Oldal kiválasztása

Milyen lesz az ófalu?

Szerző: | 2018-11-12.

A Kossuth utca - Alsó köz- Segesdi utca- Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg. Felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket, új, nyitott tereket, parkokat alakítanak ki. Az elképzelések szerint egy gépkocsi mentes, parkosított, szolgáltatásokat kínáló településközpont létesül a felső városrészben.

A Zsidó Kiválóságok Házában rendezték meg a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Magyar Építészek megyei kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság valamint a város szervezte Városépítészeti séták Veszprém megyében című rendezvényt.
A szakmai programon többek között bemutatták a Zöld város program keretében, a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrész rehabilitációjának terveit.

A Kossuth utca Alsó köz és Segesdi utca közötti szakaszán a 24. szám alatti helyi védettségű ház illetve a mellette álló két épület maradna meg, a többit elbontják. Itt intézmények kapnának helyet, (járási hivatal, a helytörténeti gyűjtemény, járási bíróság.)
Az épületek mögött kisebb nagyobb terek, parkok és gyalogos sétányok lesznek, ezeket a Kossuth utcáról sikátorokon keresztül lehet megközelíteni.
Öt új lakóház is épül, egymástól elszórtan, ezekben összesen csak 15 darab, 50- illetve 80 négyzetméteres lakást alakítanak ki, a lakóházak földszintjén kizárólag szolgáltatások kapnak helyet, kávézók, élelmiszerbolt, üzletek, irodák működnek majd itt.

– Az Ófalu kisvárosias léptékét megtartva, kortárs építészeti megoldásokat is alkalmazva rehabilitálnánk ezt a 7500 négyzetméteres területet. Egyetemistákkal együtt már 2009-óta foglalkozunk a városrész tervezésével, mindenképp megtartjuk a jelenlegi karaktert, a tölcséres útkapcsolatokat, a zsákutcákat, a sikátorokat. Nem szeretnénk növelni az épületek tömegét, sőt, parkosítunk, új sétányt és köztereket alakítunk ki. Igyekszünk megoldani a parkolási problémát is, úgy, hogy közben a lehetőségekhez mérten autómentessé tesszük ezt a részt – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Varga Tamás, tervező, építészmérnök, egyetemi docens, aki több füredi épület tervezése mellett, érzelmileg is kötődik a városhoz, hiszen dédnagymamája abban a Kossuth utca 24. szám alatti házban lakott, amely egyike a városrész megújítása során megmaradó épületeknek.

  • Képgaléria

A Kossuth utca érintett szakaszán megszűnnek a parkolók, helyükön a tervek szerint zöld sáv és fák lesznek. Az autók az utca mögötti szinten kapnak helyet, itt egy 60-70 férőhelyes fedett parkolót alakítanak ki, kihasználva, hogy a Kossuth utca és a Somogyi utca között mintegy 6 méteres szintkülönbség van. A Kossuth utca új térburkolatot is kap, a rajta átmenő forgalmat pedig lassítják majd.

Az ófalu városépítészeti koncepciója tehát kész, azt már több fórumon is véleményezték, a végső jóváhagyás azonban még hátra van. A tervek szerint egy év múlva kezdődhet el a 900 milliós uniós támogatásból megvalósuló beruházás.

– Ez a 7500 négyzetméter ugyan nem nagy terület, a felsővárosrész kiterjedése ennél jóval nagyobb, de úgy gondolom mégis alkalmas arra, hogy rehabilitáljuk ezt a térséget. Új szolgáltatásokat, a miliőhöz illő közösségi tereket, parkokat hozunk létre, néhány új lakást is építünk, úgy vélem ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy élettel teljen meg ez a városrész. Példaértékű programot szeretnénk megvalósítani – mondta Varga Tamás.

A programon többek között Bóka István, polgármester beszélt a város településfejlesztési terveiről, kiemelve: jelentős, több tízmilliárdos fejlesztések kezdődhetnek meg a városban, fejlesztik a kemping területét, a mélygarázs fölötti ingatlant, a Brázay strandot, tudásközpont létesülhet, megújul több intézmény és a Huray utcai egykori piac területén létesítendő rendezvény központra is beadott egy 3 milliárdos pályázatot a város.

– A városfejlesztési koncepciónk az, hogy megőrizzük az élhető kisvárosi jelleget. Minőségi fejlesztésekben gondolkodunk. Ugyanakkor látni kell, hogy a város megélhetését jelentős mértékben a turizmus biztosítja, csakhogy az élhető kisváros és a fokozott turisztikai érdeklődés sokszor nehezen fér össze, sok az ebből származó konfliktus. Az itt élők alkalmanként nehezen tolerálják a város iránti felfokozott érdeklődést – fogalmazott Bóka István, aki komoly problémának nevezte az építőipari árak jelentős drágulását is.
– Gyakorlatilag megszűnt az építőiparban a versenyhelyzet, abnormális piaci körülmények alakultak ki, mindez rendkívül megnehezíti a helyzetünket – mondta a polgármester.

A rendezvényen előadást tartott még András István városi főépítész, Sugár Péter, a Zsidó Kiválóságok Háza tervezője, Ongjerth Richárd várostervező, Tóth Györgyi a városi könyvtár igazgatója, Fabacsovicsné Kovács Krisztina pedig az Év Balatoni Háza építészeti pályázatot mutatta be.
Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza alapítványának elnöke az épületben látható kiállításra invitálta a résztvevőket, akik az előadások után körbe is járták a rehabilitáció előtt álló Ófalut és a történeti egyházak templomait.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart