Géczi Jánosé a költőverseny fődíja

Géczi János kapta Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral című verséért az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíját, a különdíjat megosztva Fodor Balázs Kútásók című művéért és Aknai Tamás Sziget című alkotásáért ítélte oda a zsűri.

A díjakat gálaműsor keretében adták át az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott köszöntőt. A három díjazott verset először magyar nyelven hallhatta a közönség Oberfrank Pál színművész tolmácsolásában, majd az olaszra fordított változatot Carla Romanelli olasz színművész olvasta fel. Az első díjas költemény szerzője, a Balatonalmádiban és Dalmáciában élő Géczi János egy Salvatore Quasimodot ábrázoló bronzplakettet, herendi porcelánt és pénzjutalmat kapott.

A három díjazott vers

A háromnapos rendezvény olasz kerti partival kezdődött a Vaszary Galéria kertjében, ahol az itáliai gasztronómiával lehetett ismerkedni, majd születésnapján köszöntötték Carla Romanellit. Az olasz színésznő a magyar közönség számára sem ismeretlen: ezúttal a Makk Károly rendezte Egy erkölcsös éjszaka című filmjét vetítették le.

Szombaton könyv- és folyóirat-bemutatóval folytatódtak az események: Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, valamint Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője – Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, illetve a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát vehették kézbe az érdeklődők. Délután megemlékezést tartottak a Tagore sétányon, Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál. A rendezvény zárónapján a Kisfaludy Színház közreműködésével irodalmi estet rendeztek a költőverseny korábbi díjnyertes alkotásaiból.

A nemzetközi költőversenyt 1992 óta Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére rendezik meg Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben gyógykezelésre érkezett a városba, majd gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.
Az idei versenyre 162 pályázó 321 verssel nevezett határon innen és túlról. A 27. alkalommal megrendezett nemzetközi megmérettetésen a Salvatore Quasimodo-emlékdíj és a Salvatore Quasimodo-különdíjak mellett a zsűri kilenc költőnek elismerő oklevelet adományozott.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.