Oldal kiválasztása

Nemzeti Összetartozás Napja

Szerző: | 2020-06-02.

A trianoni békeszerződés aláírásának idei, századik évfordulójára Balatonfüreden is megemlékeznek. A koronavírus-járvány miatt elmarad a hagyományos emléknap, de az emlékezés virágait - csatlakozva a hivatalos megemlékezéshez - június 4-én, 10.30-kor bárki elhelyezheti a Kovászna parkban álló Trianon Emlékműnél.

 

Alább dr. Bóka István, Balatonfüred polgármesterének felhívása olvasható.

Tisztelt Balatonfüredi Polgárok!

1920. június 4-én 16:32 perckor Benárd Ágost népjóléti miniszter és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ a versailles-i Nagy-Trianon Palotában aláírták az I. világháborút lezáró békediktátumot. Ezzel Magyarország területének 71 százalékát, magyar ajkú lakosságának 57 százalékát veszítette el.

Felfoghatatlan veszteség

Magyarország kelet-európai nagy országból kis országgá zsugorodott elveszítve nyersanyag-lelőhelyeit, termőföldjeit, nagy tudományos-kulturális központjait.
Volt idő, amikor szinte tagadnunk kellett Trianon emlékét, majd lassan megtanultuk elfogadni a veszteséget és utat találni az anyaország határain kívül élő testvéreinkhez.
Ezt tesszük ma is politikai, gazdasági, kulturális, sőt a civil szerveződések szintjén is.

A Magyar Országgyűlés a 2010. évi 45. törvényével június 4-ét a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította.
E törvény 4. paragrafusa szerint „Az Országgyűlés kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.”
Balatonfüreden, ugyanebben az évben – a Nyugdíjas Polgári Egyesület kezdeményezésére -, elhelyeztük Lugossy László „Trianoni emlékmű” című szobrát a Kovászna parkban, amely azóta méltó színhelye az 1920-as eseményekre történő emlékezésnek.

A COVID-19 koronavírus-járvány okozta országos vészhelyzet okán nem emlékezhetünk meg a szokásos módon erről az emléknapról. Mégis szükséges – már csak a 100. évforduló okán is – letennünk az emlékezés virágait a balatonfüredi Trianon Emlékműnél is.
Ezúton várok minden emlékezni vágyó balatonfüredi polgárt a június 4-én 10 óra 30 perckor kezdődő koszorúzásra, ahol bárki elhelyezheti virágait.

Ezúton hirdetem, hogy Balatonfüred történelmi egyházai a Nemzeti Összetartozás Napján, azaz június 4-én emlékező istentiszteleteket tartanak templomaikban a következők szerint: a balatonfüredi Református Fehértemplomban, a balatonarácsi Református Templomban, valamint a balatonfüredi Evangélikus Templomban 16 óra 30 perctől. A Balatonfüredi Római Katolikus Plébániatemplomban június 7-én vasárnap a 9 órai szentmisén emlékeznek meg a százéves évfordulóról.
Ezen kívül június 4-én 16 óra 30 perckor közös harangozásra kértem fel valamennyi balatonfüredi történelmi egyház vezetőjét, akik a felkérést elvállalták.

Ezúton hívom fel szíves figyelmüket, hogy Balatonfüred város önkormányzata felkérésére dr. Fejérdy András, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese esszében foglalta össze gondolatait, amely itt a honlapon, valamint a Balatonfüredi Napló soros számában olvasható.

A Balatonfüred Néptáncegyüttes is csatlakozott a #Összetartozás100folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét! elnevezésű programhoz. Videófelvételük alább látható.

Balatonfüred város önkormányzata közösen a város kulturális intézményeivel, illetve civil szervezeteivel több alkalommal is sort kerít a Trianoni Békediktátum aláírásának 100. évfordulójára történő megemlékezésre. Tervezzük egy tudományos-irodalmi konferencia megrendezését az ősszel, valamint szintén az őszi ünnepkörben több alkalommal is szerét ejtjük, hogy emlékezzünk a száz éve történt eseményre.

Babits Mihály soraival zárva:
„Él a nagy Isten és semmise megy kárba.
Magyarok se lettünk pusztulni hiába,
hanem példát adni valamennyi népnek,
mily görbék s biztosak pályái az égnek.
Ebből tudhatod már, mi a magyar dolga,
hogy az erős előtt meg ne hunyászkodna.”

dr. Bóka István
polgármester

[bs-white-space]

A centenárium alkalmából, június 4-én, csütörtökön rendezett városi programok:

10.30 Ünnepélyes koszorúzás a Kovászna parkban álló Trianon emlékműnél

16.30 Megemlékező istentisztelet a Balatonarácsi Református Templomban, a Balatonfüredi Református Templomban (Fehértemplom) és az Evangélikus Templomban.
Közös, három perces harangszó valamennyi balatonfüredi templomban

Június 7. vasárnap
9.00 Emlékező szentmise a Balatonfüredi Római Katolikus templomban (Pirostemplom)

A Füred TV videója:

Címlap grafika: azonnali.hu

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004