– Az előkészületeket a bál előtt hónapokkal megkezdjük. Az elmúlt évek alatt kialakult már egy összeszokott csapat és tudjuk a teendőket, de még így sem egyszerű felkészülni a közel hatszáz vendég kiszolgálására. Szakácsokat, konyhai kisegítőket, pincéreket szerződtetünk néhány napra, akiknek meg kell tudniuk birkózni ezzel a speciális feladattal. A bálon százmilliós herendi étkészlettel tálalunk, a vendégeknek lehetőleg egyidőben kell megkapniuk a különböző fogásokat. Ráadásul ki kell elégíteni az egyes asztalok különböző kívánságait. Száz ember összehangolt munkája ez. Az Anna Grand Hotel kétszáz éves műemlék épület, ebből adódóan folyamatosan gondot kell fordítanunk a karbantartására is, a bál előtt minden évben kijavítjuk az épület kisebb szépséghibáit.
– Elvárás, hogy minden évben legyen valami újdonság a bálon. Idén mivel készülnek?
– Ezúttal a Gyógy téren is lesznek terített asztalok, igaz, az itt feltálalt ételt nem mi adjuk. Idén új konyha, az emeleten új bár várja majd a vendégeket és teljesen felújítottuk a sajtószobát is. Új helyen, a hotel díszkertjének keleti oldalán lesz a színpad, hogy a kulissza -mármint az épület – minél jobban érvényesüljön. Meglátjuk, milyen lesz a fogadtatása. Emlékszem, amikor jó pár évvel ezelőtt arról döntöttünk, hogy a bálteremből kihozzuk az eseményt az árkádok alá és az udvarra, voltak bennünk kételyek, ma meg már szinte elképzelhetetlen a bál enélkül. Mindez elsősorban a szervezők érdeme, mi házigazdaként a szolgáltatásainkkal igyekszünk ehhez minél többet hozzáadni.
– Jelenleg is zajlik az építkezés, bővül a hotel?
– Igen, hat új szobát és két lakosztályt nyitunk meg éppen a bálra. Sajnos pár éve megrövidítettek egymillió palacknyi borral, büntető eljárás is zajlik az ügyben. A Blaha utcára nyíló 1200 négyzetméteres vinotéka ezért üresen állt. A borok eltűntek, így úgy döntöttem átalakítjuk a teret és új szobákat nyitunk.
Egyébként a szobákat már két-három hónappal a bál előtt lefoglalják, de nálunk szállnak meg a város vendégei, művészek, közéleti szereplők is, így nagy szerencse kell, hogy ebben az időszakban valaki nálunk szálláshoz jusson. Egyértelmű, hogy a bál növeli a hotel imázsát, szlogenként is használjuk.
– A báli menüt a hotel séfje találja ki és készíti el Konzultál vele?
– A báli menübe semmi beleszólásom nincs, nem is véleményezem, nagy hiba lenne részemről. Az étlapra felkerülő, jellemzően balatoni borok előkóstolásán azonban részt veszek, de itt is csak mint bort szerető. Idén a saját boraim közül az egyik kedvencem a 2017-es évjáratú Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos rozé lesz terítéken.
– A sokadik Anna-báljára készül. Dolgozik a bálon? Végigizgulja, hogy minden az elvártak szerint történjen?
– Nem vagyok izgulós típus, de azért a felelősséget érzem. Nem dolgozni megyek a bálba, vendég vagyok, szinte észrevétlen, de persze azért fokozottan figyelek, és ha kell, koordinálom a különböző szakmai csapatok munkáját. Szeretem a bált, igaz, az is jó érzés, ha vége van és minden rendben volt. 2004-ben készült el az Anna Grand Hotel felújítása. Azóta mindegyik Anna-bálnak mi adtunk helyet, mindig van felelősségem a rendezvényen. Az idei lesz a tizenhatodik bálom. Érdekes, annak ellenére, hogy mindig is kedveltem szórakozni, előtte nem voltam Anna-bálon, úgyhogy nincs összehasonlítási alapom. Nincs két egyforma bál, sok élményem van, talán az volt a legemlékezetesebb, amikor reggel hatkor még Sánta Ferenc húzta a baráti társaságunknak a talpalávalót a hotel lépcsőjénél.
Mert ha elindul a vonat...
2024.09.26.
Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…
Bővebben
MÁV
2024.09.25.
A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…
Bővebben
soha többet vonat!!!
2024.09.25.
Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…
Bővebben