Oldal kiválasztása

Iskola balatoni panorámával

Szerző: | 2020-06-03.

Jól halad a másfél milliárdos beruházás, szeptemberre elkészül a Lóczy Lajos Gimnázium átépítése, bővítése. A tervek szerint az őszi szünet után a diákok visszaköltözhetnek a felújított épületbe. Az építkezésen jártunk, ahol az idén Ybl Miklós-díjat kapott Varga Tamás építész tervezővel beszélgettünk.

– Nagy kihívás volt az iskola bővítésének és energetikai felújításának tervezése építészetileg és műszakilag egyaránt. Adott volt a hetvenes években készült épület, amihez alkalmazkodnunk kellett. Nem szerettük volna elvenni a gimnázium eredeti karakterét, az emeletráépítéssel azonban új megjelenést kap majd a régi épület. A könnyűszerkezetes acél tartószerkezetű emelet, amelyre Equitone szálcement homlokzatburkolatot kerül, eltér az alap épülettől, jelezve az új bővítést. A Lóczy megújuló épülete korszerű, a városképbe illeszkedő létesítmény lesz – válaszolta kérdésünkre Varga Tamás, aki már 2007-ben a város megbízásából tanulmánytervet készített a gimnázium átépítésére.

Komoly feladatot okozott a tervezés során, hogy nagyon gyenge volt az eredeti épület tartószerkezete, a födémek tele voltak salakkal, amit elsősorban a súlycsökkentés, de természetesen egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is teljesen eltávolítottak. Az eredeti épülethez képest mintegy négy méterrel lesz magasabb a félnyeregtetős kialakítással az átépített iskola, amely az új homlokzatoknak köszönhetően megújult külsővel várja a következő tanév kezdetét.
Az 1,4 milliárd forintból megújuló épület több tantermét új helyre tervezték, a régi, kis tornaterem tetejét pedig teljes egészében napelemek borítják majd.

  • Képgaléria

– Ahol lehetett bővítettük a közösségi tereket, új teresedéseket hoztunk létre. Az emeletráépítés közlekedőjének egy része üvegtetőt kap, ettől világos és derűs lesz ez a térsor, melyből hét új tanterem nyílik. Az első emeleten az utcai oldalon, a volt tanári helyét kibontottuk, itt egy nyitott, flexibilis tér várja majd a diákokat, ahol helyet kap a könyvtár is. Kedvencem a legfelső szinten a dél-keleti irányban elénk táruló balatoni panoráma, bízom benne, hogy ez a diákoknak, tanároknak egyaránt a kedvére lesz majd. Megújul az iskola belső udvara is, ami egy izgalmas tér, átriumként funkcionálisan is szervesen hozzátartozik az épülethez – mondta Varga Tamás, aki tervezőként heti rendszerességgel látogatja a gimnáziumi építkezést, amely véleménye szerint jó kezekben van. A bonyolítók és a kivitelezők is lelkiismeretesen végzik a munkájukat, sőt, most úgy tűnik az eredeti tervekhez képest korábban át tudják adni az épületet.

Mint arról korábban már beszámoltunk a beruházás révén európai színvonalú körülmények között tanulhatnak majd a gimnázium diákjai. Ekkora volumenű fejlesztésre még nem volt példa a tanintézmény életében.
A gimnázium egy új, hét tantermet felölelő emeletet kap, modernizálják a meglévő épületet, és jelentős energetikai fejlesztés is megvalósul: kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a hőszigetelést, illetve a fűtési és világítási rendszereket.

Varga Tamás a gimnáziumon kívül több épület tervezését is jegyzi a városban. Az első füredi épülete a 2008-ban átadott Önkéntes Tűzoltóság volt, nevéhez fűződik többek között a Lóczy sportcsarnokának, illetve a Városi Uszoda és Sportakadémia épületének tervezése is.
Az építész az év elején Ybl Miklós-díjat kapott a több évtizedes műegyetemi oktatási tevékenységéért, valamint a modern építészet legjobb hagyományait továbbvivő, kortárs építészeti eszközökkel megalkotott középületek tervezéséért.

– Sokat köszönhetek Balatonfürednek. Jelentős és fontos megbízásokat kaptam a várostól, remélem, a fürediek szeretik ezeket az épületeket. Szerencsére újabb nagy munka vár rám itt, hiszen elfogadták a terveimet a felső városrész, az Ófalu rekonstrukciójára – mondott köszönetet Varga Tamás.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart