Oldal kiválasztása

A balatoni borrégió lehet a példa – Vince-nap

Szerző: | 2018-01-20.

A balatoni borvidék adja jelenleg az ország egyetlen regionális bor brand-jét, a Balaton Bort. Márpedig ez a követendő példa – hangzott el a Vince-napi borünnepen, amelyen megállapították azt is, hogy a 2017-es évjárat mennyiségileg és minőségileg is kiemelkedő. Volt origó kóstoló, vesszőáldás, előadások és koncertek.

A helyi turisztikai egyesület illetve a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szervezte Vince-napok keretén belül harmadszor rendezték meg az úgynevezett origo kóstolót, aminek legfontosabb célja, hogy a borvidék tapasztalati úton, világos elvárások mentén, minőségileg meghatározhassa önmagát. Ezúttal 44 olaszrizlinget kóstoltak vakon vagy hetvenen, amelyek közül kiválasztották azokat a borokat, amelyek jó eséllyel pályázhatnak a Balaton Borok közé.

Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus kérdésünkre elmondta: nagyon meggyőző az idei mezőny, a kóstolt borok jelentős része potenciális jelöltje lehet a minőséget garantáló Balaton Bor családnak.
– Tavaly egyrészt kevesebb bor versenyzett, akkor 33 közül választottunk, és hát akadtak közöttük olyanok, amik egyértelmű elutasítást kaptak. Az idei felhozatal sokkal jobb minőségű volt. Ez nagy öröm, meggyőződésem, hogy ez a helyes és célravezető irány: egy megbízható minőséget nyújtó, a borrégió jegyeit markánsan képviselő bor brand kialakítása. Ebben a Balatoni-borrégió élen jár – vélekedett Fiáth Attila, aki a világ egyik legelismertebb képzésének, a londoni Master of Wine végén jár, ő lehet az első magyar, aki bekerül a nemzetközi borvilág legnevesebb szakértői közé.
Részletes interjúnk a borakadémistával itt.

A szezonnyitónak szánt Vince-nap ezúttal egész hétvégére kínált programokat, újításként pedig a Kisfaludy Színpad mellett két kitelepült borháznál poharazni is lehetett. Az eseményen a Rizling Generáció révén mintegy húsz balatoni borászat borait lehetett megkóstolni, szintén a fiatal borászok közreműködésével megtartották a vessző-áldást is.

  • Képgaléria

Az Anna Grand Hotelben rendezett eseményen dr. Májer János a Badacsonyi Kutató Intézet igazgatója értékelte a tavalyi évet, mint hangsúlyozta: mennyiségileg és minőségileg is kiemelkedő évjárat a 2017-es. Az átlagosnál melegebb időjárás miatt a szőlő gyorsan ért, kifejezetten finom savösszetételű borok születtek.

Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, az ünnepélyes megnyitón kiemelte: a borkultúrának köszönhetően a szezon kibővült, a minőségi borkínálat miatt egyre több turista jön Balatonfüredre illetve térségébe.
A rendezvény védnöke dr. Ferencz Kornél a Balatonfüredi Járási Hivatal vezetője az ágazat gazdasági erejét hangsúlyozta, mint mondta, a bor kiegészíti a Balaton nyújtotta lehetőségeket.

 

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004