Fűnyírók és flexek dala – Csendrendelet a városban

A városban vasárnap és ünnepnapokon tilos a zajkeltés, ide értve a motoros fűnyírást és a csiszoló és fűrészelő gépek használatát is. Júniustól tovább szigorodnak a feltételek. Sok a félreértés a város csendrendeletével kapcsolatban. Íme a legfontosabb szabályok a környezetvédelmi rendeletből.

Itt a jó idő, előkerültek a kerti gépek, velük együtt pedig a problémák. Mit lehet és mit nem? Ha a pihenő időben füvet nyíró vagy flexelő szomszéd nem hallgat a szép szóra, akkor kihez lehet fordulni?

A város belterületén zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése (kivéve a közcélú hibaelhárítást), valamint a motoros és elektromos gépek használata, ide értve a fűnyírókat is, hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig tilos, vasárnap és ünnepnapokon pedig egész nap tilos.

Júniustól életbe lép a csendes-pihenő is, a nyári három hónapban szigorúbbak a szabályok. A város belterületén június 01. és augusztus 31. között, minden nap 12.00 és 15.00 óra közötti csendes-pihenő időszakban valamint vasárnap és ünnepnapokon tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz.

Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene szolgáltatása, május 01. és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető.

A rendelet megszegése – amennyiben magasabb szintű jogszabály előírásaiba nem ütközik
– szabálysértésnek minősül, az elkövető 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amely ismételhető. A rendeletet be nem tartók ellen, a hatályos szabálysértési törvény alapján, helyszíni bírságot is ki lehet szabni.
A rendelet betartását az elsőfokú környezetvédelmi hatóság, és a közterület-felügyelet ellenőrzi. Hétvégéken és ünnepnapokon a rendőrségen lehet bejelenteni, ha valaki vét a szabályok ellen.

Az úgynevezett zaj és rezgésvédelemről szóló rész az önkormányzat/dokumentumtár/rendeletek/Nemzeti jogszabálytár  linken található rendelet hatodik fejezetében olvasható.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.