Oldal kiválasztása

Fűnyírók és flexek dala – Csendrendelet a városban

Szerző: | 2018-05-04.

A városban vasárnap és ünnepnapokon tilos a zajkeltés, ide értve a motoros fűnyírást és a csiszoló és fűrészelő gépek használatát is. Júniustól tovább szigorodnak a feltételek. Sok a félreértés a város csendrendeletével kapcsolatban. Íme a legfontosabb szabályok a környezetvédelmi rendeletből.

Itt a jó idő, előkerültek a kerti gépek, velük együtt pedig a problémák. Mit lehet és mit nem? Ha a pihenő időben füvet nyíró vagy flexelő szomszéd nem hallgat a szép szóra, akkor kihez lehet fordulni?

A város belterületén zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése (kivéve a közcélú hibaelhárítást), valamint a motoros és elektromos gépek használata, ide értve a fűnyírókat is, hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig tilos, vasárnap és ünnepnapokon pedig egész nap tilos.

Júniustól életbe lép a csendes-pihenő is, a nyári három hónapban szigorúbbak a szabályok. A város belterületén június 01. és augusztus 31. között, minden nap 12.00 és 15.00 óra közötti csendes-pihenő időszakban valamint vasárnap és ünnepnapokon tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz.

Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene szolgáltatása, május 01. és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető.

A rendelet megszegése – amennyiben magasabb szintű jogszabály előírásaiba nem ütközik
– szabálysértésnek minősül, az elkövető 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amely ismételhető. A rendeletet be nem tartók ellen, a hatályos szabálysértési törvény alapján, helyszíni bírságot is ki lehet szabni.
A rendelet betartását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság, és a közterület-felügyelet ellenőrzi. Hétvégéken és ünnepnapokon a rendőrségen lehet bejelenteni, ha valaki vét a szabályok ellen.

Az úgynevezett zaj és rezgésvédelemről szóló rész az önkormányzat/dokumentumtár/rendeletek/Nemzeti jogszabálytár  linken található rendelet hatodik fejezetében olvasható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart