Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 864 Hozzászólások
 1. Szkeptikus írta

  Kibújik a szög a zsákból! Ma már központilag (= országos tiszti főorvos, operatív törzs) is elkezdték pedzegetni, hogy “előfordulhat”, ismétlő oltás szükségeltetik majd (= harmadik oltás). Valamikor. Hamarosan. És ha a járvány szezonális lesz, valószínűleg minden évben oltani kell majd. Garantálom, hogy szezonális lesz!! Hatalmas üzlet ez, beindult a marketing! De mielőtt bárki is megkiabálna: én is beoltatom magam, az elsőt már meg is kaptam. Ráadásul keletit – nehogy valaki oltásellenesnek tituláljon, mint ahogy az a közmédiumokban naponta elhangzik.

  1. Rövidlátó borúlátó írta

   Nehogy valaki velem is esetleg kiabáljon: már megkaptam az első oltást, Szputnyik V-t, köszönöm szépen még élek, jól vagyok. (és még legalább 20 ismerősöm is) Már tavaly márc. óta rengeteg írást lehetett olvasni a neten (bármilyen világnyelven is) és sok pro-és kontra nyilatkozatot hallani azügyben, hogy honnan is jön ez a vírus, hogyan és miért szabadult ki, vagy mi céllal engedték útjára. Ezen el lehet vitatkozni a 22. századig. Viszont most már kibujt a szög a zsákból, egy tagadhatatlan TÉNY már itt van: az amit Ön itt leírt. Engedje meg, hogy tovább bontogassam a dolgot. A vírus már itt van, elérte a célját, a harmadik, negyedik, ötödik, stb. hullám már tiszta profitot hoz a gyártóknak, és ez volt a CÉL. És mi, a világ kormányai és lakosai fizetünk és fizetünk és lassan tönkremegyünk. Sajnos akik ezt a folyamatot irányítják, túl erősek, mindenkinek le kell előttük hajolni, akár bal, akár jobb térddel. (a vírus ugyanis nem válogat) Akinek ez nem elég, legyen szíves utánanézni, hogy a nyugati és a kínai gyógyszergyárak igazgatósági tanácsaiban kik ülnek, (orosz adatom nincs) és hogy hívják a szürke ködben elbújó részvényeseket, és nézzen utána ezen körök kapcsolatainak a multi cégek irányában. Meg fog lepődni, vagy nem? (ehhez elég angolul tudni) olvasni mostanában egy szenzációsnak ígérkező magyar-osztrák gyógyszerről, ha bejönne, szuper lenne, elvégre azért jobban ízlik a hazai termék, arról nem is beszélve, hogy a multik mekkorát buknának. (vagy ekkora naivság már bűn?) Bízom benne, hogy a fogalmazásom minden betűjében megfelel az ezen a platformon kötelező semlegességi szintnek.

   1. Szkeptikus írta

    Sajnos, igaza van. Bár gyanúm szerint a mi életünkben már nem fog kiderülni, hogy a vuhani víruskutató intézet hibázott-e, vagy tudatos akcióról van-e szó. Esetleg a vuhani piac a hibás a denevéreivel meg a tobzoskákkal. Ha tudatos akció volt, akkor nagy hiba történt, mert a fagyi visszanyal, s előre nem kalkulálható folyamatok indulnak illetve fognak indulni. Ha piaci vagy kutatóintézeti mulasztás történt, akkor meg azon érdemes elgondolkodni: miként terjedhetett el az egész glóbuszon ilyen villámgyorsan a járvány. Még magunkhoz térni sem volt időnk. Ennek természetesen egyértelműen a túlzott mobilitás az oka, ami ellen senki nem akar tenni semmit, sőt, tovább akarják fokozni. Nos, akkor számolni kell az ilyen és hasonló következményekkel! Hadd hozzak föl pusztán egyetlen példát! Ha valamelyik oligarcha-asszonyság a maga 50 kilós testsúlyával beül a böhömnagy terepjárójába, hogy átugorjon kis barátnőjéhez egy kis csevejre, akkor a saját testsúlyának 60-80-szorosát mozgatja meg ennek érdekében. (Pedig biciklivel is mehetne…) Ezt a luxust már nem bírja el a környezetünk.

 2. Kéki patak, hova rohansz? írta

  Már hosszú ideje és elég sokszor majdnem életveszélyes a Kéki patak völgyében a sétálás. Megépült ez a szép gyalogút, de a biciklisek miatt ilyen állapotok lettek. Vigyázat, a többség rendesen teker! de az a néhány, aki nem, az aztán kitesz magáért. A postától a vasútig mennek, mintha ez lenne a Giro d´Italia gyorsasági szakasza. Egy ismerősöm szerint 40-50km-el is. Egyszer az egyik elütött egy apukát, akinek a kezéből kirántotta magát egy kislány és az apja utánaugrott, a biciklis kerülni akart, de nem sikerült, az apuka elesett, szerencsére csak a térdén vérzett. A biciklis meg sem állt, csak megbillent és elrohant. Amúgy szinte egyik biciklis sem csönget, de nincs is mivel. Pedig tudomásom szerint kötelező a csengő. Mi lehet itt a megoldás? 20 m-ként bukkanók, ahol aki gyorsan megy, az fejreáll? 50m-ként radar? Slalomozásra kényszerítő, utólag odaépített kerítés? Majdnem minden nap ott sétálok, sok a babakocsis kismama, a sétáló kisgyerek, a gyenge hallású 60+X korosztály. Mit lehet itt tenni? kinek van jó ötlete? Hivatalos, kemény beavatkozás kéne? Teljesen kitiltani a bicikliseket? Fejre szerelhető visszapillantó tükör a gyalogosoknak? (füredi lakosoknak féláron?) Sajnos a legegyszerűbb, legolcsóbb és legjobb megoldás szóba sem jöhet (ezt itt más esetekben már sokszor megtárgyaltuk): legyünk udvariasak, figyelmesek, vigyázzunk a többiekre és viselkedjünk ember módjára. Ez ennyire nehéz???—sajnos lassan ugyanez vonatkozik az elektromos rollerekre is……..ez a sétaút egy szuper ötlet volt a “városatyák” részéről, aztán most ide jutottunk??

  1. másik füredi írta

   Akár tetszik, akár nem (természetesen nem!) ez benne van a levegőben. Aki sokat közlekedik – itt most a közutakra, az autókra gondolok – ugyanezt tapasztalhatja: tolakodás, nyomulás, erőszakos előzések, gyakran potenciális balesetveszély. Számtalan példát láthatunk-hallhatunk ezekről a különböző médiumokban. Természetesen a többség továbbra is szabályosan vezet, de van egy frusztrált réteg, aki nem bír magával. Képtelen eltűrni, hogy ha 40-es tábla van (pl. Csopak és Füred között a felső úton), azt valaki betartja – letolja az útról, villogtat, dudál, utána meg mutogat – épp ma is tapasztaltam a nevezett szakaszon. Mondom, ez sajnos benne van a levegőben, ideges a társadalom, túl sok a bizonytalanság (nem tudom, ilyet le szabad-e írni) és most itt van a nyakunkon a járvány is, ami még rátesz egy lapáttal. Márpedig ezt együtt kell végigcsinálnunk, nincs más alternatíva!

 3. m.e. írta

  Többszőr végig néztem az út felújításokról szóló filmet, de sehol nem láttam a Széchenyi utcában lévő járda felújítást! Pontosan nem tudom hány szám alatt, de majdnem szemben a Hotel Flamingóval! Jó 80-méteren hiányzik a járda és egyes részei elvannak kerítve úgy, hogy a 71- úton kell gyalogolni. Nem tegnap óta ilyen. Több mint egy éve. A város elég frekventált helyén van és nem szép látvány, arról nem beszélve, hogy nyáron igencsak akadályozza a gyalogos forgalmat. Lesz ebből valami az idén??

 4. csalodott germeringi írta

  Ma savanyuvizért voltam a Berzsenyi kutnál. Valaki itt pucolta meg a halait. A kifolyo tele van halpikellyel. Aki ezt tette nem gondolt arra, hogy ez a lebomlásával fertözést okozhat. Magyarok nagyon csalodott vagyok bennetek.

  1. Szkeptikus írta

   Na, ez azért túlzás! Kikérem magamnak minden magyar nevében – mivel meg lettünk szólítva -, hogy egyetlen bunkó miatt az ítélőszék elé legyünk ráncigálva. Óvatosan, kérem, az ilyen általánosításokkal, mert volt ebből már nagyon nagy baj a történelem során! Nem is egyszer!

   1. Tények írta

    Kedves Szkeptikus! A nagy felhorgadás csitultával, egy csendes sarokban magunkba nézhetnénk. Talán lenne értelme.

 5. Kiserdei ember írta

  Sétaút a Kiserdőben a 71-es főút – Séta utcai kereszteződéstől indulva a teniszpályákig . Ez korábban ún. hidegen tömörített murva burkolattal ellátott sétaút volt. Kényelmesen lehetett rajta sétálni, a babakocsit tolni, a kisgyerekeknek rollerezni , vagy akár biciklizni is (stb), ráadásul még a környezetbe is tökéletesen illeszkedett anélkül, hogy a gyanútlan sétálónak útja végeztével portalanítania kellett volna magát (gyerekeit, eszközeit stb.).
  Ám egy ideje ( kb. három-négy hét óta) azt tapasztaljuk, hogy a sétaút felületét felszórták apró,szinte porszerű murvával mintegy öt-hat cm vastagságban, mindenféle tömörítés nélkül. Így hát a murva mozog , porzik, helyenként csinos dombocskákat képez, másutt gödrök keletkeznek. A “sétaúton” történő átkelés nélkülözi a kellemes érzéseket, inkább a bosszús, dühös (?), értetlenkedő kérdéseket váltja ki.
  Talán ilyeneket: Miért kell a Kiserdőben porban úszó sétára kárhoztatni az oda betérőket? Kinek az ötlete volt ez a minden szakszerűséget nélkülöző megoldás? Ki volt a kivitelező? Ki volt, aki a kivitelezést jóváhagyta,elfogadta ( tehát fizetett érte a köz pénzéből?,Vagy egy kivitelezés során feleslegben maradt anyagmennyiséget egyszerűen itt valakik szétterítettek? stb. stb.).
  A másik megközelítés: Nagyjából ebben az időben fejeződött be ugyanennek az út teniszpályákhoz vezető közvetlen szakaszának bazalt kockakővel történő felújítása ( talán egy alsóörsi ( vagy felsőörsi?) cég kivitelezésében), ahol a kockakövek ágyazása többek szerint hasonló anyagba történt, mint az imént említett murva. ( Ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy vajon nem a megmaradt anyag került-e a sétaútra.).
  Nyilvánvaló, hogy a fentebb említett probléma megoldásért kiált – ezt az állapotot meg kell szüntetni!! ( Hogy ez miként állhatott elő, az másodlagos – de azért kérdés).
  Közérdekű a felvetett probléma, ennélfogva a válaszadásra – és intézkedésre- az illetékes aktor reakcióját várjuk.
  Más: Kiserdő, kiserdei játszótér.
  A Kiserdő kutyafuttatóvá , valamint az ebek emésztési végtermékének gondos gazdájuk megengedő közreműködésével történő ürítésének helyszínévé ( közkeletűen : ” kutyaszarató” ) vált. Ez a Kiserdő bármely pontjára, és sajnálatosan a játszótérre és annak közvetlen közelségére is igaz. Kutyák póráz nélkül , kutyák a játszótéri kerítéshez kikötve ( jó gazda vízről gondoskodik, kutya folyamatosan üvölt, nagydolgát(!) végzi ,gazdi valakivel cseveg) ; fekvőhintában két kamasz gyerek két kutyával együtt “játszóterezik”, stb; stb). Tiltó táblák, szabályok, erkölcsi ,morális normák mit sem érnek.
  Talán gyakoribb és valóban hatásos intézkedés ( ellenőrzés, figyelmeztetés, szankcionálás) az illetékes hatóság részéről felettébb kívánatos lenne .

  1. Sétáló írta

   Ön nem naiv egy kissé? Nem ezen a világon él, hogy ilyesmin bosszankodik? Még mindig nem tapasztalta meg a felelőtlenség, az önző érdekek és a korrupció mindent elsöprő áradását? Ha ezt az észrevételt tőlünk kissé nyugatabbra teszi, még megérteném… Persze, ahogy valaki itt korábban már megjegyezte, mindig a másik a hibás.

 6. Molnár írta

  Nagy szó lenne, ha végig lehet sétálni a parton a Kisfaludytól a Vitorlás térig. Ha ez megvalósul, akkor teljesen egyedi lehetőséget kínál Füred ekkora szabadonjárható partszakasszal. Még az sem baj, hogy szezonon kívül lesz ez, hiszen akkor mi helyiek jobban ki tudjuk használni 🙂 Remélem a Danubius szálloda is hozzájárul ehhez, mert nekik is van ott egy kicsi részük.

  1. sétáló írta

   Szezonon kívül most is bejárható az Annabella strandja is. De én úgy tapasztaltam, hogy szezonban a strandok zárása után kvázi parkként bejárható mindkét strand. Vagyis, az Esterházy és a Kisfaludy közti rész fejlesztésével a part tényleg bejárható lesz

 7. ANNA írta

  Húsvét hétfő, du. 13 óra. Tagore dugig. Megszámoltam, ötvenből kettő visel maszkot.
  Megjelenik két lovas rendőr, mindenki zsebben kotirászik, előkerülnek a maszkok. No comment

  1. m.e. írta

   Ezt tapasztaltam én is! Egy kérdés, a fagyizó világjárvány idején, élelmiszer bolt vagy gyógyszertár? Én beoltattam magam így talán kimaradok a negyedik hullámból, de az egészségügyi dolgozók nem maradnak ki akkor se, ha bevannak oltva! Mert a felelőtlen tömeget látva biztos vagyok benne lesz negyedik hullám!

  2. realista honpolgár írta

   Kedves Anna! Legalább nem csalódott. Hosszú ideje mindenhol ez van, mégis, mit remélt? hazánk népe hozta a megszokott formáját. No comment. (bocs, a rendőrökön volt szájmaszk?)

   1. Szkeptikus írta

    Realista Honpolgárhoz csatlakozom. Mégis, mire számítottunk? Természetesen a “jelenlévők” mindig kivételek! Vagy mégsem? Érdemes lenne ezen elgondolkozni, de őszintén! Hogy van az, hogy mindig a másik a hibás, sohasem én? – aztán mégis az van, amit mindnyájan tapasztalunk. Meg tudja ezt valaki magyarázni?

 8. Brokhorst írta

  Az a hir, hogy az Öreghegyi u. is fel lesz ujitva, de csak a Pacsirta utcátol. Az Arácsi – Pacsirta utca közti szakasz is megérett a felujitásra, az összes szennyvizakna le van süllyedve, hatalmas megrepedezett mélyedéssel van tele.

 9. Krónikás írta

  Örülünk az utak felújításának. Azért itt Arácson már nagyon várjuk a Hősök tere/Lóczy utca és az Orzovenszky utca közötti közlekedés rendezését. Legalább egy tájékoztatást a tervekről és időpontokról.

  1. Névtelen írta

   A Helyi Építésügyi Szabályzat foglalkozik egy új közlekedési kapcsolat kialakításával az Arácsi úttól déli irányban- érintve a Balassi u.-Orzovenszky utcai csomópontot – és kikötve a Lóczy Lajos utcára, mely a temető fölött épülne meg. A fejlesztés megvalósulása több magánterületet érint, mely jelentős anyagi terhet jelent a város önkormányzatának. Előrelépés, sajnos sem az idei, sem a jövő évben nem várható. Amennyiben felvetése egy konkrét területre vonatkozik, kérem, keressen meg!
   Hári Lenke
   önkormányzati képviselő

   1. Krónikás írta

    Kedves Alpolgármester Asszony! Köszönöm szíves válaszát. Akkor várunk.