Oldal kiválasztása

Világhírű zenész oktat Füreden

Szerző: | 2018-07-01.

A John McLaughlin Trióval világhírűvé vált Dominique Di Piazza basszusgitáros is oktatja a résztvevőket a IX. Balatonfüredi Improvizációs és Világzenei Táborban július 11-18. között. A tábor egyéni és csoportos elméleti-gyakorlati képzéseket kínál kezdőknek már 7-8 éves kortól, újrakezdőknek és tapasztalt, profi zenészeknek.

Esténként az oktatók, a magyar dzsessz, klasszikus és népzenei élet kiválóságai lépnek fel zenekaraikkal és vendégeikkel a II. Arácsi Fesztiválon, amely a közönség számára is nyitott rendezvény.

A francia szaxofonos, Vincent Mascart után idén újabb világhírű zenész csatlakozik a IX. Balatonfüredi Improvizációs és Világzenei Tábor oktatóihoz. Dominique Di Piazza a 90-es években a John McLaughlin Trio tagjaként vált széles körben ismertté, majd szólólemezekkel is jelentkezett. A többször díjnyertes virtuóz forradalmasította a basszusgitározást: sajátos kéztechnikát dolgozott ki, amivel mindent kihasznál, amire csak a hangszer képes. Lenyűgöző tudását nemzetközi mesterkurzusok után júliusban Balatonfüreden adja át a haladó diákoknak, sőt a tábor második estéjén koncertezik is a Yancha Projecttel.

A különleges zenei és közösségi élményt adó művészeti tábort Kéri Gábor gitárművész és Nagy János Erkel-díjas zongoraművész-zeneszerző alapította.
-Az egyhetes együttlét célja, hogy improvizációkon és határokat átlépő kísérletezéseken keresztül utat mutassunk a klasszikus zene, a dzsessz és a magyar népzene fúziójához, és új értelmet adjunk a világzene fogalmának, amely mindhárom zenekultúra rajongóit elvarázsolhatja – mondta Nagy János, a tábor művészeti vezetője, aki hozzátette: az elmúlt években a hangszeren tanuló, kezdő 7-10 éves kisiskolásoktól az újrakezdő felnőtt hobbizenészeken át a tapasztalt zeneakadémistákig mindenki megfordult a táborban. Volt, hogy édesapa és gyermeke együtt érkeztek tanulni.

A táborban délelőttönként Szerényi Béla népzenész tart elméleti foglalkozásokat, majd a folytatásban a résztvevők csoportos és egyéni főtárgy órákon, délután pedig más hangszerek kurzusain vehetnek részt a két külföldi vendégoktatóval, illetve a hazai zenei élet képviselőivel: Kéri Gábor-gitár, Nagy János zongora haladó, Mózes Tamara-ének, Kézdy Luca-hegedű, Frey György – basszusgitár, Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, Savanya István – gitár, ének, Novai Gábor – zongora kezdő.

A táborral párhuzamosan rendezik meg a II. Arácsi Fesztivált, ahol esténként a nagyközönség számára is nyitott koncerteket adnak az oktatók zenekarai és vendégeik, köztük az Evviva!, a DAS Trió és a Kéri Samu Band. A tábor utolsó napján a növendékek mutatják be tudásukat a fesztivál zárókoncertjén.

A IX. Balatonfüredi Improvizációs és Világzenei Tábort július 11-18. között rendezik meg.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart