Oldal kiválasztása

Meghosszabbított kiállítás a Vaszary Galériában

Szerző: | 2019-11-18.

A nagy érdeklődésre való tekintettel január végéig meghosszabbították a Vaszary Galériában látható A Folyók, tavak, tengerek - Az éltető víz című kiállítást. A közel nyolcezer látogatót vonzó, nemzetközi művészeket is felvonultató tematikus kiállításról egy szakavatottat, Topor Tünde művészettörténészt kérdeztük.

Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Winkler Nórával közösen kétszer is tartott rendhagyó tárlatvezetést a kiállításon.

– Rengeteg lehetőség van ebben a kiállításban, egy nagyon jó anyagot állított össze Plesznivy Edit, akit irigylek is azért, hogy a Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria anyagából válogathatott a tárlatra. Olyan értékes és érdekes képek szerepelnek a kiállításon, amelyeket alig ismertünk. A tárlat nagy erénye, hogy nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a vízzel kapcsolatos témákról, a víz ábrázolásának lehetséges módozatairól beszéljünk, hanem általa kirajzolódik egy művészettörténeti vonal is – így Topor Tünde.

A Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz című tárlat a Rippl-Rónai József kiállítás mellett, a maga közel nyolcezer látogatójával, a galéria egyik legnépszerűbb anyaga. Több nagy név is szerepel a kiállításon, a francia remekművek mellett egyebek mellett Benczúr Gyula, Csók István, Vaszary János, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál alkotásai is láthatók a galériában.

– Nem lepett meg, hogy sokan látogatják a kiállítást, a téma és a kiállított művészek névsora is vonzó. Nagy igény van az olyan népszerű, tematikus kiállításokra, amik a modern festészetet mutatják be, de még a laikusabb közönség számára befogadható módon. Azt is érdemes kiemelni: igen ritka, hogy egy hazai, főleg vidéki kiállításon feltűnjön egy Gustave Courbet kép, ami fantasztikus érték, de említhetnék néhány magyar festőt is, Medgyánszky festményét én például Párizsban láttam először kiállítva. A Vaszary Galéria úgy működik, mintha egy nagyon rangos múzeumnak lenne az egyik kiváltságos bemutató helye – fogalmazott Topor Tünde, aki szerint Az éltető víz kiállítás egy identitást erősítő tárlata a galériának, hiszen a vizekről szóló tematikus anyagnak hol máshol lenne jó helye, mint a Balaton parton lévő galériában.

– A Vaszary Galéria magasra pozicionálta magát az elmúlt években, ebben nagy segítség volt, hogy a Szépművészeti Múzeum átalakítása miatt, több alkalommal is bemutathatták a múzeum rangos anyagait. Ugyanakkor nem hagyatkoztak csak erre, a saját kiállítások is átgondolt, minőségi tárlatok voltak. Balatonfüreden felismerték, hogy szükség van a kortárs művészet megmutatására is. Népszerű kiállításokkal megalapozták a galéria ismertségét, közönséget szereztek maguknak, majd jöhetett a missziós tevékenység a kortársak bemutatása.

A kiállítást a következő hónapokban is rendhagyó tárlatvezetések kísérik, itt lesz majd Eperjes Károly, Lackfi János, Korzenszky Richárd, illetve múzeumpedagógiai programok is kapcsolódnak a január végéig látogatható tárlathoz.

A Vaszary Galéria márciusban nyílik új kiállítás, amely a hazai legjobb kortárs képzőművészek alkotásaiból válogat majd.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004