Oldal kiválasztása

A borkultúra az identitásunk része – Borrendek találkozója

Szerző: | 2019-01-23.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének harmincéves évfordulóját ünnepelték a városban. A rendezvény egyúttal az első Kárpát-medencei Borrendek Találkozója is volt, amelyen negyvenöt hazai és hét határon túli borrend vett részt. A magyar szőlőfajták és borok világszerte elismertek, a borkultúránk jellegzetes, része az identitásunknak – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen a borrendek tagjai, térségi borászok, szőlészek, vendéglátó szakemberek és üzletemberek vettek részt, az általuk képviselt mintegy ötven önálló civil szerveződés teljesen lefedi az ország huszonkét borvidékét.

– A borhagyományok életben tartása a nemzeti identitás része. Követnünk kell a szőlő-bor ágazati stratégiát, jól pozicionált közösségi márkákkal kell jelen lenni az exportpiacokon. A szaktárca elkötelezett az ágazat mellett, 2018-2020 között 14 milliárd forint támogatást nyújtunk a szőlő területek gondozására – fogalmazott Gál Péter, az Agrárminisztérium piacszervezési főosztályának vezetője.

Koczor Kálmán, Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere kiemelte: a szövetség tízezer tagot számlál, elsődleges céljuk a szakma hagyományainak megőrzése, emellett az idegenforgalom fejlesztéséért is munkálkodnak.

  • Képgaléria

A rendezvényen elhangzott: a szőlő-bor ágazat több mint negyvenezer embernek nyújt megélhetést az országban. A tavaly megtermelt szőlőből több mint hárommillió hektoliter bor készült, jelentősen több, mint az elmúlt években. Az ágazat fejlődését fent kell tartani, amihez a gazdák szakértelme mellett szükség van állami támogatásra, marketingre, sőt nemzetstratégiára.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart