Oldal kiválasztása

Rangsorolni kell a városi fejlesztéseket

Szerző: | 2018-12-05.

Több nyertes pályázata van a városnak, látványos és fontos városfejlesztési beruházások valósulhatnak meg a jövő évben. A drasztikus építőipari áremelés miatt azonban az önkormányzatnak a vártnál lényegesen több önerőt kell biztosítania a beruházásokhoz, ezért rangsorolni kell a fejlesztéseket – hangzott el a közmeghallgatáson. A felső városrész rehabilitációja prioritást élvez, kiemelten fontos még a Lóczy Gimnázium régóta várt felújítása illetve a városi könyvtár bővítése-modernizálása.

Jövőre jelentős beruházások kezdődhetnek el, tovább folytatódik a városfejlesztés. Tucatnyinál több pályázaton nyert a város, ezúttal azonban nem a turisztikai programokon van a főhangsúly. A nagy projektek közül is kiemelkedik a felső városrész rehabilitációja. Az egymilliárdos zöld program keretében a Fehér templom és az evangélikus templom közötti leromlott állapotú városrész újul meg. A cél egy új városközpont kialakítása.
Az ingatlan kisajátítások már javában zajlanak, az építési tervkoncepció is kész van, kisebb módosítások vannak még hátra. A munkálatok várhatóan jövő szeptemberben kezdődnek.

Már hónapok óta folyik a Zákonyi sétányon álló mélygarázs fölötti területen az építkezés, itt nyárra pihenőpark létesül. Információs iroda, kiállítótér, kortárs galéria, vendéglő, üzlethelyiségek valamint egy telente, szezonálisan működő jégpálya épül. Fontos beruházás ez, mert a kulturális és kereskedelmi szolgáltatások révén a terület integrálódhat a város szövetébe – hangzott el a közmeghallgatáson.

Szintén zajlik már a Balaton Szabadidő Központ szabadtéri színpadának modernizálása, amely mobil tetőt kap és megújítják a nézőterét, illetve a kemping strandjának felújítása – ezek tavaszra elkészülnek. A Bejárható Magyarország program keretében a kemping területén egy 140 férőhelyes kikötő épülhet.
Napirenden van a Brázay strand illetve a horgász tanya egyhektáros területén egy mindenki számára nyitott közpark létesítése, ez a szezonban már használható lesz.

770 millió forintból a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében megújul a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, az egykori Esterházy-kastély.
Szintén nyertes pályázat révén elkezdődhet a városi könyvtár felújítása és bővítése, az ígéret szerint ősszel már egy modernizált épület várja az olvasókat.

Uniós forrásból jövő év első felére megépül a Lapostelki út elkerülő szakasza, itt egy öthektáros iparterületet is kialakítanak. A Lóczy-barlangnál a Nemzeti Park beruházásában látogatóközpont épül, a Műszaki Egyetemmel közösen pedig kutatás-fejlesztési központ létesül a jelenlegi innovációs központ fölötti 1600 négyzetméteres ingatlanon.

Elkezdik az Arácsi út felújítását is, uniós pályázati pénzből egészen a város határáig kiszélesítik az utat, amely új burkolatot kap, kerékpárutat és járdát építenek és kiváltják a légkábeleket. A kemping előtti út is megújul, itt az egész út és járda rendszert felújítják folytatva a parti sétányt – sorolta a terveket Bóka István polgármester a közösségi házban tartott fórumon.

– Talán ennyi nyertes pályázatunk még soha nem volt. Jelentős fejlesztési lehetőségeink vannak, ráadásul a város olyan területein, amelyekre eddig kevesebb forrás jutott. Nagyon fontos a felsővárosrész rehabilitációja, amely egy régi ígéret és szándék, és nagyon várjuk a Lóczy Gimnázium felújítását is. Ugyanakkor vannak gondjaink, mert a nyertes pályázatok zömének költségvetése 2-3 éves, ami akkor reális volt, ma már viszont nem az. Az építőipari jelentős áremelés miatt a kalkuláltnál sokkal több többletforrást kell biztosítanunk ahhoz, hogy megvalósulhassanak a fejlesztések. Hiába nyereséges a város gazdálkodása, hiába nőtt az adóbevétel, nem tudunk mindent finanszírozni. Muszáj lesz rangsorolni a beruházásokat, eldönteni mi az, amit mindenképp meg akarunk csinálni, aztán felállítani egy prioritási sorrendet – vélekedett a közmeghallgatáson Bóka István.

Lakossági kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: egyelőre bizonytalan, hogy mikor költözik el a városból a TLC, és a cég milyen tevékenysége marad itt, – az biztosnak tűnik, hogy a gyár telephelyét turisztikai célokra kell majd felhasználni, hiszen rendkívül értékes, komoly partszakasszal rendelkező területről van szó.

Szintén kérdésre válaszolva Bóka István hangsúlyozta: tudomása szerint nincs napirenden a Tesco melletti focipályák értékesítése és elköltöztetése, bár a terület tulajdonosa a futball klub. A műfüves pálya esetleges értékesítéséről elvi határozatot hozott a képviselő-testület, mely szerint az ingatlanon kizárólag olyan fejlesztés valósítható meg, amely önkormányzati célokat szolgál, és jelentős zöldterületet biztosít. A Forrás Sport Park fölötti ingatlanon az önkormányzat egy négyhektáros zöld terület létesítését és sportpályák kialakítását tervezi, de itt még nincs kialakult elképzelés.

A közmeghallgatáson szó volt még a felső városrész parkolási gondjairól, a polgármester szerint a városközpont rehabilitációja során kialakítandó új, fedett parkoló sem jelent majd erre megoldást, így az önkormányzat tovább keresi a parkolóhelyek bővítésének lehetőségét.

Fotó: Vörös Ákos

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2024 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004