Oldal kiválasztása

Drágultak a nyaralók

Szerző: | 2018-08-23.

A tóparti nyaralók közül továbbra is a Balaton környékiek a legdrágábbak, átlagos négyzetméteráruk tavaly meghaladta a 270 ezer forintot – derül ki a Takarék Index legfrissebb elemzéséből. A második helyen a Dunakanyar állt 180 ezer forinttal, míg a harmadik a Velencei-tó környéke volt több mint 162 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A Balaton-parti települések közül a legdrágábbnak továbbra is Siófok és Balatonfüred számít, míg a legolcsóbbnak Keszthely.

Jelentősen nőtt a hazai turizmus az elmúlt években. Míg 2010-ben kevesebb, mint 23 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták a magyarországi kereskedelmi, illetve az üzleti célú egyéb szálláshelyeken, addig 2017-ben ez a szám már meghaladta a 38 milliót. A kereskedelmi és az egyéb üzleti célú szállások esetében is volt bővülés, ám azok mértékében jelentős volt a különbség. Míg a kereskedelmi szállásokon 55 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, addig az üzleti célú egyéb szálláshelyeken több mint két és félszer több volt az eltöltött vendégéjszakák száma tavaly, mint 2010-ben.

Magyarország kiemelt üdülőövezetei közül lakóingatlant a legdrágábban Budapest környékén lehetett vásárolni 2017-ben, ott az átlagos négyzetméterár közel 420 ezer forintot tett ki. Ez több mint 70 százalékkal haladta meg a 2013-as, mélypontnak számító évét. A második legdrágább Sopron és Kőszeghegyalja térsége volt, 270 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti árral. Ezt az áremelkedést a Takarék Index elemzői inkább az osztrák határ közelségének, mintsem Sopron és környéke turisztikai szerepének tudják be. A harmadik helyen a lakóingatlanok tranzakciós árai alapján tavaly a Balaton végzett 257 ezer forinttal. A legalacsonyabb, még az 50 ezer forint sem elérő átlagáron a kiemelt üdülőövezetek közül a Tisza-tó környékén lehetett vásárolni 2017-ben.

A Balatonnál a legnagyobb, 16 százalékos átlagos árnövekedés Balatonalmádi és környékén ment végbe egy év alatt, míg a siófoki járás esetében 12, a Keszthelyi esetében pedig 10 százalékos drágulást regisztráltak.

A legmélyebben továbbra is a Balatonfüred és Siófok környékén lakóingatlan-vásárlást fontolgatóknak kell a zsebükbe nyúlniuk, 344-368 ezer forint környékén mozogtak tavaly itt az átlagos négyzetméterárak. Fonyód és környékén pedig átlagban több mint 250 ezer forintot kellett leszurkolni egy négyzetméterért. A többi part menti járásban 120-250 ezer forint közötti négyzetméteráron cseréltek gazdát az ingatlanok 2017-ben. A legolcsóbbnak a közvetlen part melletti járások közül a tapolcai bizonyult, ahol átlagban mindössze 120 ezer forintba került egy négyzetméter.

Üdülőket a legdrágábban 2017-ben Siófok és Balatonalmádi környékén vásároltak, ahol a 300 ezer forintot is átlépte az átlagos négyzetméterár. A települések esetében a legdrágábbnak továbbra is Siófok és Balatonfüred számított. Az előbbi esetében közel 370 ezer forintot kellett fizetni a lakóingatlanok négyzetméteréért, és itt voltak a legmagasabbak a fajlagos üdülőárak is, amelyek meghaladták a 408 ezer forintot is.
Balatonfüred esetében az átlagos négyzetméterárak szintén nagyon hasonlóak voltak: 367 ezer forintba került a lakóingatlanok négyzetmétere, és több mint 400 ezerbe az üdülőké. A vizsgált települések közül a legkedvezőbbek Keszthelyen voltak az árak, azok még a 200 ezer forintot sem érték el sem a lakóingatlanok, sem pedig az üdülők esetében.

Címlapkép: Gáspár Ákos

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart