Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 811 Hozzászólások
 1. Probio, Noszlopy út írta

  Tisztelt Somogyi úr, Probio. Jó pár hete elkészült a fűtés-korszerűsítés kapcsán felbontott Noszlopy út nyugati része. Sajnos a betonozott részen a kátyúk (1 nagyobb már) egyre csak nőnek. Hiába a 30-s tábla, egy régebbi kocsi futóműjének nem biztos, hogy jót tesz.
  Illetve ha majd egyszer megcsinálják …ezerszer kértük már itt is, nem lehetne JÁRDÁT ide tenni? Nagyon balesetveszélyes – megint jönnek majd a korai sötétedések és nem szeretném ha valamelyik unokámat itt ütnék el akik a lakótelepről sétálnak fel hozzám érintve ezt a részt. Köszönöm, Zsóka

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Zsóka, a balatonfüredi közlekedés szervezésében , fejlesztésében nem vagyunk illetékesek.

   1. Noszlopy út írta

    Köszönöm Somogyi úr, nemcsak a járda volt a kérdés hanem a fűtés miatt felbontott útszakasz kátyúi is. Remélem ezt hamarosan helyreállítják. Köszönöm

 2. füredi lakos írta

  Miért tűnt el a Jókai utcából a városi nyílt Wifi?

 3. menekülést fontolgató írta

  Szép napot mindenkinek! Szeretném megkérni azt a géniuszt, aki hétfő este sötétedés után begyújtott vagy 2 köbméter műanyagot, szemetet a külterületi Törökszegfű utca végén fent az erdő alatt a nagyfeszültségű vezeték mellett, hogy lehetőség szerint többé ne tegye. Ha valaki odaküldi a hatóságokat, az nem lesz olcsó mulatság, sokkal többe fog kerülni, mint tíz-húsz probiós szemeteszsák. Tekintve hogy kb. ezer méterre a komplett Meleghegyen orrfacsaró bűz volt az égő műanyag miatt, ez a szórakozási forma egészen biztosan nem lesz hosszú életű. Lehet nem sejti, de a több méteres lángot elég messziről ki lehet szűrni sötétben. Ha embertársait mérgezni szeretné, inkább politizáljon!!!!

  1. Szkeptikus írta

   „Ha valaki odaküldi a hatóságokat…” – elárulná, hogy Ön ezt miért nem tette, ha annyira zavarja az, ami történt, hogy még itt is szóvá teszi? Ennek az egésznek így az égvilágon semmi értelme!

  2. cselekedj írta

   Szerintem ha valaki ilyesmit lát és nem jelenti rögtön a hatóságoknak, akkor saját maga is esetleg bűnrészes! Nem itt kell panaszkodni, hanem cselekedni. Néhány éve Pápán laktunk és egy hasonló szituációban én vezettem a rendőröket a tett színhelyére. (nem dicsekedni akarok!)

   1. másik füredi írta

    Azért sikerült!

 4. Madar Aladar írta

  A tisztelt varosvezetéstöl szeretnem megerdeklödni, hogy a Tagore setanyon levö madarakkal lehetne-e valamit kezdeni? Tudom, hogy termeszetvedelem stb., de eleg zavaro es kellemetlen föleg a borhetek alatt, hogy percenkent piszkitanak az emberekre. Biztos vagyok benne, hogy lehetne megoldast talalni, amivel mindenfele karokozas nelkül el lehetne öket „hessegetni” .

  Köszönettel,
  Aladar

  1. madarak írta

   Az a baj, hogy ez is egy olyan téma, amit már nagyon sokan nagyon sokszor megénekeltünk itt és még ötleteket is adtunk. Ha jól emlékszem, volt közötte, hogy le kell verni a fészkeket és mikor és talán ölyvek segítségül hívása. (Vissza lehet keresni. Amúgy ha már itt vagyunk, nem is lenne rossz ötlet egy kereső funkcióval ellátni a fórumot.) S lásd, mennyi mindent értünk el vele. Hátha ebben a témában is csak pár száz komment és pár évtized és lesz megoldás. Hajrá!

 5. Tűzijáték írta

  A tűzijáték ideje alatt javasolnám lekapcsolni a közvilágítást legalább a Vitorlás téren és a Tagore sétányon. Egyébként gyönyörű volt az idei tűzijáték, tartalmas és változatos! Gratuláció a szervezőknek/kivitelezőknek!

  1. Őslakos írta

   …és azoknak, akiknek mindez a cirkusz a zsebére ment – vagyis az adófizető füredieknek!

  2. Világos kérés! írta

   Igen, én is gondoltam rá. Mi a strandról néztük ott is zavaró volt.Talán elolvassa valaki a kérésünket. Jövöre bebizonyosodik.

  3. Őslakos írta

   Vajon mitől „tartalmas” egy tűzijáték? Csak kérdezem…

   1. Tűzijáték írta

    Őslakos, gondolom csak kötözködésnek szánta a kérdést, de azért válaszolok. Attól volt tartalmas, hogy a különböző elemeket sokszor kombinálva lőtték fel. Meg attól, hogy szinte szünet nélkül, folyamatosan lőttek.

    1. Őslakos írta

     Köszönöm! Le vagyok nyűgözve!

    2. régi füredi írta

     Ha szünetekkel lövik fel ugyanazt, akkor az már nem tartalmas? és a különböző elemeket hogy lehet kombinálás nélkül fellőni? amúgy szép volt, a Szépművészeti Akadémia főnökének hivatalos méltatása nélkül is, jó volt, biztos drága is volt, de a minőség mindig pénzbe kerül és ha már az aug. 20.i ünnepre sincs pénz, akkor be lehet csukni a boltot és kivándorolni Patagóniába. És addig örüljünk, amíg ilyen a tűzijáték, nem pedig olyan, mint innen kicsit keletebbre.

     1. Tűzijáték írta

      Régi Füredi! Ha szünetekkel lövik fel ugyanazt, akkor az nem tartalmas, hanem hosszúra nyújtott és unalmas. A különböző elemeket pedig egymás után lehet kombinálás nélkül fellőni. Köszönöm Önnek is a hozzászólásomhoz írt nagyon értékes észrevételt!

     2. Őslakos írta

      Az utolsó mondatával maximálisan egyetértek. Amúgy én azt gondolom, ezer más jobb helye lenne az erre a látványosságra fordított pénznek, de jól tudjuk, miféle motivációk húzódnak meg mind e mögött.

 6. Nincs itt megoldás már évek óta! írta

  Két hét alatt két ütközésnek voltunk szemtanúi a Séta-Petőfi kijáratnál. A második ütközésnél gyerekek, strand játékok az autóban. Ezeket láttuk a többi?

  1. másik füredi írta

   A hülyék ellen nincs orvosság. Nem lehet tőlük megvédeni az emberiséget. Mindig voltak és lesznek is. Ha valamit megoldanak, ott a másik, a harmadik, az x-edik probléma. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tegyünk semmit, csak azt, hogy ne tápláljunk hiú reményeket, ha valamiről azt gondoljuk, hogy megoldottuk.

 7. dr Barcza István Balatonfüred írta

  Teljesen egyetértek az előttem szólóval ,hogy semmilyen kereszteződés ekkora nyári forgalmat nem tud átbocsátani.Meggyőződésem-amit már több városnál is láttam-csak egy elkerülő ut tudja ezt a problémát megoldani. Kézenfekvőnek gondolom a 71-es és 77-es -as fóutak összekötését -,egy megfelelő nyomvezetésü és széles uttal -valahol Aszófő és Övényes körül kiindulva. Remélhetőleg Veszprémben a körgyürü is befejeződik hamarosan és akkor a 8-as autóutat is lehetne használni azoknak akik Füreden tulra szeretnének menni. Minap hazafelé jövet láttam ,hogy autófolyam hömpölyög Udvarinál a 71-es főuton Badacsony irányába . Ezek biztosan mind átjöttek Füreden.
  Hasonló jó példákat látni Pápánál és Kenesénél valamint Sárvárnál is.Ideje lenne elgondolkodni Füreden is egy végleges, megnyugtató megoldáson !

  1. Lucifer írta

   Ez egy gyönyörűszép álom (lenne) nekünk füredieknek, de amikor a kormány sorban mondja vissza a már tervezett beruházásokat (sajnos ez vonatkozik a Veszprémet elkerülő 8-as út egy kritikán aluli szakaszára is), akkor erre minimális esély sincs. Vasútvonalakat szüntetnek meg, postákat, gyógyszertárakat, iskolákat zárnak be – soroljam? Ezek a puszta tények. Nem beszélve a közútjaink egyre romló állapotáról, mert hogy azok a rajtuk folyó közlekedés miatt elhasználódnak, javításra, felújításra szorul(ná)nak. Nem elég csak megépíteni, nagy csinnadrattával átadni, oszt jónapot!

 8. Lucifer írta

  Az itt folyó vita miatt lesétáltam ahhoz a bizonyos kereszteződéshez (71-es út-Jókai utca), kíváncsi voltam, mi a valóság. Eltöltöttem nézelődéssel vagy fél órát és a következőkre jutottam. A lámpás-körforgalmas kereszteződés a csúcsforgalom ellenére jelesre vizsgázott. A forgalom kifejezetten dinamikus, semmiféle bizonytalankodást vagy tétovázást nem láttam egyetlen jármű részéről sem. Természetesen itt is vannak idióták, akik padlóig nyomott gázzal akarnak még átérni a sárgán – de erről legkevésbé a kereszteződés tehet. Szerintem az Agorán az új kereszteződés miatt kiabálók vagy nem is jártak arrafelé autóval, vagy csak a hosszú kocsisorokat látták, amik most is voltak. A Séta utcáig tele volt mindkét sáv. Mondjon nekem valaki olyan típusú kereszteződést, ami ezt az autórengeteget gyorsan át képes engedni. Ez a fizikai törvények alapján egyszerűen lehetetlen. Aki azt állítja, hogy ilyen tömegű autóval a korábbi lámpás rendszer gyorsabban megbirkózott, az hatalmasat téved. Próbáljunk már megbarátkozni azzal, ami új és akár szokatlan is lehet, de a közlekedők érdekeit szolgálja!

  1. szomorú füredi írta

   Hát ehhez már csak az hiányzik, hogy valaki az új mélygarázsnál lévő és a Séta-utcai ismert 2×1 sávra szűkítést is megmagyarázza azzal, hogy ez is a közlekedők érdekeit szolgálja. Én is nézelődtem az új lámpás tojásnál és azóta a Nádor utcán kerülök, mert szeretem a családomat, ők meg engem. Mindenesetre a legalább 80%-os, negatív visszhang félreérthetetlen nyelvet beszél. Ami persze a legkevésbé a tervezőket érdekli. Ez Füred.

   1. Molnár írta

    Akkor most én is javítom az arányt, tapasztalatom szerint nincs gond a körforgalommal. Használható. Értem a tervező szándékát, szerintem a gyalogosok is jól jártak. Az, hogy lesz az évben pár nap, amikor nehézkes lesz itt a közlekedés, az kivédhetetlen. Ezzel az erővel az M7-es autópályát is szélesítsük meg öt sávosra, de lehet, hogy bizonyos napokon az sem lenne elég. Szerintem a körforgalom megiítélése itt a városban politikai szimpátia alapján történik, ami óriási hiba, nevetséges, hogy egy közlekedési helyzet kezelése, értelmezése ilyen alapon menjen. Ez azoknak a szarkeverőknek köszönhető, akik máshoz nem értenek csak vihart csinálni a biliben. Mert ugye szinte mindenből lehet ügyet kreálni. Nem kell hozzá sok ész, csak állítani valami hülyeséget vagy féligazságot, aztán azt szajkózni jól összekeverve dolgokat. Ilyen lett ez a nyomorult körforgalom is. Kár. Pedig szimplán el is lehetne fogadni.

    1. körforgalom írta

     Egyetértek. Attól függ, ki hogyan vélekedik érzelmi alapon a város vezetéséről, annak megfelelően vélekedik a körforgalomról és minden másról, ami a városban zajlik. Ez teljesen világos. Vannak a túl lelkesek, és vannak a mindent leszólók. Egyiknek sem számítanak a tények, észérvek. Sajnos ez nem most a körforgalomnál jelentkezett, hanem sokkal előbb. Sok-sok szomorú példát tudnék sorolni. Azon csodálkozom, hogy Molnárnak csak most tűnt ez fel. Lehet, hogy más városokban sincs ez sokkal másképp, köszönhetően a nagyszerű társadalmi klímának, ami ezt az országot jellemzi.
     Az idő majd eldönti, milyen a körforgalom.

 9. Szintén közlekedő írta

  Bocsánat, de gondolkozzunk már egy kicsit! Pocsék az idő, ennek következtében az emberek nem tudnak mit kezdeni magukkal, ezért szegényes fantáziájuk következményeként csak az ugrik be nekik, hogy gyerünk, üljünk autóba és menjünk valahová! (Mondjuk soppingolni…!) Arról egyáltalán nem a körforgalom tehet, hogy bedugult a város. Ennyi autót semmilyen kereszteződés se lenne képes folyamatosan átengedni.

  1. Itt a megoldás írta

   A hozzászólásaiból (leginkább a „Mivel a hozzászólásoknál” kezdetűből) számomra valahogy az érződik, hogy ön szerint a város soha nem hibás semmiben, tehát attól ne is várja senki a megoldást, mindenki magában keresse a hibát és a megoldást is.
   Én ugyan nem érzem magam hibásnak a bedugulás miatt és magamban nem is keresem a megoldást sem, utóbbival mégis szolgálok: KEVESEBB TURISTA, ezzel együtt KEVESEBB AUTÓ, például beléptetőrendszer segítségével.
   Csak sajnos az az érzésem, hogy ehhez valakinek meg kéne mozdulnia és dolgoznia, az meg nagyon tud fájni, tehát felébredek nyomorálmomból.

   1. Szintén közlekedő írta

    Azt írja: „ön szerint a város soha nem hibás” stb. A város mi vagyunk. Az itt lakók, az itt dolgozók, az itt közlekedők. S akik a város irányításáért, szervezéséért, a működés biztosításáért felelősek, azok is mi vagyunk, mert magunk közül választjuk őket. Erre próbáltam utalni, amikor azt mondtam: akkor lesz változás, ha mi mindnyájan változunk, változtatunk a hozzáállásunkon, a korábbi gondolkodásmódunkon – már ami a köz ügyeit illeti.

 10. Autós írta

  Füreden szerintem el kell felejteni azt, hogy a nyári szezonban, hétvégén vagy egy nagy rendezvény idején úgy lehessen autóval közlekedni itt mint egy bakonyi zsákfaluban.Sokan jönnek ide, ennek sokan örülnek, sokan nem. Ez egy régi vita. De vissza a közlekedéshez. Az új körforgalmat nem találom rossznak, és nagy előnye, hogy minden irányba lehet most már kanyarodni. A veszprémi körforgalmak például sokkal rosszabbak, ott nincs lámpa, de minden egyes gyalogosnál bebénul a rendszer.

  1. megértő autós írta

   Múlt hét pénteken és szombaton 3-szor kellett Veszprémbe autóznom, (meg máskor is) számtalan körforgalmat használtam, sehol a legkisebb bajom nem volt semmivel. Nem értem a problémáit. Hogy gyalogosok is átmennek a körforgalomnál? már bocsánat, Ön sose gyalogol? Csak egy tipp: gyalogos esetén sebességet nullába, gáz helyett fékre lépni, és szent a béke.

 11. körforgalom írta

  Párszor használtuk az elmúlt napokban az új körforgalmat. Nem értem a sok negatív véleményt. Teljesen használható, logikus, minden irányba engedi a kanyarodást, a lámpák összehangoltak.

  1. Névtelen írta

   A kezdeti aggodalom és negatív előítélet után azt kell mondjam, van az új lámpás körforgalomban logika. Viszont a domboldalon lévő sávszűkítést nem igazán értem. És azt sem, miért nem csinálják meg kulturáltan a Séta utcai kereszteződést? Annyira lehangoló és ízléstelen azoknak a forgalomterelő bigyóknak a látványa.

   Péter, Paloznak

 12. Erkel utcai lakos írta

  Köszönjük, hogy az Erkel utca Deák/Szabadság közötti szakaszán az jobb oldalon megtiltották a parkolást. Így máris közlekedhető lett az utca. Most már csak ellenőrizni kellene a szabályok betartását.

 13. Körforgalom írta

  Egy okos körforgalom okos közlekedőkkel lesz működőképes. A KRESZ ismerete, egy bizonyos szintet meghaladó értelmi képesség, figyelmesség. Ezek lennének szükségesek a megfelelő használatához. Annak ellenére, hogy ezekből egy vagy több köztudottan hiányzik a közlekedők egy részénél, a tervezők mertek nagyot álmodni és egy ilyen különleges megoldással rázták fel a város közlekedését. 20 éve még egy kétsávos körforgalom is riadalmat váltott ki sokakból, de ma már 99,9% megfelelően használja. Remélhetőleg pár éven belül az okos körforgalomhoz is felnőnek a közlekedők.

 14. "Okos" körforgalom írta

  Néhány nap, s máris kiderült, hogy a – nyilvánvalóan méregdrága lámpákkal felturbózott – körforgalom hatalmas közlekedési káoszt okozott a kereszteződés környezetében. A körforgalom lényege lenne(!) a körforgalom rendszeréből adódó önszabályozó áthaladás, azaz a többféle irányból érkező, különböző nagyságú forgalom gyors levezetése. Ez a legfontosabb előnye szűnt meg a lámpákkal beüzemelésével.
  Másik probléma, hogy mikor a lámpák esetleg sárgán villognak – hiába a kereszteződésekbe kihelyezett körforgalom tábla – a sok keresztbe festett vonal igencsak megzavarja a vezetőt az elsőbbségadást illetően. A rendes körforgalmi működéshez mindenképp szükséges lenne a rendkívül zavaró(!) keresztvonalak eltávolítására is!
  További zavaró tényező az újonnan létrehozott helyzetben, hogy az egy sávra leszűkített forgalom következtében az autók a Helkánál a jobbra forduló sávból a Zákonyi sétány felé mennek és a sétányt használják menekülő útvonalnak. A Zákonyi sétányon pont, hogy megszüntetni kellene az átmenő forgalmat, mintsem tovább terhelni! A Covid idején már megtörtént a Zákonyi sétány célforgalmasítása, amitől egy kellemes sétáló utca jelleget kapott.
  A kialakult közlekedési helyzet megérett a felülvizsgálatra és korrigálásra.

  1. Molnár írta

   Ez a körforgalom nem jött össze. Hétfőn, 10:58 kor voltam a Helkánál. 11:12-kor értem a körforgalomhoz. A kb 1 kilométeres utat sikerült 14 perc alatt lerohannom. Ezt nagyon elk…ták.

  2. Közlekede’s írta

   Aki a Helka’na’l jobbra fordul az a Kerektemplomto’l a’ll sorba a la’mpa’kig. Mindenhol az auto’sorok de a legrosszabb a Petöfi – Se’ta utca kija’rata.

 15. Szintén közlekedő írta

  Mivel a hozzászólásoknál már nem volt lehetőségem válaszra, itt írok. Minden háborgónak üzenem: rendben, alapjában véve igazuk van! Csak azt nem tudom, mire megyünk azzal, hogy itt tépjük a szánkat, aztán minden szépen megy tovább úgy, ahogy eddig. Leengedjük a gőzt, hogy jobban tudjunk aludni? S mielőtt bárki is megkiabálna: igen, ez rám ugyanúgy vonatkozik. Sajnos. Szerintem az első lépés az kell(ene) legyen, hogy alapvetően megváltozzon a gondolkodásmódunk a köz dolgaival kapcsolatban, és ez ne csak hangoskodásban öltsön testet (tuják: kutyaugatás, macskanyávogás nem hallatszik az égig) – de nem folytatom, mert még persona non grata leszek itt az Agorán.

 16. Részvénytársaság írta

  Tisztelt Somogyi Úr! Köszönöm válaszát. Sajnos – úgy tűnik- Ön az egyetlen „felelős személy”, aki itt elérhető.
  Üdvözlettel, Részvénytársaság

 17. Prioritások írta

  „viszont szép, sok a virág, büszkék lehetünk rá, nagy a fejlődés, stb.”
  Igen, ez nagyon igaz. Valaki nemrég hasonlót írt, hogy mi a fontosabb, a rendezvények, vagy pl. a normális közlekedés. És hogy valamit valami helyett, vagy mellette. Abszolút egyetértek.

 18. Sövény írta

  A Csárda utcában az út melletti sövényt sikerült levágni kb 3 méteres szakaszon. Nem lehet úgy kiállni személyautóval, hogy az ember a bozóttól kilásson. Kérdezném, hogy sikerült csak egy rövid kis szakaszon levágni a sövényt, aztán a munka abbamaradt. A többit mikor vágják le?

 19. Füredi írta

  Tisztelt Építési Osztály! Nem tudom, kire tartozik, de minapi sétám alkalmával, mikor végigmentem a Vasvirág utcán, mindkét végéig elmentem, a következőket tapasztaltam: Az elején mindjárt egy kamera…
  Amelynek tulajdonosa ismeretlen, kihelyezése szabálytalan.
  Feljebb a tisztelt ingatlantulajdonos az utcán kövekből valóságos erődöt rakott a kerítésen kívül.
  Még feljebb, az utca végén az erdő(!) tele van bódéval, faház, lakókocsi, kerti wc, minden van.
  Kötve hiszem, hogy azok közül egy is legális, ismervén a helyi szabályozást, amelyet lent a városban akkor is betartatnak, ha értelmetlen külterület, építési tilalom.
  Figyelmébe ajánlom az illetékeseknek!
  Várom a fejleményeket.
  Kő egyébként máshol is van a városban, pl. a Kölcsey utcában, elegánsan elrejtve egy szép darab a díszes virágocskák közé. Nem baj, ha leszakad a futómű, lényeg, ne álljon meg senki az utcán…

 20. Részvénytársaság írta

  Tisztelt Somogyi Úr! A járda hiányát a Germering utcában már tavaly felvetettem. Az, hogy eddig nem volt komolyabb baleset, sajnos nem garantálja, hogy az átépítés után lehetséges gyorsabb autós és kerékpáros haladás mellett sem lesz, különösen a balra (a srand felé) kanyarodó sáv számomra érthetetlen összeszűkítése után. Itt már volt is balaeset az átépítés óta. De ami a legfontosabb: járdára a strandhoz nem csak a parkolóktól, hanem a buszegállótól, sőt az utcában található társasüdülőktől is szükség lenne.

  1. Szintén közlekedő írta

   Jó lenne, ha azért nem esnénk túlzásokba. A közlekedés nem kívánságműsor! Miért nem mindjárt egy felüljárót szeretne?Tessék körültekintően közlekedni, kellő óvatossággal, és akkor nem lesz baj! Nem kell feltétlenül hülyének nézni azt, aki ezeket tervezte. (Nem, nem én voltam!)

   1. Kívánságműsor írta

    Azért ez a reakció egy kicsit durva. Az illető nem toronyórát kért lánccal, hanem járdát. Hogy biztonságosan tudjon közlekedni. Ez miért is olyan nagy, hogy ne szabadna, lehetne kívánni?? Miért egy probléma kárvallottjának kellene a problémához alkalmazkodnia, ahelyett, hogy a probléma okozója szüntetné meg a problémát?? Főleg akkor, ha a megoldás még csak nem is lenne agysebészet – bár ez utóbbiban bizonyos döntéshozók esetében sajnos nem vagyok annyira biztos…

    1. Szintén közlekedő írta

     Hát persze! Én egy járdát kérek, én egy rendőrlámpát, én parkolót, hát ez szánalmas és nevetséges! Tényleg azt képzelik, hogy ez így működik? Ide nekem az oroszlánt is, aztán ha mégsem, pocskondiázunk mindenkit, akit illetékesnek gondolunk. Kritizálásban garantáltan olimpiai bajnokok vagyunk. Aztán lehet háborogni meg lehülyézni azt, aki merészel másképp hozzáállni a dolgokhoz. Jó kis bizonyítvány ez.

     1. Füredi írta

      Elnézést, de sem a parkolót, sem a járdát, sem a rendőrlámpát nem ingyen kérjük. Az élet minden területén keményen megfizetünk érte. Itt is érvényes a régi mondás: ingyen ebéd nincs.
      Viszont ezekkel a dolgokkal az illetékesek, hivatalok, hatóságok, stb. nem kegyet gyakorolnak, még ha ez sok esetben így is van beállítva…
      Ugyanis az „államnak”, aki-ami MI vagyunk, egy megveszekedett vasa sincs…

     2. Nagy itt a baj írta

      Senki nem írta, hogy hülye. A következőket írták: „durva, pimasz, arrogáns”. Kérdezzük meg Grétsy Lászlót, ezek közül melyik a hülye szinonímája.
      A hülye én vagyok, hogy még mindig próbálom megmagyarázni. Nem kacsalábon forgó palotákat kértek az emberek. Pont azok azok, amik épülnek kérés nélkül is… Olyan dolgokat kértek, amiknek egy normális helyen eleve meg kellene lenniük, külön kérés nélkül. És hát Füred vezetői nem hogy normálisnak, hanem hiperszupernek hirdetik a várost. Ezt pedig nem a kirakatdolgokkal – sznob rendezvények, betonszörnyek – kellene mutogatni, hanem pont azzal, hogy az alapdolgok megvannak. Aztán utána akár jöhetnek a kirakatdolgok is. És mégis mi a fenéért ne lehetne kérni? Fizetjük az adót, dolgozunk, akkor mi a fenéért ne lenne ehhez jogunk? Pont ez a szomorú, hogy kérni kell, mert „magától” nem jön! Higgye el, tudjuk, hogy nem így működik, mert a vak is látja, hogy mi épül és mi nem, mi valósul meg és mi nem, de úgy látszik, gyarlók vagyunk és kérünk. Pont ez a szomorú, hogy kérni kell, mert az illetékeseknek maguktól nem megy – és hát a vak is látja, hogy túl sokszor még kérésre sem.

     3. Szánalmas írta

      Tudja, mi a szánalmas? Hogy konferenciaközpont épül, az Anna Grand Hotelt felújítják, a Huray Villákat felújítják, de egy rohadt járda nem sikerül, még pályázati pénzekkel sem. Na ez a szánalmas. És hogy azt sulykolják, hogy az előbbiektől legyünk büszkék a városra, mert ha nem, akkor hálátlanok vagyunk és nekünk semmi sem jó és fujj és hogy ezek a grandiózus beruházások majd minden problémát megoldanak. Ez nemcsak szánalmas, ez a parasztvakítás és hülyének nézés (ha már a hülye szót említette). Csak nehogy valaki megkapargassa a felszínt. És tudja, mi még a szánalmas? Hogy privát egészségügyi központ épül és erre is legyünk büszkék, de normális közellátás nincsen, hát vakítsunk el mindenkit privát központtal. Húszmillió csillaga van itt mindennek, csak az értelmes gondolkodásnak és viselkedésnek nincs, tisztelet a kevés kivételnek, mert azért van itt néhány értelmes hozzászóló és hozzászólás, csak sajnos nem mi vagyunk a megfelelő székekben.

     4. Tényleg szánalmas írta

      Először szerint az alapoknál kellene kezdeni. Hány kátyúval teli utat soroljak? Milliókat befizettem TB cimén, és a határidők végett miért kell magán rendelésre menjek? A Noszlopy ut nyugati részén (Probio alatt) miért nincs járda? Többször jeleztem itt is, önkormányzatnak is irtam…SEMMI. Esténként volt már nem egyszer, hogy gyerekeimmel majdnem elütöttek. Miért nem ezekkel kezdjük? De van szuper körforgalom, tele lámpával, tobb konferencia központ… és még sorolhatnám…

   2. Füredi írta

    Üdvözlöm! Ha már a közlekedés tervezésénél tartunk: Balatonfürednek igazán nincs mire büszkének lennie. Az első, fő probléma, amit ki kell mondani, a város megtelt, évek óta. A többi, sorban:
    Ha itt egy utat felújítanak, az biztos, hogy utána ott parkolni nem lehet. Erre számtalan példa van. Iskola, Horváth Mihály u., stb. Mert parkolót kialakítani az adóból? Ugyan, minek?
    Neuralgikus pont a 71-es-Séta u. kerszteződése. Oda nem telik évek óta egy lámpára. Sávot szűkíteni sikerült, óriási ötlet volt, csak torlódjanak az autók, szuper.
    Áruháznál lámpa-körforgalom kombó-könyörgöm, ez nem a Práter… bár sokan azt képzelik, Füred a világ közepe…
    Körforgalmat azért találták ki, hogy ne kelljen lámpa, csak halkan jegyzem meg a géniusz tervezőknek. Nem leszűkíteni kéne a keresztmetszeteket, hanem bővíteni…de ez az országban általában sem működik.
    Eleve körforgalom kellett volna az „új” elkerülő útra, Vázsonyi és Aszófői utak kereszteződésébe, valamint a Fürdő utcai Aldihoz.
    Persze utólag is lehet, csilliárdokért.
    És mégegyszer: parkoló, parkoló, parkoló.
    Az Iskola utcai kiépített parkolóban pedig a „valakinek” a háza előtt lévőket pedig újra szeretnénk használni. Az illetékes tudja, melyekről van szó. Lejjebb a sövények helyén is lehetne, csak ott is a tulajt zavarja, ha megállok az UTCÁN, mert az ő háza előtt ugyan, ne álljunk meg…
    A problémákat napestig lehetbe sorolni a városban.
    Köszönöm azokat a válaszokat, miszerint: viszont szép, sok a virág, büszkék lehetünk rá, nagy a fejlődés, stb.
    Tisztelettel: egy tisztán látó Füredi

    1. Másik füredi írta

     Teljesen egyetértek. Az áruházi körforgalom kapcsán … bekapcsolták a lámpákat pár napja…nem kellett volna 🙁 …ilyen sort utoljára egyetemista koromban láttam (kb.30 éve) mikor kelet német turistákkal volt tele a város.
     „Csak dicsérni :-(” tudom a remek tervezőt, aki a város nyugati irányába is csinált egy jókora sáv-szűkítést a Huray helyén épült konferencia központ forgalmának bonyolítása végett. Hát tényleg bonyolított..Nem kell ehhez agysebészet…miért kellett a meglévő sávokból itt elvenni? nem lehetett volna egy-egy sávot hozzá-építeni? Ma délután kb a Hotel-Fürednél állt a sor vége…keleti irányba sem volt sokkal különb.. (ja és a fentről jövőknél is jókora sor)
     Ez egy egy jól működő lámpás kereszteződés volt..miért nem lehetett akkor inkább már a Séta utcához telepíteni az ide rakott lámpák felét? .. Egyébként a Séta úti kereszteződés a homokzsákokkal és a provizórikus terelő micsodákkal botrányosan és egyáltalán nem esztétikusan néz ki..mellesleg.

     1. egy füredi írta

      100%-osan egyetértek mindennel amit leírt, fontos lenne minél több ilyen visszajelzés mert a struccpolitika kezd unalmas lenni ebben a városban.

   3. kik ezért a felelősök? írta

    Ma péntek van, 2023 aug. 4. Eddig a napig az egész Germering utcában nincs járda, pedig volt ott felújítás. A tervezőjét rakétán kéne kilőni az űrbe. Ezért az utcán az autókkal egy sávban mennek a gyalogosok is, ami tilos és életveszélyes. Ígéretek nem érdekelnek, csak tények. A hozzászólása egy pimasz és arrogáns megnyilvánulás. Ki is mondta? „nem adhatok mást, mint magamat”.

    1. Mz/x írta

     OTT A SETANY A PATAK MENTEN….AKINEK ESZE VAN, AZT HASZNALJA AZ UDULOTELEP ES A STRAND KOZOTT.

     1. mezei egér+családja írta

      Zseni Elvtárs! Köszönöm szépen, hogy hülyének néz, meg a többieket, akik nem a patak mellett gyalogolnak. Mert „akinek esze van, az a sétányt használja”, ez csak ezt jelentheti. Ott ennyi ember nem is fér el! Azonkívül aki a Germering utca felé lakik, az ott megy, mert az az út egyenesen a strand-bejárathoz vezet. Ebben a melegben senki sem kerülget fölöslegesen. Logo? Mellesleg ne akarja előírni, ki hol menjen a vízhez. Inkább fektesse az energiáját valami okosabb dologba, pl. a Germering utcai járdaépítésről próbálja meggyőzni a nagyon tisztelt városatyákat!

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Részvénytársaság, az utak , járdák illetve a közlekedés fejlesztése nem a Probio ZRT feladata.

   1. Füredi írta

    Ez igaz , tisztelt Somogyi Úr! Viszont első kézből javaslatokat tehetnének, mint önkormányzati cég…

 21. gyakorló nagypapa írta

  Nem tudom, ki legyen a címzett, talán a Probio? A Közt. ut 5/C bejáratának magasságában, de pont szemben, a ház másik oldalán, az ott lévö játszótértöl kb. 15 m-re áll egy kb. egy éve teljesen kiszáradt nyírfa. Nem lehet eltéveszteni. Az ilyesmit ebben az esetben jobb minél előbb kivágni, vagy még nem veszélyes egy darabig? (szomorú látvány)

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Gyakorló Nagypapa, köszönöm a jelzését.

 22. Szivügyem. írta

  Tisztelt Somogyi úr.A köz temetőbe a fő lejárati út 7es parcella részén 4 db fenyő teljessen kiszáradt. Félő hogy ebben a szelles idöben,rádől a most készült új sirokra. Továbbá már többen jelezték a sirokon a hatalmas fenyöket melyek már 3 méterre is megnöttek. Lassan 3 sirhelyet foglalnak. Ezek általában nem gondozott sirok. A tulajdonost ha van még,. nem igazán érdekli. Biztos tud erre megoldást. Az alsó kapút ha esetleg lehetne,a két pillér közzé tenni ,nem elötte fél méterrel. Nem hiszem hogy ez olyan nagy kiadás lenne. Tudom a hozzátartozok is nagyon trehányok,tisztelet a kivételnek ami nagyon kevés. A fünyirás is álltalában több.napos vagy hetes idő tartam. Rengeteg olyan hely van,amit sima fünyiroval lehetne nyirni,nem a fükaszával. Megkimélve azokét akik becsülettel gondozzák. Köszönettel. Szivügy.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Köszönöm szépen a jelzését, próbálunk megoldást találni.

 23. Névtelen írta

  Tisztelt Somogyi Úr! A Köztársaság út 17 Sz .előtti játszótéren meghibásodott a kisvonat mozdonya. A mozdony elülső részén található kémény rész lejár. Rendkívül baleset veszélyes. A gyerekek érdekében tisztelettel kérem Önt, javíttassa meg, mielőtt valami baleset történik.
  Üdvözlettel Csigó Zsuzsanna

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Köszönöm szépen a jelzését, kijavitjuk a hibát.

 24. cinikus írta

  Közlekedési rendünk szigorú őrei, ha egy picit szünetet tartanának a Séta utcai balkanyarosok üldözésében, akkor lekanyarodhatnának a Mészöly Géza utcához. Mióta egyirányú, azóta nem volt reggel, hogy ne jött volna autó velem szemben. Ráadásul a legtöbbje még villogtat is. Megszámoltam, ha nincs kint 7 db behajtani tilos tábla akkor egy se.

  1. cini-cinikus írta

   Ugyanezt tapasztaltam én is, sokszor, a Csók utcában is, itt meg is írtam, nem történt semmi, de ezt vártam. Ha a Közt. utcán számtalanszor iszonyatos zajjal végigdübörög egy legalább 30 évesnek kinéző, kipufogó nélküli? járgány és ezt legalább 70-80km-el teszi, hát ott sem volt még rendőr. Hallottam egy sztorit pár napja: valaki 2m-es enyhe kanyarral kitolatott egy nagy, de félig üres parkoló egyik részéből a másik fele felé, index nélkül, akkor a lesben álló egyenruhások kék fénnyel üldözték és megállították, stb. Mit mondjak, ez a tipikus egy magyar rendőrnél: a lesbenállás, ezt nagyon tudják. Pár hete privát kézi radarral (külföldön kapható és pontos) mért a 71-en a Tesco felé 2 fiatalember, csak úgy kiváncsiságból, a csúcs egy nyitott sportkocsi volt 85-90-el. Azt mondták, félórán belül 4en mentek 70 fölött. De ott nem álltak lesbe, csak a kényelmes parkolóban. Megjegyzés: ezek valahonnan idegenből jött lelkes vadászok lehettek, akiknek „teljesíteniük” kellett.

   1. Lucifer írta

    Kedves Cini-cinikus, azt írja, hogy a külföldön kapható kézi radar pontos, viszont a beírt 85-90 km/órás adat nem épp ezt tükrözi. Szóval valami itt nincs a helyén… A másik: egyáltalán nem értek egyet azzal a rendőrség-ellenes hangulatkeltéssel, ami itt folyik. Igen, tudom, előfordulnak csúnya esetek, de ezekből általánosítani több mint hiba. Miért akarjuk a kritikán aluli közlekedési morálunkat áthárítani a rendőrökre és őket hibáztatni mindezért? Nem ártana ezen elgondolkodni egy kicsit. És zárásul: nem, nem vagyok rendőr, egyszerű, közlekedő állampolgár vagyok!

    1. óvatatos, de nem félénk írta

     Lucifer hozzászólásai eddig tetszettek, de most talán mellélőtt. Teljesen mindegy, hogy a gyorshajtó 85, vagy 90 km-el ment, a lényeg, hogy sokkal gyorsabban ment, mint az 50km/óra. Nem vártam volna Lucifertől, hogy ezen akad föl. A rendőrséggel kapcsolatban vannak saját tapasztalataim, de az itt nem közölhető.
     A hazai közlekedési morállal kapcsolatban egyetértünk és abban is, hogy erről nem tehet a rendőrség. De akkor ki? néhány adat ehhez: a jogosítványok meghosszabbításához szükséges orvosi vizsgálatok milyensége rengeteg esetben egy rossz vicc kategóriába tartozik. És túl enyhék a büntetések. Esetleg évekig tart az eljárás. Kevés a mozgó és telepített radar. Hosszú a sor.

     1. Lucifer írta

      Amin fönnakadtam: a hozzászóló azt írta, a kézi radar pontos mérést biztosít, ugyanakkor odaírt egy körülbelüli eredményt – de igaza van, nem ez számít. A közlekedési morálunk tökéletesen tükrözi az ország jelenlegi, mentális állapotát, ennek nem sok köze van a rendőrséghez. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy ők tévedhetetlenek…

    2. ingázó írta

     Itt olyan, mint közlekedési morál nincs is. (ha volt egyáltalán) Csak annak a megcsúfolása. Hetente lépem át az osztrák határt, odafelé egy nagy föllélegzéssel, hogy végre normális emberek és normális körülmények között vezethetek, visszafelé az ellenkezője. De mi ennek az oka? Csak anyagi okok vannak, pl. több radar, nagyobb büntetések? netalán jobb utak, vagy van egy más ok is? Igenis van! most leírom, de nem tudom, az Agorán megjelenik-e. Ez pedig a következő: az ottani emberek általános hozzáállása az élethez, a szabályok betartásához, udvariasabbak, az egymással való kommunikálásuk nem a trágárság csúcsa, mint itt, stb.! Magyarul: ott töredéke a bunkó az ittenieknek! Kész! Ha vannak is, jól elbújnak. Sok éve ott dolgozom, van összehasonlítási alapom. Nálunk meg azok dominálnak az élet minden területén. Ha most valaki elkezd tüzet okádni, stb., akkor mondja meg, hogy mi az ok! Ha nem tud jobbat, akkor maradok a véleményemnél.

     1. Szintén Ausztriában dolgozó írta

      Részben osztom Ingázó véleményét. Ha egy országban könnyebben megy az általános megélhetés, könnyebb normálisan viselkedni és a szabályokat betartani. És akkor felmerül a költői kérdés, amit már itt, az Agorán is feltettek, hogy vajon ki szavazta meg Magyarország vezetőségét, akik nem kis mértékben lehetetlenítették el az általános megélhetést és így nyilván nehezebb normálisan viselkedni, mert más baja is van az embernek, mint a szabályokat betartani.
      Az nagyon jó, hogy Ingázó azt írta, „ott töredéke a bunkó az ittenieknek!”. Több mint 10 éve dolgozom Bécsben és én egy ideje úgy érzem, hogy sajnos itt is egyre több és ráadásul nem is mindig a bevándorlók közül kerülnek ki. A politika párszor nyíltan bevallotta, hogy az integrációs kísérletek csődöt mondtak és érzésem szerint ez egyre inkább meg is mutatkozik. Rengeteg bevándorló szimplán nem akar integrálódni, nincs megfelelő szankció, az őslakosok egy része meg egy idő után szintén „elromlik”, mert ők minek viselkedjenek normálisan és fektessenek ebbe nem kevés energiát, ha mások büntetés nélkül megússzák a nem normálisat. Szerintem elég jó példa erre, hogy a villamosokon egy ideje felhívásokban kérik, hogy az emberek ne üvöltsenek a kihangosított mobilokba. És sajnos túl sokat kell utaznom villamossal, hogy tudjam, hogy túl sokszor az üvöltők őslakosok. És nem egyszer lesz.arják az embert, ha valaki szól nekik, mert hát ők vannak otthon és ezáltal azt csinálnak, amit akarnak.
      A biztonság kedvéért: nem ellentmondani akarok Ingázónak, de és hanem árnyalni a helyzetet. Egyelőre valóban valamivel jobb a helyzet Ausztriában Magyarországnál, de azért Ausztriában is van „másik oldal”.
      Mindezek mellett és egyszerre ellenére az egészben mégis a paradoxon, hogy Magyarországon túl sok esetben pont nem a szegények baromarcoskodnak az utakon, hanem olyan őstulkok, akik valahogy több tízmilliós autókat engedhetnek meg maguknak, csak azt tudnám, hogy hogyan és ezeknek a legeklatánsabb példáit ugye pont a Balatonon láthatjuk.
      És annyira szomorú, hogy tényleg annyira egyszerű a megoldás és mégsem születik meg. Ha olyan rohadt szegény a város, hogy nincsen saját pénze rendőrökre, kamerákra, radarokra stb. akkor nagyon nehéz elképzelnem, hogy nincs ilyen témájú uniós támogatás, amit meg lehetne pályázni. De azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy akár polgári összefogással is lehetne radarokat, kamerákat felszerelni, szerintem lenne olyan dühös lakos, aki akár még anyagilag is hozzájárulna, csak már javuljon a helyzet. Például a nyomorék reformkori rendezvények helyett akár ilyen haszontalan dolgokra is lehetne pénzt költeni. Ne az ilyenekkel akarják eltakarni a valós problémákat, hanem mozduljanak meg és oldják meg az utóbbiakat – aztán utána akár lehet reformkoros röhejeskedni, de utána és ne helyette. Nagy különbség.
      És büntetni, büntetni, büntetni és közzétenni. És senki nem mondja nekem, hogy ebből bármi is nehéz lenne, mert nem az.
      Mindezeket már rengetegen rengetegszer megírták már és mégsem semmi. Ha azt mondom, hogy szégyen, gyalázat, akkor nagyon-nagyon keveset mondtam. De hát ez megint pont azokat nem fogja érdekelni, akiket a legjobban kellene, hogy érdekeljen, mert ők már elég rég óta elég zsíros helyen vannak, akkor meg minek izguljanak?
      Mert ha bármikor is érdekelte volna őket, akkor ennek a rengeteg kommentnek meg sem kellett volna születnie.

  2. Cinikus2 írta

   Biztos azért villogott, mert köszönni akart…

  3. Megoldás írta

   Elkezdem megint tépni a pofámat, hátha pár év(tized) múlva megint valóra válik – de hátha annál azért korábban is… KAMERÁKAT MINDENHOVA!!!! ÉS BÜNTETÉSEKET MINDEN IDIÓTÁNAK!!!! ÉS KIPOSZTOLNI, HOGY KIT MENNYIRE BÜNTETTEK MEG!!!! A biztonságos közlekedéshez való jognak alapjognak kéne lennie!!!! Valamint ha még több turistát akar a szörnyen tisztelt vezetőség idecsődíteni, akkor meg kellene már végre érteni, hogy ezzel csak nő a valószínűsége, hogy még több idióta autós csődül ide. AKKOR MEG MIÉRT NINCS MÁR VÉGRE MINDENHOL KAMERA????

 25. Csalodott Strandolo írta

  Tisztelt Somogyi ur, A Kisfaludi strand keleti bejáratánál, ha az ember a parkoloból a strandra akar menni, sehol nincs járda. A gyalogosok az autoforgalomban és a száguldozo biciklisek között életveszélyes körülmények közözz tudják a bejáratot elérni. Miután a parkolási dijakat meg a strandbelépöket is megduplázták, elvárható lenne, hogy a strand megközelitése biztonságos legyen.

  A Koloska patak befolyo medere tele van a szegélyezö platánfák rothado levelével. A viz fekete és a nyári höségben büzlik. Ön szerint ez elfogadható állapot? A napokban a patak hidján találkoztam egy Probio dolgozóval aki hosszu ideig a telefonját büvölte. Kérdeztem töle, hogy mikor takaritják a medret. Azt válaszolta, hogy annyi a dolguk, hogy ere nincs idejük.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Csalódott! A Kisfaludy strand keleti bejáratához vezető gyalogos forgalmat elősegítő, most épül egy járda is a társasházak oldalán. Talán az életveszélyes minősítés kicsit túlzó, én évtizedek óta nem emlékszem komolyabb gyalogos balesetre. Igaza van, azért egy járda jó lesz. Én arról tudok, hogy a parkolási díjak átlagosan 20 %-al emelkedtek Balatonfüreden, (ingyenes parkolóként biztosítjuk a Germering -Munkácsy sarkon levő több száz gk. befogadására alkalmas parkolót) a Kisfaludy strandi felnőtt jegyárak pedig 31 %-al emelkedtek. Gondolom inkább a hatás kedvéért írta a 100 %-ot, ez nem igaz tehát.
   A Koloska patak medrét a strandot érintően általában évente takarítjuk az iszaptól, idén is megtettük. Ez egy természetes vízfolyás, aminek külön „élete” van, a torkolatában levő nádasos pedig természetesen védett. Sajnálom, ha más véleményen van, de ezzel együtt kell élnünk. A Probios dolgozó remélhetőleg a munkáját végezve bűvölte a telefonját. Köszönöm szépen a felvetéseit.

   1. gyalogos írta

    Ez a járda már nagyon kéne, meg a sokkal hosszabb Germering utca mellett is kéne egy járda, ahol rengeteg gyalogos és sok babakocsis család közlekedik, de a felújításkor elmaradt az építése. Most ugyanazon sávban mennek autók, biciklisek és gyalogosok. Ez nem eleve tilos? Remélhetőleg nem egy nagyobb baleset kell majd a megépítéséhez. Valahogy nem látszik egy egységes koncepció a füredi ilyen jellegű építkezéseknél, inkább toldozás-foltozás kinézetük van.

   2. Roast Pork írta

    Tisztelt Somogyi ur, mint a „Csalodott” ist irta a Koloskapatak tele van rothado levéllel. Èn ma 07.24-én voltam uszni. A Koloskapatak hidjának nyugati hidföjénél egy nagy füzfa áll. A hid tele volt a leveleivel. Egy idösebb hölgy a hidrol egyszerüen a patakba söpörte. Igy még több rothado anyag van vizben. Környezetvédelem? Egészségvédelem?

   3. csaoldott strandolo írta

    Tisztel Somogyi úr, a Kisfaludi strand keleti parkolójában tavaly 400 Ft volt egy napi jegy. Az idén ugyanez 800 Ft. Az én matematikai ismereteim szerint ez 100%.

 26. Strandolók írta

  Tisztelt Kisfaludy Strand! Van arra elfogadható indok miért nem lehet előre megvenni a strand belépőket? Az automaták miért nem működnek? Miért vannak leszerelve? Szégyen és méltatlan a lassú beléptetés és sorban állás.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Strandolók, Július elejétől csatlakoznunk kellett egy új , országos adatszolgáltató rendszerhez, az NTAK-hoz. Ennek részeként a jegyautomaták adatait is szinkronizálni kell, ami sajnos időbe telik, hiszen a vásárolt berendezés beszállitója ugyanezt végzi több helyszinen is. Javasolni tudom a kritikus sorbanállás időpontjánk lehetőség szerinti elkerülését, vagy rendelkezésre áll még a Nemzeti Mobilfizetési ZRT applikációján keresztül történő jegyvásárlás. Elnézését kérem a kellemetlenségért.

   1. Strandolók írta

    Kedves Somogyi Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Letöltöttem az appot ki is fogom próbálni.
    Javító ötlet; Szép igényes tábla 3 nyelven a bejáratoknál ami ezt jelzi.
    (Visual Management)
    – Aki a projektmenedzsment vezeti, nem adnék bónuszt ha nem tudják megoldani hogy a szezonra készek legyenek az automaták.
    – Nem a miért nem, hanem a hogyan igen legyen a mottó.

    Köszönöm szépen minden strandoló nevében.

    1. Somogyi László Probio ZRT írta

     Tisztelt Strandolók, köszönöm szépen a tanácsát a tábla elhelyezésére vonatkozóan, igaza van , a meglevő kisebb tábla mellett elhelyezünk nagyobb, figyelem felhivó táblát is. Javasolom még a sorban állás elkerülésére a K-i oldalon levő további két pénztárunkat, ahol általában nincs, vagy kisebb a sor.

  2. kukucskáljatok írta

   Adalék a Ki.strandhoz: a Koloska pataktól pár méterre keletre lévő öltözök ajtajai mind zöldön állnak. De bemenni nem lehet, mert ott egy tolózár féle van, ami ha be is van csukva, semmi köze a zöld/piros színhez, ami már régebben elromolhatott. Kérdés: milyen szellemi és anyagi kapacitás kell ezen ténynek a felismeréséhez és a hiba kijavításához?? Válasz: egészen minimális, de a Probiónál láthatóan még ez is hiánycikk. Teljesen kizárt dolog, hogy ez a probléma a strand-nyitás után keletkezett.

   1. Somogyi László Probio ZRT írta

    Tisztelt Kukucskáljatok, az ajtók funkcionális működését igyekezünk minél gyorsabban megjavitani, türelmét és bejegyzését megköszönve.
    Kellemes strandolást kivánok mindenkinek!

 27. egy itt lakó írta

  Ne hogy valami gördülékenyen működjön! Tegnap elmaradt a szokásos, programozott zöldhulladék-szállítás. Persze, van rá magyarázat, vagy inkább magyarázkodás. Hogy átvette a MOL, meg hogy szerződéskötés, meg folynak az egyeztetések. A szezon kellős közepén, gratulálok! Mindez engem marhára nem érdekel, csupán egyetlen dolog foglalkoztat: elviszik-e az ígért módon a barna kukákból az összegyűjtött zöldhulladékot, vagy sem. A többi nem az én dolgom! S ha nem viszik el, jogos a fölháborodás.

  1. Sötétzöld írta

   A Szolgáltató honlapján egyértelműen olvasatható, hogy melyek a zöld hulladék szállítási időpontjai. Ezek pedig: július 08. és 22. Tehát nem maradt el. Érdemes kicsit jobban figyelni!

   1. Tények írta

    Kedves sötétzöld. Ha márbe tetszik írni, akkor pontosan és szépen. Bemásolom a szolgáltató honlapjának idevágó részét: Tájékoztatjuk balatonfüredi ingatlanhasználókat, hogy a 2023. július 1. követően az alábbi időpontokban lesz zöldhulladék szállítás: július 5., 19.
    augusztus 2., 16.
    szeptember 6., 20.
    október 4., 18.
    november 1.,15.
    Amennyiben lesznek további szállítási napok, vagy elszállítás módjában változás lesz, azt honlapunkon tesszük közzé.

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Lakó, a zöldhulladék szállitás menetrendje is világosan olvasható a társaság honlapján, a hulladékgazdálkodás cimszó alatt. Július 12-i szállitás abban nem szerepel, tehát nem jogos a felháborodása.

   1. egy itt lakó írta

    Ez több, mint vicces! Telefonon fölhívtam a PROBIO-t, ahol az ügyfélszolgálatos hölgy tájékoztatott: a legközelebbi zöldhulladék-szállítás július 19-én lesz. Akkor most mi van? Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? Elárulná valaki, hogy kinek higgyek? Vagy dekkoljanak a barna kukák az utcán, amíg hajlandók lesznek végre kiüríteni őket?

 28. Pál írta

  Tisztelt Mindenki! Ha jól hallom a csendrendelet már a múlté, és lehet vasárnap is füvet vágni, már csak abból gondolom hogy a pacsirta utca felett a közművesítési munkálatok vasárnap nyugodtan folynak, akár este 8 után is. köszi

  1. Lackó írta

   Mi is hallottuk, hallgattuk. De a fűnyírás is megy az egész városban tilalmi időben is. Hétköznapokon 12:00 és 15:00 között, valamint vasárnap és ünnepnapokon nem lenne szabad flexelni, füvet nyírni. Mégis megy a munka.

   1. Másik nézőpont írta

    Azért fölvetődik egy olyan kérdés is, hogy aki nem állandó lakos, hanem nyaralója van a városban, és csak hétvégeken tud ideutazni, az mit tegyen? Járjon térdig gazban? Akkor meg az lenne a baj, hogy elhanyagolja az ingatlanát.

    1. Lackó írta

     Szombaton 12-ig és 15-től le tudja nyírni a füvet.

 29. Molnár írta

  Egyetnemértőnek. Szerintem sok igazságot ír, csak épp az ok-okozati összefüggéseket keveri össze és durván általánosít. Több park létesült az elmúlt időben a városban, sőt szabadon bejárható partszakaszok is nyíltak, (egyetlen más balatoni várost nem tudnék erre példának hozni még) de nem akarok tényleg a város fogadatlan védelmezője lenni. Van gond elég itt is, csak néhány kritikát méltánytalannak gondolok. Ez például ilyen. A javaslata, hogy álljunk ki valamelyik betonszörny mellé étlen, szomjan a napra és élvezzük a klímát., na ez például mire hivatott? Ez érv valami mellett? Ez jelent valamit? Vezet valahová? Kár.

  1. Betonszörny és klíma írta

   Arra hivatott, amellett érv, azt jelenti, hogy szerintem melyik a fontosabb, az értékesebb: az újabb betonszörny, vagy egy park helyette – és nem mellette, hanem helyette. De az az érzésem, hogy sokan még így sem értik, mire gondolok. Egyébként ne aggódjon, úgysem fog megvalósulni az álmom, hogy több zöld legyen, mint beton.

  2. Őslakos írta

   Mondjuk az valóban nagy különbség, hogy egy forró betonplaccon ácsorog-e az ember a tűző napon, vagy egy árnyas fa alatt ücsörög egy padon, növényekkel (bokrokkal stb.) körülvéve. Én is sokkal jobban kedvelem az utóbbi állapotot, gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Azt hiszem, inkább a második megoldás felé kellene tendálni. És hát valljuk be, az is igaz, hogy bőven lenne még hová fákat ültetni városszerte. Persze, nem a nyár kellős közepén, de állítólag a nyár után ősz lesz – bár ki tudja ebben a brutális klíma-zűrzavarban…

 30. Molnár írta

  Kedves Merengő. Köszönöm, hogy felvilágosított mire való ez a fórum. Csak azt nem értem, ha leírom a véleményemet, ami történetesen nem egyezik az Önével, akkor miért azt írja rá, hogy agresszív támadó bejegyzést tettem közzé? A lényeg, én ültettem fát a város közterületén, nem is egyet, és ott voltam, párszor, amikor beteg, öreg fákat vágtak ki. Szerintem nem itt Füreden kell elkezdeni a fák iránti aggódást, van erre számtalan más hely az országban.

 31. Földrajz írta

  Szépvölgyi István (a Kékszalag élő közvetítésének fő arca) azt mondta tegnap háromszor is, hogy „a Balaton 3 medencéje”. Szerinte dél is medence. Kérnék segítséget, mert én eddig csak 2-ről tudtam, keleti és nyugati.

  1. Magyar nyelv írta

   A földrajzi kérdésre nem válaszolok, de nyelvi bravúrokban is bővelkedett a közvetítés. Biztos nem könnyű ennyit beszélni, főleg nem értelmesen, de sokszor a kevesebb több és annyira akartak annyira okosakat és hangzatosakat mondani, hogy pontosan ebbe buktak bele. A rengeteg szenvedő szerkezet már nekem volt szenvedés. Annyi volt, hogy képtelenség volt feljegyezni. Minden valamire „került”, megrendezésre, eldöntésre stb., minden valaminek a „vonatkozásában”, „tekintetében” stb. Volt, ami „transzparenciát kapott”. Én meg agybajt ezektől.
   Előd Botondtól vegyenek órákat, őt több mint öröm volt hallgatni, aki tudja, kérem, adja át neki. Nem erőlködött, nem akart nagyot mondani és pontosan így mondott nagyot. Több mint öröm volt hallgatni.
   Arra pedig már inkább nem mondok semmit, amikor az idősebb úr azt találta mondani, amikor fiatal versenyzőkkel beszélgetett a Speed Challenge előtt, és két fiatal leányzót hívott maga mellé, hogy hölgyek között nagyon jól érzi magát, főleg, ha szorosan vannak. Illetve de, annyit mégis mondok, hogy rohadtul nem vicces.

 32. Körforgalom írta

  Nekem pont nincs szükségem geoakármi körforgalomra, rohadtul nem hatódom meg, rohadtul nem érzem ettől többnek Füredet, rohadtul nem leszek büszke, nekem arra van szükségem, hogy az idióta autósok BETARTSÁK A KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOKAT, függetlenül attól, hogy körforgalom, vagy egyenes út. És akkor fel is teszem az örök kérdést: SZERELNEK VÉGRE KAMERÁKAT IS a lámpákra, hogy ha valakinek mégsincs kedve betartani a szabályokat, akkor az végre valahára MEG LEGYEN BÜNTETVE????

  1. Névtelen írta

   Van kamera

   1. Névtelennek írta

    Köszönöm! El sem merem hinni!! Lehet, hogy megérte, volt értelme éveken keresztül tépni a pofámat?? Nem érdekel, ha telhetetlennek látszom, de még azt kérem nagyon szépen, hogy ezek a kamerák akkor tényleg működjenek is, legyenek bekötve a rendőrségre és tényleg küldjék is ki a büntetéseket. Ha nagyon őszinte vagyok, akkor még egy „szégyenfalat” is nagyon kívánok, hogy a megbüntetett autósokat vagy a város honlapján, vagy a rendőrség honlapján, de valahogy, valahol nyilvánosan is közöljék, ki milyen szabályt sértett és mekkora büntetést kapott, talán annak lenne valós visszatartó ereje. De ha „csak” az első három kívánságom teljesül (működőképesség, bekötés, tényleges büntetés), már az is akkora haladás, hogy el sem merem hinni.

    1. Plusz ötlet írta

     Mivel a cikk tetején a képen éppen pont egy rendőrautó (is) látható (milyen bájos az egész), kipattant az agyamból egy plusz ötlet: tessék már beállítani egy rendőrautót a körforgalom mértani közepébe, hogy a rendőrök valós időben, azon melegében ki is nyomtathassák az esetleges sztárfotókat és a csekkeket és ott helyben kézbesíthessék is ezeket. Hajrá!! Én még viszek nekik süteményt is erősítésnek. Bár nyilván inkább azt kívánom, hogy vagy jöjjön meg az idióták esze, vagy akár túnjenek el, de ha ez mégsem valósulna meg, akkor itt az én plusz ötletem. A szégyenfalat meg szerintem meg lehetne úgy oldani, hogy a turisztikai értékelő keretében ezeket az adatokat is közölnék, akár rendszámokkal (az talán nem sértené az adatvédelmet, ha nem lenne mellette a név). Így legalább lenne értelmes adat is az értékelőben.

 33. cinikus írta

  Körforgalomhoz. A szakértő azzal indokolja a 2×2 sávos körforgalmat, hogy ez a megoldás kell a 71-es út dinamikájához. Érdekes, 500 méterre a Séta utcánál nem kell a dinamikához a 2×2 sáv, mert ott gagyi megoldással éppen egy, egy sávra szűkitik.
  Van egy érzésem, hogy itt van itt valami ellentmondás

 34. mi az igaz? írta

  Megáll az eszem! megnéztem az épülő körforgalomról szóló videót és nem hiszek a fülemnek! ott valami olyasmi hangzott el, hogy a tervezéskor fontosnak tartották hogy a fontos 71-es út 2×2 sávos funkciója megmaradjon. De párszáz méterrel odébb, Csopak felé ezt a funkciót kb. 2 éve megszüntették és 2×1 sávot csináltak belőle!!! Akkor mire jó ez az egész? nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal kéz? ez öngól!!—— valaki azt mondta, hogy ennyire melléfogni már művészet. Másvalaki azt mondta, hogy talán újra visszaáll a Séta utcánál is a 2×2 sáv?? ez esetben mindent visszavonok.

 35. Őslakos írta

  Követhetnénk Érd példáját! Július 15-től általános építési és beruházási tilalmat rendeltek el, mert a helyzet tarthatatlanná vált, mindenki az agglomerációban akar lakni és onnan bejárni a fővárosba dolgozni. Füreden ilyesmiről természetesen nincs szó, de nem ártana itt is leállítani az építkezéseket, és egy alapos felülvizsgálatot végezni, hogy mi folyik a városban. Nem is számít a felső kör tagjának, akinek nincs Füreden ingatlana – ennek következtében minden zsebkendőnyi területet igyekeznek beépíteni, gyakran olyan helyeken is, ami méltán háborítja föl a lakosságot. Sokan írták már itt, hogy elmenekültek innen, mert húsdarálóvá vált a város. Valamikor, a múlt század második felében már elrendeltek egyszer általános építési tilalmat a Balaton körül, mert boldog-boldogtalan itt akart nyaralót magának, ami gyakran mindössze egy fabódé volt. Hatalmas volt a káosz. Most luxusvillák épülnek fabódék helyett, de ezek ugyanígy terhelik a környezetet, fokozzák a zsúfoltságot, rontják az életminőséget a városban.

  1. Budakalász írta

   Ha igazak a hírek, Budakalász is hasonlót fontolgat. Meglátjuk, mennyire tudok úgy fogalmazni, hogy megjelenjen, amit írok. Hogy mennyi esélye van annak, hogy Füred akár csak gondolatban is megközelíti ezt az ötletet, arra szerintem rájön az, aki megnézi, hogy a szóban forgó települések polgármesterei milyen istállóból jönnek. Én pedig nyilván Érdnek és Budakalásznak szurkolok.

 36. Zsákok írta

  Gyakran járok arrafelé, és szomorúan láttam, hogy a Forrás Sportparkhoz közel, az aluljáró alatt néhány méterrel valaki egy teherautónyi szemeteszsákot dobott az út mentén a bozótosba. Talán valaki olvassa aki illetékes

  1. Zsákok írta

   A szemeteszsákok már nincsenek ott… köszönjük 🙂

 37. csak addig élsz, amíg kérdezel írta

  Ki tud valami konkrétat a Kéki patak környékén folyó munkákról? bárkit kérdezek mást mond. A csövek alapján távfűtésnek látszik, dehát a Füredhő már évtizedek óta ott áll, készen és van még szabad kapacitásuk, akkor ez mi lesz? Ezt a kérdést nem tudtam feltenni egy ott dolgozó munkásnak, olyant még nem sikerült látni. És hogy egy új erőmű is épül arrafelé? Hol? Kíméljenek meg az olyan zseniális válaszoktól, mint pl. „irigylem a problémájáért” (à la ált. iskola, 2. osztály, négyszeri ismétlés után)

  1. füredi írta

   Biomassza fűtő kazánokat telepítenek, amelyekkel hőtávvezetékeken keresztül a Balaton Szabadidő Központ, az uszoda, a bölcsőde és óvoda fűtését oldják meg. Van itt erről egy hosszabb anyag, érdemes utána olvasni. Klímavédelmi projektről van szó.

 38. Mészáros Balázs és a környezetvédelmi elismerés írta

  Első – és második – körben szívből gratulálok! Viszont sajnos nem tudom nem hozzátenni, hogy egyidejűleg szomorú is az egész, mivel nemcsak egy embernek kellene azt csinálnia, amit Balázs, hanem szerintem az egész városnak, értem ezalatt a vezetőséget, példát mutatva. De a szemétszedésben nyilván kevesebb a profit, mint a szálloda-, apartman és konferenciaközpont-építésben.

  1. szemét írta

   Jaj, istenem! Miért mit gondol, a város cége a Probio, mit csinál egész évben illetve a város fizette hulladékgazdálkodási cég? Hordja el a szemetet. Na meg parkosítanak, ültetnek, locsolnak, a legélesebb kritika mellett sem lehet elvenni a várostól, hogy rengeteg figyelmet és energiát fordít a környezet szépítésére. Erre ide benyögi, hogy miért nem takarítanak? A profithoz bizony vastagon hozzátartozik a tiszta, rendezett város, mert különben nem jönne ide ennyi ember.

   1. Szeméthez írta

    Köszönöm kedves és intelligens válaszát, biztos én látom rosszul a problémát, és vagy nem fogalmaztam – pardon, nyögtem – elég egyértelműen. Biztos akkor az is az én hibám, hogy nem értem, hogy ha, ahogy ön írja, az illetékesek egész évben végzik a dolgukat, akkor miért talál mégis plusz egy ember még valamit, amit ő végez el? Nyugodtan elmagyarázhatja ezt is, hogy okosodhassak. Előre is köszönöm. Bárcsak kevesebben jönnének.

    1. szemét írta

     Örülök, hogy intelligensnek találta a válaszomat. Viccel? Olyat még nem látott, hogy minden erőfeszítés ellenére van még teendő? Főleg szemétszedés, környezetrombolás ügyben? Brutális szemetelés zajlik, nemcsak Füreden, általánosan az országban. Amíg a parkolóban szemrebbenés nélkül a földre üríti az autós a hamutartóját, a marha nagy terepjárójából, amíg a szemét az erdőszélén végzi, amíg a horgászok, a strandolók nem kicsi része, ott hagyja a dzsuváját a parton, amíg a házunk előtt valaki notóriusan minden áldott nap eldobja a cukorkáspapírját, és még lehetne sorolni hosszan, addig bizony lesz mit szedni másnak is.

 39. egy itt lakó írta

  Javaslom a következő polgármester-jelöltnek, hogy feltétlenül vegye be a programjába: minden követ megmozgat annak érdekében, hogy ez a rémálom, idegesítő és környezetszennyező, az emberek nyugalmát súlyosan zavaró őrület, amit Balaton Sound-nak csúfolnak, soha többé ne valósulhasson meg. Garantálom, hogy ezzel nyerni fog!

 40. Billy Rubin írta

  Füredi Autós-nak. „Jó érzés egyszer jót is írni. Amikor elkezdték a volt Füred áruház előtti körforgalom építését és lett ami lett, fölkészültem egy jó magyaros tempóra és hogy karácsonyig most kerülni kell a környéket. Tegnap voltam ott, és csodát láttam: nagy tempóban, szépen haladnak.”
  A tervező látott egyáltalán valamikor egy körforgalmat? Az említett csomópontban 18 közlekedési lámpát szamoltam össze. Ezt nem lehet körfogalomnak nevezni, hiszen ott nincsenek lámpák, ami a nagy előnye egy jelzőlámpás keresztezödéssel szemben. Kívacsi leszek milyen dugok fognak kialakulni a nyári csúcsforgalomba.

  1. füredi lakos írta

   Létezik lámpás körforgalom.Már van az országban és működik.Egy kereszteződés közepén van egy sziget,az mindegy,hogy kerek,ovális,szív alakú,négyszög,az már körforgalom,Meg kell tanulni használni

  2. Körforgalom írta

   Bizony kell a lámpa a körforgalomban is, különben a gyalogosok hogyan mennek át?
   Itt ahol élek elég hosszú autósor alakul ki néha a gyalogosok állandó lámpagombnyomása miatt.

   1. muszáj cinikusnak lenni írta

    A gyalogosok a zebrán mennek át. Ott lámpa nélkül is meg kell állni az autósoknak. Régóta élek Füreden, kezdem megismerni az itteni „problémakezelést”. Biztosan megélem még a körforgalom átépítését lámpás kereszteződésre, a zavartalanabb közlekedés céljából. Ezt hívják teljes foglakoztatásnak, vagy valami effélének. Dübörög a gazdaság és nő az autósok nyugtató fogyasztása. Mindenki jól jár, vagy nem??

 41. realista írta

  Szavazás írta: a szavazásokat nem életkorhoz, hanem egy laza”IQ”-hoz kéne kötni. Nem fél attól, hogy ilyen módon még a minimális, érvényes szavazáshoz szükséges szavazatok számát sem lehetne garantálni?

 42. Merengő írta

  Mit lehetne tenni, drága kincsünk a Balaton vizének a leeresztése ellen? Sajnos tudom hogy a kérdés költői, de nem bírtam magamban tartani. Emlékezzünk arra, amikor a Kisfaludy strandon a lépcső a kiszáradt tófenékre vezetett és a vizet csak jó pár méter után lehetett száraz lábbal elérni. Ha jól emlékszem 1-2 déli parti településnél akkor beszántották a strand volt vízterületén a rothadó, bűzlő, szárazra került hínármezőket. Nem volt még annyira régen. Azóta a nyarak melegebbek, a csúcshőmérsékletek magasabbak, a nyári eső kevesebb lett. A természet megbosszulja ha „okos” emberek beleavatkoznak a működésébe. Miért kockáztatunk megint és megint, miközben lehet, hogy már írják a magyarázkodást a tavunk augusztus végi alacsony vízállásával kapcsolatban.

  1. Lucifer írta

   Kedves Merengő, a Balaton kapcsán az emberek hosszú ideje beavatkoznak a természet rendjébe, amit ön szerint a természet meg is fog bosszulni. Nos, akkor gondoljon a Nagyberek lecsapolására, a Kisbalaton körüli, brutális beavatkozásokra, továbbá a tó vízszintjének a mi – és nem a tó – igényeinek a folyamatos befolyásolására! A Balaton nem egy stabil állóvíz, állandó változások kísérik, csak ez nekünk, embereknek nem tetszik, mert fürdeni, jachtozni akarunk, és a kényünk-kedvünk szerint körbebetonozzuk a partot, halálos ítéletet hirdetve ezzel. Jelenleg úgy tűnik, ez két dolog, a tó léte és az emberek mohó igényei és gátlástalansága hosszú távon antagonisztikus ellentétben van egymással, és igen, ezt a természet meg fogja bosszulni. Csak az a baj, hogy a Balatont jelenleg zsarolók fütyülnek az egészre, mert ők MOST akarnak itt élvezkedni, a következmények pedig évtizedek vagy -századok múltán jelentkezik majd, a gyerekeink, unokáink, dédunokáink „örömére”. És ők ezt nem fogják megköszönni nekünk, de ez manapság, úgy tűnik, senkit nem érdekel.

  2. flexibilis a végtelenségig írta

   Nincs itt semmi baj! mint tudjuk–már aki–. 1870 körül teljesen kiszáradt a Fertő-tó, Aztán bevetették kukoricával—ez nem vicc!!!!!– tudtommal nagyon jók voltak a termések, aztán egyszer csak újra elindultak a patakok és most víz van a tóban. Majd ez lesz a Balatonnal is. A rengeteg hotel és kiadó szoba meg kukorica-raktárként üzemel tovább. Nem látok semmilyen problémát. Az éttermek meg meghosszabbított szünetet tartanak, a pincérek meg kiveszik a 20 év alatt felgyülemlett túlóráikat. Sehol semmi gond, pragmatikusan kell élni és az élet által felkínált lehetőségeket okosan felhasználni. A panaszkodás és aggódás az örökös vesztes típus tulajdonsága. Nem követendő.

   1. Természet írta

    Nem tudom eldönteni, hogy a hozzászólás ironikus-e, vagy komolyan gondolt. De bármelyik is, én azt gondolom, hogy nem biztos, hogy jó ötlet mindig arra apellálni, hogy egyszer (kétszer, háromszor) régen már megoldódott, ez után is meg fog. Rohadtul nem biztos. Rohadtul nem biztos, hogy huszadszorra is vissza fog duzzadni egy adott patak és hasonlók. Én egyértelműen a természetnek drukkolok, de egyre inkább azt érzem, hogy nem lesz a végtelenségi erősebb, mert van valami, ami még annál is erősebb. Igen, az emberi hülyeség, amelynek egyik megnyilvánulási formája az a gondolkodás, mely szerint a természet van az emberért és nem az ember a természetért. És a kérdés nem az, hogy tudok-e erre példát mondani, hanem hogy hányat. Vagy ha mégis a természet lesz az erősebb, akkor abban nem lesz köszönet, de azt is egyre inkább érzem, hogy szükség is van erre – miközben pontosan tudom, hogy pl. egy természeti katasztrófának a legritkább esetben az effektív okozói az áldozatai. Viszont azt is pontosan tudom, hogy ha ez be is következik, lesz nem egy, aki még akkor sem fogja fel. Vagy mert nincs meg hozzá a szükséges „eszköztára,” vagy mert nem áll érdekében, vagy mert „valahogy” meggyőzték, hogy nincs itt semmi baj. Vagy ezek tetszőleges kombinációja.

    1. Lucifer írta

     A legnagyobb baj – amint említettem – az időbeni eltolódás. Aki pusztítja a környezetét (lényegében a saját életterét – nincs még egy ilyen állatfaj a glóbuszon), az még nem érzékeli a katasztrofális következményeket, mert azok csak később következnek be. Épp ezért lesz@rja az egészet, rohadtul nem érdekli semmi, csak a saját, önző érdekei. Sajnos a természet újjászületése – biztos vagyok benne, hogy lesz ilyen (apró példa erre a Koloska-forrás) – ugyanígy lassan, fokozatosan valósul meg. Addigra az emberiség jelenléte a Föld nevű bolygón már csak egy horrorisztikus rémálom lesz a minket követők részére.

     1. Merengő írta

      Örülök neki hogy páran elolvasták a merengésemet és megosztották e fórumon a gondolataikat velem/velünk. Kedves Lucifer teljesen igaza van amikor az emberek mohóságáról, gátlástalanságáról ír. Ezért vesztettük el Füredet mi, itt élők. A rengeteg térburkolat, szálloda-ingatlanáradat miatt emelkedő hőmérséklet, az építkezések miatt kivágott és nem pótolt famenniség miatt elveszett mikroklímánkat, levegőnket, a túlméretes vendégjárás miatt elveszett nyugalmunkat, az élhető városunkat. Miközben hivatalosan milliárdokat kapunk, egyáltalán nem javulnak szerintem az itt élők körülményei. És bizony ezt siratni lehet. Visszahozni már talán lehetetlen. Unokáinknak már esélye sem lesz a sáskajárás után látni a mi régi, gyönyörű Füredünket.

  3. Molnár írta

   Van egy rossz hírem, a hőmérséklet nem a ” térburkolat, szálloda-ingatlanáradat miatt” emelkedik. Nem tudom honnan veszi, hogy a kivágott fákat nem pótolták a városban? Jól hangzik ez, de nem igaz. Jelentős fatelepítések zajlottak a városban, egyiknek magam is részese voltam, odafigyelünk erre, több az új fa, mint a kivágott! A „túlméretes vendégjárás” valóban probléma. „Miközben hivatalosan milliárdokat kapunk, egyáltalán nem javulnak szerintem az itt élők körülményei.”- írja, amivel nehéz egyet érteni. Mindenben javultak a körülmények, az elérhető szolgáltatások, a környezet ápoltsága, tisztasága, az intézményi infrastruktúra és a szolgáltatói kínálat terén egyaránt. Nem kell kesergőre fogni tehát Füreddel kapcsolatban szerintem, főleg nem durván általánosítva, mintha ez lenne mindenki vélekedése.

   1. Merengő írta

    Kedves Molnár. Van egy rossz hírem. A fűvel fával borított talaj kevésbé melegszik át a napon, mint a térburkolatok és kevésbé ontja vissza a meleget.
    A jelentős fatelepítésekben van igazság, de a telepített fák koronája, oxigén és árnyéktermelő képessége véleményem szerint sokkal kevesebb mint a kivágott 60-80 éves fáké.
    A természeti környezetről írtam, nem érintettem intézményeket, szolgáltatásokat. (A többiek értették)
    Igenis a sok építkezés miatt több a por, a közlekedés fennakadása, nem i smétlem tovább, ezek a körülmények sem jobbak szerintem.
    Azt írja: „Nem kell kesergőre fogni tehát Füreddel kapcsolatban szerintem, főleg nem durván általánosítva, mintha ez lenne mindenki vélekedése.”
    Köszönöm ezt az agresszív támadó bejegyzést. Tudja én azt írtam, hogy szerintem. Ez az én véleményem és nem durva általánosítás.
    Tudja olvasás, szövegértés.

    1. molnár írta

     Na, most jól megmondta. A fűvel fával borított talaj kevésbé melegszik át a napon, mint a térburkolatok- ebben milyen igaza van, csakhogy nem ezt írta, hanem, hogy emiatt és az ingatlan áradat miatt van a globális felmelegedés. Puff neki!
     A faültetésekről is bölcs dolgokat ír, persze, világos nem lehet 60-80 éves fákat ültetni. De talán hasznos lenne tájékozódnia ez ügyben. Közkeletű hiedelem szerint a fák egyik legfontosabb szerepe az oxigén termelése. De ez a hiedelem alapvetően téves. Az erdő növényei termelnek ugyan oxigént, de ennek nagy részét saját maguk azonnal felhasználják, a maradék nagy részét pedig az elhalt szerves anyag lebontását előidéző folyamatok kötik le. Az erdők, fák elsősorban a légköri széndioxid-tartalom szabályozásában fontos tényezők. Ráadásul egyáltalán nem mindegy milyen fajtát ültetünk (az ezüst nyír, ezüst juhar és a tiszafa a legjobb szűrő) és az életkor is fontos tényező. Egy fiatalabb fa ilyen értelemben sokkal hatékonyabban működik, mint egy öreg egyed.
     Nem tudom, kik „a többiek, akik értették” a hozzászólását, nem látok itt egyetlen helyeslést sem, vagy ezt is csak általánosságban ideírta?
     Az ön által agresszív támadó bejegyzésnek nevezett hozzászólásomban ott van: szerintem. „Tudja olvasás, szövegértés.”

     1. Szkeptikus írta

      Uraim, megmondanák, mi szükség van erre? Úgy gondolják, hogy egymás sértegetésével bármiféle probléma megoldást fog nyerni? Vagy az egójuknak van szüksége arra, hogy tovább mélyítsék a sajnos amúgy is meglévő megosztottságot? Kérem, próbáljunk kulturáltan vitatkozni és tiszteletben tartani a másik nézőpontját! Tudom, ez sokaknak nehezére esik, sajnos azért tartunk ott, ahol. Nem lenne sokkal jobb elindulni végre fölfelé? Próbáljuk meg!

     2. Merengő írta

      Köszönöm méltányló szavait. Csak hogy tovább semmit ne értsen félre, egy merengésem van még: Ugye tudja hogy ez a fórum arra van hogy elmondhassuk a gondolatainkat és nem arra hogy ráerőltesse a véleményét a másikra? Ne válaszoljon, csak gondolja át kérem. Üdv!

     3. Egyet(nem)értő írta

      Hogy elejét vegyem esetleges félreértéseknek: szerintem. Szerintem. Egyetértek Merengővel. Szerintem az újonnan ültetett fák mennyisége a … életben nem lesz elég, hogy a már meglévő betontömeg plusz az új konferenciaközpont, az új sokcsillagos szálloda stb. stb. stb. káros hatásait kompenzálja. Megköszönném, ha valaki valóban hozzáértő kiszámolná, hogy egy betonkocka káros hatásainak kompenzálásához hány fa kell. Mert szerintem annyi, amennyinek Füreden nincs hely. És hogy miért nincs hely? Mert valami betontömeggel építik be az adott területet. Szerintem. De ha valaki ezzel nem ért egyet, azt megkérem, álljon ki a jövő héttől – amikor kb. 35 fok lesz – bármelyik új, de akár régi betonszörny mellé étlen és leginkább szomjan A NAPRA és élvezze a klímát.
      Hogy mindenben javultak volna a körülmények, az elérhető szolgáltatások? Hát szerintem pl. az egészségügyben nem. És az most ne legyen a kifogás, hogy de hát az egész országban sz.r a helyzet. Az, hogy magánpraxis nyílk, az nem jelenti a körülmények, szolgáltatások javulását. Szerintem. Az szerintem működő közegészségügy lenne. De hát nyilván itt is vannak okosok, akik szerint büszkének kellene lenni arra, hogy már Füreden is vannak magánpraxisok – ahelyett, hogy a föld mélyére szégyellnék magukat, hogy nincs rendes közellátás; de hát aki a közellátásról dönt, az nyilván nem oda jár.
      A szolgáltatói kínálat? Szerintem a kismilliomodik központ, apartman, szálloda valahogy nem szolgáltatás. Legalábbis a szó nemes értelmében „átlag” füredinek nem. Szerintem. Meg ahogy már mások is írták, a folyamatosan ismétlődő, már a csonton túl is lerágott „programok”. És itt most nem pl. a Kékszalagra gondolok, hanem ahogy a komment elindult, pl. Zoránra. Szerintem.
      A milliárdokhoz annyit, hogy pontos számokat nem látok – és szerintem azt nagyjából 1 ember látja -, de valahogy szerintem ezeket az állítólagos milliárdokat sem igazán arra fordítja a város, amire tényleg kéne. Szerintem a kismilliomodik központ, apartman, szálloda helyett egy-két-három-négy park kéne (csak hát az utóbbi nyilván nem hozna egyeseknek profitot, csak a szegény átlag ketteseknek, de azok meg aztán kit érdekelnek), vagy pl., ha már fent említettem, a közellátás tőkeinjekciózása.
      Szerintem.

 43. precíziós füredi írta

  Ki tudja az okát annak, hogy sohasem egyezik a rádióban bemondott Balaton-víz hőmérséklete a valósággal? Tegnap a Gödrösben fürödtünk, a rádió 23 fokot mondott, (14 órakor?) a víz 26 fok volt! A nagylábujjam pontosan érezte, hogy ez több 23-nál. Valakinek volt egy drága, többfunkciós vízhőmérője; 0,2 fok pontosságú, mellmagasságban 25,8 fokot mutatott. Tavaly Füreden ugyanez. Egyszer a Kisfaludy strandon a táblán 21fok volt kiírva, valakinek ott is volt víz- hőmérője, az 25-t mutatott. És ez kivétel nélkül mindig így volt–van. Milyen társaság, hol és mivel és miért méri ezt az örökké hamis értéket? Mert ha én egy privát strandtulajdonos lennék, biztosan fordítva csinálnám, hogy minél több vendégem legyen.(kegyes csalás, de nem fáj) Na jó, sose legyen senkinek nagyobb problémája, de ha már mondok valamit, az legyen rendben. Picit rokon téma: ilyen módon lesznek pl. hiteltelenek a „hivatalok” által elrendelt dolgok. Komárom megyében ismerek egy falut, ahol már vagy 6-8 éve a falu szélén van egy zebra, ahol naponta egy ember megy át reggel oda és este vissza, ezért előtte mindkét irányból 30 km/h a max. Mindenki sejti, hogy ott hányan tartják ezt be: a pontos számuk nulla-zéró, mennek nyugodt 50-el. Már aki. Jó lubickolást mindenkinek!

  1. Attila írta

   „A tó vízhőmérsékletét Siófoknál, az OMSZ Viharjelző Obszervatóriumánál mérik, a parttól 30 méterre lévő bójánál, a vízszint alatt egy méter mélyen. Ez a hivatalos adat, ehhez képest azonban elég nagy a szórás attól függően, hogy hol mérünk: 25 centiméter mélységben például ugyanekkor már 30,7 fokos volt a víz, 3 méteren, a fenéknél viszont csak 28,9. A sekélyebb, parti vizekben ennél több fokkal is melegebb lehet a víz, míg a mélyebb, belső vizeken a tófenék közelében 2-3 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet …”

   1. precíziós füredi köszöni precíziós Attilának írta

    Köszönöm a precíz választ. Csak azt nem értem, hogy akkor mit keres ez az adat a Kisfaludy pénztár melletti víz-hőmérséklet tábláján? miért nem írják oda, hogy ez nem itt van, hanem Siófokon? mert ugye az itt a kutyát se érdekli. De van még remény: az Esterházy strand illetékesei felismerték ezt az anakronisztikus ellentétet, és feltehetőleg saját szakállukra vállalták a népbutítás helyett a nép-felvilágosítást. Tessék megnézni a digitális kijelzőjüket!! És arra is rájöttek, hogy itt minket nem Siófok, vagy Fonyód vagy pláne Keszthely érdekel. Gratulálok nekik ezért a merészségért, bátorságért, és intelligens döntésért!! Sok ilyen emberre van szüksége az országnak!!!! Meg Fürednek is……Mottó: ha itt szabad a rossz miatt panaszkodni, akkor legyen szabad a jót dicsérni.

    1. cinikus írta

     Kedves Precíziós Füredi, irígylem a problémájáért.

 44. volt füredi írta

  Dél-franciaországi mediterrán hangulat, olasz életérzés? Ez a Balaton, nem a Riviéra. Ezért nem szeretek már hazajárni.

  1. magyarnak születtem, de közbeszólt a Sors. írta

   Pontosan így gondolkozom, de nem mertem volna leírni, félve a megkövezéstől. (most családi okok miatt vagyok Veszprémben, 40 éve választott hazámból, Andalucia-ból) A Balaton az legyen egy magyar tenger, maradjon meg annak, minden sajátosságával és szépségével. A Riviera ezt tudja, nem kell félteni., sosem akar Balaton lenni. A baj csak a magyarok velük született(?) örök kisebbségi érzésével és idegen majmolásával van. Minden jó nekik, a mi nem magyar. Legjobb példa erre az évtizedek óta Füreden vegetáló „görög falu” nevü düledezö szörnyüség. El tud valaki képzelni Görögországban valahol egy magyar „pusztai tanyát”? Vagy a Costa Brava-n? Több eszük van annál, hogy ilyesmi egyáltalán eszükbe jusson!! Ha ott egy vezetönek hasonló ötlete támadna, mentö vinné a zárt osztályra! és soha többet ki nem engednék. Ismerik és védik az értékeiket. NAGYON FÁJ, hogy ez M.o.-on nem így van. (elnézést, nem magyar a tastaturám.)
   megjegyzés: érdekes módon több latin ismerösömnek is föltünt a magyarok csökkent önbizalma, úgy általában. Mi lehet az oka???

   1. "Hajrá" magyarok írta

    Hogy a magyaroknak kisebbségi érzése és csökkent önbizalma lenne? Lehet, tényleg erre lenne szükség, hogy ebből valahogy szerénység és ezzel együtt normális gondolkodás alakuljon. Én sajnos mind a kisebbségi érzésnek, mind pedig a csökkent önbizalomnak pont az ellenkezőjét látom. Mégpedig pont azoknál, akiknek mindkettőre a legkevesebb oka van. Még nem döntöttem el, hogy hogyan nevezzem el, hülyeségi vagy okossági paradoxonnak. Értem ezalatt, hogy aki okos, pont az gondolja a legtöbbször magáról, hogy „Ezt sem tudom (még), azt sem tudom (még) stb. stb.”, miközben ő tényleg okos. Ezzel ellentétben a hülyék, akiknek fogalmuk sincs arról, mi van körülöttük és mindez mit jelent – megjegyzem, ettől sokkal boldogabbak is és ezért mérhetetlenül irigylem is őket -, azt gondolják, ők mindent tudnak és ők már készek, készen vannak és majd ők jól megmondják és megmutatják és megcsinálják És sajnos meg is mondják, meg is mutatják és meg is csinálják. Csak 1 példát említek, ami nagyon nehéz, de ha elkezdeném, soha nem érne véget. Volt egy videó egy hírportálon, ahol az utca emberét kérdezték Svédország NATO-csatlakozásáról. Az utca ember önmagában nem támogatta, de ha az ABBA kérte volna, akkor igen. Mi ez, ha nem hülyeség? És mit várjunk az ilyenektől? Arról nem is beszélve, hogy arra sem egy példát tudnék mondani, hogy elég 1 hülye ahhoz, hogy több millió okos szenvedjen – és sajnos mindig az első kategóriából lesznek többen, mert azt egyszerűbb megvalósítani és fenntartani. És ha valaki esetleg rá mer világítani a hülyeségre, még ha intelligens módon is, pont még szegény „áldozatoknak” áll feljebb és támadnak pusztító erővel, mert hát lásd a kommentem eddigi érvelését. És az a legnagyobb baj, hogy az ilyenekkel nem lehet mit kezdeni, mert ahogy sajnos szokták volt mondani „Ne ereszkedj le a hülyék szintjére, mert legyőznek a rutinjukkal.”
    Bocsánat, ha elvettem bárkitől az életkedvet, de mint ahogy páran előttem, én is kiírtam magamból – meglátjuk, ki is kerül-e az üzenőfalra.

    1. Tősgyökeres füredi írta

     Ügyes megfigyelés, de nem szükséges elneveznie: Dunning-Kruger hatásnak hívják. Talán az az oka, hogy a saját tudatlanságunk felismeréséhez is tudásra van szükség az adott területen. A politikusainkon (és elvakult híveiken) nagyon jól megfigyelhető sajnos.

     1. Dunning-Kruger írta

      Kedves Tősgyökeres Füredi, köszönöm, most már ezt is tudom.

   2. itt már nincs jövőnk írta

    Talán tudom az okát: több évszázados Habsburg-török-rabság, aztán két elvesztett világháború, TRIANON, aztán szovjet-orosz rabság. Ennyi elég? ezek a dolgok még a legerősebb francia vagy angol derekakat is megtörték volna. És most az újabb, cinikusabb EU rabság. Rossz helyre hozott minket Árpád apánk.

    1. egy itt lakó írta

     Baromi egyszerű mindig másokra mutogatni a problémák miatt, ebben is világbajnokok vagyunk. Talán egyszer tükörbe kellene végre nézni, csak az roppant kínos lenne, mert akkor kiderülne: ennyi telik tőlünk. Oszt jónapot!

    2. Őslakos írta

     Ez alapvető tévedés, a Kárpát-medence csodálatos hely. Ne kifelé mutogassunk, nem a hellyel van baj, hanem velünk – ha van egyáltalán. Az EU-rabság meg egy beteges szlogen, nincs mögötte semmi, de jól hangzik.

    3. Billy Rubin írta

     Itt Már Nincs Jövőnk-nek,
     „Talán tudom az okát: több évszázados Habsburg-török-rabság, aztán két elvesztett világháború, TRIANON, aztán szovjet-orosz rabság. Ennyi elég? ezek a dolgok még a legerősebb francia vagy angol derekakat is megtörték volna. És most az újabb, cinikusabb EU rabság. Rossz helyre hozott minket Árpád apánk.”
     Nagyon furcsa, hogy rabságol beszél, de Füreden a felujiott épületek 90%-án ( szivkorház, anna grandhotel, felsö városközpont, könyvtár, Loczy barlang stb.) ott log a tábla „A felujitás az Europai Unio támogatásával valosult meg”. Mit adtak a Habsburgok a törökok, a szovjetek? Ezek csak mind kizsákmányoltak az országot. A trianon egyenes következménye volt az akkori föuri, kekeckedö fellépésének. A mostani körülmények nagyon hasolitanak arra. A trianon elötti magyaroszágnek kb 50% volt magyar nemzetiségü. Én 1990 ben az elsö adando alkalommal elhagytam az országot, ami visszatekintve az egyedüli helyes lépés volt. A magyar sajnos egy buta nemzet nem tanul a multbol. Bár a jelszo „elöre megyünk nem hàtra”, mégis a multat sirják vissza. Egy rokonom, aki már meghalt mesélte, hogy a háboru elött csak az mehetett le a Telepre (terület a vasutvonaltol a partig) aki ott dolgozott (szolgálta az urakat). Ezt kell visszasirni? A korral kéne haladni, a jövöt tervezni, nem a mult századi idillben álmodozni. Nem hiszem, hogy a nagy reformkor olyan rószás volt mint ahogy most beállitják.

   3. Szkeptikus írta

    Erre évszázadok óta keresik a választ… Egyébként, van amikor meg az eget veri egyesek önbizalma, akkora az egójuk. Szóval a végletek emberei vagyunk. Persze, itt megint meg lehet kérdezni: miért? Én nem tudom.

 45. segítsetek írta

  Ki tudja? Hol van a Malomvölgy Kirándulóközpont? Többen is emlegetik, de senki ismerős sem tudja. Térképen nem találtam. (öreg a térképem?) Valami azt súgja, hogy a Füred-Aszófő közti fölső út környékén? de hol? Próbáltam új Füred térképet venni, de a boltokban szánakozva néztek rám, hogy hol élek? az már évek óta hiánycikk, de Madrid, Dublin, Kairó, Tirol térkép kapható. (hát ehhez a kommentem itt biztos nem jelenne meg)

 46. pali.sander írta

  Tisztelt Somogyi úr, a Kisfaludy strand keleti bejáratánál a parkolási információ nem egyértelmű. Tegnap a strandon voltam a bérletemet meghosszabbítani. A parkolóban informálódtam a parkolási díjszabásról, a parkoló órán az látható, hogy az első 2 óra ingyenes. valamint 1 óra 200 Ft-ba kelül.
  Mivel én csak a délelőtti órákban szoktam kb. 2,5 – 3 órát uszni, ugy gondoltam ha 200 Ft-ért egy órára jegyet váltok, akkor a 3 órára fedezve van a parkolásidijam. Csak azt nem lehet tudni mikortol, számit a 2 ingyenes ora. Ezért felhívtam a Probiot az ügyfélszolgálatát. A telefonon egy hölggyel beszéltem, aki rendkívül kioktató volt és nem akarta akceptálni, amit az órán látható információról mondtam. Egyfolytában azt mondta, miszerint nincs ingyenes parkolás, hanem egy óra 240 Ft-ba kerül stb. Végül is egyszerűen letette a telefont. Ez nem ügyfélszolgálat, hanem ügyfél átverés, hülyének nézik az ügyfelet.
  A Probio honlapon a parkolás menüben a következő áll:
  Kisfaludy strandi parkoló
  leírás
  “A” díjosztály
  100,- Ft/óra
  400,- Ft/nap
  “B” díjosztály
  300,- Ft/óra
  8-17 06.01-08.31 között
  Más érték van magán a parkoloórán, a Probio honlapon és egy harmadik az ügyfélszolgálat ügyintézőjénél. Jó lenne, ha végre egyértelmű információ állna rendelkezésre.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Pali.Sander, elnézését kérem a helytelen információkból eredő kellemetlenségekért. Sajnos a Kisfaludy parkolóban levő automatánkat cserélni kellett , egy felső városban használt automata került oda, és sajnos nem került törlésra a két órás ingyenesség. Levele alapján a hibát javitottuk.
   Köszönöm szépen a jelzését a problémára.

 47. pali.sander írta

  Csendrendelet. Tisztelt Városvezetés örvendetes, hogy felismeték a zaj egeszségkárositó hatását. Sajnos a zajforrások emlitésénél elfelejtettek egy fontos zajforrást. A kutyaugatásrol van szó. Ez a mi utcánkban olyan mértékű lett, hogy elviselhetetlen. A nap minden szakában halljuk az ebek koncertjét. Éjjel lehetetlen nyitott ablaknál aludni. A leghangosabb gazdáját megkértem csillapitsa az ebet, amire azt felelte a kutya azért van, hogy ugasson. A kutyatartókat, akik nem foglalkoznak, nem törődnek az ebjeikkel szintén szankcionálni kellene.

  1. a kutyám éjjel alszik írta

   Sajnos nagyon igaza van. Vagy 50 éve van kutyánk, egyikkel sem volt semmi baj, megneveltük őket, amit igenis lehet és kell. De itt nem a kutyákkal, hanem a tartóikkal van baj, akiket nem lehet megnevelni, és ez a baj. Náluk már nem normális állattartásról van szó, hanem státusz-szimbólumról, ami semmilyen téren nem helyes. Arról nem is szólva, hogy némely, az elmúlt időkben kitenyésztett, még csak kutyának sem kinéző, röfögő töltött hurka-formájú négylábú valamiket minek kéne nevezni. De ezek legalább már ugatni sem tudnak, ez egy nagy előnyük. Lehet ilyenkor csendbontás miatt valamit elindítani? mert az éjszaka meg arra való, hogy aludjunk.

 48. 6 unokás nagyapa írta

  Komoly figyelmeztetést szeretnék kiadni a város játszóterein mozgó gyereknépség ügyében. Gyakorló nagyapa vagyok, ezért nagyon illetékes. Az elmúlt hetekben sok játszótérről hazamenő gyerekből kellett több kullancsot kiszedni. A szomszéd 4 éves Gabikájából egy alkalommal hármat!!! Vigyázzatok szülők, nagyszülők! Az csak egy tévhit, hogy ezek a rondaságok csak az erdők-mezőkön másznak ránk és a kutyákra. És kéretik szakszerűen kiszedni őket az utódokból, de a legfontosabb a megelőzés és befújni minden részüket.

 49. füredi autós írta

  Jó érzés egyszer jót is írni. Amikor elkezdték a volt Füred áruház előtti körforgalom építését és lett ami lett, fölkészültem egy jó magyaros tempóra és hogy karácsonyig most kerülni kell a környéket. Tegnap voltam ott, és csodát láttam: nagy tempóban, szépen haladnak. Ha ez mindenhol és mindig így lehetne! Most már csak egy kisebb csoda kéne: megszüntetni a Séta utcai szűkítést és visszatérni a normális 2×2 sávra. Vagy ne legyek telhetetlen?

 50. Zorán írta

  Vajon mi történne a kultúra városában, ha egyszer a nyári nagy koncert augusztusban nem Zorán lenne? Semmi bajom az énekessel, de annyi más jó előadó és zenekar van, egyszerűen nem tudom értelmezni, miért kell minden évben ugyanazt meghívni! Szegénységi bizonyítvány.

  1. Örök füredi írta

   Szegénységi bizonyítvány? Egy városban ahol 1825 óta rendezik az Anna-bált minden évben?/néhány év kimaradt a háboruk miatt/ Abban a városban ahol a gasztronómiai fesztivál „Borhetek” csaknem 90 éve megrendezésre kerül és a Kékszalag 1934 jul.27 óta szélnek engedik minden évben? Ez Ön szerint szegénységi bizonyítvány? Tudjon róla ! A Zoránt már a Kiserdöben hallgattuk amikor a „Fehér sziklákat” énekelte ott azon a színpadon ami már nem létezik. Nagyon jó, hogy eljön és nagyon sokunk örömére énekli a dalait amitöl jobban érezzük magunkat mi fürediek mert a müvészete a lelkünket érinti meg. Kívánom jöhessen még nagyon sokáig jó egészségben, Neki is sikerült tradiciót alkotnia Balatonfüreden, mert várjuk a koncertjét. Igen a Zorán nagy koncertjétöl is gazdagabb a városunk nyaranta!

   1. Tradíciók írta

    Én az eredeti hozzászólást támogatom. Abban több igazság van, mint Örök Fürediében.
    A tradíciókról meg annyit, hogy sem az Anna-bál, sem a Borhetek, sem a Kékszalag nem arról szól már rég óta, amiről régen szólt és amiről még ma is szólnia kellene. Az Anna-bál arról szól, hogy melyik burzsuj veszi meg a ballagó lányának az első helyezést és a sznobizmusról és rongyrázásról, a Borhetek az elviselhetetlen és minősíthetetlen tömegről szól. Talán még a Kékszalag tudja picit megszűrni a sznobokat, mert technikai tudás hiányában jó esetben nem jutnak be a mezőnybe, de már a vitorlázás sem arról szól már néhány éve, amiről régen szólt és amiről szólnia kellene, hanem az is a sznobizmusról, a rongyrázásról, hogy kinek hány százmilliós hajója van, de azt meg nem tudja mondani, mi a lee és a luv, mert nyilván a jogosítványt is a pénzével, összeköttetéseivel szerezte meg és nem a tudásával.
    Attól, hogy valami hosszú ideje ugyanolyan, van, hogy jó (például ha meghagyom az erdőt és nem építek a helyére … luxusszállodát), de van, hogy igenis rossz (amikor a tradíció már inkább megkövesedés, például a dohszagú molylepkés reformkor). Van, hogy igenis kell a változás, haladni kell a korral. De csak akkor, ha az jó irányba viszi a dolgokat.

    1. Őslakos írta

     Köszönöm, hogy mindezt megírta, nagyon egyetértek a véleményével. Sajnos a világ rossz irányban halad, ezzel semmi újat nem mondok, föléljük, elpusztítjuk az életterünket, egyes szakemberek véleménye szerint a folyamat már megállíthatatlan. Magunk is tapasztalhatjuk ennek számos üzenetét, mégsem vagyunk hajlandók magunkhoz térni és lemondani eddig megszerzett, kényelmes, önző, gyakran másokon keresztülgázoló életmódunkról. Hát, lelkünk rajta! Sajnos mind ennek a következményeit majd a gyerekeinknek, unokáinknak kell viselni. Ennek a folyamatnak a része az is, amit Ön fölsorolt; a megkövesedett, ugyanakkor magából kifordult hagyományok pánikszerű erőltetése. Én még jól emlékszem az 1960-as 70-es évek Anna-báljainak a hangulatára… Nem, nem nosztalgiázni akarok, de ezek tények. A reformkor majmolása meg egyszerűen nevetséges, ugyanakkor meg kiábrándító. Ne más korok szokásai, ruhái mögé akarjunk elbújni, hanem vállaljuk föl a mai kor igenis létező, súlyos problémáit!

   2. szeretem a csöndet írta

    Nem akarok vitatkozni, se senkit megbántani, de most már annyira gazdagodunk és nem csak nyaranta, hogy nem ártana egy kis szegénység sem. Igencsak elkelne már kicsit több nyugalom, kevesebb autó és forgalom, több szabad terület és csönd. Vannak értékek és szükségletek, amiket nem lehet pénzben meg az eladott belépőjegyek számában mérni. Akármilyen koncertről csak azt tudom mondani, hogy zajosabb is tőle a város, kérdezze meg a közelben lakókat. Mi 6 éve menekültünk el arról a környékről, dehát kit érdekel, hogy az emberek tudnak-e aludni, stb.

    1. A legszebb hang a CSÖND írta

     Ó, igen. Be kellene vezetni a „Tetszik” és „Nem tetszik” gombokat a kommentek alatt. Ez alatt annyit nyomnám a „Tetszik”-et, hogy kiakadna a mérő.

  2. Zorán, ha akarjuk, ha nem írta

   Könnyen lehet, jönne más is, csak ahhoz meg kéne mozdulni, azt meg kéne szervezni és nyilván könnyebb, egyszerűbb, kényelmesebb a már ismert, kitaposott utat járni, ahhoz nem kell annyit megmozdulni. De az is lehet, hogy más fellépők annyit kérnének, hogy azt már inkább nem fizetik ki, mert különben nem maradna város”fejlesztés”re.