban. Honnan kellene tudnunk, hogy ide nem vonatkozik az országos rendelet? Ez megtévesztő, és nagyon felháborító! Kérném az illetékest, hogy nézzenek utána, mert itt olvasgatva látom, hogy ez igencsak gyakori probléma.

  1. Nem értem írta

   Fogják vissza magukat, és ne a járvány kellős közepén menjenek nyilvános helyre családi eseményt ünnepelni! Ráadásul négy autóval! Emiatt van az, hogy már 100 fölött a napi elhunytak száma! Hihetetlen, hogy egyesek képtelenek fölfogni, mi zajlik körülöttük!
   Már rég be kellett volna zárni az összes éttermet! Döntsük már el végre, mi a fontosabb: a pénz vagy az emberi élet! Úgy látom, sok döntéshozó még mindig az előbbit favorizálja. Nem kívánom nekik, amit most gondolok!

   1. Névtelen írta

    Ès ha valaki esküvőt tartott? A miénket idén másodszor kellett elhalasztani, 2 év szervezés után! Aki nem tudja megérteni, hogy az életnek ugyanúgy zajlani a kell, mint eddig, csak ésszel kell védekeznünk, az biztos hogy egy megsavanyodott élettelen unalmas èletet él…

    1. Kicsit túlment írta

     Az „egy megsavanyodott élettelen unalmas èletet él…” kicsit túlment. Én meg akkor ennyi erővel minden ünneplőt felelőtlen covidiótának nyilvánítok. És nem sajnálom, ha megfertőződik (csak azt, akinek esetleg továbbadja) ? És lehet, még én leszek közelebb a valósághoz? A „pénzt, vagy életet” kérdés időnként nem egyszerű (főleg, ha nem kevés pénz „focisták”-ra, stadionokra és luxusapartmanokra, -szállodákra megy el és így néha az egészségügyre nem nagyon marad). De én is azt mondom, hogy minden családi ünneplést igenis ki lehet hagyni, el lehet halasztani (igen, akár többször is), csak akarni kell – csak hát az akarás nagyon-nagyon nehéz… Egyetlen esetet érzek kivételnek, de az pont nem ünneplés, hanem pont az ellenkezője: haláleset / temetés. Nem kívánom, hogy igazam legyen, de majd térjünk vissza erre januárban, ha a karácsonyi ünneplések után megnőnek a számok – nem hiszem, hogy sokakban fel fog majd merülni a kérdés: megérte az ünneplés?

  2. parkolás írta

   Nem kell ismerni a parkolók tulajdonviszonyait, csak a közlekedési táblákat és jelzéseket. Ha autóval közlekedik ez mindig alap. Ki volt írva, hogy ingyenes a parkolás? Nem. Át volt húzva, hogy fizetős parkoló? Nem. Akkor fizetni kell a parkolásért. Nem túl jó, hogy vannak ilyen kivételek a parkolók között, ahol fizetni kell, de ez csak egy vélemény, ettől még a közlekedési jelzéseket észre kell venni. Ilyen kemény világban élünk. Nem széplelkeknek való az biztos 🙂

 36. egy ott lakó írta

  Jelentés
  Ma (szerdán) délelőtt fél 11-kor végigsétáltam a feltúrt Horváth Ádám utcán, amit állítólag fel fognak újítani. Az elejétől (Arany János u.) az Ibolya utcáig terjedő mintegy 800 méteres szakaszon sehol egy teremtett lélek, aki a felújításon dolgozna. A vége felé láttam három, munkaruhás férfit, az egyik telefonált, a másik kettő zsebre dugott kézzel ácsorgott.
  Úgy tűnik, városunkban ezt is meg lehet tenni a helyi lakossággal.

 37. arácsi írta

  Szerdától ismét országosan ingyenes a parkolás! Szeretném megkérdezni , hogy ez Balatonfüredre is érvényes ? A tavasszal , bizonyos parkolóknál néhány hét után helyileg megszüntették az ingyenességet, szép mikulás csomaggal meglepve a gyanútlan parkoló autósokat. Ki ballag el az automatáig, ha országosan ( Viktor mondta) ingyenes a parkolás , mert az autómatára kiírták! Kérdezem, melyik parkoló milyen besorolású és melyekre érvényes Balatonfüreden az ingyenes parkolás mielőtt megint csomagot hoz a mikulás ? Lehetőleg olyan helyen tegyék közzé a parkolási közleményt ahol egy átlag lakos is megtalálja .Köszönöm

  1. arácsinak írta

   Most kire dühös? Mire? Arra, hogy ingyenes a parkolás? Mert a helyzet egyértelmű. Minden parkolóban ingyenes a parkolás, kivétel a magánparkolók. A magánparkolókat viszonylag egyszerű megkülönböztetni az önkormányzatitól, többnyire az ember észre veszi, ha magánparkolót akarna igénybe venni, szóval ehhez nem fog senki külön közleményt írni.

   1. Szintén autós írta

    Van Füreden magánparkoló is? Hol? Egyet mondjuk tudok, a Rendelőintézetnél, de azt úgyis sorompó védi. Egyébként meg ‘Arácsi” nem dühös, csak érdeklődött.

   2. Névtelen írta

    Borsos Miklós utcai mióta magánparkoló? Ha így van miért szerepel a probió honlapján és sehol nem jelölve , hogy nem városi tulajdon?

    1. parkolás írta

     A Borsos utcai parkolót mindig is külön kezelték, más szabályok vonatkoznak rá, ahogy az Esterházy strand előttire is. De ez most mellékes, minden egyes parkolóban ott kell lennie a tájékoztató táblának, hogy fizetni kell vagy sem. Itt fent a cikkben is azt mondják, kiteszik minden parkolóba. Ha a Borsosban fizetni kell, akkor arrébb gurulok 100 métert a nem fizetősbe.

     1. Névtelen írta

      Nem akarok kekeckedni, de míg a parkoló bérlet az Eszterházy parkolóba nem érvényes, addig a Borsosba igen. Ezért nekem a Borsos olyan mint többi parkoló pl. Huray. Tavasszal először itt is ingyenes volt, csak közben jöttek rá , hogy ez „más”. Megosztaná velem, hogy ez mitől más, mert úgy látszik ön tudja. Igazából bérlettel ez nem probléma, de a tavasszal ennek beszerzése nem volt egyszerű és sürgős sem az ingyenes parkolás miatt. Azért kérdeztem , mert jó néhányan távoztak nyáron az ingyenes parkolási idő alatt is rossz emlékkel Füredről a mikuláscsomag miatt. Talán a bejáratnál kellett volna egy figyelmeztető tábla, mert ha a helyi nem tudja, honnét tudná az idegen. Mint látom tanultak belőle, bár a Borsost most sem láttam kiemelve , mint más besorolás parkoló.

     2. füredi a hegyről írta

      Kedves Névtelen. Szerintem fölösleges ilyen tudományos alapon megközelíteni a parkoló kérdést. Én legalábbis nem akarok ebből disszertációt írni. A lényeg: ahol ki van írva, hogy fizetős parkoló ott fizetni kell, ahol pedig kitáblázták, hogy nem, ott nem fizetünk. Egyébként a városban a legtöbb parkoló utóbbiba tartozik a jelenlegi helyzetben. Ha ott büntetik meg, ahol táblák jelzik, hogy ingyenes a parkolás, akkor joggal rárúghatja az ajtót a parkolási cégre.

  2. parkolni kell írta

   Az országos rendelet Balatonfüredre is vonatkozik, ez nem értelmezés kérdése, hanem tény. A törvény teljesen egyértelműen fogalmaz, kedves hölgyem vagy uram. A parkolás újra mindenhol, így füreden is ingyenes. Akár szeretnének, akár nem ,mostantól ezért pénzt beszedni vagy büntetni NEM lehet.

   Ha Önt tavasszal megbüntették, annak két oka lehet:
   a) Nem pár hét volt az, hanem több – és lejárt addigra a veszélyhelyzet időtartama, így ez a rendelet is
   b) nem közterületi parkolóban ,hanem egy magántelek parkolójába állt be, ahol eleve nem is volt ingyenes a parkolás

 38. Öreg füredi írta

  Ami a Horváth Ádám utcában történik, az egyszerűen szégyen! Pontosabban az, hogy hetek óta nem történik semmi! Az utca föl van túrva, közlekedni enyhén szólva problémás és balesetveszélyes. Miért muszáj ezt az ott közlekedőknek eltűrni? Hol van ilyenkor a terület önkormányzati képviselője?
  A kivitelező megvárja, míg jön a fagy meg a hó, hogy akkor legalább legyen mire hivatkozni? Most pl. mivel magyarázzák azt a nagy semmit, ami ott zajlik?
  Legyünk büszkék a városunkra! Hát, köszönöm szépen!

 39. Rendezvények Covid idején? írta

  Mi ez a Magyar Nyelv Hete? Azt hallom az országos sajtóban, hogy durvul a járvány, több ezren kórházban, sokan élet-halál közt, a rendőrség megbűnteti azokat akik nem viselik, vagy nem szabályosan viselik a maszkot. Kerüljük a rendezvényeket, mossunk kezet, ha lehet ne menjük közösségbe, ettől hangos a sajtó. Újra megkérdezem, mi ez a Magyar Nyelv Hete? Minek, miért fontos ennyire ez a most világjárvány idején? Felelős gondolkodás? Hiányolom. STOP a rendezvényekre! Itt Füreden is!

  1. Covid-19 írta

   Szörnyű ez a fejetlenség. Nincs megfelelő protokoll, a bizonytalanság és a félelem dominál. A kulturális intézmények dolgozóitól (is) elvárják, hogy teljesítsék az éves tervet, mert nem kaptak fölmentést ez alól. Nem hibáztathatjuk őket! A könyvtár dolgozói a lelküket is kiteszik, de a beütemezett programokhoz tartani kell magukat. Aztán egy könyvbemutatón összejön három ember. Tiszta abnormitás! A középvezetők nem mernek lépni, mert nincsenek felsőbb utasítások, irányelvek. Hordjunk maszkot, mossunk kezet, tartsunk távolságot – ennyi. Mintha ez elég lenne egy járványtól szenvedő ország irányításához! A halálesetek száma pedig még soha nem volt ilyen magas. Fölébredünk végre ebből a rossz álomból?

   1. Aggódom33 írta

    Teljesen igaza van. Szerintem az eredeti hozzászóló sem a kulturális munkatársakat „támadta”. Döntést kell hozni azoknak, akik utasítást adnak ezekre a rendezvényekre, de nem kell gondolkodni ezen egy pillanatig sem. A Covid nem játék, emberek élete a tét. Semmilyen koncert, kiállítás nem lehet ennél fontosabb! Legyen valaki azt mondja: igen elhalasztjuk. Szimpatikus döntés lesz, ne féljenek meghozni.

 40. füredi írta

  Látom bontják a gimnázium előtti betonrámpát. Több dolgot nem értek. Miért kellett ekkora montsrum rámpát építeni? Miért nem tették az iskola másik homlokzatához, miért épp a főbejárathoz kellett tenni? A terveket elfogadták, azokon ott kellett lennie a rámpának, akkor miért az átadás után volt ez gond? A domborműről évtizedekig senki nem beszélt, az előtte lévő növényzettől nem is lehetett látni belőle semmit. Akkor ez nem zavart senkit? Elég rossz állapotban van a dombormű, feltétlen a fő homlokzaton kell lennie? Nem vagyok hivatott megítélni a művészi értékét, de a modern épület falában elég furcsán néz ki a dombormű, nem oda való.

  1. másik füredi írta

   Nekem tetszik a gimnázium falán lévő műalkotás, de ez ízlés kérdése. Az viszont annál kevésbé tetszik, hogy ilyen hercehurca kerekedett ebből az ügyből, és végső soron a mi adóforintjaikat költik erre is. Vajon megtudjuk-e valaha is, hogy mindez mennyibe került nekünk (építés-bontás), és hogy személy szerint ki követte el a hibát? Véleményem szerint, ha valaki hibázott (tervező vagy aki a tervet elfogadta), akkor viselje ő mind ennek az anyagi következményeit!

 41. Szkeptikus írta

  Most olvastam, hogy a decemberi női kézilabda EB-n amennyiben egyetlen Covid-pozitív esetet is találnak, csomagolhat az egész csapat mindenestől. De nem csak ők, hanem az előző ellenfelük is, ezzel mindannyiuk számára vége a küzdelmeknek. Valaki magyarázza már meg, ennek mi értelme van így? Miért kell ezt erőltetni? Nem az győz, aki jobb, hanem aki nem fertőződik meg. És ez egy EB-sportrendezvény. Nevetséges!

  1. Szkeptikusnak írta

   Kedves Hozzászóló! Ha Ön szerint ez a – szerintem nagyon is – felelős és értelmes magatartás nevetséges, hát azt inkább nem is minősítem. A COVID továbbra sem nátha. Legyen oly kedves és találja fel az oltóanyagot és akkor nemcsak a kézilabdázók, de mindenki visszatérhet a normális kerékvágásba. Köszönöm.

   1. Szkeptikus írta

    Ön engem teljesen félreértett! Én épp azt nevezem abszurdumnak, hogy ilyen körülmények között EB-t rendeznek. Egyébként ne nagyon reménykedjen a vakcinában. Téved, ha azt hiszi, hogy ezt a helyzetet egy védőoltással meg lehet oldani.
    Egyébként meg nem ártana figyelmesebben olvasni a hozzászólásokat!

    1. Szkeptikusnak írta

     Kedves Hozzászóló! Többször újraolvastam a hozzászólását. Úgy érzem, elég jól beszélek magyarul – és figyelmesen olvasom a hozzászólásokat -, de még így sem éreztem teljesen egyértelműnek, hogy a megrendezést gondolta nevetségesnek (kíváncsi lennék, mások hogyan olvassák). Mindenesetre elnézést a félreértésért. Azt pedig nyilván nem hiszem, hogy az oltás egy csapásra megoldja a teljes és összes problémát – szerintem a COVID is ugyanúgy vissza fog térni minden évben, mint a „sima” influenza, csak más formában -, de attól még jó lesz, ha lesz, szerintem.

 42. füredi lakos írta

  Káosz az Füred áruház parkolónál. Sorompóval fizetővé lezárták az épület alatti részt.Sokan nem akarnak fizetni ezért össze vissza mindenhol megállnak,lehetetlenné téve ezzel az eddig megszokott közlekedést. A társasház garázsaiból lehetetlenné vált a ki és bejutás amikor rossz helyen parkolnak autók,kérdés ki az illetékes ez ügyben?

 43. Pezsgő írta

  Kell, mint egy falat kenyér.

 44. Siske írta

  Hát igen csak le kell autozni a piros templomtol a moloig. Az ember majd kieseik az autobol olyan kátyus, hepe-hupás az ut.

 45. füredi lakos írta

  Érdekes észrevétel.2020 10 16-17-18, 3 napos nyugdíjas rendezvény 300 fő a Hotel Annabellában zárt helyen.Akkor most van,vagy nincs járvány? Veszélyeztetett idősek?

 46. Annának írta

  Kedves Anna! Legközelebb a helyesírással kapcsolatos hozzászólásában ne felejtsen el a vesszők elé szóközt tenni, hogy csak egyet emeljek ki az Ön által vétett számos hibából…

 47. Gaál Anna írta

  Kedves „örök Lóczys”,nem tudom,mit szólt volna Lázár tanár úr,ha meglátja,hogy ön az irodáját irodályának írja? ( iroda, irodája,birtokos rag)

 48. GÉZA! írta

  Hozzászólás a P. Horváth Ádám utcához! Sajnos semmilyen munkálatok nem zajlanak napok óta! Az esős idővel pedig sártengerré változott a környék! Lehet nem ilyen vállalkozókat kellene megbízni a munkával, akik lassan 1 éve sem képesek megoldani a feladatukat! De az autósok hamar feltalálják magukat.. a frissen aszfaltozott járdára parkolva nem lesz sáros a féltve őrzött autó! Lehet a parkolást is meg kellene oldani a környéken!

  1. Füredike! írta

   A munka ami ott folyik semminek nem nevezhető!Arra kiváncsi leszek a sok autó majd hol fog parkolni!? Talán a kerékpár úton? naponta 5 kerékpáros halad el az utcában!Ezért kár volt utat külön építeni!Meggondolatlan építkezés!

   1. Kerékpárral jobb írta

    Füredike! Ha van bicikliút, akkor lesznek kerékpárosok. Biztos nem öten, mert régóta hiányzott innen a bicikliút. A városfejlesztés egyik legjobb eleme, hogy új kerékpárutak is épülnek, ez a jövő, de a jelen is, ideje lenne észrevenni. Ez nem meggondolatlan építkezés, bárcsak sokkal több lenne a kerékpár és jóval kevesebb az autó. (Nem piszkálódásból, de rendkívül zavaró és mellesleg helytelen, hogy a mondatok után nem tesz szóközt.)

 49. Örök Lóczys írta

  A képeket nézve nagyon szép lesz a Lóczy felújítása. A könyvtár egy „kicsit” más mint a mi idönkben amikor is a Lázár tanár úr irodályában volt eldugva a bejárattól jobbra. / 74-ben értem/ A tervezö a lehetö legjobbat hozta ki a kihozhatóból, a szürke szín is eleganciát ad az épületnek, harmonizál a többi szinnel. Nagyon szép a belsö udvar, a rampa körüli falat a bástya magasságában meghagynám így nem takarja el a müalkotást ami hozzátartozik az épület történetéhez. A diákoknak sok tanulást, a tanároknak jó munkát kivánok a megújult iskolájukban.

 50. másik füredi írta

  Csak gratulálni tudok annak az autósnak, aki a Horváth Ádám utca jelenlegi állapotában száguldozni tud arrafelé. Vagy ha mégis megpróbálja, megkapja érte a méltó büntetését: viheti az autót a szervizbe futómű-javításra, ami nem két fillér!
  Az viszont teljesen igaz, hogy az útfelújítás úgy készül, mint a Luca széke, de hát a jámbor füredieknek ezt is le lehet nyomni a torkán.